[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 890
113
Jevgenyij Prigozhin, a "Wagner-csoport" vezetőjének felhívása Oroszország népéhez és az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumához:

„Ahogy mondják, szar forr, forr a vér, de a lőszerrel kapcsolatos kérdések sajnos teljesen megoldatlanok maradnak. Ez a legsúlyosabb probléma. Sőt, van muníció az országban, nem egyszer hangzott el erről nyilatkozat. Az ipar elérte a szükséges mennyiségeket. Azt adja, amire az országnak szüksége van. Ráadásul árréssel ad.

Ismerem a raktárakat, ismerem a tételszámokat, ismerem a ládaszámokat. Világosan értem, hol van minden. És tudom, hogy ezek a lőszerek. De ezt a problémát minden ismeretségem és kapcsolatom ellenére sem tudom megoldani. Minden elsüllyed és nem születnek döntések.

Tábornokok, tisztek, katonai parancsnokságokon, különböző beosztásokban, amiben tudnak, segítenek. Minden erejükkel segítenek. Ők próbálják. Ellenáll. Néha megszegik a katonai törvényeket, hogy megadják nekünk azt a plusz lőszert, amelyre égetően szükségünk van.

Senki sem érti, honnan erednek bizonyos határok. Honnan jöttek a lőszerbeszerzési eljárások. Senki sem tudja, hogyan kell aláírni bizonyos dokumentumokat. Mindenki bólogat az emeleten. Felfelé mutatva az ujját, és azt mondja, hogy – tudod, Jevgenyij Viktorovics, neked nehéz a kapcsolatod odaát. Mutasson felfelé és forgatja a szemét. Tehát bocsánatot kell kérnie(a védelmi miniszterimtól) és be kell vallania, hogy tévedett. Akkor a harcosai lőszert kapnak.

Kitől kell bocsánatot kérni? Kinek engedelmeskedni? 140 000 000 orosz, kérem, mondja meg, kitől kell bocsánatot kérnem, hogy a srácaim kétszer olyan gyakran haljanak meg, mint ma?!

Ma naponta kétszer annyi Wagner-harcos hal meg, és nem csak Wagner-harcosok, hanem más katonai egységek is, amelyeket a teljes lövedékhiány miatt nem tudunk fedezni, amiben nem adják oda, ami a raktárakban van. Valaki az ujjait behajlítva ül, és megértése, hangulata szerint dönt arról, hogy ad-e nekünk bizonyos kagylókat vagy sem. Ebben az időben egy adott személy meghal. Egy árokban fekszik. Egy ellenséges lövedék repül rá. Nem tudjuk megállítani az ellenséges tüzérséget, mert nincs eszközünk a pusztításra. És ennek a bizonyos embernek két lábát vagy két karját szakítják le. Egy adott feleséget, lányát, fiát vagy anyját megfosztják szeretteitől. Cinkkoporsóba tettük. És elvisszük a temetőbe temetni. Valóban nincs lelkiismeret ahhoz, hogy abbahagyja a dumálást, mint légy az üvegen?

A kérelmeket az egyeztetett előírások szerint naponta írják és továbbítják az illetékes hatóságokhoz, de utána senki sem tudja, kinek kell választ adnia és hova kell mennie. A befogadásra tett erőfeszítéseim nem elegendőek.

Ezek a srácok nem harcolni mentek Prigogine-ért. Harcolni mentek a hazájukért. És Prigozhin egész előnye, hogy megbíznak benne, és meglátták benne az egyiket. Azokról, akiknek meg kell nyerniük ezt a háborút.

Azok, akik megakadályoznak bennünket abban, hogy megnyerjük ezt a háborút, közvetlenül, abszolút közvetlenül az ellenségnek dolgoznak. Segítenek az ellenségnek megtörni Oroszország hátát! Nálunk az a hagyomány, hogy az oroszok meghalnak, de nem adják fel a harcot. Az oroszok pedig haldokolnak, csak ők nem a hazájukért és a szülőföldjükért halnak meg, hanem , mert egyes katonai funkcionáriusok nem akarják letépni a feneküket és megérteni, hogy ezek nem szeszélyek. Nem lehet szeszélyes olyan időszakban, amikor az ország veszélyben van.

Nem hibáztatok senkit és nem akarok senkinek semmit sem mutatni. Csak azt mondom – hagyd a szeszélyeidet. Hagyd az elveidet. És adj lőszert. Nem döföm az orrát azzal, hogy beülsz reggelizni, ebédelni és vacsorázni az aranytálakkal, és Dubajba küldöd pihenni a lányaidat, unokáidat és Bogaraidat. Nem szégyell semmit. Abban a pillanatban, amikor egy orosz katona meghal a fronton. Csak azt kérem – adjatok lőszert!

Más--------------------------


Kisiklott a Varsó-Kijev személyszállító vonat.a Volínyi régióban. Mint minden Kijevbe látogató nyugati politikus vonnattal érkezik Varsóból, Így volt ez Biden esetében is.

ozFjG4nIgW8.jpg
2hzocrF1DWw.jpg

GjSMx_m5HgY.jpg

8lYR-OnZ4PI.jpg
Elvaltottak azt a vonatot, tehat nem diverzans akcio volt, hanem az ukran vasutak baxta el.


Putyin beszede Kohantol.

Behuztak az első Leo 1-est a KMW - be restauralasra.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Ha szövegértelmezési problémáid vannak akkor legalább ne neked álljon már feljebb. Biden nem mondta arról a 700 harckocsiról, hogy annak mindegyike már megérkezett, vagy hogy mindegyik nyugati harckocsi lenne. Azt mondta, hogy az n+1 ország koalíciója összesen annyit küldött vagy fog küldeni.

Biden: "Together, we've commited nearly 700 tanks..."
Palika lobogtatott meg két ukrán tweetet, amelyben a “700 tankot” változóan úgy hivatkozták meg, hogy:
  • már leszállították
  • most jelentette be a vén fasz, mint új csomag
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
2 találattal megrongált hohol T-72AMT
Megsemmisült ukrán BMP-1
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 711
28 209
113
Palika lobogtatott meg két ukrán tweetet, amelyben a “700 tankot” változóan úgy hivatkozták meg, hogy:
  • már leszállították
  • most jelentette be a vén fasz, mint új csomag
Nem akarok ebbe az egész kérdésbe beleugatni, mert van épp elég dolgom, csak annyit mondanék, hogy az oroszbarátsággal nem vádolható Bloomberg szerint a Nyugat január közepéig 410 szovjet eredetű tankot szállított le

Dobjuk ezekhez hozzá az azóta bejelentett 60 PT-91-t, a 30-32 A6-t, a 14 A6-ot és a 31 Abramset és már 546-nál járunk. A maradékot meg kiteszik g̶y̶á̶s̶z̶k̶o̶p̶o̶r̶s̶ó̶ izé mozgó koporsó Leo 1-ek. Biden papa nem mondott semmi újat, csak kis szándékos félreértelemzéssel lehet megint a népet hergelni meg mutogatni, hogy mennyire faszák vagyunk
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Orosz drón lecsapta az ukránok játékdrónját


Dolgozik a 30 milis


Vannak akik jól jártak a háborúval
P6QjvVW.jpg



Már iskolásokat is...


Main takeaways from Putin’s speech today—Russia will:

  • Not renew ties with Europe (implied in entire speech).
  • Become fully autarkic.
  • Not renew nuke limitation talks.
  • Ensure Ukraine will never be a threat to Russian territory (implies Russia will take all of Ukraine).
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Ebből mi az igazság?

Beolvasztották a kelet-ukrajnai milíciákat az orosz hadseregbe

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy beolvasztották az orosz hadseregbe az eredetileg az ukrajnai szakadárok által létrehozott fegyveres milíciákatírta legutóbbi, hétfő esti jelentésében a washingtoni Institute for the Study of War (ISW).

Mint írták, az orosz védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint tisztviselőket menesztettek volna e milíciák éléről. Az ISW szerint a milíciák integrálása azt a célt szolgálja, hogy professzionalizálják ezeket az egységeket, de szerintük a folyamat belső feszültséget is eredményezhet a hadseregben, mivel a milicisták nem kapták meg ugyanazt a kiképzést.

A donyecki milicisták szóvivője, Eduard Baszurin (akit a híresztelések szerint menesztettek) vasárnap találkozott Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz oldalon harcoló Wagner-csoport vezetőjével, és azt mondta, hogy a milíciák beolvasztása és a tisztek leváltása megrendítheti a morált, ami szerinte ahhoz vezethet, hogy a milicisták akár meg is tagadhatják a harc folytatását.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 405
46 031
113

A hajó kettétört a Fekete-tengeren és elsüllyed (VIDEO)​

A Fekete-tengeren egy vihar során a Seamark teherhajó kettétört és elsüllyedt .
A hajó bajban van Kabardinka és Novorosszijszk között.
A Rosmorrechflot tisztázta, hogy a Comore-szigetek lobogója alatt álló szárazteherhajó 3,5 ezer tonna márványforgácsot szállított.
A mentőakció során a Seamark legénységének mind a 11 tagját (az Orosz Föderáció állampolgárait) hajók mentésére vitték – írja a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

FRISSÍTVE​

15:55. A szárazrakterű hajó legénységének egyik tagja meghalt, egy másik kimentett állapota súlyos – közölte a Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676982587

Egy acélgyár ég az Egyesült Államok Ohio államában – írja a Fox8.
„Az illetékes hatóságok érkeztek a helyszínre az Oakwood Village-i acélgyárban” – áll a csatorna közleményében.
Megjegyzendő, hogy a tűz egy "ismeretlen esemény" után keletkezett.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676930298

Oroszország készen áll az atomfegyver-tesztek újraindítására – Putyin​


Ezt Vlagyimir Putyin elnök jelentette be a szövetségi közgyűlésnek szóló üzenet bejelentésekor .
„Az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állnia az orosz nukleáris fegyverek tesztelésére.
Természetesen nem mi leszünk az elsők, akik ezt megteszik, de ha az Egyesült Államok tesztet végez, akkor mi is el fogjuk végezni” – magyarázta az orosz vezető.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676976710

Tehát ennek a nagyon fontos tíz napnak az elkövetkező napjaiban:
1. Biden mai lengyelországi beszéde
2. A parlamenti kamarák holnapi nem tervezett ülése
3. Putyin és Gagloev (Dél-Oszétia elnöke) holnapi találkozója
4. Látogatás Abházia elnökének beszéde Fehéroroszországba
5. Holnapi tüntetés-koncert
6. Az Egyesült Államok válasza a mai ultimátumra
7. Kína békejavaslata február 24-én
8. Néhány „nagy nemzetközi esemény”, amelyet Ukrajna jelentett be február 24-én
9. Világosság Xi látogatásával Moszkva — február 24. után, de március 10. második dekádja előtt.
Az ENSZ Közgyűlése február 23-24.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 711
28 209
113
Ebből mi az igazság?

Beolvasztották a kelet-ukrajnai milíciákat az orosz hadseregbe

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy beolvasztották az orosz hadseregbe az eredetileg az ukrajnai szakadárok által létrehozott fegyveres milíciákatírta legutóbbi, hétfő esti jelentésében a washingtoni Institute for the Study of War (ISW).

Mint írták, az orosz védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint tisztviselőket menesztettek volna e milíciák éléről. Az ISW szerint a milíciák integrálása azt a célt szolgálja, hogy professzionalizálják ezeket az egységeket, de szerintük a folyamat belső feszültséget is eredményezhet a hadseregben, mivel a milicisták nem kapták meg ugyanazt a kiképzést.

A donyecki milicisták szóvivője, Eduard Baszurin (akit a híresztelések szerint menesztettek) vasárnap találkozott Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz oldalon harcoló Wagner-csoport vezetőjével, és azt mondta, hogy a milíciák beolvasztása és a tisztek leváltása megrendítheti a morált, ami szerinte ahhoz vezethet, hogy a milicisták akár meg is tagadhatják a harc folytatását.
Ahogy korábban közigazgatásilag is a DNR és LNR az OF részévé vált, úgy január 1-jével a népi milíciák is az orosz haderő struktúrájába lettek beintegrálva donyecki és luganszk-szeverodonyecki alakulatokként. Ennek kapcsán megy most a balhé, hogy Moszkvában nem nézik szívesen a szaki tisztikart és váltogatják le őket, amelyik vonatra most Prigozsin is felült szépen. Hogy igazak-e vagy sem a személycserék azt max a helyszínről lehetne megmondani, akárcsak a Wagner tüzérségi utánpótlása körüli helyzetet
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 890
113
Castel elemzese Banderzsevszkij elemzesere valaszul.
Egy biztos az ukran legvedelem latvanyosan eltunt, az a sokfele Nato legvedelmi rendszer pedig nem valtotta be a hozzajuk fuzott remenyeket. Akar vannak, akar nincsenek, hatastalanok.

A csehek elkepzelhetonek tartjak hogy haboruzzanak Oroszorszaggal.
En megneznem mire mennenek, tapasztalatlan katonakkal, limitalt szamu harceszkozzel, ellatasi problemakkal kuzd jelenleg a Nato.
Meg ha nem is a teljes Nato vonul hadba, de ettol nagyobb hadsereget keptelen jelenleg ellatni a Nato logisztika mint ami az ukranoknal van.
Meg ilyen vicces szamok hogy evi 13 db Leopard 2 gyartodik az egy szem europai harckocsigyarban...

Azt mondjak az Usakok hogy senki sem tamadja Oroszorszagot.

Megy az Iron Dome Ukrajnaba?
Kiderul mennyit er majd elesben ez is.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 925
7 635
113
Megy az Iron Dome Ukrajnaba?
Kiderul mennyit er majd elesben ez is.
Hat azért egy eszközt ami 10 nap alatt 4300 db hamas raketából 3900-at elkap , nem hívnám élesben teszteletlennek
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
366
2 440
93
A másik dolog és ebben különböznek az oroszoktól (nekik sem kell félni katonai támadástól, mert 5000 atomfejen csücsülnek), hogy senkit nem is akarnak olyan módon megtámadni mint az oroszok az ukránokat. A NATO nem akar bevonulni Jugoszláviába, Irakba, Líbiába...

Bocs, ezt nem lehetett kihagyni. Lehet azon vitatkozni, hogy NATO vagy USA, de ez olyan szinten kettős mérce, hogy tanítani kellene.

Nem mondom, hogy az oroszok ukrajnai háborúja helyénvaló, de a nyugatnak le kéne már tenni a szűzkurva szerepet.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
A NATO nem akar bevonulni Fehéroroszországba, vagy Svédországba, vagy Algíriába vagy bárhová, hogy elfoglalj az adott országot.
Csak a VSZ megalapulása után, mert ugye az 10 évvel a NATO után alapult:
Libanon
Disznó-öböl
Dominika
Vietnám
Zaire
Libanon
Grenada
Panama
Irak
Szomália
Haiti
Bosznia
Koszovó
Irak
Libia
Szíria