M
molnibalage
Guest
A legegyszerűbb.Azokhoz fordulnék, akik otthon vannak Patreon témában: mégis hogyan kell az ott szerzett bevétel után adózni? Mert se könyvelő, se adótanácsadó nem tudta pontosan megmondani (vagy egymásnak ellentmondóan) most ez milyen bevételnek minősül és miképp meg hogyan kellene utána adózni, esetleg melyik adónem lenne a legkedvezőbb. Tisztázatlan helyzetben meg nem akarnánk belevágni, hiába van asztalon már lassan egy éve a projekt. Illetve mennyi adminisztrációval jár, mert már így is el vagyunk rendesen havazva vele a puszta napi működés kapcsán.
- Egyéni vállalkozóként átalányadóval, ha van mellette 40 órás főállásod. Ha ez nem igaz, akkor ne is olvass tovább, mert ha nincs főállásod, akkor nem tudom mi a dörgés.
- Ez most a minimálbér mittomén hány %-ig évente adómentes, ami a lényeg, hogy ez azt jelenti, hogy idén 1,2M HUF/év bevételig teljesen adómentes. Nem tudom, hogy erre a 90%-os költséghányad alkalmazható-e, mert nekem ez még nem faktor.
Akkor a bevételed 90%-a lenne az adóalap és nem a teljes bevétel.
- Ehhez kell adószám, aminél feltesz a rendszer egy rakás kérdést.
Én bementem egy NAV főfőkirendeltségbe és megcsinálták nekem. Azóta se zargattak, hogy rossz lenne. Mondtam mire kell és megcsinálták. - Ezekről számlát kell kiállítani, amit célszerű elektronikus számlázón keresztül, amit összekötsz a NAV-val. (Én BILINGO-t használom. Lépésről lépésre leírják hogyan kell. (Ha ide eljutsz, akkor majd megmutatom mit kell megadni.) Az se baj, ja pár nappal később állítod ki a számlát, csak legyen nyoma. Lássa a NAV, hogy honnan van a bevétel.
- 2258 (jövőre 2358) lapon minden hónapban 0-ás bevallást kell leadni, hogy nem kell TAJ-t fizetned. Igen, nullásról is kell. Ezt minden hónap elején 10-ig kell megcsinálni. Célszerű az abejava-val csinálni és ügyfélkapun intézni. Ha az első megvan, akkor csak copy / past és küld. Csak a dátumot kell átírni az adott hónap első és utolsó napjára.
- Az adóbevallásban nem tudom hova kell majd beírni a bevételeket, ez a jövő év eleji program. Ezt se ingyen fogom megtudni...
- A Patreonról csak Paypalra tudsz pénzt küldeni magyarként tudtommal. A magyar bankszámlára utalás ezzel megy, a kovertálást is kíírja, hogy Ft-ban tudd a számlát kiállítani. Utaláskor automatikusan az aktuális árfolyamon csinálja, de magán a Paypal felületen bármelyik nap átcsavarhatod más valutába a bevételt. Jó szarul váltja...
A NAV alapvetően segítőkész amúgy, még a néha kicsit szenvedős is.
Template 2258-ast tudok mutatni ha kell, hogy mit kell beleírni és hova.
A Google Adsense is képben lenne bármi miatt, azt is meg tudom mutatni, hog ahhoz mi kell.
Sajnálatos, hogy ezen dolgok nem közkincsek...