Azt gondolom, hogy igencsak téves következtetéseket vonsz le a nehézerők vonatkozásában. A hibás hadvezetés, talán az állomány felkészületlensége is jelentősen hozzájárulhatott az orosz hibákhoz az egyértelműen félkézzel vívott háború politikai kényszerei mellett.Én remélem, hogy rajtad kívül a többiek az offenzíva óta sokat emlegetett "értsük már meg, hogy új helyzet" alatt és "a számok ugrásszerű növelése" alatt nem azt értették, hogy szereljünk fel fegyverrel 4 lövész zászlóaljat! Mert hogy nem folyik jelenleg több.
Azt hittem, hogy én vagyok az álmok visszafogója és a gazdasági vészmadár. Megnyugodtam, hogy nem. Nekem az eredeti Zrínyi2026-ban lefektetett remélt célszámaimnál is több volt, mint 4 lövész zl az egész Honvédségre. Mondjuk ki világosan, mert semmi több nem történt. Direkt kiemeltem mindenkinek a szövegből, hogy a rendelésünk 4 zl IFV verzió és nem kell tovább spekulálni, hogy 3 vagy 5.
Újra hangsúlyozom, hogy ezek megtörténtére számítottunk tavaly ilyenkor. És ugyan ezekhez az alakulatokhoz. Csak akkor még azt hittük, hogy mostanra az első -Németben gyártott- zászlóaljnyi Hiúz már itt lesz a kezünkben. (Félre értés ne essék! Abszolút nem csinálok ügyet belőle, hogy késik pár hónappal. Gyártásnál előfordulhat késés. Mi felépítettünk 2 év alatt hozzá egy épületet, azért pár környékbeli ország örülne, ha így haladna.)
Mi a fontos, amiért azt mondom, hogy az én elvárásaim meghaladják a te háborús túlfűtött reményeidet? Az, hogy a közepes dd meg fog valósulni. (Ami így már több, mint 4 zászlóalj egy nehéz dandárnyi erőhöz.) És én ezt legalább olyan fontosnak tartom (hosszú távon), mint a nehéz dd-t. Hát itt nem pár hónap csúszást látok. Nem, félre értés ne essék! Nem év elejéhez képest. Ha visszalapoznánk a 6 évvel ezelőtt indult fegyverkezési programhoz, akkor olyan céldátumot látnánk a közepes dandárhoz, ami nyugati APC-vel nem sok esély van rá, hogy megvalósul (arra az időre). A BTR-ekkel megfog, vélhetően.
Ezt csak azért mondom, mert nem vagyok benne biztos, hogy jól értetted-e azt, amit én eddig mondtam. Tavaly ilyenkor is azt vártuk, hogy Hódmezővásárhely és Debrecen kap IFV-t. Akkor még nem indult meg az orosz támadás. Vagyis teljesen összeilleszthetetlen gondolkodás számomra, ha valaki arra következtet, hogy megváltoztak a program célkitűzései, abból, hogy nem történt más, mint amire előtte számítottunk. Jó lenne egy visszajelzés, hogy érthető-e ez így, hogy nem gondolom azt, hogy valaki rosszul lett/elaludt a volánnál, ha balra indexel és bekanyarodik balra.
Ha megengedsz pár gondolatot, ha már olyan közkedvelt hivatkozás, hogy "remélem levonták az ukrán tapasztalatokból a következtetéseket". A szomszédunkban az a tapasztalat, hogy a páncélos túlsúlyra alapuló harcászat, amit az orosz vitt, az megbukott. Láttuk Harkovnál (is) a pusztán nagy vasak harcértékére épülő és mellette lövészhiányos haderő szervezés gyengélkedését. Azt, hogy hiába volt az első pillanattól fogva sokszoros muszka tankfölény, a védelmet a gyalogság tömegének kell a modern harcmezőn is megoldania. Ahogy ukrán oldalon láttuk, hogy támadásban és ellenlökésben a nehéz dd nélkülözhetetlen. (De fronton beásni magunkat, a pozícióinkat tartani hónapokig jelentősebb manőver nélkül nagyon nem célszerűek, erőforrás pazarlóak.)
Ennek eszköze pedig az APC és a közepes dd, illetve meglátjuk majd a könnyű dd meg fog-e egyezni a szittyával (és az mi lesz) vagy egyszerűen csak légimozgékonyságút kell érteni alatta. Ezek az alakulatok védelemben jól teljesítenek. Nézzük meg a légi deszantosokat Herszonnál! Két hónapja nem kevés nehéz dd támadást vertek vissza és jól szervezetten hátrálva, de morzsolják fel az ellenség nehéz támadó ékeit.
Amit eddig a szittyáról itt a fórumon hallhattunk, azt szerintem teljesen visszaigazolta az odaát folyó háború. Én drukkolok nekik és kíváncsi leszek, hogy milyen lesz.
De még ezt a sokszor logisztikailag kiszámíthatatlan támadó műveletsort is, képzeld el páncélos túlsúly nélkül. Amikor nincs páncéltörő ágyúk ellen páncélozott eszközöd sem, amik bizony a kezdetektől máig aktívan részt vesznek a harcokban. A gyalogság tömegére mindig szükség volt, az ókor óta. A gépesített háború tömeghadseregek által fejlett fel a mai szintet megalapozni. Az, hogy fél év alatt akár ezres harckocsiveszteség van, a világháború tükrében kissé nevetségesen eltúlzottnak tűnő sápadozást okoz (mindamellett, hogy kérdésesek a valós számok), hiszen attól, hogy ma erősebb az ágyú, erősebb a páncél az adott szintek többségében, az arány, a mérce, ezek függvénye ma jószerével ugyanaz.
Lőjj rá egy múzeumi Tiger II frontpáncéljára modern IFV gépágyújával 2 km-ről aztán lásd a végtelen szintű fejlődés marketingjén túli valóságot, majd hidd, hogy a 80 éves német optika addig nem látott volna el nappal.
Érdekes újra meg újra a harckocsi temetését olvasni, miközben egyszerűen szétszarja a haderődet akinek van. A gyalogság ebben a háborúban ukrán részen megkapta a nyugat páncéltörő rakétáinak javát és el is lőtte, elhasználta a saját páncélosállományát és rengeteg egyéb eszközt, de most maradunk páncélos fronton. Ezt egy hibásan vezetett politikai és katonai és logisztikai háttérrel rendelkező, de páncélos túlsúllyal bíró haderő ellen használta el védelemben a többi eszköze, járműve, élőereje mellett. A hiányukban minden veszteség a gyalogságot érte volna méginkább, hiszen csak ők lettek volna célpont, csak őket lőtték volna. Az oroszok esetében támadásban ez ugyanígy van.
És amit megint mellékesként kezelsz, az a veszteségráta APS-sel történő jövendő csökkentése bármilyen járművel folytatott harc vonatkozásában amikor általánosnak látod a nehézpáncélos hadviselés bukását (immár százezredjére sokak után), legyen az védekező gyalogság harcjárművel, vagy támadó páncélosok. Ehhez elég és erre igen büszke vagyok, valamint elismerésem, hogy megértette a hazai tervezés és beszerzés a fontosságát, szóval ehhez elég a saját épülő haderőnket tekinteni, ahol minden eszközünk legalább soft-kill védelemmel fog rendelkezni, ahol minden IFV hard-kill elhárítással fog rendelkezni, valamint remélhetőleg és sejtetetten a harckocsik is fel lesznek szerelve.
Máris megváltoztatja a képet, ha egy páncéltörő rakétát indító gyalogság sikeréhez nemcsak a megfelelő helyezkedés, sikeres találat kell, hanem ebből annyi, amit nem tud lereagálni a rendszer, vagy végtelen áldozat árán lebontják róla az APS védelmet, hogy végre átlőhessék. Így sem egy lövés/találat/kilövés a háború rátája ebben a tekintetben sem és a jövő ilyen egységek összecsapása lesz a jelenleg látottak mellett. A most előszedett T-62 készlet az oroszok részéről ha el lenne látva PAS-sel, ha már az eddigiek nem, erős váltást hozna a képbe, de ha nem szerelik fel, akkor is újabb ágyúkat tudnak a harcba vinni ami igen jelentős tényező, egyszerűen csak háborús veszteséggel kalkulálnak, mint eddig a gépesített háborúk során. És a valódi háború ott most fog kezdődni, a jeleit magad is láthatod.
Ugyancsak ha kiszabadulnál abból a képzetből, amiben sokan belefutottak, hogy lényegében a harckocsi túlsúlyra épített hadviselés megbukott, kérdezd meg mondjuk @krisss -t, hogy inkább egy összevont nehézpáncélos ököllel együttműködésben, vagy anélkül szeretne támadó hadműveletben részt venni IFV egységet parancsnokolva? Védelemben inkább csak ők legyenek ott, meg a páncéltörő rakétáik, kézi páncéltörő fegyvereik, vagy azért jó lenne pár többcélú ágyúcső?
Sajátosnak tűnik, hogy a megállapításodat önmagad cáfolod a fenti hozzászólásodban, amikor az ellenlökéshez szükségesnek találod mégis a harckocsi túlsúlyt, ami ugye egy támadóvá kifejlődni képes harccselekmény, ami azután akár a látottak szerint az ellenség pusztítását, támadásban történő visszaszorítását is hozhatja. Nem véletlen, hogy leginkább nehéztechnikát igényeltek az ukránok, ugyanakkor a harckocsik orosz részről a védelemben ugyancsak hozzájárultak ennek a mostanra látható lassú megakasztásához és ennek a támadó nehéztechnikának a felszámolásához.
Azt hiszem végső soron a szó amit keresel, az a páncéltörő ágyú. Ennek lehet sokféle kidolgozottsága, de védelemben nem elhanyagolható a létük, ahogy egy támadás esetén sem egyes területeken szintén védelmet adni a támadásban levő egységeknek. Az, hogy ez egy harckocsin van, vagy MTLB alvázon, vagy vontatottan, nem mindegy és mindegy mégis, hiszen az eszközhöz szabható a bevetése, az eszköz kiválasztása a bevetéshez. Alkalmatlant nem küldesz olyan műveletet teljesíteni, amit nem tud. És ebből a harckocsi az ami nem lesz sosem alkalmatlan, ha támadsz összevont páncélos vagy összfegyvernemi erőkkel, ha védelemben páncélvadász/elhárító szerepre osztod be, ha gyalogságtámogató feladatra osztod. Egy önjáró vagy önjárósított modern harckocsiágyú/páncéltörő ágyú vagy régebbi páncéltörő ágyú a maga szintjén, azaz a képviselt tűzerő, rendelkezésre álló lőszerfajták, az önjárósítás mértékéből származó modilitás, a kivitelezett páncélozottság függvényében képes adott pontokon sokrétű eszköz lenni amolyan harckocsipótlékként a fenti feladatok szerint, míg egy vontatott eszköz védelmi fegyver elsősorban. És ennek a háborúnak a tapasztalatai ebben a formában is azt mutatják, hogy nemcsak a harckocsi, de ez a nehézfegyver is ugyanúgy él és létezik, de a jövőben ez pont az APS terjedése miatt méginkább fel fog értékelődni.