[BIZTPOL] Magyarország

" Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar,"

Igen, még 1980-ban úgy volt, hogy egy érettségizettnek elvileg 30-40 ezres passzív szókincsűnek kellett lenni. Velünk gyakoroltatták, hogy olyan 3-4 perces önálló előadást kellett tartani órákon. Tő mondatokat és bővített mondatokat felváltva kellett használni. Az ö.. ö.. ö.. tiltva volt és a szóismétlés se volt dicséretes dolog.

Arra nem emlékszek, hogy a sima általános iskolát végzettségűeknek mennyi kellett lenni a passzív szókincsének, de a kötelező olvasmányok szépen tudták bővíteni.

Mondhatják sokan, hogy a passzív szókincs nem ér semmit. Szerintem meg igen szükséges. Ezáltal tud valaki elolvasni egy szépirodalmi művet. A passzív szókincs nélkül unalmas lesz már egy 10 oldalas novella is, nem hogy egy regény. Lehet mondani, no, de ki olvas manapság. Ott vannak a 20 perces filmsorozatok tömkelege, amit mázsaszámra készítenek.
Ja, csak 1980-ban egy érettségi kb. annyit ért, mint ma egy diploma.
Korabeli dokumentumfilmeket nézegetve azért akkora aranykor akkor sem volt -enyhén szólva.

Tök mindegy mi van. Akik jönnének, még butábbak.

Két buta összecsapása:

Márpedig rendszerváltás utáni politikai alakulatok közül a 2014-18 közti volt toronymagasan a legkorrektebb társaság, még akkor is ha valahol törvényszerű volt a bukásuk ahogy a 90-es évek közepi FKGP-é is.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Vicces
Reactions: hete and kiskrumpli
Nagyon optimista vagy kedves Zsolt!

Ezek a kis lépések folynak mostanában.
Amennyiben az oroszok valami csoda flytán elérnének Beregszászig, akkor már nem állna fenn az hogy a nyugat megnyomorgat. Sem katonailag, sem gazdaságilag nem tudna ütni rajtunk. Nyitottak lennénk a keleti piacok felé, sőt olcsó nyersanyaghoz és energiához jutnánk, amire gyűlnének a nyugati-európai cégek mint szar a légyre. Szóval meg kell várni, mi lesz ennek az ukrán bulinak a vége. Ha azonban ide jön a maci, azonnal be kell tenni a répát brüsszel seggébe., egy belengetett huxittal.
Erre jelenleg semmi reális esély. Én olyan nagyon nem lennék szomorú egy magyar-orosz határral, de kb Bakhmuttal szopnak fél éve, Ogyessza is álomnak tűnik, nem hogy eljussanak hozzánk.

Nagyon káros az hepciáskodó külpolitika - semmi jóra nem vezet, csak a radikális fidesz-szavazók kajálják: "hú de megmondtuk nekik!" Nálunk mindent a belpolitika és a hatalom megtartása hat át, ez minden mást felül ír.
Már egyáltalán nincsenek szoros szövetségeseink az EU-ban - még a lengyelekkel is sikerült összerúgni a port. Nem lesz ennek jó vége...
Ne viccelj már, ha van hülyébb vezetés az EU-ban a németnél, az pont a lengyel, ezekkel együtt 1m-t nem szabad mennünk, mert velük együtt fogják a végén kitörölni a seggüket velünk az oroszok/kínaiak! A lengyelektől amilyen messze csak lehet, az nekünk az egészséges!!!!

És pár éve valaki kitalálta, h írjuk újra a kötelező olvasmányokat, meg az alsós tankönyveket, mert nem értik a gyerekek. Hát vajon ez kinek a hibája, és miért a könyvet butítsuk a gyerekhez?
Szerintem 6-7 osztályig Rejtő kellene vagy valami hasonlóan mulatságos, ami megfogja a gyereket és a képzelőerejét is erősíti.

Szerintem 6-7 osztályig Rejtő kellene vagy valami hasonlóan mulatságos, ami megfogja a gyereket és a képzelőerejét is erősíti.
Szeretem Rejtőt, de szerintem akkora gyerekeknek még túl abszurd. 6. - 7. osztályBAN, előtte szerintem felesleges.
Kötelező (ajánlott) olvasmányt amúgy is nagyon nehéz választani, mert ugye legyen Harry Potter, mert azt szívesen elolvassák. Fenét, ugyanúgy filmen nézi meg, ellenben a könyv darabja sokezer forint, ellentétben a régiekkel, amik mindenkinek megvannak otthon, diákkönyvtáras kiadásban párszáz forint, meg a könyvtárban is ott van több példányban.
Én mondjuk a legtöbb kötelezőt szerettem (jó, voltak kivételek). Szerintem nem ez a gond, hanem az, h a gyereknek megmondják, h olvasson (pláne, KÖTELEZŐ olvasni), anya és apa meg a kütyüről nem jön le. Ha azt látná, h az anyja meg az apja is olvas néha, könnyebb lenne rávenni.

Szeretem Rejtőt, de szerintem akkora gyerekeknek még túl abszurd. 6. - 7. osztályBAN, előtte szerintem felesleges.
Kötelező (ajánlott) olvasmányt amúgy is nagyon nehéz választani, mert ugye legyen Harry Potter, mert azt szívesen elolvassák. Fenét, ugyanúgy filmen nézi meg, ellenben a könyv darabja sokezer forint, ellentétben a régiekkel, amik mindenkinek megvannak otthon, diákkönyvtáras kiadásban párszáz forint, meg a könyvtárban is ott van több példányban.
Én mondjuk a legtöbb kötelezőt szerettem (jó, voltak kivételek). Szerintem nem ez a gond, hanem az, h a gyereknek megmondják, h olvasson (pláne, KÖTELEZŐ olvasni), anya és apa meg a kütyüről nem jön le. Ha azt látná, h az anyja meg az apja is olvas néha, könnyebb lenne rávenni.
Nemrég a gyerek levette a polcról az egyik könyvemet,mondtam neki,hogy az még egy kicsit erős lesz. Nem baj felkiáltással belekezdett,majd másnap két órát magyaráztam neki,hogy mi is a lényeg. Pár nap,és a végére ér,alig lehet kicsavarni a kezéből. Az asszony infarktust kapott,mikor meglátta a címét. Degrelle-Az Oroszországi hadjárat. Annyit azért hozzáfűztem,hogy a suliban ne reklámozza. Mindenhol olvasok,tehát van példa előtte.

Nemrég a gyerek levette a polcról az egyik könyvemet,mondtam neki,hogy az még egy kicsit erős lesz. Nem baj felkiáltással belekezdett,majd másnap két órát magyaráztam neki,hogy mi is a lényeg. Pár nap,és a végére ér,alig lehet kicsavarni a kezéből. Az asszony infarktust kapott,mikor meglátta a címét. Degrelle-Az Oroszországi hadjárat. Annyit azért hozzáfűztem,hogy a suliban ne reklámozza. Mindenhol olvasok,tehát van példa előtte.
Jó, hát 13 évesen én is Csáth Gézát olvastam, de nem ez az átlag. És nem lehet a versenylovakra szabni a kötelezőt. Legyen könyvtár, ahol tud keresni olyant, ami érdekli.

Erre jelenleg semmi reális esély. Én olyan nagyon nem lennék szomorú egy magyar-orosz határral, de kb Bakhmuttal szopnak fél éve, Ogyessza is álomnak tűnik, nem hogy eljussanak hozzánk.
Várd ki a végét.
A tavon korcsolyázó is egyből szakd be, nem szép lassan. Ha elesik Bachmut, az ukránok kényszerhelyzetbe kerülnek és támadni fognak. Ha nem jön be a tervük, annak összeomlás lesz a vége. Aztán az orosz oda és úgy megy Ukrajnán belül, ahová és amikor akar. Onnan kezdve idő kérdése, hogy mikor köszön át a magyar határon. Tény, hogy ebbe a képletbe belezavarhat Lo. és Ro. na meg a vigéc tótok egy ny-ukrajnai bevonulással.

Szerencsére vannak elég kis kortól könnyed gyerekkönyvek.* Nálunk a Rejtő az alsóban nem jött be, próbáltam olvastatni. Kisebb gyerek -legalábbis ma- nem tud ennyire elvonatkoztatni, mint amennyire Rejtő sem csak a felszínesség. Persze anno akkor, mikor még alig volt gyerek, meg ifjúsági irodalom akkor persze, a Rejtő volt a könnyű és mulatságos, olvasmányos. Azonban már sokkal másabb ingerek érik a gyerekeket, mint akár még az itteni átlag gyerekkorában. Elég csak a videóklippek hosszának csökkenését megnézni.

*Nagy a választék, de érdemes elolvasni, mielőtt a gyerek kezébe adja az ember; legalábbis mi elszoktuk.

Azért majd ha Minecraftos könyvet kér karácsonyra, nehogy mellé nyúlj.

Jó, hát 13 évesen én is Csáth Gézát olvastam, de nem ez az átlag. És nem lehet a versenylovakra szabni a kötelezőt. Legyen könyvtár, ahol tud keresni olyant, ami érdekli.
Hiába vannak gyerek-könyvtáros programok és van, ahol nagyon bő a választék, de ha a szülő nem szocializálja rá a gyereket, akkor az legfeljebb xboxozni fog bejárni. A könyvtárban, könyvtárakban meg manapság leginkább kortárs ponyvát kölcsönöznek.
Van ahol meg a könyvtáros sem feltétlen áll a helyzet magaslatán.

Szerencsére ma is vannak gyerekek, ha nem is Csáthot olvasnak -ami szvsz. nem is baj- de olyan 7.-8. körül maguktól (még csak nem is családi szocializációból) elkezdenek olvasni. Nem reménytelen a helyzet.

Hiába vannak gyerek-könyvtáros programok és van, ahol nagyon bő a választék, de ha a szülő nem szocializálja rá a gyereket, akkor az legfeljebb xboxozni fog bejárni. A könyvtárban, könyvtárakban meg manapság leginkább kortárs ponyvát kölcsönöznek.
Van ahol meg a könyvtáros sem feltétlen áll a helyzet magaslatán.

Szerencsére ma is vannak gyerekek, ha nem is Csáthot olvasnak -ami szvsz. nem is baj- de olyan 7.-8. körül maguktól (még csak nem is családi szocializációból) elkezdenek olvasni. Nem reménytelen a helyzet.
Három testőr, Húsz év múlva, Bragelonne vicomt, Sándor Mátyás és mehetnek a Verne könyvek, Stendhal. Magyar írótól is... A Koppányi aga testamentuma, Egri csillagok, vadászírók....

ne vedd támadásnak, de mi a baj a kortárs ponyvával?
Nekem semmi, nem olvasom; konstatáltam, hogy rövid könyvtári pályafutásom során feltűnt, hogy mennyire szinte csak ezeket a könyveket vitték és nagyrészt nők. Amivel önmagával semmi probléma, csak a csakság feltűnő.
(Amúgy is szubjektíven gondolva ez is egy elnőiesedő világnak tűnik, pl. habár biztos van férfi vlogger, meg olyan területei a dolognak, amit nem fedeztem fel, de feltűnő, hogy még nem szándékos kereséssel is főleg női könyves vloggerek és bloggerek vannak.)