A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
A jàrmüvek elleni még elmegy de a gyalogsàgi egy hànyadék dolog. Folyton mindem nagyon fellengzösen felelös kibaszott hadsereg otthagyja mint eb a szaràt, aztàn màsok meg szedegetik ahogy tudjàk pàrtízeser leszakadt làbú kecskehajcsàr, meg kislàny utàn. Köpedelem szar az egész. Aki kirakja szedje is össze a faszba a szaràt.
minket ez nem érint. egyébként a gyalogságelleni aknákkal az a lenagyobb baj hogy boldog boldogtalannal telepítették... gyakran semi terv vagy dokumentáció nékül nem jegyezték fel hol az elaknásított terület és mennyit raktak le gyakran adhoc csak kiszortak belle hogy a körletüket meg ne lepje aznap este valaki aztán tivábbáltak.

a harcjárműelleni akna az más már csak a mérete miatt is. de legfőképp hogyha nemszervezettszerű alegységek is telepítik azoknak a helyét szigorúan le kel jelenteni felsőpp parancsnokságnak. nincs olyan hogy nem. hoggy csak a raj pk zsebébe van valahol egy cetlire feljegyezve...

no meg ugye az ihr el eggyütt ezek már területvédelmi töltetek... elsősorban nem is az a céljuk hogy az ellen ráhajtson (persze ilyen szempont is van érzékeny veszteség okozás nem túl valószínű egy harcjárművek elleni aknamezőel) sokkal inkább az a szerepe hogy az ellenség vagy meg se próbáljon adott területen áttörni vagy ha mégis egpróbál azt csak területileg korlátozottan tudja megtenni egy vagy több de viszonylag szűk átjárón ahol sebezhető célpontot nyújtanak. vagy hogy nem kívánt manőverezésre legyen késztetve az ellen vagy hogy kikerülje az adott mezőt vagy hogy kutatás után a mezők között (sok esetben a járható nyomvonal a telepítők által direkt láthatóvá van téve) megnöveljék a megtett távólságukat kb akár egy labirintusba vezetve vagy direkt megforgatva a járműveket hogy pizonyos irányokba az oldalukat vagy a farukat mutassák a védőknek...) a műszaki zárás egy fajtája... érdemes akár szögesdróttal körülvenni kitáblázni sajátt oldalról mindenképp

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 926
34 930
113
Hát a Namer sem a kis méretéről híres. Ahhoz képest nem gáz. ;)
De az egy hk alvázból kialakitott nehéz GYHJ.Ez meg egy sima,korszellemnek megfelelő GYHJ.És fasorban sincs a Namer védettségéhez képest.
Különben ha rajtam múlott volna,a Merkavát vettem meg volna-és láncos GYHJ meg a Namer lett volna.Meg az önjáró láncos tüzérség is Merkava alvázon lenne,meg minden láncos nehézpáncélos eszköz a Merkava alvázon lenne.
Minden más meg kerekesen.Kerekes GYHJ a Patria XP,PSZH meg a Mbombe 6.Mindkettő közös alkatrészbázisra hozva a sereg teherautócsaládjával.És persze mindkettő egyútal bázisjármű is.
És persze Gidrán néven meg most a Mbombe 4 lenne tisztelve.(persze,csak ha csapatpróbán,összehasonlitó gyakorlati próbán bizonyitott-de ezt a kitételt Negan bácsinál tessenek már autómatikusan és magától érthetően hozzáérteni)

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 528
35 822
113
Orbán-Papperger találkozó volt ma :rolleyes: :D

311211622_654944889336446_1659883266177793117_n.jpg

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 336
113
17.55-től emdzsí üzent nektek.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Mki nyugodjon le a picsába, felfordult a hadiipari, a gazdasági környezet. Ujratervezès, újratervezès, ujratervezès figyelembe véve az ukrán -oroszt.
Tegnap leokèzták az egyéni felszerelèseket Bobóval.
Most volt időm visszahallgatni....
Ennél azért informatívabb volt az intejú (megdicsérném a riportert is, bár tudom, hogy sokan nem csípitek).
Felhívnám a figyelmet a doktrinális váltásra, és arra, hogy Maróth kiemelte, hogy a Zrínyi tervei a NATO-ba betagozódott Honvédség igényei szerint lett kialakítva. Most viszont a térség destabilizációja kapcsán új leosztás van.
Számomra nyilvánvaló, hogy a Honvédségi létszámemelés egy megnövelt Honvédség felszerelésének problémáját kell, hogy megoldjon.
Erre az alapok szerencsére le lettek rakva, de nem véletlenül az egyéni felszerelés véegesítése, "gyorsítása" lett a fő program. Ha baj van, akkor abból kell a leggyorsabban a legtöbb. De ha nincs végleges lista arról, akkor meg sem tudják rendelni.
Érdekes még ezzel kapcsolatban a sok közül kiemelt légvédelmi téma.
Valószínüleg a legszembetűnőbb a NASAMS rendszer megrendelése kapcsán ütközött ki, hogy nem.biztos, hogy azt rendelték volna, ha ma kellene rendelést leadni.
A rakéttüzérség ilyen mérvü előretörése tényleg indokolni fogja az ABM rendszerr, holott korábban nem volt feltétlenül a sor legelején.
Szeretném azt is jelezni, hogy az "újratervezés" kapcsán szerintem irányitói körökben is előjöhettek használt cuccok opciói is. Ha megkérdeznénk @Nem Dr Maróth Gáspár -t most, akkor nem gondolom, hogy olyan lendülettel vágná rá, hogy csak új eszközöket veszünk!
Már csak anyagi, és mennyiségi, szállítási jatáridős okokból sem.
És pont ezért különös, higy előkerült a beszélgetésben a svéd NATO csatlakozás. No nem volt szoros kapcsolat a két téma között, de én Orbán helyében ezt a ziccert nem hagynám ki! :rolleyes:

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 993
82 754
113

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 512
5 453
113
Hulusi Akar török védelmi miniszter kedden telefonbeszélgetést folytatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel.

A török Védelmi Minisztérium írásos közleménye szerint a szerdán kezdődő és október 13-án Brüsszelben záruló NATO védelmi miniszteri értekezlet előtt a két miniszter NATO-, kétoldalú és regionális védelmi és biztonsági kérdésekről cserélt eszmét.
Gondolom az egyik fő téma, Finnország, Svédország csatlakozásának ratifikálása, illetve további halogatása. Ugyanis rajtunk kívül már mindenki aláírta.

K

kamm

Guest
Most volt időm visszahallgatni....
Ennél azért informatívabb volt az intejú (megdicsérném a riportert is, bár tudom, hogy sokan nem csípitek).
Felhívnám a figyelmet a doktrinális váltásra, és arra, hogy Maróth kiemelte, hogy a Zrínyi tervei a NATO-ba betagozódott Honvédség igényei szerint lett kialakítva. Most viszont a térség destabilizációja kapcsán új leosztás van.
Számomra nyilvánvaló, hogy a Honvédségi létszámemelés egy megnövelt Honvédség felszerelésének problémáját kell, hogy megoldjon.
Erre az alapok szerencsére le lettek rakva, de nem véletlenül az egyéni felszerelés véegesítése, "gyorsítása" lett a fő program. Ha baj van, akkor abból kell a leggyorsabban a legtöbb. De ha nincs végleges lista arról, akkor meg sem tudják rendelni.
Érdekes még ezzel kapcsolatban a sok közül kiemelt légvédelmi téma.
Valószínüleg a legszembetűnőbb a NASAMS rendszer megrendelése kapcsán ütközött ki, hogy nem.biztos, hogy azt rendelték volna, ha ma kellene rendelést leadni.
A rakéttüzérség ilyen mérvü előretörése tényleg indokolni fogja az ABM rendszerr, holott korábban nem volt feltétlenül a sor legelején.
Szeretném azt is jelezni, hogy az "újratervezés" kapcsán szerintem irányitói körökben is előjöhettek használt cuccok opciói is. Ha megkérdeznénk @Nem Dr Maróth Gáspár -t most, akkor nem gondolom, hogy olyan lendülettel vágná rá, hogy csak új eszközöket veszünk!
Már csak anyagi, és mennyiségi, szállítási jatáridős okokból sem.
És pont ezért különös, higy előkerült a beszélgetésben a svéd NATO csatlakozás. No nem volt szoros kapcsolat a két téma között, de én Orbán helyében ezt a ziccert nem hagynám ki! :rolleyes:
Mostanában már párszor leirtam a hk rendelés kapcsán, hogy tavaly még 100-120 elég lett volna optimális mennyiségnek, de ma mar 250 körül látom azt, a jelenlegi ukrán cirkusz mellett, és tudva, hogy a Balkán parazsa bármikor lángra kaphat ugyanúgy.
En is ugyanigy nemreg hallgattam meg ezt, és szerintem nekünk üzent, hogy elég a hisztibol, teljesen újra kell tervezniük, mit, honnan es milyen gyorsan tudnak beszerezni, alapvetően a NATO déli szárny elvárásai szerint, de az önálló onvedelmi kepesseget ugyanúgy szem előtt tartva.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 981
16 595
113
Mostanában már párszor leirtam a hk rendelés kapcsán, hogy tavaly még 100-120 elég lett volna optimális mennyiségnek, de ma mar 250 körül látom azt, a jelenlegi ukrán cirkusz mellett, és tudva, hogy a Balkán parazsa bármikor lángra kaphat ugyanúgy.
En is ugyanigy nemreg hallgattam meg ezt, és szerintem nekünk üzent, hogy elég a hisztibol, teljesen újra kell tervezniük, mit, honnan es milyen gyorsan tudnak beszerezni, alapvetően a NATO déli szárny elvárásai szerint, de az önálló onvedelmi kepesseget ugyanúgy szem előtt tartva.
Ha szintet (és sebességet) akarunk lépni a haderőfejlesztésben, akkor szerintem muszájak leszünk használt/felújított cuccokat is venni.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 263
5 531
113
minket ez nem érint. egyébként a gyalogságelleni aknákkal az a lenagyobb baj hogy boldog boldogtalannal telepítették... gyakran semi terv vagy dokumentáció nékül nem jegyezték fel hol az elaknásított terület és mennyit raktak le gyakran adhoc csak kiszortak belle hogy a körletüket meg ne lepje aznap este valaki aztán tivábbáltak.

a harcjárműelleni akna az más már csak a mérete miatt is. de legfőképp hogyha nemszervezettszerű alegységek is telepítik azoknak a helyét szigorúan le kel jelenteni felsőpp parancsnokságnak. nincs olyan hogy nem. hoggy csak a raj pk zsebébe van valahol egy cetlire feljegyezve...

no meg ugye az ihr el eggyütt ezek már területvédelmi töltetek... elsősorban nem is az a céljuk hogy az ellen ráhajtson (persze ilyen szempont is van érzékeny veszteség okozás nem túl valószínű egy harcjárművek elleni aknamezőel) sokkal inkább az a szerepe hogy az ellenség vagy meg se próbáljon adott területen áttörni vagy ha mégis egpróbál azt csak területileg korlátozottan tudja megtenni egy vagy több de viszonylag szűk átjárón ahol sebezhető célpontot nyújtanak. vagy hogy nem kívánt manőverezésre legyen késztetve az ellen vagy hogy kikerülje az adott mezőt vagy hogy kutatás után a mezők között (sok esetben a járható nyomvonal a telepítők által direkt láthatóvá van téve) megnöveljék a megtett távólságukat kb akár egy labirintusba vezetve vagy direkt megforgatva a járműveket hogy pizonyos irányokba az oldalukat vagy a farukat mutassák a védőknek...) a műszaki zárás egy fajtája... érdemes akár szögesdróttal körülvenni kitáblázni sajátt oldalról mindenképp
Hát ne vegyétek zokon de nem nagyon értitek az aknatelepítés lényegét.

Aknàt esetek többségében a védekező fél telepít.
Ha van ideje álcázza és vegyesen alkalmaz gyalogság és harckocsi elleni aknàkat. Felszedés elleni biztosítással, stb. Ilyenkor talán még aknatelepítési tervet is csinàlnak. Persze hogy ez a terv megéli-e a háború végét az más kérdés

Ha nincs ideje, csak letelepíti, nem is nagyon álcázza hiszen ilyenkor a fő cél az ellenség lassítàsa pl azért hogy el lehessen szakadni. Ilyenkor biztosan senki nem fog papírmunkàval pöcsölni.

Az szórt aknatelepités amely tüzérségi gránátból, rakétából vagy helikopterről történik ott meg elméleti lehetőség sincs pontos aknatérképet készíteni. Itt nyilván egyáltalán nincs álcázva az akna mégis nagyon nehéz a felderítése. Ha valakit érdekel nézzetek meg a Kajaki Dam című filmet. Egy angol gyalogos raj és egy orosz szórt aknamező talalkozása Afganisztánban.

• Tetszik
Reactions: borisz and Giskard

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 237
10 782
113
Szerintem ez a vonat kb elment, mi harckocsit nem tudunk gyártani.
Alig néhány ország gyárt a világban.
aki szóba jöhet: Usa, Németország, Franciaország, Dél-Korea, Japán?, Izrael
aki nem: Kína, Oroszország, India, Észak-Korea
Melyiktől lehetne úgy rendelni hogy az első zászlóalj meglegyen belátható időn belül? Kb használt Abrams és ennyi. Azt meg nem akarunk ha jól értem.
Szerintem a Lynx gyártását kell növelni, az össz darabszámot is beleértve, annak talán van realitása.
Meg kutakodni esetleg használt, de a BTR-nél jobb cuccokban hogy tényleg meglegyenek azok a lövész zászlóaljak.

K

kamm

Guest
Melyiktől lehetne úgy rendelni hogy az első zászlóalj meglegyen belátható időn belül? Kb használt Abrams és ennyi. Azt meg nem akarunk ha jól értem.
Szerintem a Lynx gyártását kell növelni, az össz darabszámot is beleértve, annak talán van realitása.
Meg kutakodni esetleg használt, de a BTR-nél jobb cuccokban hogy tényleg meglegyenek azok a lövész zászlóaljak.
Szerintem valamit felreertesz, egy szoval nem mondtam sem en, sem Maroth, hogy hk gyartasrol lenne szo... bar a KF51 kapcsan ezt kizarni sem lehet.

A penz nem vegtelen, viszont hirtelen teljesen masok lettek a prioritasok. Ma mar nem eleg "mutatoba" vasarolni, egyetlen zl hk semmire sem eleg mar, azaz hiaba a kozepes dd lett beigerve a NATOnak eloszor, sajnos egyertelmuen egy heavy armored brigade kell eloszor, mellette egy utokepes pct (anti-armor ) kozepes dd es long-range artilleryvel. Ez a minimum elrettento ero, meg NATO tagkent is.

Ha szintet (és sebességet) akarunk lépni a haderőfejlesztésben, akkor szerintem muszájak leszünk használt/felújított cuccokat is venni.
Nem feltetlenul. Ha a KF-51-et bevallaljak ill meg tudnak alkudni, akkor az igen gyorsan szallithato, szerintem ugyanakkor erkezhetne, sot, elobb is, mintha tovabbi 2A7HUt rendelnek (plane, ha valamilyen szintu gyartast is szereznenek vele Gasparek.)

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 030
40 037
113
Ezt a dögöt még lehet, hogy ideeszi a rosseb oszt ittennék fogják majd összetákónyi.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 592
44 162
113
Ezt a dögöt még lehet, hogy ideeszi a rosseb oszt ittennék fogják majd összetákónyi.
Amúgy nem rég egy beszerzésért felelős német tábornok is azt nyilatkozta, hogy lehet hogy KF51 lesz BW-nél és nem ragaszkodnak német-francia "csodatankhoz". Már herótja van az elhúzódó, drága és nem igazán működő fegyvereket eredményező nemzetközi együttműködésektől. (pl. Tiger Mk. III helikopternek is "beintettek"...) Szóval lehet hogy valami alkatrész beszállítás beesik a zalai gyárnak is ha tényleg a KF51 rendszeresítésre kerül.

K

kamm

Guest
Amúgy nem rég egy beszerzésért felelős német tábornok is azt nyilatkozta, hogy lehet hogy KF51 lesz BW-nél és nem ragaszkodnak német-francia "csodatankhoz". Már herótja van az elhúzódó, drága és nem igazán működő fegyvereket eredményező nemzetközi együttműködésektől. (pl. Tiger Mk. III helikopternek is "beintettek"...) Szóval lehet hogy valami alkatrész beszállítás beesik a zalai gyárnak is ha tényleg a KF51 rendszeresítésre kerül.

En mar mondtam korabban is - ha valamit sokat es viszonylag gyorsan akarunk, raadasul megfizetheto aron, akkor azonnal lepni kell, mert elviszik elolunk, remelem, ezt @Nem Dr Maróth Gáspár is el tudja adni DJ Bobonak meg a Foninek (mert MG tudja jol, ez egyertelmu.) A KF51-rol Papperger megmondta a nemet interjuban, hogy a koreai es a Leo koze lottek be az arat - viszont ebbe biztosan lehetne beszallitani, es a vegleges KF51 a Lynxszel kozos alkatreszbazist is jelentene... €15M per KF51, ez kifejezetten kedvezo ar.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Hát ne vegyétek zokon de nem nagyon értitek az aknatelepítés lényegét.

Aknàt esetek többségében a védekező fél telepít.
Ha van ideje álcázza és vegyesen alkalmaz gyalogság és harckocsi elleni aknàkat. Felszedés elleni biztosítással, stb. Ilyenkor talán még aknatelepítési tervet is csinàlnak. Persze hogy ez a terv megéli-e a háború végét az más kérdés

Ha nincs ideje, csak letelepíti, nem is nagyon álcázza hiszen ilyenkor a fő cél az ellenség lassítàsa pl azért hogy el lehessen szakadni. Ilyenkor biztosan senki nem fog papírmunkàval pöcsölni.

Az szórt aknatelepités amely tüzérségi gránátból, rakétából vagy helikopterről történik ott meg elméleti lehetőség sincs pontos aknatérképet készíteni. Itt nyilván egyáltalán nincs álcázva az akna mégis nagyon nehéz a felderítése. Ha valakit érdekel nézzetek meg a Kajaki Dam című filmet. Egy angol gyalogos raj és egy orosz szórt aknamező talalkozása Afganisztánban.
nállunkk nincs vegyes telepítés mert nincs gyalogság elleni akánánk. felszedés elleni védelem sincs mert észrevétlenűl senki nem fogja felszedni. (minden aknamező őrizve van mert műszaki zárás.) minden esetben bejelentés köteles hogy hova történt aknattelepítés. egész egyszerűen a saját csapatok oltalma miatt. hogy nem marad meg a papír senkit nem érdekel koordináták legyenek bediktálva.
szórt aknatelepítés nagyon sok mindenből történhet. és szintén koordinátái által behatárólt a terület ahova kiszórásra kerültek.

nem kell film az aknamező telepítéséhez az azon történő átjáró nyitáshoz vagy felszámolásához megvan rá a képzésem. és nem a 3 lépést előrre bal aknát le három lépés előrre jobb aknát le alakiképzéses cucc.

annyi hogy mi nem szétszedéssel megbontással hatástalanítunk hanem robbantással vagy egyéb külső nagyerejű fizikai behatással esetleg lángfegyverrel.

az aknamező sima robbanó müszaki zár és mivel müszaki zárá nem adhoc.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
a gyalogság elleni aknák más történet de azzal nekünk törődni nem kell. ahogy azzal sem hogy mit hogy szemeteltek tele velük és hogy milyen módszerrel mókásították azokat. ugyanis nekünk nincs párezer gyatánk van kiképzési célokra ami egy konfliktusba semmi arra jó hogy a szigorúan őrzőtt objektumok két kerítése között a nyomsávon innen telepítve legyen.)

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 263
5 531
113
nállunkk nincs vegyes telepítés mert nincs gyalogság elleni akánánk. felszedés elleni védelem sincs mert észrevétlenűl senki nem fogja felszedni. (minden aknamező őrizve van mert műszaki zárás.) minden esetben bejelentés köteles hogy hova történt aknattelepítés. egész egyszerűen a saját csapatok oltalma miatt. hogy nem marad meg a papír senkit nem érdekel koordináták legyenek bediktálva.
szórt aknatelepítés nagyon sok mindenből történhet. és szintén koordinátái által behatárólt a terület ahova kiszórásra kerültek.

nem kell film az aknamező telepítéséhez az azon történő átjáró nyitáshoz vagy felszámolásához megvan rá a képzésem. és nem a 3 lépést előrre bal aknát le három lépés előrre jobb aknát le alakiképzéses cucc.

annyi hogy mi nem szétszedéssel megbontással hatástalanítunk hanem robbantással vagy egyéb külső nagyerejű fizikai behatással esetleg lángfegyverrel.

az aknamező sima robbanó müszaki zár és mivel müszaki zárá nem adhoc.

Hát mind mondtam nem nagyon értetek az aknatelepítéshez.

1. A felszedés elleni biztosítas azt jelenti hogy mondjuk egy kézigránátot teszel a harckocsi elleni akna alà hogy ha valaki fel akarja szedni akkor szépen fel fog robbani
De van olyan akna amelyen van kiegészítő gyújtófészek pont azért, hogy mozgatására ferobbantsa magát az aknàt.

2. Az hogy nekünk nincs gyalogsàg elleni aknànk az nem azt jelenti hogy másnak sincs. Lásd Ukrajnàban igen intenzíven használja mindkét fél. Afganisztán, Balkán stb.

3. Azért az az önbizalom magas foka hogy azt gondolod hogy Te vagy az aknatelepítés koronázatlan királya mert alapkiképzesen valamit tanultàl róla. Azért szívesen látnak mondjuk egy ilyen gyakorlaton. Amikor egy pár hetes képzés után 100 méterre levő célig kellett elmenni a 7 páros elfogyott pedig kikepzők 30 perc alatt dobtak össze egy pályát. Ott is volt arc csak hamar visszavettünk belőle.

4. Szerinted egy harchelyzetben majd azzal fog mindenki foglalkozni hogy aknahelyszineket diktàl MGRS koordinatàkkal jó néhány percre lefoglalva a kommunikációs csatornàt

5. A nagy hatóerejű fegyverrel vagy robbantással lehet hatástalanítani csak az a gond ha ott olyan aknagyújtószerkezetet használnak mint pl az AOG, MVZ csak hogy Magyarországon használt gyújtokat mondják) nem lesz túl hatékony. Ezek ugyanis bírjàk az ilyen hatástalanítàsi eljárást pont erre tervezték ezeket.

6. Egyáltalán nem biztos hogy minden aknamezőt őriznek. Pl egy Graddal kiszórtat tutti hogy nem.
Az pedig abszolút naív feltételezés hogy egy aknamező pont ott lesz ahol te bejelölted. Két ok miatt. Az egyik ,hogy egy nagyobb esőzés simán elmossa az aknàkat. Lásd Bosznia. A másik a vicces ellenség ha felszedi az általad lerakott aknákat hajlamos kicsit arrébb újra letenni. Te meg gyanúltlanúl rafuthatsz.

Szóval szerintem érdemes megfontolni hogy miben gondolod magad szakértőnek mert éles esetben jobb esetben ez csak a Te lábadba kerül rosszabb esetben pár bajtársad életébe.

A filmet különösen ajánlom ezutàn. Jól megmutatja hogy egy szórt aknamező mindenféle biztosítás nélkül is milyen veszélyes. Egy komplett angol gyalogos raj marad ott illetve lesz nyomorék.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Hát mind mondtam nem nagyon értetek az aknatelepítéshez.

1. A felszedés elleni biztosítas azt jelenti hogy mondjuk egy kézigránátot teszel a harckocsi elleni akna alà hogy ha valaki fel akarja szedni akkor szépen fel fog robbani
De van olyan akna amelyen van kiegészítő gyújtófészek pont azért, hogy mozgatására ferobbantsa magát az aknàt.

2. Az hogy nekünk nincs gyalogsàg elleni aknànk az nem azt jelenti hogy másnak sincs. Lásd Ukrajnàban igen intenzíven használja mindkét fél. Afganisztán, Balkán stb.

3. Azért az az önbizalom magas foka hogy azt gondolod hogy Te vagy az aknatelepítés koronázatlan királya mert alapkiképzesen valamit tanultàl róla. Azért szívesen látnak mondjuk egy ilyen gyakorlaton. Amikor egy pár hetes képzés után 100 méterre levő célig kellett elmenni a 7 páros elfogyott pedig kikepzők 30 perc alatt dobtak össze egy pályát. Ott is volt arc csak hamar visszavettünk belőle.

4. Szerinted egy harchelyzetben majd azzal fog mindenki foglalkozni hogy aknahelyszineket diktàl MGRS koordinatàkkal jó néhány percre lefoglalva a kommunikációs csatornàt

5. A nagy hatóerejű fegyverrel vagy robbantással lehet hatástalanítani csak az a gond ha ott olyan aknagyújtószerkezetet használnak mint pl az AOG, MVZ csak hogy Magyarországon használt gyújtokat mondják) nem lesz túl hatékony. Ezek ugyanis bírjàk az ilyen hatástalanítàsi eljárást pont erre tervezték ezeket.

6. Egyáltalán nem biztos hogy minden aknamezőt őriznek. Pl egy Graddal kiszórtat tutti hogy nem.
Az pedig abszolút naív feltételezés hogy egy aknamező pont ott lesz ahol te bejelölted. Két ok miatt. Az egyik ,hogy egy nagyobb esőzés simán elmossa az aknàkat. Lásd Bosznia. A másik a vicces ellenség ha felszedi az általad lerakott aknákat hajlamos kicsit arrébb újra letenni. Te meg gyanúltlanúl rafuthatsz.

Szóval szerintem érdemes megfontolni hogy miben gondolod magad szakértőnek mert éles esetben jobb esetben ez csak a Te lábadba kerül rosszabb esetben pár bajtársad életébe.

A filmet különösen ajánlom ezutàn. Jól megmutatja hogy egy szórt aknamező mindenféle biztosítás nélkül is milyen veszélyes. Egy komplett angol gyalogos raj marad ott illetve lesz nyomorék.
nem alapkiképzésen tanultam amit tanultam. hogy nem vagyok a szakma sztárja az biztos de hogy ezen a téren a sereg szűk 5% ába vagyok az tény.
hogy más mit csinál nem lényeges. hogy valakik alkalmaznak felszedés elleni biztosítást ránk nem vonatkozik.
nem az a célunk az aknamező telepítéssel hogy a felszedőket pusztítsuk. ennél sokkal jelentősebb feladata van számunkra a robbanó müszaki zárásoknak.

harchelyzetbe vagy nem telepítesz aknát vagy lejelented akármekkora is a csetepaté. nem kívánság műsor... (ha vóltál katona tudnod kell miért fontos a folyamataos kapcsolat)

a nyújtottöltetnek nem állnak ellen ahogy a melléhelyezett trotílnak sem aeroszol eszközöknek sem igazán (aeroszolnak általába a modernebb aknák állnak ellen amik zaj vagy talajrezgés hatására aktíválódnak.)

mégis mi kerülne a lábamba?

5-6 kg os harcjárműelleni aknákat nem szokott csak úgy többszáz m re mosni az eső ha csak nem vízmosásba telepíted de oda azért nem szokták kérni. mivel nem ad hoc jellegű a telepítés.

a mi aknáinkat nem szedi fel az ellen és nem telepíti arrébb mert minállunk müszaki zárás szerepet tölt be és mivel műszaki zár őrizve van mindegy hogy szórással történt a telepítés vagy emberi erővel vagy aknatelepítő géppel ufoval...

látod ezért nem értesz hozzá. mert más eljárástanaiból idulsz ki a mi esetünkbe... miközbe az ránk vonatkozóan lényegtelen információ.

az hogy az ellen esetleg alkalmazna gyalogségelleni aknát a mi esetünkbe megint lényegtelen hisz azt az ellen telepíti nem mi tehát a mi telepítési eljárásainkhoz köze nincs.

én nem szedek fel aknát én hatástalanítok csak arra van képzésem. leszarom hogy mi van alatta megy mellét vagy rá a trotil vagy más ami pukkan esetleg gyúl anyag valami lángfegyver vagy egy kis termit aztán csá. mókolgasson az akinek fontos az a képesség hogy hatástalanícson szereléssel... én leszarom ha épületbe van a robbanótest én akkor sem mokolgatnám de nem is hívna olyan helyekre.

• Tetszik

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 263
5 531
113
de hogy ezen a téren a sereg szűk 5% ába vagyok az tény.
csak nem vagy tűzszerész véletlenül
a nyújtottöltetnek nem állnak ellen ahogy a melléhelyezett trotílnak sem
a melléhelyezett töltet gyakran csak arébb dobja az aknát. A nyújtott töltet erősen 1940-es évek színvonala, de az is csak akkor működik biztonságosan ha közvetlenül az akna felett robban.Ha azonban van 5-10 cm föld az akna és a töltet között egyáltalán nem biztos hogyelműködik az akna.
miközbe az ránk vonatkozóan lényegtelen információ.
az hogy a különböző hadszintereken ahol magyar katona előfordulhat szerintem igencsak releváns hogy az ellenség hogyan telepítet aknákat. Ennek pedig a fő oka hogymi az ellenséges aknamezőkön akarunk átjárót nyitni/felszedni stb nem a sajátunkon.
esetleg gyúl anyag valami lángfegyver
lángfegyver mint pl a lángszoró?

• Tetszik
Reactions: Ocses and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
csak nem vagy tűzszerész véletlenül

a melléhelyezett töltet gyakran csak arébb dobja az aknát. A nyújtott töltet erősen 1940-es évek színvonala, de az is csak akkor működik biztonságosan ha közvetlenül az akna felett robban.Ha azonban van 5-10 cm föld az akna és a töltet között egyáltalán nem biztos hogyelműködik az akna.

az hogy a különböző hadszintereken ahol magyar katona előfordulhat szerintem igencsak releváns hogy az ellenség hogyan telepítet aknákat. Ennek pedig a fő oka hogymi az ellenséges aknamezőkön akarunk átjárót nyitni/felszedni stb nem a sajátunkon.

lángfegyver mint pl a lángszoró?
nem vagyok tűzszerész nincs meg a 3 hónapos szakalapom hozzá csak az 1 hónapos nem szervezetszerű. (szétszereléssel hatástalanítás nekem kimaradt ahogy a speciális eszközök (robotok detektorok is) amit nem bánok.

a nyújtottőltet annyira a 40 es évek szinvonala mint teszem azt az aknavető a 20 as évek színonala.
5-10 cm föld ? tudod mit ér az? (tudod te hogy mekkora erő egy nyúljtottöltett elrobbanása? )

gyakran csak arréb dobja az aknát? ha te csinálod kiképzés nélkül lehet hgy előfordúl hasonló.

Átjárónyitásra akarsz átnyergelni semmi gond de a kiinduló alap a telepítés vólt. Átjárót akarunk nyitni? vannak eszközeink és kell beszerezni új eszközöket alap képesség kell legyen minden hadsereg számára bizonyos színten minden alegységnek kell rendelkeznie átjáró nyitó képességel ami nem egészen teljes hazánkba de szakaszinten mindenhol jelen van rajszinten nem. szakcsapatoknak temészetese komolyabb eszközeik vannak erre a célra. átjáró nyitó eszközök a dezskára rögzített trotíltól a harcjárműreszerelt aknakifordító ekéken a láncos aknamentesítőkön a gyórsteepítésű hadihidakon keresztűl nyújtottöltetek és aeroszolfegyverekig bezárólag nagyon nagyon széles választékba létezik....

Lángfegyver igen a lángszóró is egy lángfegyver de nállunk nincs rendszerbe a napalm is lángfegyver a termit is lángfegyver a molotovkoktél is lángfegyver a láng kézigránátok is lángfegyverek a termit is lángfegyver a foszfor tartalmú fegyverek is lehetnek lángfegyverek (nem csak és kizárólag) gyújtó és lángfegyverek általába kéz a kézben járnak) a thermobar fegyverek egy része is lángfegyver az aeroszol fegyverek is lángfegyverek (általába).

• Tetszik