W
Wilson
Guest
"Elfogadtuk a kockázatot, és a munkára koncentráltunk. [INTERJÚ]
2022.10.18. 06:43

152 mm-es D-20 tarack (szemléltető fotó) Ukrajna Védelmi Minisztériuma
A Defence24 interjút készített az ukrajnai donbászi harcok egy veteránjával, aki tüzérségben harcolt a Szeverodonyeck és Liszicsanszk elleni orosz támadás során. Mi jellemezte egy tüzér mindennapi munkáját? Milyen volt a hangulat akkoriban, amikor az ukrán állások Donbászban egy zsákhoz hasonlítottak, amelyet három oldalról az oroszok vettek körül, és mi jelentette a legnagyobb veszélyt?
Maciej Szopa: Mi késztette arra, hogy részt vegyen az ukrajnai harcokban?
Önkéntes mentősként érkeztem Ukrajnába egy alulról szerveződő projekt részeként, amelynek célja a sebesültek orvosi evakuálása nyugatra. Kezdetben lengyelországi kórházakba szállítottuk őket, majd ezek az akciók külföldi kórházakba való evakuálásba fajultak, és a sebesülteket a Rzeszów-Jasionkában leszálló egészségügyi repülőgépekre szállítottuk. Március-április fordulóján megkezdtem a helyszínen megismert ukránok segítését, az önkéntesek és a hadsereg kiképzését a taktikai mentés területén. Mi ösztönzött arra, hogy oda menjek? Hajlandóság a meglévő képességek ellenőrzésére, további gyakorlatok megszerzésére, és mindenekelőtt a közös ellenség elleni küzdelemben való erőfeszítésre. Sajnos a háború a legjobb hely az új tapasztalatok megszerzésére: mind orvosi, mind taktikai szempontból.
De végül a sors a tüzérséghez sodort. Hogy történhetett ez?
Ez egy kicsit véletlen egybeesés volt. Amikor másodszor mentem Ukrajnába, az volt a feltételezésem, hogy részt veszek a sebesültek keleti evakuálásában. De abban az időben sok önkéntes volt olyan helyeken, ahol voltak kapcsolataim, és ugyanakkor aktív ajánlatot kaptam, hogy a tüzérségi szolgálat biztosításában folyamatosan orvosként tevékenykedjek. Ebbe beleegyeztem, bár a gyakorlatban úgy alakult, hogy rendes tüzérként tevékenykedtem.
Szóval te voltál a rakodó?
Több beosztásban dolgoztam, a srácok különféle feladatokba dobtak be. Először csak dolgozni mentem velük. Orvosként biztosítottam őket, miközben néztem, mit csinálnak. Aztán elkezdtek bevonni az egyes pozíciókba, talán nem mindegyikbe, mert például nem mindenki vezetett be beállításokat.
Milyenek voltak a frontvonalbeli mindennapjaid?
A frontvonaltól kicsit távolabb, a régió nagyobb városainak szomszédságában volt a bázisunk. Inkább több időt töltünk utazással, mert így csökkentettük az észlelés és a támadás kockázatát a felszerelések és lőszerek tárolására szolgáló területen. Nagy plusz volt, hogy a "robot" elhagyása után lehetőségünk volt visszaállítani a küzdőképességünket és pihenni tudtunk. Ez azonban nem zárta ki a fenyegetést. A város rendszeres tűz alatt állt, legyen szó légierőről vagy nagy hatótávolságú tüzérségről. Katonai célpontokat már korábban eltalálták így az oroszok általában polgári településekre lőttek.
A tevékenységek intenzitása elsősorban az időjárástól függött. Ha a drónok nem tudtak repülni szél és eső miatt, akkor automatikusan kevesebb volt a munka. De az is előfordult, hogy napi két indulás is volt. Aztán kora reggel elkezdtük a lőszert címlet szerint szétválogatni, felpakolni a teherautóra, előkészíteni a kocsit, és továbbhajtani a várakozóhelyre. Ott vártuk meg a drónkezelőket, hogy megadják a koordinátákat.
Amire emlékszem, biztosan ezek a kezdő Toczki. Először a láthatáron lehetett látni őket, vagy öt kilométerre szálltak fel tőlünk. Aztán elhaladtak a fejünk felett, és felgyorsultak Oroszország felé. Láttuk őket a felhőkben, aztán hang hallatszott. Ez két darab volt, valahol Szeverodonyecktől északra mentek. Közvetlenül ezután a közelben lecsapott a légi erő. És "rákokon lovagolni" - itt könny csordult a szemébe.. Láttunk lengyel sisakot, lengyel felszerelést az ellenőrző pontokon és lengyel felszerelést, ami Lengyelországból jött keletre.
Kikkel dolgozott együtt, kik voltak ezek az emberek?
Én voltam az egyetlen lengyel az ukrán alegységben, tehát nem szigorúan nemzetközi egységben. Ukrajna keleti, déli és nyugati részéből jöttek velem. Különböző korúak voltak, a huszonévesektől a hatvanas éveik elején járó emberekig. Olyan szép keresztmetszet. A hangulat határozottan jó volt. Ez egy önkéntes egység volt, szinte csak önkéntesekből állt, kivéve az általam ismert 1-2 szerződéses katonát. Ezek az emberek nagyon motiváltak voltak, és a háború kezdetétől a tüzérségben dolgoztak. Ha jól tudom, ez volt a harmadik irányuk, amelyen ez az alegység harcolt. Látható volt a nagy motivációjuk és küzdeni akarásuk.
És ha már a munkakultúráról van szó. Volt olyan érzése, hogy Nyugatról érkezett emberekkel dolgozott, volt-e egyáltalán posztszovjet éghajlat?
Volt egy eleme a keleti "uhlan fantáziának", de ami az eljárásokhoz és a mentalitáshoz való ragaszkodást illeti, az inkább nyugati volt.
Milyen fegyvert kezeltél?
Egy régi, 152 mm-es D-20-as vontatott tarack volt. Nem tudom, hogy az oroszoktól szerezték-e be, vagy az ukrán fegyveres erők raktáraiból. Viszont a teherautót, ha jól tudom, egy állami adománygyűjtésből vásárolták. Maga a vontatott tarack működése nem túl nehéz. Számos gomb, több biztosíték található a támasztékok összecsukásához és kihajtásához. Fontosabb volt a vészhelyzetekre és az elakadásokra való reagálás. Fontos volt a tisztítás, karbantartás, a zárszerkezet és az összes gyújtószeg alkatrész szétszerelése. Ez utóbbi némi tudást és készséget igényel. A legbonyolultabb tevékenység a beállítások kiszámítása volt ballisztikus számítógépek hiányában. Beállítása is egyszerű, előre beállított beállításokkal rendelkezik.
Egy ilyen szakaszon dolgozni nehéz fizikai munka?
A D-20-as lövedék súlya több mint 40 kilogramm. A lövedékkel/hajtóanyagtöltettel és a tokkal együtt több mint 60 kilogramm. Tényleg kimerítő volt. A konditerem jól jön ebben a szakágban, és ezt a hátadon is érzed. 20 db 152 mm-es lövedéket pakolni egy teherautóról, különösen, ha ez csak a nap első munkája, kemény dolog.
A férfi azután van, hogy az egész dobozt a teherautóra pakolta. Aztán megérkezik a területre, és a tarackhoz kell vinni a kezdőcsomagot, és esetleg további lőszereket kell odavinni, ha a tűzcsapások folytatására van szükség.
Otthagytad a lőszereket, vagy visszavitted őket?
Ha az idő engedte, visszavettük őket. Ha nem volt időnk, a helyszínen hagytuk őket. Inkább a lőszeres dobozokat hagytuk hátra, mint a lövedékeket.
Említetted a drónkezelőket. Veled "lovagoltak"?
A drónok az osztag szerves részét képezték. Nekik köszönhetően megvolt a saját helyzetképünk, és ezek az adatok nem kívülről származtak. Tehát függetlenek voltunk. Ők azonban valahol közelebb dolgoztak a fronthoz, néhány kilométerre az ellenség állásától. Elég közel mentünk ahhoz, hogy kilőjük a célpontot, amely többé vagy kevésbé mélyen volt az ellenség pozíciójában.
Mekkora a D-20 tarack hatótávolsága? Körülbelül 20 km?
Kb. 17 km a használt lőszertől függően. Néha néhány kilométerre autóztunk a frontvonaltól, néha egy tucatnyira. Attól függ, milyen mély volt a cél és mi volt a feladat koncepciója.
Tudtad, hogy mire lősz, vagy a drónok csak azt mondják, hogy merre lőj?
A Starlink terminálokon keresztüli kommunikációnak köszönhetően, amelyek a kapcsolódás és az élő kommunikáció fő forrásai voltak, tudhattuk volna, ha meg akarjuk szerezni ezeket az adatokat. A feladat elején kész kezdeti beállításokat kaptunk. Elég volt csak lőni, és rendszeresen beállítani a tüzelést. A hangkommunikáció non-stop volt, ezért rendszeresen voltak korrekcióink, vagy például olyan információink, hogy nem robbant fel a lőszer, és más detonátorokat kellett becsavarni.