A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

akkor viszont nem lesz, mert nagyon népszerűtlen lenne és politikailag ezért nem vállalható, enélkül is van elégedetlenség bőven...
Attól függ...
Anno az én javadalmazásom a minimálbér tizede volt, így biztod, hogy nem fog nagy népszerűségre szert tenni. De ha megkapják a minimálbért (+ teljes ellátás), akkor szerintem életképes lehet a dolog és nem fog nagy ellenállásba ütközni.

Hölgyeim!
Most, hogy már a MN-ben, (mint a kormányhoz IGEN közel álló forrásban) is megjelent ez az információ, hogy duplázni szeretnék MH méretét, így nem gondolom, hogy csak úgy eresszük el ennyivel ezt a "lábtörlőt".
Most már nem csak egy angol nyelvű PR show egyik félreértelmezhető félmondata, hanem egy - szerintem - az érintettet külön kikérdező interjú is megerősíti ezt, akkor szerintem ez az infó kicsit több figyelmet érdemel.

HALLLLLÓÓÓ!
Itt a MH aktív részénem megkétszerezéséről hablatyolnak igen felelős pozícióban ülő személyek.

Tessék már tartani itt nekem egy kis brainstromingot, hogy ez vajon hogy a radai rossebben lesz így megvalósítva?!? Mert az egy dolog, hogy a tervezett 5 új zászlóalj, 5 új helyőrséget jelent, és a ha egyszer már vannak helyben működő zászlóaljak, akkor azok akár ezredekké is fejleszthetők. De ez még mindig nincs a 70-75.000-es számok közelében sem!

Másrészről az is egy érdekes kérdés, hogy milyen HR reformot igényel ez a duplázás?
Ha valaki azt meri mondani, hogy "Fizetésemelés", akkor leülök a sarokba és felváltva ideges nevetést és hisztérikus sírást produkálok!
Most mé, a határvadászok is vannak 2200-an, és azt fejlesztik fel 4000-re :D

• Tetszik
Reactions: borisz
Attól függ...
Anno az én javadalmazásom a minimálbér tizede volt, így biztod, hogy nem fog nagy népszerűségre szert tenni. De ha megkapják a minimálbért (+ teljes ellátás), akkor szerintem életképes lehet a dolog és nem fog nagy ellenállásba ütközni.
Nettó 250-260-280-ért nem találnak embert a határra. Mondjuk szórták is ki őket piszkosul. Ez van, szerintem se lehet ekkorát önkéntes alapon ugrani.

• Tetszik
Reactions: Kishuszár
Tudom ez az interjú nem teljesen ideillik, de sztem igen a magyar haderőfejlesztés jövője szempontjából.( @Terminator ha nem gond hagyjuk itt)

Egy igen részletes és őszinte interjú a KMW vezetőjével.

Első olvasásra, ami nekem megmaradt

1. A BW fejlesztése továbbra is döcög. Nem az ígért fejlesztések és pénzek lesznek jövőre.

2. Feszkó az új közös európai tankprojekt körül. Érzi a KMW az európai pozícióvesztés. Lengyelország, talán Norvégia stb....

3. Még nagyobb feszkó az RM-el.

4. A legnagyobb feszkó a müncheni városvezetéssel. Akár költözne is a gyártás.( vmi nagyon tisztessègtelen ajánlattal, akár le is akaszthatnánk vmit!!!)

Részletekben bedobom az interjút, mert sztem arra érdemes.
Szép találat!

Hölgyeim!
Most, hogy már a MN-ben, (mint a kormányhoz IGEN közel álló forrásban) is megjelent ez az információ, hogy duplázni szeretnék MH méretét, így nem gondolom, hogy csak úgy eresszük el ennyivel ezt a "lábtörlőt".
Most már nem csak egy angol nyelvű PR show egyik félreértelmezhető félmondata, hanem egy - szerintem - az érintettet külön kikérdező interjú is megerősíti ezt, akkor szerintem ez az infó kicsit több figyelmet érdemel.

HALLLLLÓÓÓ!
Itt a MH aktív részénem megkétszerezéséről hablatyolnak igen felelős pozícióban ülő személyek.

Tessék már tartani itt nekem egy kis brainstromingot, hogy ez vajon hogy a radai rossebben lesz így megvalósítva?!? Mert az egy dolog, hogy a tervezett 5 új zászlóalj, 5 új helyőrséget jelent, és a ha egyszer már vannak helyben működő zászlóaljak, akkor azok akár ezredekké is fejleszthetők. De ez még mindig nincs a 70-75.000-es számok közelében sem!

Másrészről az is egy érdekes kérdés, hogy milyen HR reformot igényel ez a duplázás?
Ha valaki azt meri mondani, hogy "Fizetésemelés", akkor leülök a sarokba és felváltva ideges nevetést és hisztérikus sírást produkálok!
Szerinted a lengyelek fel fogják tudni tölteni létszámmal azt a 800-1000 db harckocsit? Vagy csak a harmadát?
Képesek lesznek e pl pár db fullra feltöltött kiképzett hadtestet kiállítani?
Szerintem nem.
Mi is idehaza szerintem max 30-40 ezer embert tudnánk kiállítani a tartalékosokkal mindennel együtt. A társadalmi gazdasági tényezők miatt egész egyszerűen több embert nem lehet elérni. Nem beszélve arról hogy valamilyen szinten egészségügyileg (fizikálisan-mentálisan) is alkalmasak legyenek és még sorolhatnánk.
Néha a képzelet világában élsz. Vagy nem látod kellő mértékben az itthoni társadalmi-gazdasági tényezőket.

Szerinted a lengyelek fel fogják tudni tölteni létszámmal azt a 800-1000 db harckocsit? Vagy csak a harmadát?
Képesek lesznek e pl pár db fullra feltöltött kiképzett hadtestet kiállítani?
Szerintem nem.
Mi is idehaza szerintem max 30-40 ezer embert tudnánk kiállítani a tartalékosokkal mindennel együtt. A társadalmi gazdasági tényezők miatt egész egyszerűen több embert nem lehet elérni. Nem beszélve arról hogy valamilyen szinten egészségügyileg (fizikálisan-mentálisan) is alkalmasak legyenek és még sorolhatnánk.
Néha a képzelet világában élsz. Vagy nem látod kellő mértékben az itthoni társadalmi-gazdasági tényezőket.
Mielőtt hatalmas frusztrációdban engem hibáztatnál, olvasd már el, hogy mit írtam! :rolleyes:
Még csak megállapításokat sem tettem a számokkal kapcsolatban. Szimplán csak arra provokálom a nagyérdeműt, hogy szépen gondolja végig, hogy milyen vonzata van ennek a most megjelent szándéknak.
Pár embernél már leesett, neked még egy kis ötletelésre szükség lesz!:)

• Tetszik
Reactions: Giskard and Pogány
Ezt reálisan kizárólag sorozással tudják megvalósítani.
Önkéntes alapon még nagy béremeléssel SEM.
Nem feltétlen. Megoldható lenne az önkéntes tartalékos állomány növelésével is, de abban igazad van, hogy nem a nagy béremeléssel. Hülyén hangzik elsőre, hogy nem azzal, de akkor mivel!?
Minden tartalékosnak a rendfokozatának és beosztásának megfelelően meg van határozva az alapbére, mely egy teljes havi fizetésének felelne meg, ha aktívan leszolgálná azt. Mivel ő a civil foglalkozásából él, csak az a néhány nap (rendszerint 2) kerül kifizetésre, amit aktívan benn tölt, plusz egyszer évente a rendelkezésre állási díj.. Szóval, ha pl. a két napra kap 20.000 ft-ot, akkor egy béremelés után kap mondjuk 25.000-et. Ezzel azért nehéz motiválni. Sokan jobban járnak, ha inkább a munkahelyükön vállalnak hétvégi melót.
Szerintem ezen felül kellene olyan juttatásokat megfogalmazni, amivel hosszú távú előnyökhöz jutna az állampolgár, ha a civil foglalkozása mellett katonai szolgálatot is vállal. Természetesen minden előny a leszolgált, aláírt idő függvényében. Millió ilyen lehetőséget ki lehetne dolgozni. Pl. csökkentett Szja, nyugdíjkorhatár csökkentés pár (2-3) évvel, a fiataloknak kedvezőbb kamatozású lakáshitel felvétel, utazási kedvezmények, eü szolgáltatási lehetőségek bővítése, ingyenes tanfolyamok, melyek a civil szférában is hasznosak lehetnek (pl. vezetés, szervezés tudományok), nyelvképzések támogatása, jogosítvány stb...
Ilyen juttatásokkal növelhető lenne a szolgálatvállalási kedv. Sok francia cégnél, amit ismerek, logisztikai, szervezési irodákban előszeretettel alkalmaznak volt hivatásosokat.
Valamint nagyobb szakosodási lehetőséget biztosítani.
Azért is lenne jobb a létszámbővítést tartalékosokkal megoldani, ahol lehet, mert az kevésbé terheli a gazdaságot.

_118257305_ce33056a-d3fc-4ba3-a302-c454ed819808.jpg

minimálbér

Szia,

Ha van egy csepp eszuk, akkor munkanelkuliekkel kezdik a sorozast, ok eleve nem nagyon tudnak elmenni az orszagbol (ha el tudnanak menni, akkor mar nem lennenek itt); es arra is naluk a legnagyobb az esely, hogy sorkatonai kikepzes utan tovabb szolgaljanak.

Na, olyanokra inkább ne bízzunk semmit. Maradjanak meg körüllakónak.

Én legjobbnak a 18 hónapot tartom.

Másfél évre kivonni valakit a forgalomból?

A legkevésbé akar parancsot végrehajtó lenni, állandóan nyűgös, mindent megkérdőjelez, igazából gyakorlati dolgokhoz semmit nem ért, de okoskodik, fizikai terhelést nem bírja jól, stb. Sorolhatnám még egykori tapasztalataimat e téren.

Akkor beszűkíted azt a teret, amit a sorállománnyal tölthetsz fel.

Az adómentes 3,5 kiló 18 évesen vonzó.

Sokaknak jóval később is.

Azt lehet már tudni hogy mennyi pénz folyt be végül a honvédelmi alapba?
Ebben a cikkben benne van, mit, meddig kell befizetni. Vmi havi, vmi éves. Ezek, többek közt a honvédelmi alap bevételei. De a kifizetésekkel, nem kell megvárni a míg az adó valóban befolyik, majd a végén a PM elszámol.
Ezeknek az extraadóknak nagy része fix összeg, ezért jól tervezhető.

Egyébként a mozgást a közlönyben lehet követni. Pl., mondjuk ez a rezsialap volt.

• Tetszik
Reactions: Terminator and Nber