A lényeg, hogy páran a fórumon abban hisznek évek óta, hogy a Zrínyi nehéz-közepes-könnyű dandárra épülő terve már ott elhibázott, hogy egy APC-nek nincs jelentősége a mai modern csatatéren és csak és kizárólag MBT-be és IFV-be kell fektetni. Ha a Zrínyi pénzéből csak két darab nehéz dd-t lehet kiállítani, akkor annyit kell. Nincs értelme APC-nek, mert majd a Lynxek úgy is kilövöldözik őket, nincs értelme semminek, csak a Leo2-Lynx-Pzh2000 triádnak. (Miközben szerintem szimplán senkinek nincs pénze feltölteni a frontvonalát csupán nehéz dandárokkal minden kilométeren. Mi meg nagyon messze vagyunk anyagilag attól, hogy egy magyar-horvát vagy egy magyar-román teljes határszakaszt csupa nehéz dd-vel kitöltsünk. Szerintem autóskártya, hogy nekem van 2 nehéz dd-m, neked van 1 nehéz dd-d és 5 közepes, én nyertem, mert nekem van több tankom.)
Az én véleményem, hogy a 8*8-asok ugyan úgy fontos elemei kell legyenek a beszerzéseinknek. Egy APS-sel felszerelt Boxer kategóriájú jármű sokkal fontosabb, mint hogy T-72-t vegyünk az árából. Úgy ahogy a repülős vonalon sokan temetik a helikopteres deszantokat(Pogány ilyet nem mondott, más fórumlakókra utalnék), és sokan meg megmagyarázzák, hogy a kerekes APC teljesen felesleges.(No, Pogány ebben már élen jár a csak a Leo2 mellé T-72 body guarddal és semmi kerekes csapatszállító.) És amiben én nem hiszek.
Örülök, hogy a téma átkerült ide, mert az egész abból indult ki, hogy egy írásban megjelent, hogy a Honvédség összes lövészzászlóalját Lynx-szel fogják felszerelni (amit ha jól értettem, Krisss azóta cáfolt), és ebből már aszem Honvéd vetített előre, hogy akkor minden alakulatunk harckocsikat is fog kapni és végre belátta a kormány, hogy csak ez a fegyvernem az egyetlen.
Én nagyon szomorú lennék, ha a Zrínyi ezen 8*8 fejlesztés része nem valósulna meg. Ugyan úgy várom, mint a Lynxet vártam és a helikoptereket.
Nevetséges, ahogy ennyit bírtál leszűrni ennyi idő jelenlét után. Nem elég, hogy összekeversz
@LMzek 2.0 -val, akinek a stílusa ellenére azért voltak jó gondolatai is, de aztán a saját vágyálmaidat arról, ami köszönőviszonyban sincs az itt nyugodtan visszakereshető összes írásommal-hozzászólásommal igyekszel rámhúzni az elbaszott koncepciódnak megfelelően. Majd én elnézést kérek, amiért nem felelek meg ennek, kérlek te ne fáradj ilyen ostobaságokkal.
Olyan a kirohanásod, mintha felépítettél volna egy sokakból kivonatolt és összeollózott személyiséget és mivel én szóltam hozzád, rámhúztad. Majd felháborodtál, hogy nem egy olyan eszközön örömködök, ami jelenleg 2 dimenziós kartonpapír formában létezik és leghamarabb, ha addig nem baszódik össze a világ vagy szét, 2026-ban már lehet is prototípusa.
Örülök, hogy örülsz neki, csak addig van ami van és az első prototípus sem az lesz 2026-ban, amibe majd csak úgy beugrik az összes német mintájú páncélgránátosod és boldogan veret is vele mert
APC, de hová is?
Voltak tank-tank ellen és egység-egység ellen összecsapásokon elmélkedések, ami szerintem elég logikus, hogy önmagában, majd rendre kiterjedt összfegyvernem és akár összhaderőnem szint felé kacsintgatva is, lehetséges kimeneteleken filózva. Jelenleg a fórumon is uralkodó háborús pszichózis elvitte a figyelmet az ilyenekről, pedig bizony pont ebben rejlett egyfajta fotel-szakmai háttérmunka amiből lehetett okosodni és ezt hiányolom. Még a harckocsi topikban van belőle, de ott is fan klubok vágyai is belecsordulnak.
Bár helikopterig és abban is csak a felhasználó oldaláról kapcsolódok a levegőhöz, repülő meg jöjjön a szakértő fórumtársak elméjéből, de azt gondolom, hogy a szárazföldi erők tekintetében is merő ostobaság, ami beépült a tudatodban kivonatolt személyiségbe abból, amit akár a haderőfejlesztés irányaiban, mennyiségében, minőségében, akár a harcok ilyen-olyan léptékű lehetséges kimenetelében, akár a biztonságpolitikai megközelítésben itt eleddig írtam.
A harckocsi mennyiség kérdéskörben rendre a 44+12 Leopard 2, 30-70 T-72M1 vs. 56 Tr-85M1, 112 TR-85, 168 T-55 került elő. Különböző opciókban. Megvan még a T-72, nincs már meg, csak a Leopardok, stb. Ahogy T-72(csupaszon is, modernizálva is), Leopard 2, random könnyű/közepes harckocsi konvencionális első, másod, harmadvonal kérdések, tartalék, gyalogsági zászlóaljak mellé beosztott századok, önálló harckocsi zászlóaljakba szervezés, meg az extremitásaim is, mint rohamlöveg átépítés, Lövegekből állománykímélő RC páncéltörő fegyverek felállítása, nem sorolok végig mindent.
Önmagában nézve, mint puszta harckocsi összecsapás, csak a Leopard 2 jelent ebben a viszonylatban jelentős ugrást, a T-72 és TR-85M1 legalábbis paritásban vannak, de technikailag a TR-85M1 jobb. Egységszinten vezetve, hadszíntértől függően is igyekeztünk elmélkedni ilyeneken, amiképpen, összfegyvernemileg is, bár ez betegesen tagadod, pedig onnan az izgi a dolog, ugyanis a sooook román tank már becsorgó rakétatüzérség és egyéb modern támogatás keretében tudna működni, amibe bár biztosan nem emlékszel, az is belefoglaltatott, hogy gyalogság, harcjárművel, Spike-kal szerelten lenne már most jelen. Ezért jelentős kérdés a saját harckocsi-ifv-tüzérség nehézdandáros szentháromsága minőség tekintetében legalább, főleg mennyiségi hátrányban, de amúgy sem árt meg.
Biztosan nem emlékszel arra, ahogy elmagyaráztam neked, hogy milyen lista szerint bővíteném csak harckocsi fronton is a lehetőségek szerint az erőinket új vagy használt járművekkel. Minek is emlékeznél, akkor nem lehetne nulláról indulva, mintha resetet nyomtak volna, újra elmondani mindent, aminek a lerakódott anyaga kellene az alapvetésként a további mindenhez is léteznie.