[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Közben Légiriadó van Ukrajnában.Kijevet, Kijevi régiót támadják a Gerany-2 drónok.(Szlavutics)


Operatív info
Dnyipropetrovszk régióban robbanások

Kijev régió, robbanások

Csernyigov régió robbanásokról számol be

✈ A Geranyok Poltavába és a régióba is repülnek

ss9FanPoNYU.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
Azért várjuk már ki a sztori végét, még pörög a film...

Az fix hogy ha nem segít Ukrajnának a Nyugat, akkor kb Fehéroroszország 2. lenne.

Kiderül ennél jobb lesz-e nekik.
Jobb lesz-e?! Ne viccelj már, mostanra É-Korea is jobb hely mint Ukrajna! Én inkább ott lennék most 16-60 közti férfi, mert ott ha nem bírálod nagyon Kimet, jó eséllyel megéled az öregkort, az ukránoknál meg ez ha nincs pénzed hogy meglépj Svájcba, game over!
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113
Úgy látom a kívánságom hamarosan teljesülni fog :D
Johhny Depp - Amber Heard perpatvar ehhez képest álmos délutáni show lesz

A szaki vezetők már érzik hogy futniuk kell rövid időn belül az ukránok elől. Pushilin épp most vett egy kisebb birtokot Brazíliában. Deja vu...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
Hogy az OSINT közösség, a sajtó, a bloggerek meg a jutúberek ne lássák, a Flight24 által. Elképesztően erős manapság ez, így el akarják rejteni, mert rossz fényt vet a nyugati oldalra ezek jelenléte... a mainstream média nagy ellensége az OSINT.
Azt nagyon is jól tudják, hogy az orosz tisztában van vele merre van bármelyik ilyen drón (rengeteg forrásból), nem miattuk kapcsolják ki.
Nekem is ez jutott az eszembe: ha az ilyen publikus flight tracker oldalakon nem látszik, akkor az MSM jó eséllyel nem is beszél majd róla, hogy merre is járt a drón.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 783
12 661
113
Igazad van.
A ruszki megfogott minden drónt a hátországi repülőtérein. :)
Kiválóan vizsgázott a Moszkva légvédelme is, mint flotta légvédelmet biztosító zászlóshajó. :)
Olyan jók, hogy Szu-34 essel buta bombákat és NIR eket használnak.
Sőt, az A50-re is nagyon tudnak vigyázni. :)
A Pancir, TOR, Kub-bol csak annyit vesztettek el, amennyit bevetettek.
Radar technikában, mikro elektronikában verhetetlenek. Ha van elég mosógép. ;)
Titkosított hiradasuk eszeveszett jól vizsgázott.

A NATO csak támogatja az ukránt, semmilyen kinetikus eszközzel nem bántotta az oroszt. A bukott államiságú, nem is létező ukrán haderő szedett-vedett, roncs állapotú, szétbombázott légvédelme meg egy év után távol tartja az orosz légierőt a hadszíntértől.
Az orosz nem tudja támadni az ukrán légvédelem elemeit, kínjában trafó házakat, hőerőműveket lő.... :) Ti meg annak örültök, hogy pár óráig nincs áram, mert "szét kaliberezték", "középkorba bombázták" iráni kölcsön drónokkal "egész Ukrajnát".
Ez az orosz légierő biztosan szarrá verné a "leamortizált", elfogyott, NATO légierőt....
Amikor felderíteni, így valós céladatokat sem tud adni a precíziós fegyvereknek.
Lehet lelkesedni, de az orosz légierő lényegében képtelen támogatni a földi műveleteket. Mélységben lévő úkran erőket sem felderíteni, sem pusztítani nem képes. 2023-ban.
Úgyis a HALO-t nézem, ezért megéri ez a 2 óránkénti... LOL, XD, MegaLUL, POG, stb :D
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Brutális.Ennek a srácnak van aztán vér a tökeiben. Lövészárok felszámoló,épületharcász szakagereink milyen hibát látnak benne?
Otthon COD-ba (az Alsó-Rétszilas-Felső kisterségi bajnoka vagyok!!!) fele ennyi idő is eleg volt! Amikor az elején megáll és megtorpan, ott röngtön láttam, hogy egy gyáva sz.r...gondoltam is, hogy na a kis b.zi pont ott fossa össze magát nekem a célegyenesben...pedig tök messze voltak tőle. Ez ziccer volt! Aztán látszik, hogy teljesen alkalmatlan a frontra, mert nyúlt az ásóért, de ...DE mégis a kalassal lőtte telibe őket (úgy könnyű ba+!!) ahelyett, hogy egy gyalásóval verte volna le mindnek a fejét...Ott meg üvöltött róla, hogy fostos, mikor még egyet rásorozott a második tagra! Mikor lőszerhiány van??? Remegett! Az ilyen megtorpanós csajok, csak bajba sodorják a többit...aztán meg ott haverozik foglyokat ejt ..komolyan :) vicc a faszi! Amikor célba ért SZÉTGRADOZTAM volna vagy mehet rá a termit!! Nem értem a drónos miért nem gránátozta le őket a végén a p.csába

Most, hogy a COD-ba 10 élettel végtelen lőszerrel és CSAK 140 mentéssel sikerült kivinnem az első pályát holnap megyek hoholba és menő leszek...visszajövök lesz majd csajom is a faluba...fúúú leverem a fél kocsmát mikor sertés vagás utáni "disznó diszkó" lesz a Mari meg tök készlesz.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Ez így hülyeség. Képkockasebességből az fakadhatna hogy a légcsavar látszólag lassul/megáll/ellentétes irányba kezd forogni.

Amire ő gondolhat az a rolling shutter miatti torzulás, ami abból ered, hogy egy CMOS szenzor nem egyszerre exponálja az összes pixelét hanem soronként:
shutter_anim_01.gif


1849d7761593b0e527a33b71809996d5_w200.gif


A videóban minden lapáton látnunk kéne hasonló görbülést egy adott pozícióban, de láthatóan csak egy lapát van elgörbülve vagy inkább letörve.
Mellesleg katonai alkalmazásban CCD szenzorok dominálnak (CMOS előnyei mint a kis méret, fogyasztás, olcsóság nem relevánsak), ott egyszerre történik minden pixelen az exponálás és nincs ilyen torzítás.
Jelenség neve aeroelasztikus alakváltozás.

Ha nem mozogna, az lenne az igazi probléma. Ugyanígy mozog a repülő szárnya is. Lehet számolni rá hajtogatási frekvenciát, ami az egyik fő tervezési szempont, mivel ez egy nagyciklusú fárasztó igénybevétel.

Mivel egy testnek repülnie kell, kell némi felhajtóerőt vagy vonóerőt létrehozni. Ez úgy valósítják meg, hogy egy a haladás irányában fekvő testen az áramvonalak nem azonos úton haladnak át egyszerre. Ez azt jelenti, hogy egy szárnyon az alsó rész és a felső rész nem egyenlő hosszúságú, így más az áramlási sebesség lent és fent. Mivel a gázok esetében az eltérő sebesség eltérő nyomást is jelent, így egy egységnyi felületre vonatkoztatva egységnyi erő jön létre.

Mivel szeretnénk elemelkedni a földtől, ennek az erőnek az eredője felfelé hat. Viszont a repülő szárnya nem csak a haladás irányában rendelkezik kiterjedéssel, hanem a haladási irányra merőleges mindkét irányban (ezért a felhajtóerő igazából egy térfogaton megoszló erő, nem csal a szárny termeli, hanem a törzs is, lásd F18), így a méretekből adódóan eltérő nagyságú erők jönnek létre a szárnyon (de amúgy bárhol) a haladás irányára merőlegesen, ami elkezdi a szárnyat hajtogatni.

Ez egy dinamikus rendszer, vagyis bekövetkezvet rezonancia, a szerkezet eléri az első modális frekvenciát és széttöri magát. Emiatt el kell hangolni a szerkezet saját frekvenciáját úgy, hogy a szerkezet anyagából (sok választás nincs az anyagok terén) adódó merevség és a geometria/erőhatások (ami a sebességből adódik) vagy olyan alacsony legyen (alacsonyabb pl, mint az átesési sebesség) vagy olyan magas, hogy sosem érheti el a repülő. Ha ez nem megy, akkor megfelelő helyre súlyokat kell tenni (régi repülőkön ez volt egy tartály, vagy lásd felni centírozása (itt mondjuk forgás van és a felno deformáltságából adódó deviációs nyomatékot érzed az utastérben. Ezért ha megfelelő helyre teszel némi súlyt, ez eltűnik egy bizonyos sebességig >> dinamikus kiegyensúlyozás)

Légcsavar esetében megy annyi a trükk, hogy ott vonóerőt kell előidézni, ezért 90 fokkal meg van csavarva minden, az elv ugyanaz, minden, amit a szárnynál írtam működik, csak fejben el kell fordítani mindent 90 fokkal.

És igen, ez a területen is magyarok voltak az úttörők...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Jelenség neve aeroelasztikus alakváltozás.

Ha nem mozogna, az lenne az igazi probléma. Ugyanígy mozog a repülő szárnya is. Lehet számolni rá hajtogatási frekvenciát, ami az egyik fő tervezési szempont, mivel ez egy nagyciklusú fárasztó igénybevétel.

Mivel egy testnek repülnie kell, kell némi felhajtóerőt vagy vonóerőt létrehozni. Ez úgy valósítják meg, hogy egy a haladás irányában fekvő testen az áramvonalak nem azonos úton haladnak át egyszerre. Ez azt jelenti, hogy egy szárnyon az alsó rész és a felső rész nem egyenlő hosszúságú, így más az áramlási sebesség lent és fent. Mivel a gázok esetében az eltérő sebesség eltérő nyomást is jelent, így egy egységnyi felületre vonatkoztatva egységnyi erő jön létre.

Mivel szeretnénk elemelkedni a földtől, ennek az erőnek az eredője felfelé hat. Viszont a repülő szárnya nem csak a haladás irányában rendelkezik kiterjedéssel, hanem a haladási irányra merőleges mindkét irányban (ezért a felhajtóerő igazából egy térfogaton megoszló erő, nem csal a szárny termeli, hanem a törzs is, lásd F18), így a méretekből adódóan eltérő nagyságú erők jönnek létre a szárnyon (de amúgy bárhol) a haladás irányára merőlegesen, ami elkezdi a szárnyat hajtogatni.

Ez egy dinamikus rendszer, vagyis bekövetkezvet rezonancia, a szerkezet eléri az első modális frekvenciát és széttöri magát. Emiatt el kell hangolni a szerkezet saját frekvenciáját úgy, hogy a szerkezet anyagából (sok választás nincs az anyagok terén) adódó merevség és a geometria/erőhatások (ami a sebességből adódik) vagy olyan alacsony legyen (alacsonyabb pl, mint az átesési sebesség) vagy olyan magas, hogy sosem érheti el a repülő. Ha ez nem megy, akkor megfelelő helyre súlyokat kell tenni (régi repülőkön ez volt egy tartály, vagy lásd felni centírozása (itt mondjuk forgás van és a felno deformáltságából adódó deviációs nyomatékot érzed az utastérben. Ezért ha megfelelő helyre teszel némi súlyt, ez eltűnik egy bizonyos sebességig >> dinamikus kiegyensúlyozás)

Légcsavar esetében megy annyi a trükk, hogy ott vonóerőt kell előidézni, ezért 90 fokkal meg van csavarva minden, az elv ugyanaz, minden, amit a szárnynál írtam működik, csak fejben el kell fordítani mindent 90 fokkal.

És igen, ez a területen is magyarok voltak az úttörők...
Elnézést hogy kibicként beleszólok, de szerintem két külön dologról van szó.
Amit Kecske leírt, az a videók rögzítésénél használt képalkotó technológiák (azon belül is a képszenzorok) működéséből adódó optikai csalódások magyarázata, míg Te a rendeltetésszerű működés közben az erőhatások eredményeképpen a légcsavaron vagy szárnyon (persze tulajdonképpen a légcsavar vagy éppen a rotor is szárny, csak másképpen bírják működésre) végbemenő alakváltozást, valamint annak miértjét fejtetted ki.
Nagyon érdekes és egyben tanulságos is ha megnézünk egy korai 20 század elejéről származó légcsavart és utána egy mai csúcstechnológiát képviselő darabot, valami egészen elképesztő az a fejlődés amit megfigyelhetünk mind a lapátok kialakítását, mind az alkalmazott anyagokat és a gyártástechnológiát tekintve.
Egy mai légcsavar egy csúcstechnológiával előállított mérnöki műalkotás. javíts ki ha tévednék, de szerintem ugyanebbe a családba tartoznak még a szélkerekek lapátjai, a gáz, gőzturbinák, kompresszorok vagy épp a turbófeltöltők lapátkoszorúi is. És ott vannak még a helikopterek rotorlapátjai is amiknél még egy extra csavar jön a sztoriba, amit a tervezésnél figyelembe kell venni.
@sixtus Sajnos igen... A Wagner platinacsillagot még átvette, kinézetre nagyon hasonló az Oroszország hőséhez.
h4hrkvxovzz91.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Nem látták rajta a felségjelzést vagy mi?
Az oroszok tudjuk hogy nem latnak semmitsem. Nemhogy ejjel, de mint kiderult nappal se latnak nah...

A leggombon milyen felsegjelzes volt egyebkent amit az Usa kornyeken lelottek? Allitolag kinai, de ki latta?

TU 141-en? Na azt ki latta? 3 Nato orszag legvedelme nem birt ramozdulni.

Nem igazan ertem miert pont a szlovakoknak kell duborogniuk az elefanttal, de maguknak akarjak...

BBC Putyin a letartoztatasi parancsrol.
Amugy most mi lesz, jon Lavrov, aztan vissza Ushi, aztan Zaharova, vissza a kocos Borisz.


Az a legnagyobb baj hogy a nyugat az utobbi par generaciojat ugy elte le hogy folyton haborukat nyert, meg haborukat nyert a tv-ben, meg haborukat nyert a Hollywoodos filmekben, meg haborukat nyert a PS - en. Fogalma nincs rola milyen erzes vereseget szenvedni, elkepzelni sem tudja. Gorcsosen meg van gyozodve hogy az amit ő tesz, az az igazsag, a jó, a stb. Aztan majd egyszer be fog koszonteni egy masik igazsag, másoké, na akkor lesz depresszió...