Nem felesleges. Ilyen kis országban, ahol ennyire sűrűn vannak országrészeken belül használható betonos repterek, nem számít, hogy négygépes rajok a bázisrepülőtér munkaterületén belül vannak, vagy attól 60km-re légvonalban egy másik bázison. Ahol minden feltétel adott az üzemre. A karbantartás és az adminisztráció, a törzstiszti állomány maradna a bázison, illetve a kiképzés zöme. De 4-4 gép az külső körletben kerülne telepítésre. Egyébként ilyen régebben is volt. Csak most tűnik egyeseknek újnak, holott a kutató-mentő szolgálat is külső bázisról operál országosan.Nem is egyszeri kitelepülés kell gyakorlati rutin megszerzésére,hanem rendszeres gyakorlatozás.És váltogatva a helyszint is.De az békeidőben felesleges,hogy fél évre áttelepitsenek egy rajt az ország másik végébe.
Szerintem ezt már kezdem túlmagyarázni. Egyátalán nem értem, hogy mi akadálya van annak, hogy vegyes használatúvá téve az említett bázisokat, szettagolnánk a repüzemet az adott bázisokon?
A morálrombolás meg a népszerűtlenség az nem kifogás. Egy Iszkander az sokkal jobban rombolja a morált, úgy az lenne aztán igazán népszerűtlen.
Szerintem a honvédelem nem úri kaszinó, jól látszik, hogy a mostani orosz-ukrán kultúrkörben vívott háborúban a luxusrepülőklub szemlélet már nem kompatibilis.
Sajnos, vagy sem, de ideje a Honvédséget morálisan-mentálisan is felkészíteni arra, hogy ilyen közel a háborúhoz a katonaélet nem komfortzóna kérdése.
Felteszem a kérdést: miközben a katonának az egyetlen luxus, hogy már békeidőben is lehetősége van készülni a háborúra, ha kitör az éles balhé, vajon mit érhet majd az, akinek békeidőben népszerűtlen, hogy a szolgálati helye időnként a fegyverével, mint munkaeszközével együtt rendre arrébb költözik 60-90km-t?