Hitéleti kérdésekkel is szívesen foglalkozom, de nem a HTKA rövidítése nem az, hogy Helvét Teológiai Kerekasztal.
Szerinted az a Gipsz Jakab, aki 2016-tól, szinte napjainkig komoly döntéshelyzetben volt/van, az nem ugyan az a Gipsz Jakab, aki nagy eséllyel egy honvédségi leépítésben vett rész? Nem az a Gipsz Jakab, aki abban a honvédségi kultúrkörben szocializálódott. És akkor még nem is azt mondom, hogy ehhez tapsikolt, csak 'ott volt'. Aztán meg valamiért mindig előre ment. Nyilván azért mert nagyon kritizálta a rendszert. Persze, láthatóan úgy tűnik elindult egy szemléletváltás, egy fiatalítás, de szerinted milyen szervezet az, ahol a magasabb beosztásokban megszüntetsz százas nagyságrendben, százalékosan kimutatható arányú állásokat és észre sem veszed?
Oké, és ezek itt vannak? Minden? Mi a francot akarunk, mikor a; még ezen beszerzések teljes beérkezése sincs még a fasorba sem b; még az is kérdéses, hogy ezekre lesz megfelelő számú állomány.
Meg azért nem tudom, nem olyan megugorhatatlan, hogy ha itt van a gyártás, akkor még X plussz darabot megrendelünk hozzá -ha a keret engedi.
Mert más venni és más kapni. Egyáltalán, eladó volt? Megérte volna megvenni? És talán az is benne van a pakliban, hogy mi nem valamit akarunk "pimpelgetni", hanem eleve olyat akarunk venni, ami pimpelgetése helyett másra is tudunk költeni.
Nem tűnt még fel Neked, hogy nincsenek ellenségeink, csak szövetségeseink?
Nem, csak nem kell hisztirohamot kapni azért, mert mások -akik ráadásul döntéshozatali pozícióban vannak- másként gondolják. És nem bedurculni, hogy 'akkó nem is kell'. Mert kb. most ez zajlik a fórumon, nem csak Te, többek részéről.
Mi a nem hatékony? Mert ha mindenhonnan mindent összevásárolunk -és hozzá a szükséges dolgokat készletezzük, kiképzünk rá etc.- az már hatékony? Mitől?
Miért is kellene az örök visszatérő M777-t venni? Nem lehet, hogy igazából lenne több D-20 is, csak minek előszedni, ha nincs rá több tüzér? (Csak egy felvetés.)
Ezt nem is értem, hogy minek. Még az oroszok is elég korlátozva használják ezt a képességüket. De örök vita, hogy egyáltalán kellene-e.
Ja, mint ha nekünk nem lenne ott a BTR. Nem tudom, hogy mitől lenne jó, még egy öreg valami. Mert gondolom, hogy nem azokat adták volna el, amik újabbak.
Érted ezalatt, hogy ki lennének baszva a placcra? Vagy hirtelen kinőttek a földből a fedett honvédségi járműtárolásra alkalmas raktárak? Ja, azt is építeni kell.
Akkor vezessük le:
Tehát megveszünk valamit, amit 5, jó esetben 10 évig működtetünk; aminek esélyes, hogy már eleve egy nagyobb karbantartás kellene. Azután 10 év múlva meg már megint jöhet a nagy karbantartás; megvesszük hozzá az alkatrészeket, meg a fegyverrendszereket -ha nem épp olyat használunk, rendszeresítjük, kiképzünk rá (végülis csak eltelik az idő fele, harmada), mire harcra kész lenne, majd 2-7 évig használjuk, amíg megépítjük a raktárakat neki -ami nyilván nem kerül pénzbe) és betesszük oda, hogy mire esetleg szükség lenne rá, legalább 50 éves legyen és megkérdőjelezhető harcértékkel bírjon; ja és lehetőleg 55 éves elmúljon a rá kiképzett állomány, ezért lehet újra kezdeni a kiképzést.
Akkor mennyi is lenne az annyi?
Vagy hülyeséget írtam?
Amúgy alapvetően nem lettem volna, nem lennék használt technika beszerzése ellen. Ezt eddigi hozzászólásaimból is ki lehet olvasni, de már ezen szerintem túl vagyunk.
- Ha lenne annyi minőségi használt dolog.
- Ha max 2010-et és nem 2022-t írnánk.
Akkor persze lehetne értelme, ha olyan mennyiségű, minőségű és korú technika kerülne a piacra, ami valóban szükséges és mondjuk jelentős minőségi ugrás, vagy legalább a tartalékosokat fel lehetne szerelni vele; de nem látom ennek jelentős esélyét. Persze, pár ezt-meg azt, (pl.: angol készletből) terepjárókat, teherautókat be lehetne szerezni, de ez viszonylag marginális tétele