Haditechnikai makettek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 198
113
Nekem Amusing Hobby-m van, drága, meg részletes, pilótafülkés, és mégis két darabból álló lövegcsövet adtak.

Az jutott eszembe, az alapozófesték, és a rendes festék elfed minden ilyen szépséghibát ?
Nem igazán rejt a festék sajnos, erre nem lehet építeni.
Van egy trükk a kisebb rések kitöltésére: gél pillanat ragasztóval kitöltöd, majd pár órát hagyod - száradni biztos ami biztos- és lecsiszolod.
Putty-t (tömítőpasztát) is lehet használni - a Vallejo pasztája kifejezetten jó minőségű.

Milyen tapasztalataid voltak a Revellel ?

Hogy passzolhatnám el a Revellt ?
Revellt kerülöm minden hogyan: inkább gyerek játékokat árul, a 7-10 éves kezdő korosztályt célozza. Makettjeik nagy része nem is saját: régebbi Dragon, Italeri és Zvezda makettek újra kiadása.
Festékeik is "humbrol klónok", bár lehet hogy már akril is van nekik - nem követem a tevékenységüket már rég óta, nem érdemes.

A Revell festékszórót a Makettinfón érdemes meghirdetni, de nagy kapkodás nem lesz utána...sajnos ez inkább játékszer, mint airbrush.



Nagyon távol vagyok tőle, de egyszínűre szokás festeni a T-72-es Urálokat.

5yChHFm.jpg
Az egyszínű maketteknél lehet csinálni "color modulationt" - a 2000-es években nagy divat volt, bár szerintem sokan túl tolják és irreális az eredmény.
Az általad berakott makett egész jól néz ki. Lényeg hogy a színárnyalatokkal kell játszani.
A recept amit én nagyjából követek a következő:
  1. Alapozás vilgásabb színnel: pl. szürke, de okker is jó - pláne zöld járműveknél.
  2. Pres-hading: sötét barnával kíhúzod ott ahol árnyék lehet: torony alatt hajlatokba, "kerék küllőit" stb.
  3. Ráfújod az alapszínt finoman. több rétegben, hogy azért át üssön a "pre-shading"
  4. Picit világosítod az alapszínt és kiugró részeket kihúzod vele
  5. Aztán jöhetnek a koptatások (chipping) fém és rozsda színekkel hegyes ecsettel vagy egy szívacs darabbal a kiálló élleket - amik valószínóleg a sok hozzáértéstől kopnak - meg festegeted véletlen szerűen. Figyelem: könnyű túlzásba vinni. Itt a kevesebb több!
  6. Koszolás: mosások (Washes), sár felvitele - ajánlom az AK termékeit erre. Por színnel (pl. Buff) vékonyan át lehet ködölni az egészet hogy kellőképpen koszos legyen, összeérjenek a színek. A futóműre és körnéyékre akár két kör is mehet: az a leporosabb.
  7. Lánctalp rozsdás alapszínt érdemes használni, a kopo felüöleteket fémszínűre kihúzni aztán mosással koszolni.
Nincs kőbe vésett módszer, ez csak egy tipp: mindenkinek magának kell kitalálni mi jön be.

12,000 Ft az pont belefér.

De találtam ilyent is:


Ez mennyire jó, ránézésre ?
Ajánlom a Nightshift youtube csatornát! Egy szlovák srác csodákat művel ott! Sokat lehet tőle tanulni. (Adam Wilder meg más "sztármakettezők" a feliratkozói között vannak, ami azért nem semmi... :D)
Ő ajánlotta a Fengda BD180-ast, mint ez egyik legjobb árértékarányú airbrusht

Aliexpressen 13000 körl kapható, bár 2 hét is lehet mire ideér


Persze lehet hogy itthon is kapható.

Én egy olcsó Badgerrel és palackkal kezdtem kamaszkoromban - az elvette a hobbitól a kedvem egy időre.
Aztán évekkel később kaptam ajándékba egy Testors Azteket: azzal már elfújkáltam egy darabig. (Lásd a Lend-lease Matildás diorámám pár oldallal visszább.) Ehhez már vettem kompresszort - ez nagyon fontos! Az első kísérletem kudarcában a palack lehetett inkább a hibás és nem a festékszóró. Kompresszor nélkül utálni fogod az egészet...
Több év kimaradt a hobbiból mert építkeztem, költöztem, stb., 1-2 éve kezdtem újra: vettem ehhez egy IWATA ECLIPSE-t, ami a festékszórók Lexusa, de legalábbis Toyotája. :)
Egyelőre még keveset használtam, de szépen dolgozik.



És kompresszornak mit vegyek ?

Csak tartályosat érdemes venni! Akkor van jól állítható stabil nyomás.

Az alábbi jó lehet - az enyim is tök így néz ki.


15-20 éve vettem és máig jól szuperál.

Ha sokallod az árát, dobj fel egy hirdetés a Makettinfón hogy van-e valakinek eladó tartályos kompresszora.


Mindegy, hogy bármelyiket választom, passzolni fog a Fengdához ?
Ez inkább "légkábel" kérdése: biztos hogy össze tudod kötni a Fengdával a kompresszort - max kell valami átalakító elem közé.
Majd meg kell nézni milyen a csatlakozója (hány colos) a kompresszornak...

Ez talán jó lehet, de ellenőrizni kell a méreteket.

 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 198
113
Néhány bemosó és más cucc ami ehhez projektedhez hasznos lehet:

Rozsdafoltok, megfolyásokra:
résekbe kerülő kosz imitálásra:
Lánctalp alapaszín illetve "chippingre" (koptatásra) is jó - ahol lejön a zöld festék ott elkezd rozsdásodni a járgány, szóval ez a szín jó erre is:
Lánctalp bemosására, hogy ne legyen egyszínű:
Világosabb talajra "tervezed" akkor ez jó lehet koszolni a futóművet, lánctalpat:
Sötétebb talaj esetén meg ezt ajánlom:

Régebben pasztelkrétábol magamnak csináltam ezeket a "koszoló keverékeket", de ma már sokféle ilyen termék kapható, nem éri meg pöcsölni ezzel. AK-tól megvettem a komplett szetteket - évekre elég lesz.
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
Kompresszorral kapcsolatban én is kérdeznék.

Az enyém egy ezeréves (legalább 15...) Airline 50-es, kisszériás magyar gyártmányú cucc. Tartályos, nyomásszabályozós, de a teteje a kompresszorrész olyan mint a régi hűtőké. Még mindig nagyon jól működik, de már ideje lenne szerintem ennyi év után egy olajcserének...
Szóval, hová lehet vinni ilyen öreg, félig-meddig egyedi cuccokat karbantartásra? Pest megyében vagy Budapesten.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Revellt kerülöm minden hogyan: inkább gyerek játékokat árul, a 7-10 éves kezdő korosztályt célozza. Makettjeik nagy része nem is saját: régebbi Dragon, Italeri és Zvezda makettek újra kiadása.
Festékeik is "humbrol klónok", bár lehet hogy már akril is van nekik - nem követem a tevékenységüket már rég óta, nem érdemes.

Első emlékeim Revell akril vásárlásról 2007 környékiek, úgyhogy elég régóta van. Előtte csak Citadelles festékem volt, megváltásnak éreztem főiskolásként, hogy fele annyiba kerül :D
Humbrol akrill még olcsóbb volt ~30%-kal de ahhoz nehézkesebb volt hozzájutni.
Mondjuk én ecsettel mázgálós balfax vagyok :cool:

Most érkezett meg 2 1/35-ös makett, igaz mivel rikító piros-fehérek lesznek, szponzonfegyverekkel és társaival ezért fő szempont az olcsóság és a gyors szállítás volt.



Anno vettem pár Dragon makettet, Királytigris esztergált alumínium lövegcsővel és társai... Valahol még megvannak, lehet egyszer befejezem őket.

Most, hogy újrakezdtem a wargame-ezést, egyre inkább úgy érzem a nyomtatás kiöli a hobbi lelkét...
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Valaki nem tud olyan émbert aki nyomtatna nekem 10 db Heavy Boltert (vagy van eladó bitz-e)?

Elsősorban ez a fajta kellene:
rXM5f46.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Én még az 1970-es évek elején kezdtem 1:100 léptékű NDK-s makettekkel, a Boeing-727 volt az első. Technokol Rapid, vagy a saját fém tubusos ragasztóval, az ezüst szint tartalmazó szintén fém tubusos festékkel. Utána a 70-es évek második felében a Csehszlovák 1:72 No.1 L-29 Delfin és a többiek következtek.
IMG_8740.JPG
A 80-as évek elején a Keleti pályaudvarnál lévő kis dohány boltban lehetett már kapni az angol Humbrol festékeket. Micsoda fejlődés volt. Azután 1990-ben megvettem az első REVELL MIG-31 makettet. Az volt megint egy nagy előre lépés. De a későbbi makettekhez képest nekem se nagyon jönnek be a REVELL makettek és tartozékok. Van még pár REVELL makettem, de a futottak még kategória. Úgy látom, hogy nem csak én vagyok ezzel egyedül. Csak azért írtam ezt le, mert az idők ahogyan változnak, vele együtt mi is. Szerintem nem az az igazi kihívás egy makettezőnek, hogy egy tökéletes makettet megcsináljon, hanem egy gyengébből kihozza a maximumot. Régen szinte csak repülőgépeket csináltam, de mostanában jönnek ki azok a makettek (főleg légvédelmi, modern harckocsik, harcjárművek), amikből hatalmas a választék, de az áruk is ott van a szeren, csak pénztárcával bírja az ember, a kiegészítőkkel, makettező felszerelésekkel együtt.
Pantsir-%2BS2%2BTiger%2BModel%2B%2B%25286%2529.jpg
Nekem Zvezda-ban van meg, de kíváncsi lennék erre a TIGER makettre.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 272
113
Ezeket a modern "apró mintás" egyenruhákat megfesteni elég kemény lehet...szép kihívás! :D

A harckocsizásban pont az a jó, hogy ott mindenki azt vesz, amit akar :D

Van, aki rendes terepmintás cuccban harckocsizik, legyen M81 / MARPAT / UCP / Multicam / Flecktarn / Flora. És van, aki meg egyszínű pilóta / munkás kezeslábasban.

zdOgFh4.jpg


17Fn0xl.jpg