A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
ha az Orbán Viktor kiad egy direktívát, igen gyorsan nagy sürgés forgás kezdődik.
Nem kizárt hogy teljes kommunikációs csend van elrendelve.

Igen van igazad, de ne feledjünk el egy tényt. A fegyverzetvásárlás, gyár építés, nem csak hazai belügy. Más, nemzetközi szereplők is vannak, ahonnan kikerülhet infó. Nme úgy hogy elmondják, hanem a sajtó megneszeli valahonnan és aztán azonnal lehozza. Akár igaz, akár nem. Sajnos velünk kapcsolatban, az utóbbi hónapokban még pletyka infó se jön sehonnan, hogy bármit is venne Bobo.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Az átkosban volt vicc (nemtom írtam-e már):

A cocializmus és a kaptalizmus hajói úsznak egymás mellett, és a kaptalista hajó szépen elhúz. Eccer csak azt láttyák, hogy a coci hajó ezerrel közeledik, majd lehaggya űket. Mekkérdi a kikőtőben a kapitány a másikat:
  • Hát ezt hogy csináltátok?
  • Eccerűen levettük a gőzt a kürtről, és rákötöttük a motorra.... ;)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 690
13 355
113
Serbia is creating a hybrid model of rapid reaction forces...

8478ab_6311634d990e4451b624ac01c12917cc~mv2.jpg



5000 fő lesz a szerb különleges erők?

The President of Serbia, Aleksandar Vučić, said that the special units of the Serbian Army, numbering up to 5,000, will consist of light units, assault battalions and heavy units, that is, of joint tactical combat groups. and 2,000 soldiers, and the Military Police Detachment for special purposes "Cobra" at 500. The rest, up to the number of 5,000, will be made up of "assault battalions" of infantry and heavy units equipped with tanks, artillery and air defense systems.

Inkább egy gyors reagálású dandár harccsoport amiben vannak különleges erők is.


...és ami 5.000 fős harc-csoportnak nagyobb a harcértéke, mint a teljes szárazföldi magyar haderőnek. :(

.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
337
1 945
93
Igen van igazad, de ne feledjünk el egy tényt. A fegyverzetvásárlás, gyár építés, nem csak hazai belügy. Más, nemzetközi szereplők is vannak, ahonnan kikerülhet infó. Nme úgy hogy elmondják, hanem a sajtó megneszeli valahonnan és aztán azonnal lehozza. Akár igaz, akár nem. Sajnos velünk kapcsolatban, az utóbbi hónapokban még pletyka infó se jön sehonnan, hogy bármit is venne Bobo.
Szerintem Bobo feladata részünkről messze túl van értékelve. Meglátásom szerint a legfontosabb feladatát már teljesítette a fiatalítással.

Számunkra örömteli de kegyelmi állapot volt Maróth megjelenése, és viszonyulása a HTKA-hoz, de ez messze nem általános.

Én is figyelek több külföldi oldalt, mintahogy sokan mások is teszitek, és én sem látok semmilyen részinformációt. De mondom mégegyszer ilyen súlyú feladat meghatározás után vagy történik valami , vagy rengeteg szereplő megy a süllyesztőbe, és onnan csak keveseknek van visszatérés.
Különben csak én érzem úgy, hogy "Kriss" is sokkal visszafogottabb, és már csak a hülyeség gátlásra koncentrál? (Van is feladata bőven.)
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
A kormányinfón egy .... bácsi megkérdezte, hogy a háború késlelteti-e a megrendelt katonai eszközök beérkezését?
Gulyás, a válasz: Igen!
Egyébként a fentieket is figyelembe véve a kormányinfón a hadseregfejlesztés kiemelt prioritásként lett meghatározva.

Nem tudom mi folyik a háttérben, de a Gidránokat és a Lynx-ket (Németo. gyártásúakat) már nagyon várom.

Engem itt a "nincs pénz" időszakában, ez a reptér vásárlás kezd zavarni, 1800 mrd-ra becsülik az eladási árat, és ez is elhangzik, hogy idén le akarják zárni a tranzakciót.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Csomó olyan kategória van amit nem érdemes itthon gyártani: kell 24-48 önjáró löveg - erre nem fogunk gyárat építeni.
MALE drónból (pl. Hermes) másfél-két tucat a reális mennyiség - ez sem ér meg egy gyárat.

Max Gidrán szerű összeszerelésről lehet szó, de ezeknek nincs semmi kifutása ahogy a Rába katonai teherautó gáyrtásának sem volt. Összerakták amit kell, aztán roló le!
Ezért nem is szerződtünk még le rájuk... Nincs gyár, nincs K+F, akkor hiába kritikus, kivárunk inkább és piacot kutatunk.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 203
113
Ezért nem is szerződtünk még le rájuk... Nincs gyár, nincs K+F, akkor hiába kritikus, kivárunk inkább és piacot kutatunk.
Szerintem meg pont inkább abba az irányba megy a tapogatózás, hogy mit lehet gyorsabban, készen megvenni. A gyártás csak nagy mennyiségneknél szempont: Lynx, Gidrán, lőszer.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Mert jelenleg semmilyen irányba nem haladunk...látható módon semmiképp. :(
Nézelődés, kutatás van. K. sok minden az asztalra van téve állítólag, de a legfelül nem csapják rá a pecsétet...
De miért? Ez az amit nem értek...
1 éve tart a szomszédunkban egy háború. A döntéshozók nem kapnak jelentést arról, hogy mennyi haditechnika fogy el egy nap alatt csak Bakhmutban az ukrán oldalon? Hogy Bakhmutot megnézve a mostani beszerzési tempóval és felfogással még vagy 10-15 évig képtelenek leszünk akár csak Debrecent is pár napnál tovább tartani egy háború esetén? Hogy eddig is alulméretezett volt a Zrínyi, de a háborút látva inkább mélységesen szomorú, hogy erre még komoly sikerkampányokat is felhúznak?
És nem változik 1 év óta semmi, sőt, inkább visszafele haladunk... És ez az, ami zavar, mert nem tudjuk 1-2 év alatt 30 év pusztítását behozni, de hogy még meg se próbálunk változtatni a láthatóan nem megfelelő irányvonalon, azt nem tudom megérteni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Elmesélek egy történetet. Van egy ismerősöm aki út/hídépítássel foglalkozik (tervező). Ő azt mondta, hogy el nem tudja képzelni, hogy mekkora a baj, mert leállt minden kivitelezés. Jelenleg annak a felmérése folyik, hogy mi az amit már tényleg nem éri meg abbahagyni. Azzal gondolom senkinek nem árulok el titkot, hogy a kormány egyik fejőstehene az útépítés volt, ha ez is megállt, akkor mindenki elgondolkozhat azon, hogy mennyi jut a Honvédségre.