nem alapkiképzésen tanultam amit tanultam. hogy nem vagyok a szakma sztárja az biztos de hogy ezen a téren a sereg szűk 5% ába vagyok az tény.Hát mind mondtam nem nagyon értetek az aknatelepítéshez.
1. A felszedés elleni biztosítas azt jelenti hogy mondjuk egy kézigránátot teszel a harckocsi elleni akna alà hogy ha valaki fel akarja szedni akkor szépen fel fog robbani
De van olyan akna amelyen van kiegészítő gyújtófészek pont azért, hogy mozgatására ferobbantsa magát az aknàt.
2. Az hogy nekünk nincs gyalogsàg elleni aknànk az nem azt jelenti hogy másnak sincs. Lásd Ukrajnàban igen intenzíven használja mindkét fél. Afganisztán, Balkán stb.
3. Azért az az önbizalom magas foka hogy azt gondolod hogy Te vagy az aknatelepítés koronázatlan királya mert alapkiképzesen valamit tanultàl róla. Azért szívesen látnak mondjuk egy ilyen gyakorlaton. Amikor egy pár hetes képzés után 100 méterre levő célig kellett elmenni a 7 páros elfogyott pedig kikepzők 30 perc alatt dobtak össze egy pályát. Ott is volt arc csak hamar visszavettünk belőle.
4. Szerinted egy harchelyzetben majd azzal fog mindenki foglalkozni hogy aknahelyszineket diktàl MGRS koordinatàkkal jó néhány percre lefoglalva a kommunikációs csatornàt
5. A nagy hatóerejű fegyverrel vagy robbantással lehet hatástalanítani csak az a gond ha ott olyan aknagyújtószerkezetet használnak mint pl az AOG, MVZ csak hogy Magyarországon használt gyújtokat mondják) nem lesz túl hatékony. Ezek ugyanis bírjàk az ilyen hatástalanítàsi eljárást pont erre tervezték ezeket.
6. Egyáltalán nem biztos hogy minden aknamezőt őriznek. Pl egy Graddal kiszórtat tutti hogy nem.
Az pedig abszolút naív feltételezés hogy egy aknamező pont ott lesz ahol te bejelölted. Két ok miatt. Az egyik ,hogy egy nagyobb esőzés simán elmossa az aknàkat. Lásd Bosznia. A másik a vicces ellenség ha felszedi az általad lerakott aknákat hajlamos kicsit arrébb újra letenni. Te meg gyanúltlanúl rafuthatsz.
Szóval szerintem érdemes megfontolni hogy miben gondolod magad szakértőnek mert éles esetben jobb esetben ez csak a Te lábadba kerül rosszabb esetben pár bajtársad életébe.
A filmet különösen ajánlom ezutàn. Jól megmutatja hogy egy szórt aknamező mindenféle biztosítás nélkül is milyen veszélyes. Egy komplett angol gyalogos raj marad ott illetve lesz nyomorék.
hogy más mit csinál nem lényeges. hogy valakik alkalmaznak felszedés elleni biztosítást ránk nem vonatkozik.
nem az a célunk az aknamező telepítéssel hogy a felszedőket pusztítsuk. ennél sokkal jelentősebb feladata van számunkra a robbanó müszaki zárásoknak.
harchelyzetbe vagy nem telepítesz aknát vagy lejelented akármekkora is a csetepaté. nem kívánság műsor... (ha vóltál katona tudnod kell miért fontos a folyamataos kapcsolat)
a nyújtottöltetnek nem állnak ellen ahogy a melléhelyezett trotílnak sem aeroszol eszközöknek sem igazán (aeroszolnak általába a modernebb aknák állnak ellen amik zaj vagy talajrezgés hatására aktíválódnak.)
mégis mi kerülne a lábamba?
5-6 kg os harcjárműelleni aknákat nem szokott csak úgy többszáz m re mosni az eső ha csak nem vízmosásba telepíted de oda azért nem szokták kérni. mivel nem ad hoc jellegű a telepítés.
a mi aknáinkat nem szedi fel az ellen és nem telepíti arrébb mert minállunk müszaki zárás szerepet tölt be és mivel műszaki zár őrizve van mindegy hogy szórással történt a telepítés vagy emberi erővel vagy aknatelepítő géppel ufoval...
látod ezért nem értesz hozzá. mert más eljárástanaiból idulsz ki a mi esetünkbe... miközbe az ránk vonatkozóan lényegtelen információ.
az hogy az ellen esetleg alkalmazna gyalogségelleni aknát a mi esetünkbe megint lényegtelen hisz azt az ellen telepíti nem mi tehát a mi telepítési eljárásainkhoz köze nincs.
én nem szedek fel aknát én hatástalanítok csak arra van képzésem. leszarom hogy mi van alatta megy mellét vagy rá a trotil vagy más ami pukkan esetleg gyúl anyag valami lángfegyver vagy egy kis termit aztán csá. mókolgasson az akinek fontos az a képesség hogy hatástalanícson szereléssel... én leszarom ha épületbe van a robbanótest én akkor sem mokolgatnám de nem is hívna olyan helyekre.