Beszélgettünk modern IFV/gépesített gyalogság - régi harckocsi EGYSÉG összecsapásokon is. Falvédőnek beszélgettünk.
Csöves fegyverek a rakétamámorban már háromnegyed évszázada halnak ki a fejekben én buta meg mindig gondoltam a légvédelmi egységektől a páncéltörő fegyverekig ezekre mint használható eszközökre, mert a rakétamámor közepette még mindig hatékonyak, egyes pontokon megkerülhetetlenek. Képzeld, sokszor még a költségekre is gondolunk, nagyjából mindig, mégha pontos számokat nem mindig ismerünk, de tudod, ezen a fórumon sokan turják az internetet és amihez sikerül hozzájutni, az az információ idekerül.
Volt szó a tüzérségről is, a beszerzéseken belül és kívül, a mi kőne ha vóna, a mi van amiből lehet építkezni, hogyan lehetne építkezni gondolatmenetén át addig amíg a tüzér képesítésű fórumtársak is hozzátették a tényszerű értékelésüket. Nem a lebaszás volt a jellemzője a legtöbb esetben, azért nem, mert sokan azért vannak itt, mert foteltábornoki minőségükben felfogják a teret, időt, ezek viszonyát, élőerőt, technikát... Ezért beszélgetünk, nem el elképzelt alannyal, aki nincs itt jelen, hanem egymással.
És hogy elérjünk a gyalogságig is. Ha éppen eretnek mód valaki nem említi, hogy és a gyalogság, attól még tudja, hogy az létezik, mindenek alapvetése. Axióma. Az a furcsa sokszor, hogy ezt sok esetben más vonatkozásban is ki kell fejteni újra meg újra akkor is, ha a hozzászóló éppen a nagy egész egy szűkebb szeletét tárgyalja. Mintha elfelejtődne.
A gyalogság esetében hidd el, én is tudom és feltételezhetően a fórum haderőfejlesztéssel kapcsolatban érdeklődést kifejtő összes tagja tudja, hogy létezik. Akinek ez a fő érdeklődési területe az egy szíjig menően tudja ezt a témát babusgatni, ahogy én a nagy kaliberű csöves fegyvereket sok páncélba burkolva. De ettől ahogy én tudom, hogy van a gyalogságunknak több minősége, úgy ők is tudják, hogy vannak harcjárművek. Azt is tudják, hogy a harckocsit nem nagypapa építette, hogy aztán eltegye a pincébe, hogy jó lesz az még valamire, hanem igen potens embermészárló gép. Ez a feladata, azért olyan amilyen, mert az emberek akiket le kell mészárolnia a benne ülő embereknek, azok szintén páncélba meg épületekbe húzódnak ha tehetik, hogy ne haljanak meg azonnal.
A fasz kivan de sokat írtam máris, de nem hagyom abba, hogy két hétre rendben legyen legalább ilyen felületes módon a szemléletem egybitessége a fejekben, majd valamikor újra leírom, amikor valaki megint azt hiszi, hogy végre feltalálta a gépesített-összhaderőnemi harcot meg a gyalogos katonát és ezek lehetséges feladatait.
Amiket megfogalmaztál, gyalogság védelemben, páncélosok és gyalogság támadásban egyrészt a legalapabb dolgok, másrészt a nagy kaliberű fegyverek a védekezést is igen megárnyalják, csak nevetségesen igyekszel figyelmen kívül hagyni. A kerekes-láncos együttműködésben, el kell hogy keserítselek, de ha a tömeges alkalmazását nézzük, nyolcvan évecskével megelőztek a szabadalmaztatásában. Volt ott minden még féllánctalpas is, csak az volt, 8x8 APC meg nincsen itt és most, majd egy évtized múlva lehet. Most BTR van, amit mindenki emészt, hogy ez van, ezzel kell gondolkodni, a katonáinknak meg dolgozni.
Tank. Azért fontos, hogy kinek a tankjai lövik ki a másikak tankjait, mondjuk szoktunk foglalkozni bombázással, rakétázással meg minden ilyennel, amivel elsősorban el kell pusztítani az ellenséges harckocsikat, hogy aztán a mieink tehessék az igazi dolgukat. Csak ezt baszott nehéz megértenie sokaknak valahogy, aztán képzelt személyiségekkel kezdenek vitatkozni általuk le sem vezetett tankcsaták kinvetett képéről, hogy a tank legfőbb feladata, hogy odavigye a csúnya végleg elbukott testecskéjében a csúnya végleg megbukott ágyúját a gyalogság elé-közé és szétlője vele őket. Az APC-t is. Az IFV-t is. A gépesített egységeket követni próbáló védekező gyalogságodat is. Az épületeket is. Az erődített pontokat, a lövészárkokat, a páncéltörő egységeket és a fegyverzetület, a teherautókat a gyalogságszállítótól a műhelykocsin keresztül az üzemanyagos vontatóig. Mindent. Buuuum, buuuum, megy és lövi szerencsétleneket és ha sok tankod van és a te tankod győz a földön, akkor már lényegében a légi helyzettől függ, hogy milyen mértékű mészárlást tud kivitelezni, mert borzalmas fegyver ám, amikor hellyel-közzel vagy épp teljesen szabadon tud tevékenykedni.
És ha annyira sok tankod van, hogy egy zászlóaljnál többet is fel tudsz vele szerelni, akkor az azt jelenti, hogy több hadműveleti irányban tudsz ilyet bevetni a gyalogság támogatására, vagy ostromgyűrű áttörésére, vagy harckocsiütközetre olyan pontokon, ami ponton tevékenykedő ellenséges egységek amúgy az enélkül egy zászlóaljadat is veszélyeztetnék, meg a gyalogságodat, aztán a tüzérségedet, ....
Ha meg az ellenfelednek van, lehet az a legmodernebb, annál veszélyesebb, vagy régi ócska de sok és megy és tud lőni, akkor a becsapódó lövedékeket magadnál várhatod az meg nem jó. Mert szétszakít a faszba, aztán lehet letépett lábbal sikoltozni a közepes dandár a jövő oltárán. Shinseki-t is simogatják a könnyű gyalogos a jövő koncepcióért, a nehéz egységeket, nosza megint basszuk ki a kukába.
Nem akarok mást mondani, mert elég volt.