[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 431
113
Egy kommentelő meglátása valahonnét:
Ez a csatorna egy nem tul hiteles hatasvadasz csatorna. Korabbi felveteleibil mar tobbszor kiderult.
Reszleteket tep ki, vag ossze hatasvadaszat okan.

Pedig aki a viragot szereti, rossz ember nem lehet.

Egyre szebb ez a terkep. Remeljum a legjobbakat hogy rengeteg ukran/Nato katona marad benn a katlanban.

Ki mondta hogy xar a Btr?
A fejuket se merik kidugni Taraszek mikor a loveszarkukat pucolgatja.

Kremnajanal takaritjak az ukran arkokat tankkal meg ifv-vel az oroszok.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ok, ezt értem, de akkor - laikusként kérdem, nem belekötés jelleggel - miért arról nyilatkoztak, hogy a BMPT gyártását fokozzák, és nem pedig arról, hogy nekiállnak - végre - értelmes mennyiségben pl. T-15 Armatát meg Bumerangot gyártani? Csak azt látjuk még mindig, hogy tyúkketreces, vadiúj BMP-3-asok jönnek a gyárból nagy tételben.

Egyfelől az oroszok logisztikának sem mindegy mennyi acél kell 1-1 járműbe, másrészt a BMP gyártási lánca áll és üzemel.
T-15 gyártása esetén minimum hónapokba kerülne felfuttatni az ütemet, a teljes ellátási láncot újra kell szerszámozni és képezni.



Ha nem egy jó photoshop még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...

Ne szopjunk már be minden kamut (főleg mivel vannak álorosz megosztók amik szándékos kamuhír szórással hiteltelenítenek), ez ugyanaz a kategória, mint a Bradley szállítás bejelentésének másnapján jött a kamu "wagner" bejelentés megsemmisített példányról.


Fíjúk még mindig repülnek, nem tudják hogy őket nem vetik be mert félnek a nyugati légvédelemtől



Állítólag itt egy orosz harckocsi drón írányzással lövi az ukránokat. Pedig nekik nincs ilyen hálózati hadviseléses izéjük se


oryxon ez minimum 3 kilőtt orosz T-14-es


hős védők magas morállal megtévesztik az ellenséget Artyemovszknál és hátrálást színlelnek


Cemetery No. 18 (Bezlyudovskoye cemetery) in Kharkov is rapidly filling up with the graves of liquidated banderamen.


Jelen pillanatban ukrajnának felajánlott/ leszállított tankok.
Páran felhívták a figyelmet arra az apróságra is, hogy a nyugati tankok azután kerültek a képbe miután az oroszok elkezdték az ukrán állásokat szabadesésű bombákkal támadni, a nyugati légvédelem elfogyását/hatástalanságát mutatva.
02SnZHH.jpg




Amerikai zsoldos mikor rádöbben, hogy nem kecskepásztorokat kell molesztálnia:


 
Last edited by a moderator:

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 696
9 611
113
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.


Nincs olyan, szabály ami ezt leírja.
A gyors az ami nem lassú, ez azért nem bonyolult. :oops: ;)
Hogy itt megint mi volt az elképzelés és miért nem várták meg a szerencsétlen harckovsizókat azt nem tudom.

Ha végigolvastad volna az eredeti cikket, akkor pontosan tudhatnád, hogy NEM tökéletesen ugyanazt tudja a gyalogság ellen, mint egy harckocsi. Jóval gyorsabban dolgozik, nincs meg az ágyú viszonylag hosszú utántöltési idejének hátránya, jobban látni belőle a harcteret mint egy harckocsiból. Egyvalamiben ugyanolyan: a páncélvédettségben. Pontosan ezért jó réskitöltő a BMP-k, BTR-ek és a harckocsik közti szegmensben. Ha ők már dolgoztak egy területen, oda nyugodtan beküldhetik a "papír szar" IFV,APC--kkel a gyalogságot. Egyetlen IFV vagy APC sem rendelkezik ilyen páncélvédettséggel, mint a BMPT. Nem visz senkit a személyzeten kívül? Nem is arra szánták. Amire szánták, arra pedig úgy tűnik igencsak jó. Ahogy dolgozik az alapján nagyon hasznos, és ha hasznos, akkor szükség is van rá.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93

Ha nem egy jó photoshop még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...

Nem a kép kamu! Huhh hál Istennek, szerencsére nem vezettem meg sekit... csak pár apróság nem úgy van pl. az, hogy kik, mikor, és hol, és miért, és mivel, és kik alól lőtték ki, meg hogyan meg ilyen jelentéktelen dolgok, de ne vesszünk el a részletekben.

Kopi szelleme lecsapott!!
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 365
14 266
113

Kína fegyverszállításokat tervez Oroszországnak a NATO szerint​

2023. FEBRUÁR 24. - 08:18

A NATO is látja annak jeleit, hogy Kína fegyverszállításokat fontolgat Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

jens-stoltenberg-nato-fotitkar-585338.jpg



– fogalmazott Stoltenberg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, és Oroszország hadművelete sérti a világszervezet alapokmányát.


– fűzte hozzá a NATO-főtitkár.

Nemrégiben Antony Blinken amerikai külügyminiszter is figyelmeztette Kínát, hogy következményei lennének, ha támogatást nyújtana Oroszországnak ukrajnai hadműveletéhez. Kína egyelőre nem reagált az ügyben, de a pekingi külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok erre vonatkozó hírszerzési értesüléseit pusztán találgatásnak tekinti.

* És nem szakad rá az ég!! A pofám leszakad!! :D:D

Pedig túl sokat nem nem is kellene beletenniük. Az oroszoknak közel sem kell olyan mindenre kiterjedő segítség, mint az Ukránoknak, sokkal inkább a lukak befoltozása lenne döntő. A gazdasági aspektus mellett elsősorban az űr és a légierő tekintetében lenne minimális befektetéssel maximális haszon. A legjelentősebbek lennének szerintem:
  • IRS felderítés. A kínai műholdas felderítés megnyitása hatalmas segítség lenne az oroszokat, közel kiegyenlítené az ukrán oldalon álló amerikai fölényt - szerintem ez már részlegesen meg is történik.
  • PGM konténerek és irányított bombák. Jó sok. A J-16 és a többi Szuhoj másolaton ezek szolgálatban vannak, minimális integrálási munkát igényelnek. Légharc raksikra semmi szükségük, irányított rakétákra és bombákra annál inkább. SDB II szinten minimum.
  • Drónok, közép és felső kategóriában - Predator másolatok és társaik.
  • Jolly Jokernek meg (ha tényleg átadnak 4.th gen gépeket az ukránoknak) valamelyik E-8 feladatkört ellátni képes AWACS. Na és ez verne igazán oda, a légifölényük mellett ezzel az utolsó pickupot is nyomon tudnák követni, meg a drónok cloudjaként funkcionálni (az A-50 meg ellenne a légiforgalommal). Az amerikaiak által szorgalmazott mozgó hadviselésnek ki is húznák instant a méregfogát...
Minden másuk igazából van (MBT-től a CM/BM-ig legyártanak minden megfelelő színvonalon), nekik nem full életbentartás kell, hanem csak a gyengeségek felhúzása. Amivel viszont a kínai nagyot nyerhet.
Mert ugye Kína levágta mi várható, ha az oroszok száját elkenik (lásd fülöp szigeteki új bázisok, AUKUS, stb...), szóval szerintem elkezdi a saját, low cost beavatkozását. Az orosznak nem ember vagy rengeteg szárazföldi cucc kell, hanem kevés, de ami a lándzsahegy éle - a high tech él, ami hiányzik az olyan specializál eszközökről, mint a vadászbombázók (van jó gép, mint a SZu-30/34 csak pl. a top end guided rendszerek hiányoznak). Ha azt megkapják, a hatékonyság több osztállyal fejlődhet instant, tekintve az orosz mindig az elektronikai oldalon vérzett el. Na azt a kínai gond nélkül ki tudja pótolni nekik (még egy gennel a saját topja alattival is) és óriási erőforráslekötésre kényszeríti Amerikát.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 065
113
Azért, mert nem lehet megkerülni. Pont útban van Kramatorszk felé. Bahmut egy jelentéktelen város, az egyetlen dolog, ami jelentőséget ad neki az az, hogy Kelet felől indulva Kramatorszk felé pont útba esik, és ha nem foglalod el, akkor esélyed sincs megtámadni Kramtorszkot, mert a közelébe sem tudsz jutni. De ezt nem az atlantistáktól kéne megkérdezned, hanem az oroszoktól, akik több mint fél éve szerencsétlenkednek vele gondolom teljesen feleslegesen. hisz amúgy semmi értelme harcolni érte..


Abszolut nem érted. Miért kéne megkerülni? Miért kéne egy romváros, eddig is megvoltak nélküle.
Majd amikor elfogyott az ukrán besétálnak és széttárják a kezüket, mint John Travolta.
Mitől lennének előrébb, hogy uralnának egy romvárost és egy új védelmi vonalat kéne feltörni..
Ez tökéletes terep ukrán vérveszteséghez...
Teljesen rossz szemszögből nézed.
Oroszok semmit sem nyernek bahmut birtoklásával vagy elvesztésével, hiszen egy rom.
De mindent megnyernek az ukrán előerő elfogyásával.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Mint ahogy írtad is a PUMA nem áll ellen a modern ATGM-eknek és a modern kézi páncéltörő fegyverekenek sem és ezért szerinted nem elég jól védett. Van egy rossz hírem, az orosz harckocsik és a BMP-T sem áll ellen a modern ATGM-eknek és kézi páncéltörő fegyvereknek. Ha ellenállnának, akkor nem lenne harckocsitemető fél Kelet-Ukrajna. Tehát mivel is védettebb a Terminator mint a PUMA? Csak azért kérdezem, mert pl a PUMA-n van aktív védelmi rendszer, ami a lézerirányítású ATGM-ek ellen megvédi, ilyen a Terminatoron nincs. Összességében a PUMA elég védett ahhoz, hogy csak azzal lehessen kilőni, mint amivel egy harckocsit vagy a BMP-T. Az orosz IFV-ket meg köszönik szépen de oldalról még egy nehéz-géppusaka is kilyuggatja, a PUMA meg körkörösen védett a 30mm-es gépágyú APFSDS lőszerei ellen (halkan jegyzem meg, hogy nincs olyan harckocsi a világon, amit hátulról ki ne lehetne lőni egy 30mm-es gépágyúval). Az meg a T-64BV-ről mond el mindent, hogy nem tud átlőni egy T-90A teknőt. Halkan jegyzem meg, hogy a 80mm vastag T-90A teknőt át lehet lőni 30x173-as APFSDS lőszerrel oldalról akár 1000 méterről is (NM225/MK258 MOD 0 1000 méteren 100mm-es páncélátütésű és ez a NAMMO lőszer gyengébb, mint az RM lőszer), ugyanezt a 2A72 gépágyú legerősebb APFSDS lőszere nem tudja megtenni a PUMA-val. Tehát összességében a BMP-t frontális védelme jobb, mint a PUMA-jé az oldalsó és hátsó védelme viszont nem.
A PUMA-ról majd akkor nyilatkozz kérlek ha legalább egy hadgyakorlatot túlélnek és nem döglik le mind egy lövés nélkül ! utána természetesen majd jön a következő lépcső a harctér de oda ugye ki is kéne tudnia jutni a saját lábán ! Mert a gyakorlóterek hőseiről és harci technikájáról ugye sehol se emlékeznek meg ! Tehát jöhetsz akármilyen katalógus adattal a puding próbája az evés !

Amit halkan megjegyzel tele van lehet és akár szavakkal ! Egy viszont biztos a BMPT az nem IFV hanem AFV !
Tűzerő. A 2 amúgy tök leavult 30mm-es gépágyú (biztos rémlik, hogy le is cserélték a T-15-nél pont ugyanezt a gépágyút. Gondolom, azért mert túl jónak találták és kellett valami rosszabb.) csak számban több mint egy modern IFV 1db 30mm-es gépágyúja. Miért? Ha a 30mm-es MK30-2/ABM gépágyút vesszük alapul, akkor az oroszoknak még csak hasonló sincs ebben a kaliberben. Sem a 30x173-as APFSDS lőszerhez mérhető átütésű APFSDS lőszerük nincs, sem PELE lőszerük, AHEAD technológiáról meg álmodni sem álmodnak ebben a kaliberben. A 4db ATGM az valóban több mint a 2 ami általában a nyugati IFV-ken van épp csak 4db lézervezérlésű ATGM nem biztos, hogy többet ér mint 2 SPIKE ami ugye bár kisebb átütésű, de top attack rakéta.
Tűzerő ! 2 x 30 mm az pont 2 x annyi ! Az , hogy te mit tudsz vagy nem tudsz az nem releváns abban a kérdésben , hogy milyük van és mire képesek az Oroszok ! Annyit tudok , hogy 2 x 30 mm az 2 x akkora tűzerő mint 1 db , 2 db 30mm-es aknavető az pont 2-vel több mint ha nincs , a 4db ATGM pedig szintén 2 x annyi mint a 2db ! Amúgy tudtommal a BMPT -2 az 9 M120 Ataka-T-t használ ami ugye rádió parancsközlő irányítású , van tandemfejes , thermobar és lassú légicélok elleni változata is , akár 10km hatótávval ! Plusz egy PKT-7.62 . Azt hiszem azt meg te nem érted , hogy a BMPT-t pont a Spike indítók és kezelők lefogására terveztek többek között !

Azt kérném részedről megjelölni , hogy melyik IFV 30 millise tud +25' és -5' között működni ?

Én amit látok ebben a háborúban pont az , hogy a topattack ATGM-ek nem váltották be a hozzájuk fűzött elvárásokat !
Hallgatlak, kérlek, taníts!
Tanítana ő de ahhoz értened is kéne azt amit tanítani akar .

Ja mondjuk ahhoz pont kellett a kaprok árulása is de a végén csak 2db T-34-es állt a Reischtag elé és nem 2 Tigris a Kreml elé !

Pontosan arra való az IFV, mint amit leírtál, csak annyival tud többet, hogy elvisz egy rajt így képes megoldani egy árok vagy épület átvizsgálását, elfoglalását stb is. Tökéletesen leírtad, hogy miért harcolnak a harckocsik és az IFV-k együtt.
Ezzel csak azt bizonyítod , hogy egy NATO kocka vagy , ami nincs a NATO tankönyvekben az nem is létezhet !
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
744
2 624
93
Egyfelől az oroszok logisztikának sem mindegy mennyi acél kell 1-1 járműbe, másrészt a BMP gyártási lánca áll és üzemel.
T-15 gyártása esetén minimum hónapokba kerülne felfuttatni az ütemet, a teljes ellátási láncot újra kell szerszámozni és képezni.
Na jó, én is gondoltam, de pont, mintha az akarat hiányozna a kommunikáció alapján. Pl. addig mehetnének a "raktározott" BMP-k felújításra, amíg mindez a modern IFV-re felépül, kiépül. De eltelt egy év, és ennek nincs nyoma. Nem lehet, hogy továbbra is úgy vannak vele inkább, hogy ami gyártásban van, az elegendő?
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 146
7 613
113
berakom ide is a témába vágó résztől kezdve.. a wagner hozzáállása a különböző ideológiákhoz....Amit nálunk rühellnek. Kicsit normálisabb mentalitás.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 986
5 433
113
Mint ahogy írtad is a PUMA nem áll ellen a modern ATGM-eknek és a modern kézi páncéltörő fegyverekenek sem és ezért szerinted nem elég jól védett. Van egy rossz hírem, az orosz harckocsik és a BMP-T sem áll ellen a modern ATGM-eknek és kézi páncéltörő fegyvereknek. Ha ellenállnának, akkor nem lenne harckocsitemető fél Kelet-Ukrajna. Tehát mivel is védettebb a Terminator mint a PUMA? Csak azért kérdezem, mert pl a PUMA-n van aktív védelmi rendszer, ami a lézerirányítású ATGM-ek ellen megvédi, ilyen a Terminatoron nincs. Összességében a PUMA elég védett ahhoz, hogy csak azzal lehessen kilőni, mint amivel egy harckocsit vagy a BMP-T. Az orosz IFV-ket meg köszönik szépen de oldalról még egy nehéz-géppusaka is kilyuggatja, a PUMA meg körkörösen védett a 30mm-es gépágyú APFSDS lőszerei ellen (halkan jegyzem meg, hogy nincs olyan harckocsi a világon, amit hátulról ki ne lehetne lőni egy 30mm-es gépágyúval). Az meg a T-64BV-ről mond el mindent, hogy nem tud átlőni egy T-90A teknőt. Halkan jegyzem meg, hogy a 80mm vastag T-90A teknőt át lehet lőni 30x173-as APFSDS lőszerrel oldalról akár 1000 méterről is (NM225/MK258 MOD 0 1000 méteren 100mm-es páncélátütésű és ez a NAMMO lőszer gyengébb, mint az RM lőszer), ugyanezt a 2A72 gépágyú legerősebb APFSDS lőszere nem tudja megtenni a PUMA-val. Tehát összességében a BMP-t frontális védelme jobb, mint a PUMA-jé az oldalsó és hátsó védelme viszont nem.

Tűzerő. A 2 amúgy tök leavult 30mm-es gépágyú (biztos rémlik, hogy le is cserélték a T-15-nél pont ugyanezt a gépágyút. Gondolom, azért mert túl jónak találták és kellett valami rosszabb.) csak számban több mint egy modern IFV 1db 30mm-es gépágyúja. Miért? Ha a 30mm-es MK30-2/ABM gépágyút vesszük alapul, akkor az oroszoknak még csak hasonló sincs ebben a kaliberben. Sem a 30x173-as APFSDS lőszerhez mérhető átütésű APFSDS lőszerük nincs, sem PELE lőszerük, AHEAD technológiáról meg álmodni sem álmodnak ebben a kaliberben. A 4db ATGM az valóban több mint a 2 ami általában a nyugati IFV-ken van épp csak 4db lézervezérlésű ATGM nem biztos, hogy többet ér mint 2 SPIKE ami ugye bár kisebb átütésű, de top attack rakéta.

Hallgatlak, kérlek, taníts!

De Kijevet igen. ;)

Pontosan arra való az IFV, mint amit leírtál, csak annyival tud többet, hogy elvisz egy rajt így képes megoldani egy árok vagy épület átvizsgálását, elfoglalását stb is. Tökéletesen leírtad, hogy miért harcolnak a harckocsik és az IFV-k együtt.

T64BV hez annyi apró kiegészítés hogy ugyanazt a löveget használja mint T72B,T72BV,T80U.Inkább itt az akérdés az ukránok rendelkeznek-e megfelelő 125 mm lőszerrel akár a szovjet időkből,akár saját gyártásból ami átütné a T90 teknőt.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 973
123 626
113
A PUMA-ról majd akkor nyilatkozz kérlek ha legalább egy hadgyakorlatot túlélnek és nem döglik le mind egy lövés nélkül !
Ezen már kurva régen túl vannak egyébként.
A legutolsó az egy kiemelkedően szarul sikerült buli volt, de előtte elég sok gyakorlatot végigcsináltak velük.
Ahogy mi a tesztszázadunk is kapott egy teljes puma képzést minden probléma nélkül
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 672
79 939
113
T64BV hez annyi apró kiegészítés hogy ugyanazt a löveget használja mint T72B,T72BV,T80U.Inkább itt az akérdés az ukránok rendelkeznek-e megfelelő 125 mm lőszerrel akár a szovjet időkből,akár saját gyártásból ami átütné a T90 teknőt.
Az a löveg ma már nagyon elavult így ha lőszer lenne modern azzal se mennének sokra. Ma annak anlövegnek az M-5 vagy M-6 verzióját használják.

sidewinder12

Mi az amit tud egy IFV-vel összehasonlítva? Frontálisan jobba védelme ennyi.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 055
5 553
113
Túl vagyunk a sokak által emlegetett és várt egyéves évfordulón és nagyjából nem történt semmi jelentős változás a fronton. Továbbra sincs jele a hatalmas, elsöprő orosz offenzívának (hülyék lettek volna pont aznap megindulni, amikor mindenki várta).

Kiváncsi vagyok ki hogyan látja a dolgokat, mire számíthatunk vajon az oroszoktól?

@boki és akik jártasak az orosz médiában, közösségi oldalakon, az oroszok mire számítanak? Mármint az átlagemberek?

Én úgy látom, hogy nagy felelőtlenség lenne megvárni amíg az újabb nyugati fegyverszállítmányok és a kiképzett ukránok beérkeznek és ellentámadásba kezdenek (ezt kapták ukázba a támogatásért cserébe)...Láttunk sok utánpótlást szállító oszlopot, vonatot, a technikát gyártó, javító üzemek is csúcsra vannak járatva. Kérdés, hogy ezek és a behívott 300 ezer tartalékos (nem tudni mekkora része van a fronton), csak veszteségpótlásra elég, vagy valami tényleg készülődik a háttérben és megindul egy orosz offenzíva, vagy bevárják az ukrán támadást és megpróbálják kivédeni, felmorzsolni a támadó erőket...