[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 840
113
Atya ég, megint szövegértelmezési problémába ütköztél.

Nos először arról volt szó, hogy pont a listámban is szereplő 19et adják a németek. Januárban.
19ből nem tudtak 100at eladni eleve. Már 2019ben is ez a bűvös 19es szám szerepelt, illetve januárban is.

Még te is a 19es számot írtad.. mert tudod jól te is, hogy a 19db a5 "inflálódott 14db a6ra.




Ebből lett a6, de miért?
Tudtommal 19db A6-ost adnak. De ha csak 14-et az sem egy 31 harckocsi hk zászlóalj százada.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
elég sok ilyen fegyver elvevős videó kering a neten. valószínűleg súlyos büntetés jár érte (talán húsdaráló is) az árokba az idősebb fickó valószínüleg ennek a szokásnak a hatására nem akarta a fegyverét adni (amikor az árokba le lettek lőve) ha emlékszik még valaki a videora...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Tudtommal 19db A6-ost adnak. De ha csak 14-et az sem egy 31 harckocsi hk zászlóalj százada.

Ezt úgy írod mintha mások nem adnának. Egyelőre úgy néz ki, hogy meglehet a 2X31 Leopárd is akár.
De az első 31 szinte biztosan összejön a Lengyel, Német és a pár aprólék felajánlásból.
Ráadásul tömeges vesztességeik lesznek, szóval folyamatosan kell is majd pótolniuk a vesztességeket.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A 19db A6 az mi? A 14 Challanger az mi? A 14 A4 az mi? Mert ha 31 harckocsi egy ukrán zászlóalj akkor a 19 az nincs két század, a 14 az meg több mint 1 század...
19 db az a német OpFor úgy emlékszem, volt róla szó, hogy azt küldik. A 14 db-ok meg a standard NATO hkszázad. De tök mindegy mert ha 40 db az ukrán hk.z., akkor bőven megvan az elméleti ukrán fölény, 5-6 hk.z. 200-240 hk-val elvileg szemben az oroszok 30 harckocsijával. Amúgy számításaim szerint a különféle gyalogsági formációk összesen 32 hk z-jal, míg a 6 hk dd 18 hk z-jal rendelkezik. Azaz legjobb esetben is egy hk.z 20-25 hk-val rendelkezik. Ez alapján nagyjából megkapod a becsült mennyiséget a harkovi csatánál.


Poland-confirms-the-supply-to-Ukraine-of-30-PT-91-Twardy-tanks-925-001.webp

A lengyelek nem 60, hanem "csak" 30 db PT-91 Twardy harckocsit küldenek
Jelenleg Lengyelország 60 modernizált fő harckocsi szállítását engedélyezte Ukrajnának, köztük 30-atPT-91 Twardytankok. Ezzel befejeződött a múlt héten közzétett bejelentés, mely szerint Lengyelország 14 Leopard 2 harckocsit szállít.

Lengyelország az az európai ország, amely a legtöbb harckocsit szállította Ukrajnának, sőt, 290T-72A/T-72M/T-72M1RA lengyel fegyveres erők katonai készletéből származó tankokat már szállítottak Ukrajnába.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113
Azok... Jobb az ilyenről tudni, mint hirtelen meglepődni, hidd el!

Nem akarok én veled vitázni, de egyszerűen életveszélyes magatartási forma lenne, ha egyszerűen nem hallgatnánk/olvasnánk/vennénk figyelembe ezeket a híreket, csak mert nem szeretjük őket.
Én se akarok vitázni, de nem itt lesznek kiteregetve a nagy dolgok. Ez amolyan amatőr liga, de szeretjük magunkat profinak gondolni :)
Elhiheted, hogy a megfelelő csatornákon nagyon sok infót kap mondjuk az nbsz, komolyan nem tudom elképzelni, hogy mi újdonságot fedezhetnének fel itt. Viszont a kedvünket elb...ák a hoholok, és pont ez a cél. Vagy ami rosszabb összezavarni, megfélemlíteni és ha innen nézed akkor káros a tevékenységük, vagyis delete az összes.
Egy ideje már mondogattam, hogy fennáll a reális veszélye annak, hogy a vesztes és frusztrált hohol sereg a politikusaik vezetésével új ellenséget fog keresni, és erre a legkézenfekvőbb helyen mi vagyunk. Egyelőre csak a NATO tagságunk áll az útjukban, de érdekes helyzet, hogy ma a környező NATO tagok inkább ukránpártiak, így kérdéses, hogy az a bizonyos 5. cikkely mire lenne elég...
Mindenesetre nem árt "szárazon tartani a puskaport". (Azért az a kérdés sem elhanyagolható, hogy az itt megszólaló hoholsimogatók egy ukrán támadás esetén mihez kezdenének a fronton...)
Amilyen veszteségeik vannak....Ámbátor a mi fegyverkezésünk se halad valami hú, de nagy léptekkel. Nem tudom, hogy mi lenne azzal a bizonyos 5. cikkellyel, de ne is tudjuk meg!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

2023-01-27 12:30

Mi az az operatív bekerítés? Szégyen, de én csak bekerítést ismerem. Legutóbb általam látott térképek alapján még nem volt bekerítve.
valószínűleg azt értik alatta, hogy az összes odavezető út vagy orosz kézen van vagy folyamatos tüzérségi tűz alatt tartható.


Ennyi hülyeséget, de komolyan ...
Tarjányinak az útszéli bá... jó édes .......
Ha a hoholok neadjisten igazat mondanak ezügyben (ami őket ismerve kizárt) a 6500 akkor sem egy hatalmas szám szeptember óta, mivel azóta közel félmillió ork harcos megfordulhatott banderisztán mezein...
A demokrácia bajnokai, a hohol hősök újságírókat merényelnek...
Washington nyilván a kórházat is jóváhagyta mint célpontot.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113


Jelenleg ezen a Soledartól nyugatra fekvő településen fejeződik be a tisztítás. A másik irányban, a város elfoglalása utáni "zenészek" szintén sikert aratnak, és már Sacco és Vanzetti falu közelébe kerültek.



Hogy mi a qé van? Sacco és Vanzetti falu? :D :D :D

Mi a következő célpont? Borsalino, közvetlenül Cattani és Sandokan után? Vagy mi ez a hülyeség?! :D

Mondjuk ott, ahol New York van, minden van.​

 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
"A rakéta maximális hatótávolsága 14,5 km, ami 2,5-szerese az Ataka sorozatának, sebessége pedig több mint 800 km/h."

meglátjuk akkor hogy a nyugati páncélvédelem,meg aktív védelmi rendszer,hogy fog teljesíteni valójában :)

Sehogy. Nem hiszem hogy tankokra sűrűn fogják indítani. Idáig is csak épületekre volt indítva videók alapján, na meg teherauto, pickup meg BMP
 
  • Vicces
Reactions: Sniper

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Sehogy. Nem hiszem hogy tankokra sűrűn fogják indítani. Idáig is csak épületekre volt indítva videók alapján, na meg teherauto, pickup meg BMP
És miért ne? 25-30 kg-os harci része van, az azért elég a tetőpáncél ellen. Ráadásul 2 irányú adatkapcsolattal rendelkezik, így több rakéta közt lehet célpontokat osztani/variálni velük. kimondottan potens kis cucc és a nagy hatótáv miatt bőven MANPADS hatótávon kívül tudnak maradni.
A videóban mutatják azt a spéci flakonos festéket amivel azokat a faszagányos Zorrojeleket lehet festeni ami rakéta, tűz,hő meg minden IS álló!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Na most nem kristálytiszta az emlékezetem, de ha jól emlékszem, a magyar hivatalos narratíva lett először ukránellenes oroszpárti, nem az ukrán magyarellenes. Nem tetszik a dolog, de ennek alapján a kormányunk szemére vethetjük a dolgot, nem az ukránokéra.
" nem az ukrán magyarellenes" - No tudod erre utoljára a 80-as évekből emlékszem, mikor először kezdtem utazgatni "odaátra". - magyar állami küldöttségben.. Akkortájt nem volt "divat" a különböző nemzetek közti megkülönböztetés, a kivagyiság, kötözködés.. Mindenki örült hogy él és lyuk van a segg@n, nemhogy még ereje és kedve legyen a sorsáért a másik, szomszédos népcsoportot okolnia, b@szogatnia
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Pedig de, van ott ilyen telepules.
Na de meg cifrabb hogy kiről neveztek el. Azt hittem valami olasz komcsi bevandorlok adtak ilyen nevet neki, de nem...

Az RM evi 450-500000 155mm granatot tud gyartani. Ez 8-10 napra eleg Donbasszban. Kimerultek a nemet keszletek, felfuttatjak a termelest.
240000 120mm tank loszert tudnak gyartani evente, ami szerintuk tobb mint amennyi az egesz vilagnak szukseges... En nem tudom...

Karpataljan villany nincs, de villanyszamla van.

Jahajj a britek!
Hat ugye volt ma az a hir hogy az ukranoknak nem engedik a Challangert olyan kornyekre vinni ami veszelyes.Most meg azt mondjak hogy akkor adnak vadaszgepet Zellereknek ha mar az oroszok nem lesznek Ukrajnaban.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Magyarországon pont emiatt vezették be nyáron a kényszersorozás lehetőségét... Ami a sorozást illeti, nagyon kétféle mércével mértek ti...

Görgey Artúrt sokan árulózták és talán árulózzák ma is, de megtette azt a lépést - amit az orosz intervenció után azonnal meg kellett volna tenni. mert látszott, hogy a háború már nem megnyerhető, vagy csak aránytalan áldozatokkal.

Zeleszkit lehetett bátornak és hősnek gondolni egy pár hónapig, de az oroszok tavaszi visszavonulásától kedve minden erejével a béketárgyalásokra kellett volna koncentrálnia a népe(?) legyilkoltatása helyett. Mivel ezt nem tette, nem tudom másnak gondolni mint egy gátlástalan háborús uszítónak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Görgey Artúrt sokan árulózták és talán árulózzák ma is, de megtette azt a lépést - amit az orosz intervenció után azonnal meg kellett volna tenni. mert látszott, hogy a háború már nem megnyerhető, vagy csak aránytalan áldozatokkal.

Zeleszkit lehetett bátornak és hősnek gondolni egy pár hónapig, de az oroszok tavaszi visszavonulásától kedve minden erejével a béketárgyalásokra kellett volna koncentrálnia a népe(?) legyilkoltatása helyett. Mivel ezt nem tette, nem tudom másnak gondolni mint egy gátlástalan háborús uszítónak.
Ezt nagyon telibe talaltad.
Kulfoldi erdekeket szolgal, nem a hazáját. A hazaja, nepe, tonkremegy, a honfitarsait elhurcoltatja a csaladja mellől, anyagilag is tonkremennek. Ekozben ő utcakat sziv fel a bunkerban, a felesege egy egy magyar panel lakas arat veri el alkalmankent a GUCCI-nal ha beszabadul. Szaporodnak a villai vilagszerte mig a valasztoi az otthonaikat veszitik el.
A nepet sanyargatja, a nepe nyomorog. Egy felelos politikus, hazafi ha lenne, akkor nem jutott volna el a helyzet februar 24-ig. Az esemenyek eszkalalasaban kulcsszerepe van neki is.

Kozben az Eu Del Afrikat molesztalja, Irant meg megtamadta valaki az azeri hatar kozeleben de nagyon.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
325
3 643
93
32 éves vagyok, 20 éve már megvertek mert magyarul beszéltem. Aztán egy tanulmányi vetélkedőn, ahol az anyanyelvemen írt feladat lapot biztosította volna a törvény egy egyetemi tanár nyakon vágott, mert nem értettem ukránul ( több tíz ukrán diák előtt, akik jót nevettek a dolgon). A határátkelőn, amikor 3 éve már magyar állampolgárként keltem át, hogy meglátogassam a szüleimet, rámszóltak, hogy ha Ukrajnába utazok, beszéljek ukránul.


Az ukrajnai magyarellenesség nem a magyar politika hibája. Mindig is volt, amit az ottani politikusok elnyomhatnának, de ehelyett felszítják, mert ez az érdekük.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 856
113
Egy ideje már mondogattam, hogy fennáll a reális veszélye annak, hogy a vesztes és frusztrált hohol sereg a politikusaik vezetésével új ellenséget fog keresni, és erre a legkézenfekvőbb helyen mi vagyunk. Egyelőre csak a NATO tagságunk áll az útjukban, de érdekes helyzet, hogy ma a környező NATO tagok inkább ukránpártiak, így kérdéses, hogy az a bizonyos 5. cikkely mire lenne elég...
Mindenesetre nem árt "szárazon tartani a puskaport". (Azért az a kérdés sem elhanyagolható, hogy az itt megszólaló hoholsimogatók egy ukrán támadás esetén mihez kezdenének a fronton...)
Mihez kezdenének a fronton??

Természetesen kék-sárga zászló alatt lőnének a magyarokra, hiszen minden magyar ellenes megnyilvánulást hallgatólagosan támogattak, lenne pl Kopi gauleiterünk mert ő pl "intelligens" (de ezt csak ő állította magáról) , sajnos meszes vagy zaporozsec nem vinné ilyen sokra, mivel nem tudják megugrani a saját szintjüket sem, ráadásul Kopi ismer idegen szavakat is pl geolokál, nem tudja mit jelent, de előszeretettel nyomja, mivel jol hangzik :)

tavasz végi, vagy nyár eleji offenzíva esetén nem lehet rá számítani, csak cserebogár mentes időkben (ezt az SZBU jelenlévő munkatársainak üzenem)

@beta eddig a 100000 fős Von der Leyen számot is tagadtátok (lehet nem pont Te, de lényegében mindegy melyikőtök) , hogy hülyeség, meg barokkos túlzás, mi történt, hogy most hirtelen elismeritek? Illetve mi lesz majd pl 3 hónap múlva, akkor már ezt a számot fogjátok hitelesnek elfogadni? megjegyzem, egy ukrán vagy orosz élete sem ér annyit hogy a brüsszeli összes vízfejűért, vagy Zelenszijért, pláne Hugyos Józsefért beáldozzák (lehet Putyinozni 3..2..1), azt is megmondtátok hogy pl Artemovszk nem fontos város, azt viszont egyikőtök sem, hogy ha nem fontos akkor mi a faszért küldik darálóba ott szerencsétlen ukránokat? Fura mert amikor megszerzik akkor egy roppant fontos, stratégiai jelentőségű, gigantikus horderejű település, amikor elveszítik akkor meg egy jelentéltelen porfészek lesz egyből a Tatooine bolygón.

@Kulso_54

Parádés érvelés, ez igen, gratulálok! most irattak be a szüleid a Napsugár bölcsőde Katica csoportjába?

nem fikázásból kérdezem, csak a válaszod színvonala miatt, mert az egyik leggyengébb érv volt amit itt valaha olvastam ;)

@Mivec sajnos ez így van, ahogyan írod, de itt ha ezt leírod, nem leszel más az ukránpárti brigád szemében mint Putyin csicskája, egy oroszbérenc, vagy ahogy Gy. F tábora mondaná, csak egy "ukrán" akire nem érdemes szót vesztegetni, mert nem is magyar!

Teszem, hozzá rögtön, hogy a szememben magyarabbak vagytok mint azok akiknek a magyarságukért nem kell napi szinten kiállni, megküzdeni! Ezek meg a térképen sem találnák meg Beregszászt, vagy Nagyszőlőst, a legtöbb a saját kerületéből/településéről nem mozdult ki, este nyolc után meg pláne, de ideológialag képzettek és kellő rálátásuk van a világra, igaz, csak egy szatyorból.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
754
1 913
93
Jönnek a jelentések, hogy Wagner elfoglalta Blagodatnojet (Szoledartól nyugatra), erősíti meg Prigozhin. Bakhmut egyre kényelmetlenebb lesz az AFU számára.


Szombaton délelőtt Novoaidar városában "az ukrán fegyveres erők szándékosan támadták meg egy kerületi kórház épületét egy amerikai gyártmányú HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszer rakétáival" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.
Az AFP hozta le, őket elvileg nem lehet oroszbarátsággal vádolni.


Videó egy orosz támadásról Vuhledar városa ellen. Az orosz erők Mykil's'ke és Pavlivka irányából támadtak, mielőtt végül visszaszorították őket eredeti pozícióikba. A felvétel légi robbantású (airburst) lőszer használatát is mutatja.
https://twitter.com/Global_Mil_Info/status/1619407998300082178