[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 856
113
A raktáros Leo1-esek csak valamivel késobb mennek, mert fel kell oket ujítani.





Ez amúgy ot évvel ezelot Afrinban készult kép:

http://www.rcpanzer.de/apboard/thread.php?id=25903


"Ha szeretné tudni, hogy néz ki egy Leo 2 egy orosz ATGM frontális találata után...

Valószínűleg eltalálták és felrobbant az előretolt Munbunker a Leo-ban.


PS:
Úgy tűnik, a törökök bemocskolják a kezüket a kurd régió elleni támadással.
Csak ezen a képen már két tönkrement Leo van... és láttam képeket más Leo roncsokról is.


Üdv Robert"

Nincs jelentősége a helyszínnek. A Leo már "bizonyított". Nincs kilőhetetlen tank. :)
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
366
2 436
93
Valaki, aki ért hozzá meg tudná nekünk mondani, hogy mennyi idő alatt kellene az oroszoknak bevenni Bakhmutot a nagykönyv szerint?

Köszönöm a válaszokat.

Ugyanakkor eddig azt tudtam csak leszűrni, hogy valójában senki sem tudja, lassan vagy gyorsan haladnak-e.

A második világháborús példákat azért nem tartom jónak, mert a technika nagyon más. Majdnem mindenki automata fegyverekkel rendelkezik, fegyverre csatolható gránátvetők vannak. Drónok, és ami a legnagyobb változás: a kommunikációs lehetőségek.

A rendelkezésemre álló információk alapján az is lehet, hogy az ukránok a világ legjobb védői, és az is, hogy az oroszok a világ legjobb támadói.

Olyat olvastam, hogy Bakhmutot 30000 ukrán védi [forrás]. A város kb. 5 km észak-déli irányban, mondjuk, hogy 30 km a direkt frontvonal. Tegyük fel, hogy a 30000-ből 3000 van a fronton, ami azt jelenti, hogy 10 méterenként van egy ember.

Nem vagyok katona, de ez nekem rettenetesen sűrűnek tűnik.

Az eredeti kérdést átfogalmazva:

A fenti számításban van látványos hiba? Az 1 ember / 10 méter sok vagy kevés?

Szerk: Lehet, hogy a forrás nem elérhető (paywall), a részlet:

Ukraine may have committed as many as 10 brigades around Bakhmut, a force equivalent to more than 30,000 troops, according to Konrad Muzyka of Rochan Consulting, an independent military consultancy based in Poland.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and laci74

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 573
77 436
113
Felesleges. Nagyokos módon az IFV-hez hasonlítod a Terminátort, pedig sem feladatkörében sem felépítésében nincs köze hozzá. De te okosan megmagyarázod, hogy miért is sz@r ez a technika, merthogy nem tud elvinni egy rajt. Az fel sem merül benned, hogy qrvára nem ezért hozták létre. Amire kitalálták arra éppen nagyon is megfelel. A páncélosok támogatása, védelme városi környezetben, ez a feladatköre és ezt el is látja. Nem visz el egy rajt, de nem arra találták ki. Ilyen alapon a Pancir sem visz el egy rajt, de azt meg légvédelemre kell használni, nem másra. A fegyverzete kimondottan városi hracra lett optimalizálva, a páncélvédettsége viszont lényegesen jobb, mint az IFK védelme.
Lehet persze fikázni mindent, csak hülyét csinálni magadból nincs értelme. (oké, elismerem, hogy a NATO szervezésben ilyennek nincs helye, és ugye tudjuk, hogy ami nem NATO kompatibilis, az csak sz@r lehet... :D )
Ja, hogy fingod sincs, hogy mire való az IFV... Oké, akkor felhomályosítalak: a harckocsikkal együtt harcolva azok támogatása városi és nem városi környezetben (tök véletlenül pont az mint a BMP-T-nek...). Embert meg azért szállít, mert ezt a feladatot nem lehet teljeskörűen megoldani lövészek nélkül.

Értem én, hogy itt mindenki kurva okos, csak azt áruljátok már el, hogy mi az, amit tud egy BMP-T amit egy modern IFV nem? Tűztámogatást adni gépágyúval? Azt tudj az IFV is. Harckocsikat lőni ATGM-el? Azt is tudja az IFV. Védettség? A BMP-T csak szemből védttebb mint pl egy PUMA, de oldalról nem. Ez a jármű semmi olyat nem tud, amit ne tudna egy MODERN (!!!) IFV, cserébe nem szállít gyalogos rajt. Az egyetlen dolog, ami miatt ez van az oroszoknak az az, hogy csakis és kizárólag lófasz páncélzatú IFV-ik vannak már Afganisztán óta. Ez az egyetlen oka annak, hogy ez a jármű létezik, semmi más. Csak az a baj, hogy ez a jármű nem oldja meg a papír páncélzatú IFV-k okozta problémát.
"
Nem kér többet a német fejlesztésű PUMA tankokból a német hadsereg, miután hétfőn egy hadgyakorlaton mind a 18, januártól NATO-misszióra szánt, tulajdonukban lévő Puma lerobbant - jelentette be Christine Lambrecht védelmi miniszter. A Bundestag épp a múlt héten szavazta meg a Pumák további beszerzését 850 millió euró értékben.

Súlyos PR-katasztrófával kell megküzdjön a német hadsereg, miután egy hétvégi katonai gyakorlaton a német hadsereg egyik kulcsfegyverének számító, januártól a NATO-erőknek szánt Puma-tankok mindegyike lerobbant a gyakorlat közben. " A BMPT szeverodonyeck óta csatában vannak,és azért ilyen blama nem történt velük.
Olvasd el a PUMA topikot...
Amúgy atlantisták, áruljátok el, hogy miért kéne bevenni Bahmutot?
Miért ne lenne jó ez így?
Jó a veszteségarány. Ukránok az utánpótlásaikat öntik bele. Mi kell még?
Miért lenne jobb egy látványos előrenyomulás.
Eleve nagyrészt bekerítve, orosz tüzérségnek folyamatosan kitéve, nagyvonalakban elvágott utánpótlásba kénytelenek belenyomni az ukránok az anyagot.
Pont hogy fent kell tartani azt az állapotot, ameddig a zsákba befele megy az anyag, nem pedig kivonják őket.
Prigozsin sír egyet, ő lett Sztrelkov új hangja.. fokozni kicsit a hangulatot.. aztán a nagy lőszerhiányból meg lett egy jó nagy bahmuti hentelés.
Meg aztán mi lenne, ha megérkeznének Bahmutba a harckocsik.. ennél jobb hely nem is lenne nagyon a kilövöldésükhöz. 3 irányú tüzérség, a várost teljesen elfedő felderítés mellett. Alig várhatják, hogy beküldjék őket.
Azért, mert nem lehet megkerülni. Pont útban van Kramatorszk felé. Bahmut egy jelentéktelen város, az egyetlen dolog, ami jelentőséget ad neki az az, hogy Kelet felől indulva Kramatorszk felé pont útba esik, és ha nem foglalod el, akkor esélyed sincs megtámadni Kramtorszkot, mert a közelébe sem tudsz jutni. De ezt nem az atlantistáktól kéne megkérdezned, hanem az oroszoktól, akik több mint fél éve szerencsétlenkednek vele gondolom teljesen feleslegesen. hisz amúgy semmi értelme harcolni érte.
légyszives ne zavard már össze, nem látod, hogy nem tud különbséget tenni egy AFV meg az IFV között :) , majd a következő összehasonlítási alapja biztos az lesz hogy egy Ikaruszba simán befér 50 ember, és ámbár a Kamaz platóra is, csak oda kényelmetlenebben, tehát a Kamaz szarabb mint az Ikarusz, vagy a nyugati harckocsira simán rá tud ülni 7 ember, de mivel az UAZ-ba is belefér 7 ember az orosz sokkal szarabb, mivel nincs benne löveg, meg nincs páncélzata, mert most kb itt tart ... almát a körtéhez hasonlít.


de mint kértem is, légyszives ne zavard össze, mert engem szórakoztat :)
Jó lenne megtanulnod a különbséget egy APC és egy IFV közt mielőtt nagy arccal hülyeségeket beszélsz.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Amúgy atlantisták, áruljátok el, hogy miért kéne bevenni Bahmutot?
Miért ne lenne jó ez így?
Jó a veszteségarány. Ukránok az utánpótlásaikat öntik bele. Mi kell még?
Miért lenne jobb egy látványos előrenyomulás.
Eleve nagyrészt bekerítve, orosz tüzérségnek folyamatosan kitéve, nagyvonalakban elvágott utánpótlásba kénytelenek belenyomni az ukránok az anyagot.
Pont hogy fent kell tartani azt az állapotot, ameddig a zsákba befele megy az anyag, nem pedig kivonják őket.
Prigozsin sír egyet, ő lett Sztrelkov új hangja.. fokozni kicsit a hangulatot.. aztán a nagy lőszerhiányból meg lett egy jó nagy bahmuti hentelés.
Meg aztán mi lenne, ha megérkeznének Bahmutba a harckocsik.. ennél jobb hely nem is lenne nagyon a kilövöldésükhöz. 3 irányú tüzérség, a várost teljesen elfedő felderítés mellett. Alig várhatják, hogy beküldjék őket.
Ezt akarták a németek az 1. Vh ban verdun-nél megcsinálni. Most az oroszok megcsinálták csak jóval hatékonyabb veszteség mérleggel!
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 597
16 237
113
Felesleges. Nagyokos módon az IFV-hez hasonlítod a Terminátort, pedig sem feladatkörében sem felépítésében nincs köze hozzá. De te okosan megmagyarázod, hogy miért is sz@r ez a technika, merthogy nem tud elvinni egy rajt. Az fel sem merül benned, hogy qrvára nem ezért hozták létre. Amire kitalálták arra éppen nagyon is megfelel. A páncélosok támogatása, védelme városi környezetben, ez a feladatköre és ezt el is látja. Nem visz el egy rajt, de nem arra találták ki. Ilyen alapon a Pancir sem visz el egy rajt, de azt meg légvédelemre kell használni, nem másra. A fegyverzete kimondottan városi hracra lett optimalizálva, a páncélvédettsége viszont lényegesen jobb, mint az IFK védelme.
Lehet persze fikázni mindent, csak hülyét csinálni magadból nincs értelme. (oké, elismerem, hogy a NATO szervezésben ilyennek nincs helye, és ugye tudjuk, hogy ami nem NATO kompatibilis, az csak sz@r lehet... :D )
Nekem a Terminátor kapcsán Román István- A vörös kolostor (talán?) egyik ütközet leírása ugrott be. Egy Nimródot kaptak tűztámogatásra, ami nagyon durván bevált. A doni áttörés után napokig feltartották a hömpölygő szovjet gyalogságot (gyakorlatilag egy mozgékony géppuska fészek volt). Az IFV kapcsán csak annyi; hogy száll ki a gyalogság, ha még ilyen tűzfedezet/elnyomás kell? Szerintem (tehát csak vélemény) pont ez alkalmas a páncélos ékek kíséretére, amit a következő hullámban/szárnyakon érkező IFV követ.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Ezt akarták a németek az 1. Vh ban verdun-nél megcsinálni. Most az oroszok megcsinálták csak jóval hatékonyabb veszteség mérleggel!


Hol is darálódnak ilyen "hatékony veszteség mérleggel"?
Megcsinálták. :)

 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 368
10 841
113
Medvegyev azt mondhat amit akar, mert nincs döntési helyzetben. Ő az oroszok rossz zsaruja, nem kell elhinni amit mond.

Talán azért mert az ukránok is azt gondolták, hogy nem annyira inkompetens az orosz haderő (kiváltképp a felderítés), hogy katasztrofálisan lebecsüli őket? Ők tisztában voltak a saját katonai erejükkel és azzal is, hogy kb mire számíthatnak a NATO-tól. Amivel nem voltak tisztában az az, hogy az oroszoknak fingjuk nem volt sem Ukrajna valós katonai erejéről, sem arról, hogy milyen támogatást képes adni nekik a NATO. Érted a tragikumát ennek a helyzetnek?
Vagy te a kicsi nagyszájú akinek vannak nagy haverjai és elkezdesz kötekedni egy nálad jóval nagyobbdarab valakivel (aki azért adott rá okot nem is keveset), csak félreérted a helyzetet, mert azzal nem kalkulálsz, hogy a fizikai ereje fordítottan arányos az eszével és van akkora mamlasz, hogy megüssön, most meg ott vagy egy olyan bunyóban amit megnyerni nem tudsz, max csak azt tudod elérni, hogy a nagy mamlasznak se legyen olyan kellmes.
Medvegyev szerintem azt mond ki, amit Putyin nem akar kimondani (hiszen onnantól az a hivatalos orosz narratíva), de figyelmeztetés, hogy akár tényleg ez lehet az orosz végcél...(Lengyel határ ugye)

Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy az oroszok merő bénázásból nem csapták szét az első héten az ukrán infrastruktúrát, támaszpontokat, katonai koncentrációkat.

Gyakorlatilag, amit művelnek az ukrán energiaszolgáltatóval, az elnyújtott - szívatás.

Azt is láthattad, hogy rögtön az elején a lengyel-ukrán határtól pár kilométerre csaptak szét laktanyákat. Gondolod, hogy nem tudták volna ezt folytatni?
Nem rombolták le végleg a hidakat, a kritikus vasúti infrát sem, stb.
(Mert elfogyott a rakétákba való fogaskerék)

Nem véletlen, hogy ragaszkodnak a saját maguk alkotott terminológiához.
Ha a háború szót használták volna, akkor - ha hetekig tartott volna is, de - szétcsapták volna az elején az ukrán infrastruktúrákat, képességeket, oszt' jónapot...

...hogy aztán megint egy évtizedig(?) hadakozzanak a megfoghatatlan ukrán szabadcsapatokkal, mint 45 után.


Szerintem - többek között - Angelsoul fórumtárs világította meg kiválóan a dolgokat (a magam balga módján erről én is írtam talán még kora nyáron):

Logisztikai optimalizációból Oroszországhoz legközelebb akarják bevonzani az ukrán haditechnikát és az élőerőt, mint Budapest tévé a pénzenergiát. (S így nem csak a szerencsétlen sorozottak mennek a húsdarálóba, hanem a tettvágytól égő radikálisok is.)
Bár én - anélkül, hogy nézném a földrajzi adottságokat - akár még ki is egyenesíteném a frontvonalat, hogy tömörebb legyen a felvonultatott erő, de lehet, hogy pont ebben az 1000 kilométeres frontvonalban van a ráció: Képtelenség olyan ukrán erőcsoportosításokat létrehozni úgy, hogy máshol ne legyenek lyukak. Igen; pont így vesztettek területeket az oroszok is.
Csak amennyiben saját csapaterővel (ezt a rendőrség által használt szót úgy bírom) vonulna be a NATO, csak abban az esetben lenne ez hosszú távon veszélyes az oroszokra nézve.

De akkor már más csatornát fogunk nézni...

Viszont ha marad a jelenlegi hozzáállás a NATO részéről, (Ugye küldjünk kettő harckocsit! Sőt; küldjük nekik mind a három bontó pozitívat!), akkor az idő az oroszoknak dolgozik azon egyszerű oknál fogva, hogy csak ők tudnak teljes és érdemi összfegyvernemi (légierő, tüzérség) harcot vívni.

Amennyiben viszont Medvegyev kiszólását vesszük alapul, sajnos, vagy nem sajnos; még az sem lehetetlen.
Elmennek akár végül a lengyel határig. Lehúzzák a Vasfüggyöny 2-őt. Senki se be, se ki.
Ha marad a jelenlegi magyar rezsim (ebben a témában tudok árnyaltan gondolkodni), akkor marad egy összekötő kapocs a Nyugattal (mert kereskedni azért mindenki szeret) - Záhonynál...

Férfiak nélkül (apropó; de régen olvastam Robert Merle Védett férfiak című könyvét! Újra el kéne olvasni) meg maradnak a bosszúszomjas ukrán lányok-asszonyok. Majd az oroszok bevezetik a statáriális katonai közigazgatást (ebben van múltjuk nekik is...), a keserves élet meg megy tovább.

Hangsúlyozni szeretném, hogy semmilyen szcenárió nem fog megvalósulni, abból, amiket itt mi tippelünk!

Az fog megvalósulni, amit a fegyverekkel a harcoló felek elérnek/elvesztenek, ami aztán egy tudatot ad a tárgyaló feleknek itt is, ott is, s amit (csak időlegesen befagyasztva, vagy évtizedekre,-századokra lezárva) rögzíteni fognak egy békediktátumban.

Egyikünk sem tudja, hogy mi lesz a vége.

Majd a jövőben megtudjuk.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 891
35 658
113
1677417241-7ed5b2e842182cb8b00439d340eb8fba.jpeg

❗️
Zelensky a PMR megtámadására készül!
Érdekes dokumentumot küldött egy olyan forrás, aki soha nem vallott kudarcot az információk megbízhatósága tekintetében.
A parancs szerint az OK "South" részeként működő Ukrán Fegyveres Erők 28. dandár mérnök-utász zászlóaljának állományának február 27-e előtt kell előrenyomulnia a településre. Kuchurgan a Pridnesztrovi Moldáv Köztársasággal határos.
A Zelenszkij-rezsim gőzerővel készül a Dnyeszteren túli invázióra.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 033
32 470
113
Ne foglalkozzatok vele kamu a hír, kb. 15 oldallal ezelőtt azt nyilatkozták felpörgetik a gyártását nagyon jól szerepelt gyorsan leküzdötte a kijelölt célokat s mindössze 1 veszteség volt s az sem harc közben (vonuláskor kivették). Szükséges ez a technika.

Azaz 10%-os veszteséget szenvedett. A többi típushoz képest tényleg jó mutató, de nyilván "vigyáztak" rájuk, nem küldték előre gyalogsági támogatás nélkül stb.

"Nézze meg ezt a videót, ahol az oroszok a havas mezőkön sétálnak:
... A NATO-nak valószínűleg vannak műholdjai, amelyek azonnal észlelik őket."

Ha ezt a kommentet a szagértelem példájaként hoztad akkor OK.

Nem tudjuk a mai műholdak valós képességeit, nem feltétlenül optikaira gondolok, bár az is lehet. Az USA műholdprogramja annyira titkos, hogy a KH-11 az utolsó, amiről egyáltalán van információ.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 910
65 847
113
Egy kommentelő meglátása valahonnét:
Ez a csatorna egy nem tul hiteles hatasvadasz csatorna. Korabbi felveteleibil mar tobbszor kiderult.
Reszleteket tep ki, vag ossze hatasvadaszat okan.

Pedig aki a viragot szereti, rossz ember nem lehet.

Egyre szebb ez a terkep. Remeljum a legjobbakat hogy rengeteg ukran/Nato katona marad benn a katlanban.

Ki mondta hogy xar a Btr?
A fejuket se merik kidugni Taraszek mikor a loveszarkukat pucolgatja.

Kremnajanal takaritjak az ukran arkokat tankkal meg ifv-vel az oroszok.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ok, ezt értem, de akkor - laikusként kérdem, nem belekötés jelleggel - miért arról nyilatkoztak, hogy a BMPT gyártását fokozzák, és nem pedig arról, hogy nekiállnak - végre - értelmes mennyiségben pl. T-15 Armatát meg Bumerangot gyártani? Csak azt látjuk még mindig, hogy tyúkketreces, vadiúj BMP-3-asok jönnek a gyárból nagy tételben.

Egyfelől az oroszok logisztikának sem mindegy mennyi acél kell 1-1 járműbe, másrészt a BMP gyártási lánca áll és üzemel.
T-15 gyártása esetén minimum hónapokba kerülne felfuttatni az ütemet, a teljes ellátási láncot újra kell szerszámozni és képezni.



Ha nem egy jó photoshop még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...

Ne szopjunk már be minden kamut (főleg mivel vannak álorosz megosztók amik szándékos kamuhír szórással hiteltelenítenek), ez ugyanaz a kategória, mint a Bradley szállítás bejelentésének másnapján jött a kamu "wagner" bejelentés megsemmisített példányról.


Fíjúk még mindig repülnek, nem tudják hogy őket nem vetik be mert félnek a nyugati légvédelemtől



Állítólag itt egy orosz harckocsi drón írányzással lövi az ukránokat. Pedig nekik nincs ilyen hálózati hadviseléses izéjük se


oryxon ez minimum 3 kilőtt orosz T-14-es


hős védők magas morállal megtévesztik az ellenséget Artyemovszknál és hátrálást színlelnek


Cemetery No. 18 (Bezlyudovskoye cemetery) in Kharkov is rapidly filling up with the graves of liquidated banderamen.


Jelen pillanatban ukrajnának felajánlott/ leszállított tankok.
Páran felhívták a figyelmet arra az apróságra is, hogy a nyugati tankok azután kerültek a képbe miután az oroszok elkezdték az ukrán állásokat szabadesésű bombákkal támadni, a nyugati légvédelem elfogyását/hatástalanságát mutatva.
02SnZHH.jpg




Amerikai zsoldos mikor rádöbben, hogy nem kecskepásztorokat kell molesztálnia:


 
Last edited by a moderator:

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 015
113
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.


Nincs olyan, szabály ami ezt leírja.
A gyors az ami nem lassú, ez azért nem bonyolult. :oops: ;)
Hogy itt megint mi volt az elképzelés és miért nem várták meg a szerencsétlen harckovsizókat azt nem tudom.

Ha végigolvastad volna az eredeti cikket, akkor pontosan tudhatnád, hogy NEM tökéletesen ugyanazt tudja a gyalogság ellen, mint egy harckocsi. Jóval gyorsabban dolgozik, nincs meg az ágyú viszonylag hosszú utántöltési idejének hátránya, jobban látni belőle a harcteret mint egy harckocsiból. Egyvalamiben ugyanolyan: a páncélvédettségben. Pontosan ezért jó réskitöltő a BMP-k, BTR-ek és a harckocsik közti szegmensben. Ha ők már dolgoztak egy területen, oda nyugodtan beküldhetik a "papír szar" IFV,APC--kkel a gyalogságot. Egyetlen IFV vagy APC sem rendelkezik ilyen páncélvédettséggel, mint a BMPT. Nem visz senkit a személyzeten kívül? Nem is arra szánták. Amire szánták, arra pedig úgy tűnik igencsak jó. Ahogy dolgozik az alapján nagyon hasznos, és ha hasznos, akkor szükség is van rá.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

Ha nem egy jó photoshop még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...

Nem a kép kamu! Huhh hál Istennek, szerencsére nem vezettem meg sekit... csak pár apróság nem úgy van pl. az, hogy kik, mikor, és hol, és miért, és mivel, és kik alól lőtték ki, meg hogyan meg ilyen jelentéktelen dolgok, de ne vesszünk el a részletekben.

Kopi szelleme lecsapott!!
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 338
13 763
113

Kína fegyverszállításokat tervez Oroszországnak a NATO szerint​

2023. FEBRUÁR 24. - 08:18

A NATO is látja annak jeleit, hogy Kína fegyverszállításokat fontolgat Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

jens-stoltenberg-nato-fotitkar-585338.jpg



– fogalmazott Stoltenberg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, és Oroszország hadművelete sérti a világszervezet alapokmányát.


– fűzte hozzá a NATO-főtitkár.

Nemrégiben Antony Blinken amerikai külügyminiszter is figyelmeztette Kínát, hogy következményei lennének, ha támogatást nyújtana Oroszországnak ukrajnai hadműveletéhez. Kína egyelőre nem reagált az ügyben, de a pekingi külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok erre vonatkozó hírszerzési értesüléseit pusztán találgatásnak tekinti.

* És nem szakad rá az ég!! A pofám leszakad!! :D:D

Pedig túl sokat nem nem is kellene beletenniük. Az oroszoknak közel sem kell olyan mindenre kiterjedő segítség, mint az Ukránoknak, sokkal inkább a lukak befoltozása lenne döntő. A gazdasági aspektus mellett elsősorban az űr és a légierő tekintetében lenne minimális befektetéssel maximális haszon. A legjelentősebbek lennének szerintem:
  • IRS felderítés. A kínai műholdas felderítés megnyitása hatalmas segítség lenne az oroszokat, közel kiegyenlítené az ukrán oldalon álló amerikai fölényt - szerintem ez már részlegesen meg is történik.
  • PGM konténerek és irányított bombák. Jó sok. A J-16 és a többi Szuhoj másolaton ezek szolgálatban vannak, minimális integrálási munkát igényelnek. Légharc raksikra semmi szükségük, irányított rakétákra és bombákra annál inkább. SDB II szinten minimum.
  • Drónok, közép és felső kategóriában - Predator másolatok és társaik.
  • Jolly Jokernek meg (ha tényleg átadnak 4.th gen gépeket az ukránoknak) valamelyik E-8 feladatkört ellátni képes AWACS. Na és ez verne igazán oda, a légifölényük mellett ezzel az utolsó pickupot is nyomon tudnák követni, meg a drónok cloudjaként funkcionálni (az A-50 meg ellenne a légiforgalommal). Az amerikaiak által szorgalmazott mozgó hadviselésnek ki is húznák instant a méregfogát...
Minden másuk igazából van (MBT-től a CM/BM-ig legyártanak minden megfelelő színvonalon), nekik nem full életbentartás kell, hanem csak a gyengeségek felhúzása. Amivel viszont a kínai nagyot nyerhet.
Mert ugye Kína levágta mi várható, ha az oroszok száját elkenik (lásd fülöp szigeteki új bázisok, AUKUS, stb...), szóval szerintem elkezdi a saját, low cost beavatkozását. Az orosznak nem ember vagy rengeteg szárazföldi cucc kell, hanem kevés, de ami a lándzsahegy éle - a high tech él, ami hiányzik az olyan specializál eszközökről, mint a vadászbombázók (van jó gép, mint a SZu-30/34 csak pl. a top end guided rendszerek hiányoznak). Ha azt megkapják, a hatékonyság több osztállyal fejlődhet instant, tekintve az orosz mindig az elektronikai oldalon vérzett el. Na azt a kínai gond nélkül ki tudja pótolni nekik (még egy gennel a saját topja alattival is) és óriási erőforráslekötésre kényszeríti Amerikát.