[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 185
113
Ezekre a drónokra ezek a fegyverek a valódi megoldás, AHEAD lőszerrel.

Molni csinált pár éve egy számítást, hogy buta lőszerrel azért nem annyira nagy a hatásfok szerinte, az ukránoknak szerintem AHEAD rendszerek kellenének a kis méretű drónok elleni hatékony védekezéshez. S kurva sok, mert nem kis területet kéne lefedjenek vele. Ez szerintem így egyben a mission impossible kategória, de majd meglátjuk, ezt is figyelem izgalommal, hogy a nyugat tud több SPAAG fegyverrendszert küldeni/képezni rá az ukránokat, vagy az oroszok/irániak gyártani/küldeni több drónt/modell repülőt. Én most jelenleg fix 2-esre nézem ezt a meccset.
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
543
1 538
93
“A németországi Lipcsében több ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az EU és annak katasztrofális gazdaságpolitikája ellen, kezdve az EU által Oroszország ellen bevezetett szankciókkal. Valószínűleg az ilyen tüntetésekről a mainstream média nem fog beszámolni, mert ott törölték őket.”



aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M5MDMwMjdiMGE5MzRmMmRhNjliMjU2ZWY0MjY1Zjhh.jpg

Ez meg Prága pár napja.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 401
113

Oroszország már tárgyalna, Kijev válaszára várnak

Moszkva továbbra számít Kijevre, hogy újraindítsa a béketárgyalásokat, figyelembe véve az új területi realitásokat – mondta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

– fogalmazott a szóvivő a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.
Maria Zaharova szerint Moszkva úgy véli, most helytelen lenne egyes pártok álláspontjairól beszélni, azoknak maguknak kell eldönteniük, hogy akadályozzák-e a tárgyalásokat vagy sem. A külügyi szóvivő hangsúlyozta, az orosz vezetés „mindig is elkötelezett volt a konfliktus megoldásának diplomáciai módszerei mellett”.

Ismét jelzés, de Lavór még csodában reménykedik, verset szaval.
  • Vagy időt húznak, de most nem látszik, hogy az ukrán rövid idő alatt kiverné a ruszkit. Akkor mit nyerne?
  • Ha tényleg tárgyalni akar, az azt jelenti, hogy már nem látnak reményt a helyzet javítására. Sőt, akár még roszzabbra is fordulhat.

Az ukrán nem hülye, csak komoly ajánlat esetén ül asztalhoz, ezt Lavór még látszólag nem akarja érteni.
;)
Kiderül....
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 503
113
Ismét jelzés, de Lavór még csodában reménykedik, verset szaval.
  • Vagy időt húznak, de most nem látszik, hogy az ukrán rövid idő alatt kiverné a ruszkit. Akkor mit nyerne?
  • Ha tényleg tárgyalni akar, az azt jelenti, hogy már nem látnak reményt a helyzet javítására. Sőt, akár még roszzabbra is fordulhat.

Az ukrán nem hülye, csak komoly ajánlat esetén ül asztalhoz, ezt Lavór még látszólag nem akarja érteni.
;)
Kiderül....
Mindenki akkor akar tárgyalóasztalhoz ülni, amikor elérte a saját maga szerint reálisan fennálló lehetőségeinek maximumát a harctéren. A tárgyalással pedig az a célja, hogy a számára maximumot jelentő elért helyzetet hosszútávra konzerválja és szerződésben ismertesse el másokkal is.

A baj csak az, hogy az orosz vágyálmokkal ellentétben a Nyugat itt semmilyen békeszerződést nem fog kötni, mert nem tekinti magát hadviselő félnek, bármennyire is igyekeznek az oroszok azt a látszatot kelteni, hogy ez a "világok harca" aminek csak egy orosz-amerikai szerződés vethet véget. Tetszik-nem tetszik, békét itt az ukránokkal kell majd kötni, attól függetlenül, hogy ki nyer és hogy mikor lesz vége. A Nyugat maximum csak tanúzni fogja a megállapodást.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
A mai helyzet, konfliktus részletes terve már 2011-ben Obama asztalára került. Ebben nemcsak a Majdan, hanem a későbbi események is részletezve lettek - igy egészen a mostani konfliktus kirobbantása is. Az akkori tervet mindig a változó helyzethez igazították, szabták , a fontos események időpontját általában mindíg későbbre tologatták, de a lényeg maradt: Ez egy gazdasági világháború, a világ erőforrásainak ujra felosztása (khmm privatizálása?) amelyhez Ukrajna álcázófüstje fedi el a valóságot..

Ha be tudták volna tartani az eredeti határidőket - Ukrajna seggét már régen berugták volna az EU-ba és a NATO-ba.

Ugyanez történt Romániával is : nem teljesítette a kritériumokat - mégis az ütemezett határidőre betuszkolták Őket a szervezetekbe.
Hol ez a terv?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 462
46 491
113

"MK": A nukleáris tél küszöbén – a vég közelsége tüzet gyújt a politikusokban​

Az Orosz Föderáció és az Amerikai Egyesült Államok közötti nukleáris összecsapás szimulációja milliós nézettséget szerez az interneten. A szakértők komolyan spekulálnak arról, hogy mekkora a valószínűsége egy ilyen forgatókönyvnek, és ki marad életben ebben az esetben.

Az író Platon Besedin az "MK" oldalain azon spekulált, hogy miért vált valóra az atomháború veszélye.

Ahogy a kiadványban mondják, a világ még soha nem volt ennyire közel egy atomháborúhoz, de az emberiség régóta és makacsul haladt e felé.
...

Besedin arra a paradoxonra hívja fel a figyelmet, amelyben mindenki megérti, hogy egy nukleáris háború eredménye civilizációnk halála lesz, de a vég közelsége csak tüzet gyújt a politikusokban, a kormányokban és sok polgárban.

„Igen, a halálfélelem csak fokozza az érzést – és talán ez az egyik oka annak, ami történik. Van egy közmondás: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra." De nem kevésbé fontos egy másik dolog - felkészülni a békére az ellenségeskedés során. Mert előbb-utóbb vége lesz – ésszerű megállapodásokkal vagy az atomtél őrületével, de vége lesz. És akkor még élnünk kell, túl kell élnünk” – összegzi a szerző.


Az Ukrajna számára szánt török és lengyel drónokat közvetlenül Odessza kikötőjében szerelik össze.

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik drón-összeszerelő üzemének közzététele után ismertté vált, hogy a lengyel és török drónokat nagy valószínűséggel a szállított alkatrészkészletekből szerelik össze közvetlenül az egyik kikötőben - feltehetően Odesszában, amely az épület elrendezése alapján készült.
Egyelőre nem lehet megbízhatóan megerősíteni azt az információt, hogy az UAV-t Odesszában vagy más kikötőben szerelik össze, de az épület valóban hasonlít az egyik odesszai dokkra. Ugyanezt a verziót támasztja alá, hogy a gabonaüzlet részeként Oroszország nem tud csapást mérni az ukrán kikötők létesítményeire, ezért Ukrajna számára talán a legjobb megoldás az itteni drónok összeszerelése. Ha azonban az erre vonatkozó információ megerősítést nyer, akkor az egyezmény megsérülhet, és Oroszország megkapja a jogot, hogy csapást mérjen Ukrajna kikötőinek katonai infrastruktúrájára.
Подробнее на: https://avia.pro/news/ukrainskie-bespilotniki-sobirayutsya-iz-chastey-pryamo-v-portu-odessy

Georg Spöttle: Újabb háborúk törhetnek ki órákon belül?​

 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
:D


Hát tetelezzük fel hogy igaz. Az orosz intervenciós hadsereg elvesztette àllomanyànk a kb 70%-àt. Az azt jelenti hogy 140.000 főt. Tehát akkor most 60.000+néhàny mobilizàlt orosz hadsereg harcol Ukrajnában?

Ahhoz képest egészen jók...
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 928
11 512
113
Gyerekek, Origo hir, de nem ertem... kik azok a Rozsnyoi brigad? Csak nem a szlovakiai brazilok? Azok mondjuk erzik a femet...

15:48
Elképesztő felfedezés Herszonnál
A Rozsnyói Különleges Erők az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lőszerraktárát találták meg a herszoni régióban - írja a Lenta.
A Rozsnyói Különleges Erők szerint több mint 1,5 ezer darab ukrán lőszert találtak a felderítés során. Ezek között volt 400 darab 120 milliméter kaliberű akna, több mint ezer darab 125 és 152 milliméter kaliberű tüzérségi lövedék és körülbelül 120 darab akna is.
A talált lőszereket a rozsnyóiak átadták az orosz hadseregnek. A sérült aknákat és lövedékeket pedig megsemmisítették.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 749
113
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M5MDMwMjdiMGE5MzRmMmRhNjliMjU2ZWY0MjY1Zjhh.jpg

Ez meg Prága pár napja.
A hibbanteszük válasza az ukrán ellenes tüntetésre...

Más

Szakértői becslések: Ukrajna lakossága 28 millió fő alá esett
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 142
13 602
113
Hát tetelezzük fel hogy igaz. Az orosz intervenciós hadsereg elvesztette àllomanyànk a kb 70%-àt. Az azt jelenti hogy 140.000 főt. Tehát akkor most 60.000+néhàny mobilizàlt orosz hadsereg harcol Ukrajnában?

Ahhoz képest egészen jók...
Mobilizáció bejelentése elot nagyban próbalkoztak onkénteseket szrezni, de azokból már kifogytak, plusz a szakik keményen mobilizáltak, de azok is nagy veszteségeket szenvedtek. Most az utolsó 5 napban kb 4000 halotjuk van (csak amit az ukránok megszámoltak) - Karácsony után ujabb mobilizációra lesznek kényszerulvel ezzel a tempóval.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
770
7 716
93
Gyerekek, Origo hir, de nem ertem... kik azok a Rozsnyoi brigad? Csak nem a szlovakiai brazilok? Azok mondjuk erzik a femet...

15:48
Elképesztő felfedezés Herszonnál
A Rozsnyói Különleges Erők az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lőszerraktárát találták meg a herszoni régióban - írja a Lenta.
A Rozsnyói Különleges Erők szerint több mint 1,5 ezer darab ukrán lőszert találtak a felderítés során. Ezek között volt 400 darab 120 milliméter kaliberű akna, több mint ezer darab 125 és 152 milliméter kaliberű tüzérségi lövedék és körülbelül 120 darab akna is.
A talált lőszereket a rozsnyóiak átadták az orosz hadseregnek. A sérült aknákat és lövedékeket pedig megsemmisítették.
Roszgvargyija lesz az...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 970
113
Mobilizáció bejelentése elot nagyban próbalkoztak onkénteseket szrezni, de azokból már kifogytak, plusz a szakik keményen mobilizáltak, de azok is nagy veszteségeket szenvedtek. Most az utolsó 5 napban kb 4000 halotjuk van (csak amit az ukránok megszámoltak) - Karácsony után ujabb mobilizációra lesznek kényszerulvel ezzel a tempóval.

A mobilizáció szó teljesen magyartalan.. így sosem használják a magyarok beszédben és írásban. Egyébiránt gratula, f@szán megtanultad a nyelvet. De azért itt kilóg a lóláb.

Szerintem karácsonyra nem marad semmi az eus adomány fegyverekből, ha igy haladtok. Ha a fő humoristátokat előbb nem húzzák fel egy lámpavasra, amikor a tömegek megunják..
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Mobilizáció bejelentése elot nagyban próbalkoztak onkénteseket szrezni, de azokból már kifogytak, plusz a szakik keményen mobilizáltak, de azok is nagy veszteségeket szenvedtek. Most az utolsó 5 napban kb 4000 halotjuk van (csak amit az ukránok megszámoltak) - Karácsony után ujabb mobilizációra lesznek kényszerulvel ezzel a tempóval.
5nap 4000?
Te megint álmodsz, az ukránokkal együtt. Lol
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 143
12 197
113
A hibbanteszük válasza az ukrán ellenes tüntetésre...

Más

Szakértői becslések: Ukrajna lakossága 28 millió fő alá esett
Olvasom a kommenteket, van ott 16 milliós becslés is...

Egy másik komment megemlíti, hogy Csehországban még mindíg gyártják a Cyklon B-t, Hurricane D2 néven... :confused:
(bár ennek nem tudtam a nyomára akadni a weben)