A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Átalakított Claas dominator taktikai aratás képességre :D
az épp nem de a hidraulikus rakodók (manitou (közismert néven márka) igen is hasznos.
de ugyan ez igaz az árokásó gépekre a kordontelepítő gépekre.
vagy épp a földút mezőgazdasági út karbantartó gépekre.
géderek és azokat hhúzni elég egy traktor is. és a géder elengedhetetlen háborúba ha földutak igénybe vannak véve intenzívebben.
de mélyszántással nagyon megkönnyíthető talajmunka akár erődítések készítésekor.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Fendt-936-Vario-FAE-MTH-225-talajmaro.jpg
vagy itt van ez... talaj előkszítésre új út készítésére meglévő szélesítésére...
image051.png
kisebb erdészeti talajmaró
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Annyi igazság van benne, hogy ha vmelyik agrogépgyártó kaszálni akar, akkor aknakifordító-taposó szerkezettel és előtétpáncéllal ellátott kombájnokat kezd fejleszteni. ;)
nem csak a fronton kell munkátvégezni. lásd ukrajna. pont hogy oda kell a komolyabb útkarbatartó képesséég ahova nem kell páncél. mert ott mozog a logisztika. a harcjármű elött nemigen kell éderezni a fronton de a teherautóknak nem árt ha nem tengejig dagonyáznak a sárba. egy bázi létesítésekor egy elosztóközpont létesítésekor kisebb lerakatokat sem oda tesznek ahol közvettlen tűznek vannak itéve... oda sem kell a munkát végző járműveknek aknaállónak vagy repeszállónak lenniük mert akkor a betárolt anyag is épp oly veszélybe van... tehát rossz a helyválasztás.

hátsó védemi vonalakat állásokat is ki kell építeni ahol akkor nem zajlik harc mert ezért hátsó vonalak... oda sem a drága kevés páncélozott teknikát kell felhasználni megvonva az elsővonaltól.... és ezekre van képzett ember az országba nem kevés.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
de maradjunk az épitményeknél. mivel kell extrábbnak lenni egy harcjármú garázynak mint egy mezőgazdasági garázsnak?
vagy mivel kell egy katonai logisztikai raktárnak komolyabbnak lennie mint egy iparinak mezőgazdaságinak?
ha nem kell miért többszöröse? sokkal többszöröse...
azzal hogy a légbefúvó nem a teret melegííti csak hanem eggyes helyekre a cső nincs rögzítve a mennyezethez hanem a haecjármű nyitott búvójába illeszthető?
(itt ez esetben pont hogy a rögzítés van kispórólva...) hogy lehet drágább valami ami kevesbb mint az olcsóbb mert egy munkafáis kiesik?) nem kell rögzítést csinálni fiúk ennél és ennél tehát ez akkor aztmondja 5-10x drágább lessz mert nem kell vele dolgoznotok... és mivel ki van spórólva a nyitható zárható fúvókatest. arra akkor még számoljunk rá egy csomót mert nem kell megvenni sem... így lessz drágább valami (ami máshol félkésznek minősül) mint más befejezett... és akkor meg lehet magyarázni hogy specko (közbe csak félkéssz.) félkéssz van késsz.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
tehát adott egy lágbefúvós fűtési hűtési rendszer. áll a fűtő hűtő gépészetből a rögzített csőrendszerből. és a légoszlató fejegységből. ez X ft.
Honvédségnek nem kell a teljes csőrendszert rögzíteni csak cca 1/3 át és nem kellfelszerelni megvenni a a légoszlató fejegységek 2/3 át. igy már 5X
És drágább lessz a 2. variáció mint az 1. (miközbe a 2. kevesebb mint az 1.) No ezt mégis hogy hozta ki a matek ??? Kitudja ilyen olyan hivatkozással.... csak ez csalás. legalábbis szerintem sumákság minimum (túlárazás.) és ezt nem veszik észre. hogy kevesebb műszaki tartalmat kér és drágábban adják neki.

jóó legyen spéci.

de a szendvicspanel mennyire spéci? (ha megturnám vajon ugyan az lenne mint az ipari?) vagy ez nagyon spéci.... (ez vissza is lő vagy lövedék álló (persze eggyik sem) csak valamilyen szinten tűzálló(csak mint az ipari panelek jelentős hányada...) csak ide spécinek lett eladva. amaz meg elhitte....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
üzemanyag kút konténer. pl több mint 10x esen túl vólt árazva... miért ? mert nyílvánosságrahozták a keretösszeget. és a keretösszegnél (jóindulatú leszek) valaki elütött egy 0 át a többi meg fogalmatlan vólt nem nézett utánna a piaci áraknak és elhitte annyi az annyi vagy el sem olvasta csak aláírta a paksamétába ... lenne más magyarázat is. de hadjuk... lehet jönni hogy dehár naagyon spéci eszközről van sző... közben meg ugyan azok a 10ed árú piaci termékekkel jelentkeztek... csak a keretösszeg láttán 10x es áron... (gratulálok) 10 helyett ami nagytétel miatt lehett vólna 12 lett 1 db ra kiírva... ugyan azon öösszegért.
... ennyit a spéciskedésről. elspécizgetik a pénzt piaci eszközökre termékekre többszörös áron. SPÉCI felkiáltással. majd megy asírás hogy erre sincs meg arra sincs
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
ezrével építik mindenn évbe az MG csarnokokat ezrével építik minden évbe az ipar csarnokokat.
2 évente 1x építenek a honvédségnek. de a HONVÉDSÉGI a csúcs mert aztán rengeteg tapasztalattal rendelkezik e téren. hát persze ... sokkal többel mint az ipari mezőgazdasági szegmens... és ezért a Honvédségi az nagyon spéci mert hatalmas a tapasztalat e téren...

nem baj ha nincs tapasztalat honnan lenne de akkor könyörgöm nézzünk már körbe a civíl szegmensbe mi mennyi... pláne hogy ugyan az az alapanyag a kvitelező a dfelszereltségbe sincs semmi új vagy forradalmi...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
egy mélyszátó ekével 80 cm mélységig meglehet lazítani a talajt nagyban megkönnyítve a talajmunkálatokat. azt mehet a lapát vagy a dózer a tolólap... olyan árokhálozat hozhatólétre 2.3.4.5.6 . vonalba hogy hihetetlen. gyorsan egyszerűen... legyen az harckocsiárok futóárok erődítési munka vízelvezetés levezetés vagy duzzasztás céljából... rejtett fedett közlekedési út kialakítása stbb.... lehetőségeknek csak a fantázia szab határt....

ha többször szánt egymásmellett a saját szántása helyén (kitermelt főld helyén) fordúlhat újra ekkor már 160 cm... a kitermelt főlel ez már 2-2.5 m
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
egy steigerrel 2-2,4 m re lehet mélyszántani utt már a barázda széle komoly mélységet ad. küszóárok jön létre csak a szántással.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 975
113
Ne haragudj, de Te nem tudod értelmezni a leírtakat? Többszázas nagyságrendű cucc elraktározásából indult ki a dolog, ez alá meg 10 darab valami, vagy bármi sem fér be. Ez egy csöppent méretbeli eltérés. Nem gondolod?

Most egynél találtam árat: Ebbe, kb. 5-6 géppel beállsz, (24m*12,3m-4,5m). 5,8 millió+áfa. Csak a váz. se tervezés (földmérés, mintavétel, staitkus, meg mindenféle engedélyek), se borítás (se a borítás merevítése), se alapozás, se földmunka, se szállítás, se aljzatbetonozás, se kivitelezés, se kiszolgáló helység, se műhely nincs benne.
Akkor számoljuk csak ki, hogy önmagában a vázszerkezet 100 gépnek mennyi is? 92-116 millió, áfa nélkül, csak a vázszerkezet legyártva.

És ezen kívül még mennyi fontos dolog kellene...
Segítek.
Egy acélcsarnok 8cm hőszigeteléssel, teherviselő betonpadlóval, világítással 220e-250e/m2 2023-ban, ehhez jön még az odavezető utak, területrendezés. Ez az üres csarnok ára, egy kapu amin befér egy tank még 3millió/darab. Egy személyautóra kb 20-25m2/darab burkolt felület kell parkolóban, tárlóban kevesebb, tankhoz nem tudom már mennyi.(terveztem már honvédségi rakodót, de 1000 éve és eszem rosta)
Milliárdos tétel egy csarnok amiben el lehet tárolni a pár tucat tankot, de barom aki úgy vesz járművet hogy nem épít neki ilyet. Buszt, villamost sem engednék a szabad ég alatt tárolni, a katonai járművek meg azoknál is drágábbak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 776
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 963
113
Segítek.
Egy acélcsarnok 8cm hőszigeteléssel, teherviselő betonpadlóval, világítással 220e-250e/m2 2023-ban, ehhez jön még az odavezető utak, területrendezés. Ez az üres csarnok ára, egy kapu amin befér egy tank még 3millió/darab. Egy személyautóra kb 20-25m2/darab burkolt felület kell parkolóban, tárlóban kevesebb, tankhoz nem tudom már mennyi.(terveztem már honvédségi rakodót, de 1000 éve és eszem rosta)
Milliárdos tétel egy csarnok amiben el lehet tárolni a pár tucat tankot, de barom aki úgy vesz járművet hogy nem épít neki ilyet. Buszt, villamost sem engednék a szabad ég alatt tárolni, a katonai járművek meg azoknál is drágábbak.
Arról nem is szólva, hogy a modern cuccok szeretik a temperált hangárt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 175
113
  • Tetszik
Reactions: Ocses