[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
392
1 013
93
És közben harc nélkül buktak többszázezer járművet először a por, majd a sár miatt...
Eközben a szovjet hadsereg több millió katonát és töméntelen harc- és szállítójárművet veszített. A ruszkik bekerítő hadműveletekkel több saját katonájuk életét kímélnék meg, mint, az "emberkímélő" felőrléssel.

Más:
A kezdő képernyőkép montázs, de tanulságos video
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
Ne beszélj már megint hülyeségeket légy szíves!
Nyugaton sincs olyan APC vagy IFV ami bírná a mai RPG-ket és Irányított páncéltörő rakétákat. Utóbbiakat még a tankok nagy része sem bírja...
A Terminátorral meg teljesen elégedettek az oroszok! Növelik is a rendelési darabszámot. :cool:
És igen, városi harcban sokkal hasznosabb, mint egy harckocsi, hiszen jóval nagyobb csőemelkedése van.
Viszont ugyan olyan szinten páncélozott is! Ami nagyon fontos, hiszen így tudja követni a harckocsikat a harcban.

Nem létezik ma olyan nyugati lövészpáncélos vagy kerekes személyszállító amely ilyen páncélzattal és tűzerővel bírna!
Elképesztően el vagy tájolva a mai nyugati technika valós képességeit tekintve! Még a T-72 súlyú német Pumát is keresztül hugyozza bármelyik tandem robbanó fejes RPG vagy ATGM. És ma már szinte csak ilyet használnak!
Volt linkelve itt is BMPT személyzettől nyilatkozat, ahol elmondták, hogy harcban legyőztek egy T-64BV-t, úgy, hogy közben 3 találatot kaptak tőle!
És a BMPT kibírta.... (T-90A alváz....) Kíváncsi lennék, hogy a Puma vagy a Lyny kibírná e :rolleyes:
Mint ahogy írtad is a PUMA nem áll ellen a modern ATGM-eknek és a modern kézi páncéltörő fegyverekenek sem és ezért szerinted nem elég jól védett. Van egy rossz hírem, az orosz harckocsik és a BMP-T sem áll ellen a modern ATGM-eknek és kézi páncéltörő fegyvereknek. Ha ellenállnának, akkor nem lenne harckocsitemető fél Kelet-Ukrajna. Tehát mivel is védettebb a Terminator mint a PUMA? Csak azért kérdezem, mert pl a PUMA-n van aktív védelmi rendszer, ami a lézerirányítású ATGM-ek ellen megvédi, ilyen a Terminatoron nincs. Összességében a PUMA elég védett ahhoz, hogy csak azzal lehessen kilőni, mint amivel egy harckocsit vagy a BMP-T. Az orosz IFV-ket meg köszönik szépen de oldalról még egy nehéz-géppusaka is kilyuggatja, a PUMA meg körkörösen védett a 30mm-es gépágyú APFSDS lőszerei ellen (halkan jegyzem meg, hogy nincs olyan harckocsi a világon, amit hátulról ki ne lehetne lőni egy 30mm-es gépágyúval). Az meg a T-64BV-ről mond el mindent, hogy nem tud átlőni egy T-90A teknőt. Halkan jegyzem meg, hogy a 80mm vastag T-90A teknőt át lehet lőni 30x173-as APFSDS lőszerrel oldalról akár 1000 méterről is (NM225/MK258 MOD 0 1000 méteren 100mm-es páncélátütésű és ez a NAMMO lőszer gyengébb, mint az RM lőszer), ugyanezt a 2A72 gépágyú legerősebb APFSDS lőszere nem tudja megtenni a PUMA-val. Tehát összességében a BMP-t frontális védelme jobb, mint a PUMA-jé az oldalsó és hátsó védelme viszont nem.

Tűzerő. A 2 amúgy tök leavult 30mm-es gépágyú (biztos rémlik, hogy le is cserélték a T-15-nél pont ugyanezt a gépágyút. Gondolom, azért mert túl jónak találták és kellett valami rosszabb.) csak számban több mint egy modern IFV 1db 30mm-es gépágyúja. Miért? Ha a 30mm-es MK30-2/ABM gépágyút vesszük alapul, akkor az oroszoknak még csak hasonló sincs ebben a kaliberben. Sem a 30x173-as APFSDS lőszerhez mérhető átütésű APFSDS lőszerük nincs, sem PELE lőszerük, AHEAD technológiáról meg álmodni sem álmodnak ebben a kaliberben. A 4db ATGM az valóban több mint a 2 ami általában a nyugati IFV-ken van épp csak 4db lézervezérlésű ATGM nem biztos, hogy többet ér mint 2 SPIKE ami ugye bár kisebb átütésű, de top attack rakéta.
Tudod,azért néha erősen kétségessé válik a "szakértelmed"... Ha valóban ht. vagy, vagy erősen alulképzett vagy valamit direkt nem akarsz meglátni...
Hallgatlak, kérlek, taníts!
És egyiket sem tudták bevenni. :)
De Kijevet igen. ;)
Már többször olvastam tőled, hogy a Terminátort állandóan IFV-vel, APC-vel hasonlítod össze. Bár én csak egy a haditechnika iránt érdeklődő civil vagyok, számomra az jött le, hogy ez egy harctámogató páncélozott jármű, aminek a feladata, hogy a harckocsikra veszélyt jelentő ATGM fészkeket lefogja, pusztítsa. A nagy tűzgyorsaságú 30mm-es gépágyú pusztító tüze leköti az akár fedett védelemben lévő páncélromboló gyalogságot egy pillanatnyi időt sem ad arra, hogy válasz tűzet nyissanak. Számomra, a belinkelt videókat nézve, ennek a tűzerőnek lélektani hatása is van ... el nem tudom képzelni, mit élhet át egy katona, ha ilyen fegyverrel lőnek rá , még ha fedezékben is van.
Mivel a harctéren azonban nem lehet megválogatni a szemben álló felet, így ha páncélos járművel találja magát szemben, akkor sem nem védtelen, sem nem fegyvertelen.
Abban teljesen igazat adok neked, hogy mit sem ér , a tűzzel kivívott területi fölény, ha azt nem tudjuk elegendő számú gyalogos katonával megszállni , megtartani és ezeket a katonákat oda kell juttatni, épségben.
... de ez nem a Terminátor feladata.
Pontosan arra való az IFV, mint amit leírtál, csak annyival tud többet, hogy elvisz egy rajt így képes megoldani egy árok vagy épület átvizsgálását, elfoglalását stb is. Tökéletesen leírtad, hogy miért harcolnak a harckocsik és az IFV-k együtt.

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Bp.ostroma, 2 milliós város 102 napig tartott.
Herszonnál 280.000-es , alig több mint 2 hónap alatt kisöpörték az ukránok az oroszokat.
Bakhmut eddig 7 hónap...


Értem, hogy magyar szintén nagy a 70.000-es Bakhmut, de orosz-ukrán szintén ahol több százezres és millió fölötti városok vannak mint Harkov , Odesszai ez porfészek, mégha meg is van erősítve. Ha most 7 hónap után vmikor Bakhmut elesik, mennyivel lesznek előrébb az oroszok? Semmivel. Karamatorszk , Szlovjanszk a következő legalább ilyen jól megerősített védelmi vonal. Sőt ezek 100-150.000 fölötti városok.

Ugyenaezzel a taktikával lényegében orosz légierő nélkül nehezen fog menni, ha kitartanak az ukrik. Itt változtatni kell az oroszoknak. Légi fölény kell vagy még 300.000 besorozott és széthúzni a frontot. Amivel őket szivatták a ketszamfölényben lévő ukránok tavaly nyáron, ősszel. Annyi nehézség van, míg az ukránok az USA szemével mindent látnak, az oroszokat többször meglepték.
Ezek teljesen összehasonlíthatatlan példák, semmi közös nincs bennük.
Nehéz (lehetetlen), úgy kitalálni Oroszország cselekedeteinek miértjét, ha nem tudjuk a célját.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Mint ahogy írtad is a PUMA nem áll ellen a modern ATGM-eknek és a modern kézi páncéltörő fegyverekenek sem és ezért szerinted nem elég jól védett. Van egy rossz hírem, az orosz harckocsik és a BMP-T sem áll ellen a modern ATGM-eknek és kézi páncéltörő fegyvereknek. Ha ellenállnának, akkor nem lenne harckocsitemető fél Kelet-Ukrajna. Tehát mivel is védettebb a Terminator mint a PUMA? Csak azért kérdezem, mert pl a PUMA-n van aktív védelmi rendszer, ami a lézerirányítású ATGM-ek ellen megvédi, ilyen a Terminatoron nincs. Összességében a PUMA elég védett ahhoz, hogy csak azzal lehessen kilőni, mint amivel egy harckocsit vagy a BMP-T. Az orosz IFV-ket meg köszönik szépen de oldalról még egy nehéz-géppusaka is kilyuggatja, a PUMA meg körkörösen védett a 30mm-es gépágyú APFSDS lőszerei ellen (halkan jegyzem meg, hogy nincs olyan harckocsi a világon, amit hátulról ki ne lehetne lőni egy 30mm-es gépágyúval). Az meg a T-64BV-ről mond el mindent, hogy nem tud átlőni egy T-90A teknőt. Halkan jegyzem meg, hogy a 80mm vastag T-90A teknőt át lehet lőni 30x173-as APFSDS lőszerrel oldalról akár 1000 méterről is (NM225/MK258 MOD 0 1000 méteren 100mm-es páncélátütésű és ez a NAMMO lőszer gyengébb, mint az RM lőszer), ugyanezt a 2A72 gépágyú legerősebb APFSDS lőszere nem tudja megtenni a PUMA-val. Tehát összességében a BMP-t frontális védelme jobb, mint a PUMA-jé az oldalsó és hátsó védelme viszont nem.

Tűzerő. A 2 amúgy tök leavult 30mm-es gépágyú (biztos rémlik, hogy le is cserélték a T-15-nél pont ugyanezt a gépágyút. Gondolom, azért mert túl jónak találták és kellett valami rosszabb.) csak számban több mint egy modern IFV 1db 30mm-es gépágyúja. Miért? Ha a 30mm-es MK30-2/ABM gépágyút vesszük alapul, akkor az oroszoknak még csak hasonló sincs ebben a kaliberben. Sem a 30x173-as APFSDS lőszerhez mérhető átütésű APFSDS lőszerük nincs, sem PELE lőszerük, AHEAD technológiáról meg álmodni sem álmodnak ebben a kaliberben. A 4db ATGM az valóban több mint a 2 ami általában a nyugati IFV-ken van épp csak 4db lézervezérlésű ATGM nem biztos, hogy többet ér mint 2 SPIKE ami ugye bár kisebb átütésű, de top attack rakéta.

Hallgatlak, kérlek, taníts!

De Kijevet igen. ;)

Pontosan arra való az IFV, mint amit leírtál, csak annyival tud többet, hogy elvisz egy rajt így képes megoldani egy árok vagy épület átvizsgálását, elfoglalását stb is. Tökéletesen leírtad, hogy miért harcolnak a harckocsik és az IFV-k együtt.

"
Nem kér többet a német fejlesztésű PUMA tankokból a német hadsereg, miután hétfőn egy hadgyakorlaton mind a 18, januártól NATO-misszióra szánt, tulajdonukban lévő Puma lerobbant - jelentette be Christine Lambrecht védelmi miniszter. A Bundestag épp a múlt héten szavazta meg a Pumák további beszerzését 850 millió euró értékben.

Súlyos PR-katasztrófával kell megküzdjön a német hadsereg, miután egy hétvégi katonai gyakorlaton a német hadsereg egyik kulcsfegyverének számító, januártól a NATO-erőknek szánt Puma-tankok mindegyike lerobbant a gyakorlat közben. " A BMPT szeverodonyeck óta csatában vannak,és azért ilyen blama nem történt velük.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 849
35 436
113
Az ukrán katonaságot ketrecbe zárták a fronton elkövetett bűncselekmények miatt
"Wagner-csoport": az ukrán katonaságot ketrecbe zárták a fronton elkövetett bűncselekmények miatt

Rogov bejelentette, hogy Ukrajna készül a Dnyeszteren túli támadásra
A kiadványhoz csatolt egy fotót az ukrán parancsról, amely szerint az Ukrán Fegyveres Erők (APU) 28. dandár mérnök-sapper zászlóaljának állományának előre kell nyomulnia az el nem ismert köztársaság határon fekvő Kucsurgan települése felé. .
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Amúgy atlantisták, áruljátok el, hogy miért kéne bevenni Bahmutot?
Miért ne lenne jó ez így?
Jó a veszteségarány. Ukránok az utánpótlásaikat öntik bele. Mi kell még?
Miért lenne jobb egy látványos előrenyomulás.
Eleve nagyrészt bekerítve, orosz tüzérségnek folyamatosan kitéve, nagyvonalakban elvágott utánpótlásba kénytelenek belenyomni az ukránok az anyagot.
Pont hogy fent kell tartani azt az állapotot, ameddig a zsákba befele megy az anyag, nem pedig kivonják őket.
Prigozsin sír egyet, ő lett Sztrelkov új hangja.. fokozni kicsit a hangulatot.. aztán a nagy lőszerhiányból meg lett egy jó nagy bahmuti hentelés.
Meg aztán mi lenne, ha megérkeznének Bahmutba a harckocsik.. ennél jobb hely nem is lenne nagyon a kilövöldésükhöz. 3 irányú tüzérség, a várost teljesen elfedő felderítés mellett. Alig várhatják, hogy beküldjék őket.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
343
2 293
93
Eközben a szovjet hadsereg több millió katonát és töméntelen harc- és szállítójárművet veszített. A ruszkik bekerítő hadműveletekkel több saját katonájuk életét kímélnék meg, mint, az "emberkímélő" felőrléssel.

Más:
A kezdő képernyőkép montázs, de tanulságos video
Valahol ,valamikor ,valamilyen harcjárművek összevágva montírozva stb...Igen egy UFO hívő oldalra belinkelem,miszerint az űrfegyverekkel így bánnak el a földönkívűliek az orosz/ukrán tankokkal az ugyanolyan hihető lesz...Nagyon tanulságos hogy még mindíg van valaki aki sikerélményt vár az "alkotásoktól."..de ez itt nem az a hely.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 277
113
"
Nem kér többet a német fejlesztésű PUMA tankokból a német hadsereg, miután hétfőn egy hadgyakorlaton mind a 18, januártól NATO-misszióra szánt, tulajdonukban lévő Puma lerobbant - jelentette be Christine Lambrecht védelmi miniszter. A Bundestag épp a múlt héten szavazta meg a Pumák további beszerzését 850 millió euró értékben.

Súlyos PR-katasztrófával kell megküzdjön a német hadsereg, miután egy hétvégi katonai gyakorlaton a német hadsereg egyik kulcsfegyverének számító, januártól a NATO-erőknek szánt Puma-tankok mindegyike lerobbant a gyakorlat közben. " A BMPT szeverodonyeck óta csatában vannak,és azért ilyen blama nem történt velük.
légyszives ne zavard már össze, nem látod, hogy nem tud különbséget tenni egy AFV meg az IFV között :) , majd a következő összehasonlítási alapja biztos az lesz hogy egy Ikaruszba simán befér 50 ember, és ámbár a Kamaz platóra is, csak oda kényelmetlenebben, tehát a Kamaz szarabb mint az Ikarusz, vagy a nyugati harckocsira simán rá tud ülni 7 ember, de mivel az UAZ-ba is belefér 7 ember az orosz sokkal szarabb, mivel nincs benne löveg, meg nincs páncélzata, mert most kb itt tart ... almát a körtéhez hasonlít.


de mint kértem is, légyszives ne zavard össze, mert engem szórakoztat :)
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

Ha nem egy jó photoshop még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 053
113
Dudi, mint hivatásos katona? Én utoljára még azt tudtam róla, hogy szerződéses. Látszik is. Az arroganciája meg már tökéletesen NATO-s/angolszász, nyugatis.
Neki nem kell a BMPT (nekem nagyon is megfelelne),amit az afganisztáni tapasztalatok alapján fejlesztettek ki, (neki milyen GYAKORLATI TAPASZTALATA van?), az orosz hadsereg meg sok minden más új, korszerű eszközt sem rendelt, meg is van az eredménye.
Az összes orosz ATGM-knél meg van termobarikus töltetű is, nem csak páncéltörő, nem véletlenül. Az a 30mm-es gépágyú pedig pontosan a harckocsik 7,62mm/12,7mm-es géppuska és a 125mm-es ágyú közötti hiányzó rést tölti ki, nem véletlenül.
Az IFV pedig nem harckocsi (mint a BMPT), hanem gyalogos tűztámogató/szállító harcjármű. A múltkor már felvetettem a sok felfújható/makett álca technikát, amelyekről szinte alig vannak hírek, pedig sok van belőle.
Ezt az ukrajnai fegyveres balhét pedig értelmezzük úgy, mint valami sokkal nagyobb balhé egyik részét. Sok mindent el fednek vele, pl. a gazdasági/pénzügyi reccs. Itt nem ukrajna/ukránok a tét már régóta, ők csak bábuk a sakktábblán.
91463944ad0c06cd.jpg

0x0.jpg

Terminator-Tank.jpg

1440x810_cmsv2_8c296ba1-2895-5b14-b8f1-2ed39fd1b5af-7178042.jpg

Russia-Belarus-Training-February-2022.jpg
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 600
113

Na ez eleg meleg lenne, ha igaz sztori!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113

Még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...
Ez a Leo1-es lenne ha igaz lenne. Gondolom a Leo2 még nem ért oda, hogy rá tudjanak lőni.
Szarabb fotót meg nem tudtak feltölteni mégrosszabb szögből, hogy aztán tényleg semmit ne lehessen azonosítani?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
Ez a Leo1-es lenne ha igaz lenne. Gondolom a Leo2 még nem ért oda, hogy rá tudjanak lőni.
Szarabb fotót meg nem tudtak feltölteni mégrosszabb szögből, hogy aztán tényleg semmit ne lehessen azonosítani?
A raktáros Leo1-esek csak valamivel késobb mennek, mert fel kell oket ujítani.

Na ez eleg meleg lenne, ha igaz sztori!

Ha nem egy jó photoshop még nekünk jó lehetne kárpátaljáról áthozatni alkatrészbe...

Ez amúgy ot évvel ezelot Afrinban készult kép:

http://www.rcpanzer.de/apboard/thread.php?id=25903

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
Hallgatlak, kérlek, taníts!
Felesleges. Nagyokos módon az IFV-hez hasonlítod a Terminátort, pedig sem feladatkörében sem felépítésében nincs köze hozzá. De te okosan megmagyarázod, hogy miért is sz@r ez a technika, merthogy nem tud elvinni egy rajt. Az fel sem merül benned, hogy qrvára nem ezért hozták létre. Amire kitalálták arra éppen nagyon is megfelel. A páncélosok támogatása, védelme városi környezetben, ez a feladatköre és ezt el is látja. Nem visz el egy rajt, de nem arra találták ki. Ilyen alapon a Pancir sem visz el egy rajt, de azt meg légvédelemre kell használni, nem másra. A fegyverzete kimondottan városi hracra lett optimalizálva, a páncélvédettsége viszont lényegesen jobb, mint az IFK védelme.
Lehet persze fikázni mindent, csak hülyét csinálni magadból nincs értelme. (oké, elismerem, hogy a NATO szervezésben ilyennek nincs helye, és ugye tudjuk, hogy ami nem NATO kompatibilis, az csak sz@r lehet... :D )