Arra pénzünk biztosan nem lesz, hogy csak IFV egyen a lövészek harcjárműve, még ha szerintem is ez lenne a legjobb.
Igen. Az APC-t az anyagi szükségszerűség tartja fenn és élteti. Ha az árát nem kell számítani, akkor megkockáztatnám, egy IFV-t sokkal jobban lehetne használni még APC harcászatban is. Csak épp az ár is fontos a haderő egészét nézve.
Csak ahogy mondtuk is, nem lesz soha elég lövész zl, ha mindent hk-ba és IFV-be ölünk. És ez lett volna Pogánnyal való vitám lényege. Hogy ne redukáljuk le, hogy csak a nehéz számít, a közepes semmit nem jelent.
Valamint ebből kifolyólag logikusnak tűnik akkor, hogy Tatán kívül, megjelenjenek harckocsik és önjáró tüzérségi nehézfegyverek, Debrecenben és Hódmezővásárhelyen is.
Itt a problémám a harckocsival van. Mit értesz hk alatt? T-72-t?
A másik problémám, hogy az arányokat is kellene nézni, szerintem. 1 zl Leo2 gyalogsági támogatására elegendő Lynx IFV-t vettünk.
Azt mondod, ha jól értem, hogy osszuk el három nehéz dd-be, legyen mindegyikbe 1 db Lynx és a többi kerekes? Ennek vajon mi értelme? Az 1 zl IFV túl kevésnek tűnik, 1 zl hk-hoz három különböző dd-ben. A sereg nagyobbik része meg nem tudna együtt mozogni velük.
A németeknél tudtommal nem 1 zl Puma mozog együtt 1 zl Leo2-vel egy páncélgránátos dd-ben. Míg a Boxer külön vadász zl-ba van szervezve és nem mozog együtt a láncosokkal. Én híve vagyok régóta, hogy legyen ilyen a nehéz dd-ben. (De szerintem ehhez 1MBT+3IFV+1jager lenne mondjuk a megfelelő, vagyis semmiben nem meggyengíteni a láncosokat, hanem plusz támogató zl-at hozzáadni.) Egy nagyobb méretű előretörés esetén számos olyan probléma felmerülhet szerintem, amikre elegendő az APC páncélzata és rosszabb terepjáró tulajdonsága. Mondjuk beszivárgó egységek, melyek megpróbálják elvágni az utánpótlási vonalakat, szárnyvonalak megerősítésére lövészek kiszállítása, stb.
Viszont együtt mozogni a láncos MBT-vel nem lenne ideális.
A tüzérség pedig a közepes dd-nek is részét kell, hogy képezze. Szóval ez akkor is megtörténik, ha nem kerül be hk az egységbe.
Továbbra is szerintem túl messzi következtetéseket vonsz le. Rövid távon szerintem túl sok fontosabb beszerzés van, hosszú távon meg ha MBT-t vásárolunk, akkor vegyünk hozzá Lynxet is!
Közepes zászlóalj nem nehéz/páncélgránátos.
Örülök, hogy örülsz neki, csak addig van ami van és az első prototípus sem az lesz 2026-ban, amibe majd csak úgy beugrik az összes német mintájú páncélgránátosod és boldogan veret is vele mert APC, de hová is?
Csak ismételni tudom az előttem szólót. A közepes dd nem páncélgárnátos.
Azt mondod, egy képzelt személlyel vitatkozom, mert te helikopterharcászatról nem is mondtad, hogy idejét múlt. Visszaolvasnál, hogy mit írtam zárójelbe mögé? (Hogy Pogány ilyet nem mondott.) De a kirohanásod alapján nagyon érezted azt, hogy miért említettem azt, hogy nálad a tank mindent legyőz hozzáállás pont olyan, mint
más fórumlakóktól a helikopterek temetése, csupán azért, mert belefuthat a MANPADSbe.
Jössz megint a TR-85-ösökkel. Hogy azok mindent legyőznek. Pusztán azért, mert sok van belőlük. És a kisebb szám korszerűbb MBT mit sem jelent, hiszen míg Tata csak egy helyen tud védekezni, addig ők 300 hk-val több irányban is tudnak támadni.
a tank legfőbb feladata, hogy odavigye a csúnya végleg elbukott testecskéjében a csúnya végleg megbukott ágyúját a gyalogság elé-közé és szétlője vele őket. Az APC-t is. Az IFV-t is. A gépesített egységeket követni próbáló védekező gyalogságodat is. Az épületeket is. Az erődített pontokat, a lövészárkokat, a páncéltörő egységeket és a fegyverzetület, a teherautókat a gyalogságszállítótól a műhelykocsin keresztül az üzemanyagos vontatóig. Mindent. Buuuum, buuuum, megy és lövi szerencsétleneket és ha sok tankod van és a te tankod győz a földön, akkor már lényegében
Erre mondom, hogy autóskártya. Erre írtam Krupjanszk egyik példáját. Az oroszok oda vitték a csatatérre a csúnya páncélban a csúnya csövüket. Nem T-55-ösöket. T-90-eseket.
És nem vetették be ellenük az ukránok a saját tankjaikat, mert el sem jutottak a gyalogságig az aknazártól és a csinos zárótűztől. Ami ellen még az APS sem véd.
Kihangsúlyozom még egyszer, 1:1 veszteségarányt sem értek el ott az oroszok annak ellenére, hogy olyan hk-kat vetettek be, amik ellen be sem tudtak volna az ukránok ugyan olyan kaliberű tankot küldeni, de nem is volt rá szükség.
Szerinted mi maradna a te rettegett TR-85 zl-adból, ha belefutna 30 km-en az Íjász által igényelt 100 db M-777-be, autóskártya? Mi maradna belőle, ha aknazárral leszűkítenénk a támadás irányait néhány szűk folyosóra, jól álcázott gyalogsági felderítők vagy UAV-ok segítenék rávezetni a tüzet és CG-vel oldalazó tüzet próbálnának kialakítani a páncéltörő egységek? Bum, bum?