A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Sikeresen befejezte a „SERE” (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés) kiképzői tanfolyam téli felkészítését az MH Altiszti Akadémia két katonája, akik nemrégiben tértek vissza a svédországi Vidsel légi támaszpontról...

x63f4c296d0380536112445.jpg.pagespeed.ic.uF7U-uGO45.webp
63f4c29686e1f927051272.jpg
63f4c29674846908956411.jpg
jó ez a kézi lyukfúró. bár bonyeszabbnak tünik mint amivel az oszlopoknak ásunk itthon. Baltával nem próbálkoutak léket készíteni?

A HM is megkapta az idei költségvetési keretét. Amennyiben zöld lámpára várunk valami bejelentésével, beszerzésével, akkor az feltehetően, a HM költségvetésén kívüli erősebb tétel lesz.

A HM is megkapta az idei költségvetési keretét. Amennyiben zöld lámpára várunk valami bejelentésével, beszerzésével, akkor az feltehetően, a HM költségvetésén kívüli erősebb tétel lesz.
Tekitnve, hogy kb az összes beszerzés központi költségvetésből jön ez nem szűkiti le túlságosan.

Azon a vastagságon (méter kb? ) a balta már nem túl hatékony szerintem.
m es jéghez a hosszúnyelú jégtörő szerintem jobb lenne és azzal talajt is lehet munkálni ha fagyott akkor is vagy fa "megmunkálására" is alkalmas. De ha svédbe járunk csináljunk úgy mint a svédek.
jégvasnak is szokták nevezni eggyes tájakon. szezonális munkáknál pl tözegelésnél tőzeg fejtő lapátnak. vagy agyagfejtőnek.

• Tetszik
Reactions: Loken and krisss
m es jéghez a hosszúnyelú jégtörő szerintem jobb lenne és azzal talajt is lehet munkálni ha fagyott akkor is vagy fa "megmunkálására" is alkalmas. De ha svédbe járunk csináljunk úgy mint a svédek.
jégvasnak is szokták nevezni eggyes tájakon.
Hát igen, de szerintem a téli túlélésben a svédek kissé hozzáértőbbek mint mi.

Hát igen, de szerintem a téli túlélésben a svédek kissé hozzáértőbbek mint mi.
a lékvágásba szerintem nekünk nagyobb a hagyományunk... már csak az egész országra kiterjedő téli halászat miatt is... ott az édesvizi halat meg sem igen eszik... szemét hal még a ponty is nekik... nemhiszem hogy gyakran levegőztetnének nekik... egyébként furdancsokkal próbálkoztak itthon is néhányan... de igazából csak viccnek marad meg... :) a furdancs az oszlopnak való. (furdancsot egyébként jó régóta ismerjük itthon is de mégsem terjedt el lékkészíytés terén.) lékvájás.) még a rabsicoknál sem pedig ott aami halk az nagy előny.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
@krisss az idei évbe pont nem vólt rá szükség de amúgy több millió léket vájnak itthon évente...
én csak tóparti gyerek vagyok nincs halastavunk. de én is többszázat vájtam már életembe.

Az elmúlt 10 évben alig volt rá szükség. Ott meg minden évben és jóval vastagabb jéggel. A lékhorgászat meg eléggé népi hagyomány ott is.
ha alig van az ugyan olyan a halak szempontjából mintha m es a jég. mind1 hogy hártya vagy 40-50 cm es riannós a jég a levegőt ugyan úgy elzárja.
én továbbra sem gondolom hogy a svédeknek nagyobb lenne a rutinja lék készítésbe mint nekünk.

kiváncsi vagyok hogy megtanították e a svédk nekik hogy riantassák a jeget? vagy ahhoz lehet itthon kelett vólna halasgazdákhoz fordúlni és kivinni a tudást a svédeknek.