Medvegyev azt mondhat amit akar, mert nincs döntési helyzetben. Ő az oroszok rossz zsaruja, nem kell elhinni amit mond.
Talán azért mert az ukránok is azt gondolták, hogy nem annyira inkompetens az orosz haderő (kiváltképp a felderítés), hogy katasztrofálisan lebecsüli őket? Ők tisztában voltak a saját katonai erejükkel és azzal is, hogy kb mire számíthatnak a NATO-tól. Amivel nem voltak tisztában az az, hogy az oroszoknak fingjuk nem volt sem Ukrajna valós katonai erejéről, sem arról, hogy milyen támogatást képes adni nekik a NATO. Érted a tragikumát ennek a helyzetnek?
Vagy te a kicsi nagyszájú akinek vannak nagy haverjai és elkezdesz kötekedni egy nálad jóval nagyobbdarab valakivel (aki azért adott rá okot nem is keveset), csak félreérted a helyzetet, mert azzal nem kalkulálsz, hogy a fizikai ereje fordítottan arányos az eszével és van akkora mamlasz, hogy megüssön, most meg ott vagy egy olyan bunyóban amit megnyerni nem tudsz, max csak azt tudod elérni, hogy a nagy mamlasznak se legyen olyan kellmes.
Medvegyev szerintem azt mond ki, amit Putyin nem akar kimondani (hiszen onnantól az a hivatalos orosz narratíva), de figyelmeztetés, hogy akár tényleg ez lehet az orosz végcél...(Lengyel határ ugye)
Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy az oroszok merő bénázásból nem csapták szét az első héten az ukrán infrastruktúrát, támaszpontokat, katonai koncentrációkat.
Gyakorlatilag, amit művelnek az ukrán energiaszolgáltatóval, az elnyújtott - szívatás.
Azt is láthattad, hogy rögtön az elején a lengyel-ukrán határtól pár kilométerre csaptak szét laktanyákat. Gondolod, hogy nem tudták volna ezt folytatni?
Nem rombolták le végleg a hidakat, a kritikus vasúti infrát sem, stb.
(Mert elfogyott a rakétákba való fogaskerék)
Nem véletlen, hogy ragaszkodnak a saját maguk alkotott terminológiához.
Ha a háború szót használták volna, akkor - ha hetekig tartott volna is, de - szétcsapták volna az elején az ukrán infrastruktúrákat, képességeket, oszt' jónapot...
...hogy aztán megint egy évtizedig(?) hadakozzanak a megfoghatatlan ukrán szabadcsapatokkal, mint 45 után.
Szerintem - többek között - Angelsoul fórumtárs világította meg kiválóan a dolgokat (a magam balga módján erről én is írtam talán még kora nyáron):
Logisztikai optimalizációból Oroszországhoz legközelebb akarják bevonzani az ukrán haditechnikát és az élőerőt, mint Budapest tévé a pénzenergiát. (S így nem csak a szerencsétlen sorozottak mennek a húsdarálóba, hanem a tettvágytól égő radikálisok is.)
Bár én - anélkül, hogy nézném a földrajzi adottságokat - akár még ki is egyenesíteném a frontvonalat, hogy tömörebb legyen a felvonultatott erő, de lehet, hogy pont ebben az 1000 kilométeres frontvonalban van a ráció: Képtelenség olyan ukrán erőcsoportosításokat létrehozni úgy, hogy máshol ne legyenek lyukak. Igen; pont így vesztettek területeket az oroszok is.
Csak amennyiben saját csapaterővel (ezt a rendőrség által használt szót úgy bírom) vonulna be a NATO, csak abban az esetben lenne ez hosszú távon veszélyes az oroszokra nézve.
De akkor már más csatornát fogunk nézni...
Viszont ha marad a jelenlegi hozzáállás a NATO részéről, (Ugye küldjünk kettő harckocsit! Sőt; küldjük nekik mind a három bontó pozitívat!), akkor az idő az oroszoknak dolgozik azon egyszerű oknál fogva, hogy csak ők tudnak teljes és érdemi összfegyvernemi (légierő, tüzérség) harcot vívni.
Amennyiben viszont Medvegyev kiszólását vesszük alapul, sajnos, vagy nem sajnos; még az sem lehetetlen.
Elmennek akár végül a lengyel határig. Lehúzzák a Vasfüggyöny 2-őt.
Senki se be, se ki.
Ha marad a jelenlegi magyar rezsim (ebben a témában tudok árnyaltan gondolkodni), akkor marad
egy összekötő kapocs a Nyugattal (mert kereskedni azért mindenki szeret) - Záhonynál...
Férfiak nélkül (apropó; de régen olvastam Robert Merle Védett férfiak című könyvét! Újra el kéne olvasni) meg maradnak a bosszúszomjas ukrán lányok-asszonyok. Majd az oroszok bevezetik a statáriális katonai közigazgatást (ebben van múltjuk nekik is...), a keserves élet meg megy tovább.
Hangsúlyozni szeretném, hogy semmilyen szcenárió nem fog megvalósulni, abból, amiket itt mi tippelünk!
Az fog megvalósulni, amit a fegyverekkel a harcoló felek elérnek/elvesztenek, ami aztán egy tudatot ad a tárgyaló feleknek itt is, ott is, s amit (csak időlegesen befagyasztva, vagy évtizedekre,-századokra lezárva) rögzíteni fognak egy béke
diktátumban.
Egyikünk sem tudja, hogy mi lesz a vége.
Majd a jövőben megtudjuk.