[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 423
4 494
113
Ez nagyon, nagyon jó hír! Kár az ATACMS-ért, a Storm Shadow kulcsfontosságú ha integrálni tudják az ukrán eszközökre.
Szerintem ez az utolsó dolog amire vártak az ukránok. Végre bent van.
Remélem az amerikaiak is meggondolják magukat.

Az a helyzet hogy a HIMARS megkerülhetetlen volt az orosz logisztikai háttér felpuhításában a hatótávjával. Csak hogy ősz óta az orosz hadianyagraktárakat hátrébb tolták ami persze az oroszokat is negatívan érinti. A Storm Shadow képes lesz a teljes Ukrán területet lefedni, beleértve a Kerchi hidat, ezáltal még mélyebben fel lesz puhítva az orosz katonai logisztikai hálózat. Ez biztosíthatja az orosz tüzérség hatástalanítását még súlyosabb lőszerhiányt okozva.

Várhatóan akkor számíthatunk az igazi ukrán offenzívára, ha elkezdenek egyre gyakrabban szállingózni a hírek megsemmisített orosz bázisokról és lőszerraktárakról mélyen az ellenséges területen.

Helyben vagyunk :oops:


Persze. Mindig meg lehet magyarázni....
Tudod: 'Lófaszt vonulunk vissza! Csak a másik irányba harcolunk...'
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A F.O.S hirferdítő - kifordító média egészen jól dolgozott az elmúlt 30 év, illetve évszázad alatt, ha elhitette velünk, hogy az EU országainak bármilyen lehetősége lenne önálló döntésekre, jelentősen eltérve a tengerentúlon megírt kottától.
Kisebb nagyobb kilengések, hamis játékok, pávatáncok még lehetnek, hallgatólagos központi engedéllyel, félrenézéssel, hiszen ez erősíti a nép tudatát abban hogy itt bármilyen beleszólása van az események irányításában.
Abban a pillanatban, mikor egy kormány "sajátfejűleg" önálló működésre kezd gondolni , rögtön elindul a "népharag" a szervezett tüntetés, a Majdankodás belengetése a renitens vezetésnek.
Én azt látom, hogy valamiért babonásan félnek a magyaroktól.
Nem véletlen, hogy minden áron el akarnak pusztítani. És nem most kezdték ezt!

Azonban - Pogány fórumtársnak is üzenem - több ezer éves ez irányú mesterkedésük nem vezetett eredményre. Hogy csak a közelieket említsem, tatár, török, osztrák (német), orosz együtt sem értek el, hogy eltűnjünk innen. Pedig valamennyi mögött ott voltak ezek a szakralitást gyűlölő erők. Minden csapás után a tiszta logikának ellentmondva, felálltunk és tovább éltünk. Hogy is mondta Wass Albert? "A kő marad a víz szalad". Talán ezért is rettegnek tőlünk. De van egy jó hírem. Nincs már 100 évük sem. Lejárt az idejük. Gazdástól!
Pontatlanul írták, ahogy én néztem, olvastam az ukik szerint a várostól délre (lehet hogy ez közigazgatásilag még Bachmut) Klishciivka irányában tolták vissza 2 km-rel az oroszokat (vannak videók hogy gyalogság menekül és Prigozsin is nagyon kiabált hogy baj van, vagyis valahol, valami történt)

Szerintem, a szokásos FOS nagyzás: előre törtek 20 métert, kevés, legyen 2km, csak csóringer bábos nem nézett rá a térképre, vagy fogalma se volt, hogy korábban heti 200 m is durva volt.

Már nem tudják mit hazudjanak.
Visszahúzódtak a ruszkik, hogy legyen hely a darálóban az ukránoknak. Nem véletlen, hogy nem foglalták még el Bachmutot.
Azt nem tudom, hogy mit nem veszünk észre, azt látom, hogy a dollár egyre meztelenebb, bankok dőlnek be, zavarok a játékpénznyomda körül, továbbá egyre többen cuppannak ki a zusa seggéből, lásd Szaud Arábia, a Brics lassan eléri a kritikus tömeget népesség, GDP, és atomrakéták tekintetében, stb....
Amit az újseprű igért, vér...veríték, könnyek, na azok meglesznek, gyanítom...
Sajnos usánkát irányító elitek nem fogják olcsón adni a bőrüket. Nekik létkérdés, hogy a zusa domináns hatalom maradjon. Nincs más terület ahová vissza tudnának húzódni. Ha dől az amerikai lokalitás, annyi nekik.
Igaz, van egy halvány kis reményük egy egycentrumú globális birodalom létrehozásában, de ez nagyon kétesélyes. Most ebben mesterkednek, az ukrajnai események a takaró füst a projekt kivitelezése kapcsán. Az alapokat jelentő, dodot leváltó egységes globális DIGITÁLIS pénz beizzítása már folyamatban van. A mi "független" MNB-nk is benne van ebben a digitláis pénzkísérletben. Ha ez bejön, erre mindent rá lehet építeni. Tudjátok, anno mondta egy magasra tört ember, hogy aki a pénz kibocsátását uralja, annak közömbös, hogy kik ülnek a törvényhozásban. Nekem több mint gyanús ez a nagy békésen épülő BRICS is. A zusa annak ellenére nem tesz ellene majd semmit, hogy tehetne bőven, mert van eszköze hozzá. De nem. Hagyja, hogy épüljön. Na meg aztán a sok apró renitenskedőnek is engedi az érdekszférájából kifarolást. Pl. Szaud, akire ha akarná, rá tudná robbantani a sivatagot. De nem teszi. Vajon miért is nem? Nem lehet, hogy pont az ilyen új erőközpont (BRICS) arra lesz használva, hogy a zusát eldobják és majd, egy legyen a sok szereplő közül, akik létrehozzák a nagy "békét szerető és emberiség javát kereső" világkormányt, aminek nem mellékesen a fontosabb "minisztériumai", azaz a Belügyi és Pénzügyi véletlenül pont Amerikában lesz. A naiv népek pedig örömködnek, hogy jújj de jó megbukott a zusa. Jól megmutattuk nekik. Aztán arra ébrednek, hogy egy totális digitális diktatúrában élnek. De amire rájönnek, hogy vederből cseberbe estek, már késő lesz.
Ezért láthatjuk azt h a fegyvertesztelős pénzégetős - átalakítós "hadijáték" ürügyén a Nyugati tapogató kezek már a Medve ütőerén vannak, még az emésztését, ürítését is rendszeresen vizsgálják hogy emberéletek árán is - valami infóhoz jussanak.
Senkinek ne legyen ezzel kapcsolatos romantikus elképzelése mert ha az "orosz gyenge" akkor:
A hétvégén Nagy Fehér Főnökünk medvetalpot eszik áfonyával vacsorára, utána a hét fáradalmait a kandalló elé dobott friss medvebőrön piheni ki ünnepi pezsgőbontás mellett.

Közben a "csatlós" szerződött államok saját erejüknek megfelelő darabokat hasítanak ki a medvéből, kinek milyen alkatrésze jutna. A francia nemzet a kis Korzikai, a német nemzet a kis Bajszos álmainak beteljesülését várná a történtekből, most az a különbség h sokkal kisebb zsákmányban lenne részük az osztozkodásban.
Csak nehogy nagy meglepetés legyen errefelé, amikor a maci magvadul. Itt Európában senkinek nincs semmije egy komoly háború megvívásához. Sem ember anyag, sem technika. Előbbi 60 év jólét után semmire sem alkalmas (már dolgozni sem akar), utóbbit pedig éppen most seprik ki az ukránoknak (hogy mikor lesz új technika helyette, az nagy kérdés). Ami fontos, hogy az USA nem fog itt már a kezdetektől fogva vért ontani értünk. Nem ehhez szokott. Ha vérét is adta, azt mértékkel tette és a balhé legvégén. Ha nagyon beindul a buli, szépen kivonul innen és közben elviszi amire neki szüksége van. Pl. az ipart technológiástól, emberestől mindenestől. És egyet von a vállán, hogy hát ez van, nem jött össze a nagy, 1950-es években indított EU-s gyarmati projekt. Majd máshol. Addig is szépen újjáépíti magát a szigetén. Úgy fognak menni a személyszállító hajók az USA felé, mint a XIX. század második felében. Valóságos Exodus lesz!
Szerény véleményem szerint:

1. Nem hiszem, hogy lesz ukri ellentámadás.
2. Nem gondolom, hogy az ukrik képesek bármilyen jelentős támadást kezdeményezni az oroszok ellen.
3. Nem feltétlenül a koordináció lesz az ukriak erőssége az esetleges ellentámadás során, viszont gyengeségként számolnunk kell vele.
Ha beleállnak az ukrik, még ha sikereket is érnek el, annyira meggyengülnek, hogy egy erős kora őszi orosz ellentámadást már nem fognak tudni megfogni. Elvileg akkor kellene minket K-Európai népeket bekergetni Ukrajnába, hogy mentsük ami menthető. Remélem Magyarország kimarad ebből.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 473
17 938
113
Nem olyan könnyű egy ekkora vasbeton tömböt szétlőni. Páncéltörő gránáttal is többször kell odalőni.

Vajon mennyit és meddig finanszíroznak az 1M € darabárú rakétából? A másik kérdés hogy miről indítják az 1300 kg-os fegyvert? Anno a Brimstone is futtatva volt és az sem váltotta meg a világot.
Hát a még meglévő Su-27 vagy a Mig-29 súlyban elbírná elvileg. Más kérdés, hogy egyáltalán lehetséges ráimplementálni azokra a vasakra valahogyan. Nem nagyon hinném. Bár az is igaz, hogyha nem lenne valami megoldás akkor nem adták volna át a britek.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 556
13 670
113
Ez nagyon, nagyon jó hír! Kár az ATACMS-ért, a Storm Shadow kulcsfontosságú ha integrálni tudják az ukrán eszközökre.
Szerintem ez az utolsó dolog amire vártak az ukránok. Végre bent van.
Remélem az amerikaiak is meggondolják magukat.

Az a helyzet hogy a HIMARS megkerülhetetlen volt az orosz logisztikai háttér felpuhításában a hatótávjával. Csak hogy ősz óta az orosz hadianyagraktárakat hátrébb tolták ami persze az oroszokat is negatívan érinti. A Storm Shadow képes lesz a teljes Ukrán területet lefedni, beleértve a Kerchi hidat, ezáltal még mélyebben fel lesz puhítva az orosz katonai logisztikai hálózat. Ez biztosíthatja az orosz tüzérség hatástalanítását még súlyosabb lőszerhiányt okozva.

Várhatóan akkor számíthatunk az igazi ukrán offenzívára, ha elkezdenek egyre gyakrabban szállingózni a hírek megsemmisített orosz bázisokról és lőszerraktárakról mélyen az ellenséges területen.

És honnan indítanák a Storm Shadow-ot ? Az egy légi indítású robotrepülő, nem szárazföldi indítású.

Ha meg ATACMS-t kapnának az ukránok, akkor onnantól már nem finomkodnának / játszadoznának az oroszok, hanem vérszemet kapnának és normális háborúban begyalulnák az Ukrán Hadsereget ...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Ha meg ATACMS-t kapnának az ukránok, akkor onnantól már nem finomkodnának / játszadoznának az oroszok, hanem vérszemet kapnának és normális háborúban begyalulnák az Ukrán Hadsereget ...
Nagyjából mindegy akkor is, ha megkapják: amit védeni “kell” (kiemelt katonai/infra célpontok), azt pont meg is tudják védeni egy ilyen taktikai ballisztikus rakétától.
Amit nem védenek (random buszpályaudvar, mint amilyeneket Donyeckben is lőnek az ukránok), azt ezután se tudják megvédeni.
Arra pedig talán az USA se ad ilyen rakétát, hogy terrorakciókra lőjék el azokat.

…Kivétel ez alól, ha az a szándék, hogy eszkaláljanak - szeritnem ha civileket lőnének így, akkor már nem foghatják vissza magukat, az orosz héják darabokra szednék Putyint meg a sleppjét. Akkor lenne egyenértékű (v erősebb) válaszcsapás.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 074
36 519
113
És honnan indítanák a Storm Shadow-ot ? Az egy légi indítású robotrepülő, nem szárazföldi indítású.
Ugyan onnan mint a HARM-okat!
SU-24, MiG-29, stb. - már rég kifejlesztettek egy adaptert a szovjet-orosz és a nyugati fegyverfelfüggesztők közé.

Földön beprogramozzák a céladatokat, a repülőgép felcipeli a megfelelő magasságra és leoldja - ennyi!

Ez már a Kercsi-hídat is elérheti - mennyi jut át a légvédelmen az más kérdés. Egy nagyobb légvédelmet lekötő drón támadásba kell "bele rejteni" a nagyobb siker érdekében...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ugyan onnan mint a HARM-okat!
SU-24, MiG-29, stb. - már rég kifejlesztettek egy adaptert a szovjet-orosz és a nyugati fegyverfelfüggesztők közé.

Földön beprogramozzák a céladatokat, a repülőgép felcipeli a megfelelő magasságra és leoldja - ennyi!

Ez már a Kercsi-hídat is elérheti - mennyi jut át a légvédelmen az más kérdés. Egy nagyobb légvédelmet lekötő drón támadásba kell "bele rejteni" a nagyobb siker érdekében...
A HARM kb 350kg a Storm Shadow 1300… a Szu-24 belső tartón viheti, de abból mennyi repül még? 29-esnek nem tudom hány olyan függesztőpontja van ami elbírja. Erre irányult a kérdés.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
The UK had communicated to Russia back in December 2022 that it would supply Ukraine with new capabilities
if the targeting of civilians continued...
Fv2Ffz_WAAA8mX3


Mindeközben
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 419
46 172
113
Ukrán rendőrök jöttek, hogy mozgósítsák egy Leopard következő sofőrjét, de felesége, Khokhlushka más véleményen van.

A helyzet Bahmut irányban - 2023. május 11

A PMC "Wagner" egységei folytatják az offenzívát Bakhmut városában:
A város északnyugati részén a "zenészek" Medvegyev, Csernyakhovsky, Tolbukhin utcáin haladtak előre.
A Zenekar rohamkülönítményei számos állást elfoglaltak a Levanevszkij és az Ukrajna Védelmezői utcák kereszteződésénél.
Bakhmut déli részén a PMC "Wagner" egységei elérték a Lesznaja utca 1. vonalát.
A város körüli helyzet:

Az RF fegyveres erők 9. gépesített lövészezredének egységei elhagyták az erdősávot és az erődített területet, észak felé húzódtak vissza 600 méteres mélységig, és ezzel újra megnyitották a Csasov Jar-Bakhmut utat az ukrán fegyveres erők előtt.
Az ukrán fegyveres erők ellentámadása következtében az RF fegyveres erők elveszítettek egy 650 m széles és 600 m mély frontszakaszt Bogdanovka térségében.

Fel kell hagyni a túlzásokkal. A déli szárny nem veszett el. RU tartja a csúcsot Kliishiivkán, ami rendkívül megnehezíti az UA továbbjutását. Ez háború. Teljesen normális, hogy van egy kis oda-vissza. Ez minden nap megtörténik, csak nem minden kerül nyilvánosságra. A csaták még mindig 98%-ban a csatorna mentén zajlanak. Amíg az UA nem tör át itt nagy léptékben, és ez alatt tényleg nagy léptéket értem, addig nagyjából még mindig minden kézben van. Sokan azt is elfelejtik, hogy eddig tulajdonképpen csak a csatorna túloldalán lévő hídfőt foglalták vissza. És nem igazán jutott el a csatorna túloldalára. Szerencsére Wagner ezt ki tudta védeni. Csak 2 csata van a csatornától keletre, de az UA jelenleg alig halad előre.
Wagner mindent megtesz azért, hogy Bakhmut és a széleken kialakult helyzetek újra rendeződjönek. Hadd dolgozzanak most a srácok, aztán meglátjuk, mi lesz a végén⚡️⚡️⚡️
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
773
7 049
93
The UK had communicated to Russia back in December 2022 that it would supply Ukraine with new capabilities
if the targeting of civilians continued...
Fv2Ffz_WAAA8mX3


Mindeközben
Nem tudom, hogy mire célzol. Talán arra, hogy az orosz képes gyátani, a két bemutatott fegyvernek megfelelő, és azokat magába foglaló spektrumon mindenféle eszközt? Erre mondjuk a világon tényleg nem sok ország képes. Az ukránok meg már szerintem egy bádog vödröt se nagyon tudnak előállítani saját erőből.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 699
8 740
113
Lehet hogy el kellene kezdeni háborúzni...

A Kreml elismerte: nagyon nehéz helyzetben vannak

„Nagyon nehéz” helyzetben vannak Ukrajnában az orosz csapatok, bár az utóbbi egy évben elértek néhány katonai célt – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a CNN szerint.

Peszkov egy bosznai szerb csatornának adott interjút, és azt mondta: Oroszország azért halad előre lassan Ukrajnában, mert „egy különleges hadműveletet hajt végre, nem háborút vív”.

Elismerte, hogy az ukránok még mindig Bahmutot védik, de azt is hozzáfűzte, hogy szerinte nagyon nagy erőket összpontosítottak oda, és állandóan erősítéseket küldenek a városhoz. MIndeközben a Nyugatot vádolta meg a háború kiprovokálásával, és azt mondta: Oroszország „túl erős állam ahhoz”, hogy feladja a pozíciót, valamint addig nem fognak kommunikálni a nyugati médiával, amíg „nem érdekli őket az igazság”.
Mi az a dolog ami miatt ez nem nevezhető háborúnak? Miben lenne más egy háború?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 556
13 670
113
Ugyan onnan mint a HARM-okat!

És lett-e tömeges bevetésük a HARM-oknak a MiG-29-esekről ? Lettek-e nagyszámú SEAD / DEAD / EW ellenoffenzívák ?

Ez már a Kercsi-hídat is elérheti

Mi értelme, mi jelentősége lenne a Kercsi-híd bombázásának ?

Az orosz katonák Kremminánál, Bahmutnál, Vuhledarnál, Tokmaknál, Energodárnál és Nova Kahovkánál vannak, ezek mindegyikéhez szárazföldön szállítják az utánpótlást. Továbbá a Krím és Oroszország között is megteremtették a szárazföldi kapcsolatot, nincsenek rászorulva az amúgy is működésképtelen és nagyjavítás alatt álló Kercsi-hídra.

A Kercsi-híd az státusszimbólum az oroszoknak, a további rongálásuk, esetleges összeomlasztásuk az garantáltan felbőszítené őket ...
 
W

Wilson

Guest
Szerény véleményem szerint:

1. Nem hiszem, hogy lesz ukri ellentámadás.
2. Nem gondolom, hogy az ukrik képesek bármilyen jelentős támadást kezdeményezni az oroszok ellen.
3. Nem feltétlenül a koordináció lesz az ukriak erőssége az esetleges ellentámadás során, viszont gyengeségként számolnunk kell vele.
4. Nem hiszem, hogy jelentős hatást gyakorolna az oroszokra az ukri ellentámadás, még ha bekövetkezne is.
5. Amennyire a terület ismerem, délen megerősített orosz védelem fojtana el csírájában bármilyen ellentámadást.
6. Bármilyen jelentősebb ukri ellentámadás katasztrofális következményekkel járna a maradék hadseregükre. Pont ezért lehetséges tehát, hogy az oroszok megpróbálnak nekik gyengének tűnő pontokat felkínálni, de addig is megfelelő az oroszoknak Bahmutban darálni az ukrikat, és mindenféle dezinfóval fűteni az ukri reményeket a végső bahmuti sikerre.
7. Nem gondolom, hogy az ukri ellentámadás számottevő hatást gyakorolna az esetleges béketárgyalásokra, de minden nappal egyre rosszabb az alkupozíciójuk. Oda jutottunk, hogy már a nyugat is pedzegeti hogy ukrajnának területeket kellene feladnia. Minthogy nem maradt ukrajnában akaratnyilvánításra képes népesség, az állam megsemmisülése folytatódik a nemzetvesztő junta asszisztálásával, a globális fegyveripar nagya örömére.
8. Az ukrik semmiféle ellentámadásra nincsenek felkészülve, annyit tudnak tenni, hogy a maradék élőerőt tolják az ágyútűzbe, meg sporadikus dróncsapásokkal keltik azt a látszatot, hogy még van esély.
9. Tehát nem látok semekkora esélyt az ukrik sikerére. Most már az egyetlen esélyük de hamar az lenne, ha lemondanának a már de jure Oroszorszaghoz csatolt területekről, és választanának egy moszkvával nem ellenséges kormányt. Ez esetben 30 év alatt visszamászhatnak egy moldáv szintre de ez a max. Ehelyett az elnyúló háború folytatásával most már nem csak az államiságuk a tét hanem konkrétan a nemzetté válás kezd hiú remény lenni.
A véleményedet tiszteletben tartva én úgy gondolom, hogy nagy valószínűséggel lesz ukri ellentámadás/ellentámadások , hogy aztán mennyire lesz sikeres és, hogy mennyivel fog javulni az ukrik pozíciója egy (sikeres) ellentámadás következtében erre majd az idő fog választ adni.
Vagyis kvázi csak takarítottak. Az ellenség krémjét szétverték a levegőből, egy vak, megtépázott ellenséget henteltek le. Nagy kaland, abból konzekvenciát vonni arra jó, hogy megalkossa a "mindenható XX nyugati fegyver" fanclubot (értsd nem a paramétereken alapuló képességanalízist)...
Ebben nagy vonalakban egyetértek veled amúgy sem vagyok híve, annak , hogy egy harceszközt értékét az autóskártya módszerrel állapítsuk meg. Az kétségtelen, hogy a nyugati doktrina és különösen az amerikai arra épül, hogy a légierő az elsődleges csapásmérő eszköz amelynek a célja az ellenséges légierő és légvédelem megtörése és azt követően a légierő legyalulja az ellenséges haderőt és annak hátországát majd ezt követően lép szintre a szárazföldi haderő , hogy a légierő aktív támogatásával befejezze a hadműveletet.
Azért ez is bonyolultabb. Mert létezik a légifölény, meg a letiltott légtér. És ebben van a csapdája az egész helyzetnek.
A nyugati haderők mindig is a légierőre építettek légvédelem terén (mert egyben offenzív képesség is), míg az USSR a GBAD légvédelemre. Namármost Ukrajna offenzív szerepet kapott, amihez már lengették is be korábban a több száz darabos 4.th gen flottát - de az orosz idejekorán nekik ment a durván 2026-os céldátum előtt (akkor mentek volna átfegyverzés után a Donbassba/Krímbe).

Szóval most nincs légierő - légvédelem meg ugye a doktrína miatt közel sem az a brutális rendszer, ami az orosznál megvan. Vagyis nem lehet sem légierős védelmet adni (okkal nevezték meg az oroszok vörös vonalnak), sem GBAD csapatvédelmet, mert az meg alig van. Szóval totál szar helyzetben vannak e téren, kínjukban drónoznak meg összegereblyézték az összes létező ex-szovjet harci gépet a bolygóról.
A RuAF meg köszöni szépen jól van (légi harcban egy gépet sem vesztettek, légvédelemtől is főleg öreg szarokat), éppen zárkóznak fel precíziós csapásmérés terén és tovább darálják a légvédelmet. Az ukránokon keresztül a nyugatiak ugyanis nem tudnak sem légifölényt kialakítani (nincs 4.th gen harci gép kultúra, nincs mit megtámogatni), és egyre kevésbé a légteret letiltani (légvédelem amortizálódik le), a csapatvédelem pedig így gyakorlatilag megoldatlan (S-300 előre tolása nagyon nem jött be, az Humvee Avenger meg kb. halottak a csók).

Hogy az ukránok a légitámogatás minden létező formáját nélkülözni kénytelen majd az orosz légierő és GBAD miatt, az már csak hab a tortán, mindent a szárazföldi csapatoknak kell megoldani. Mert ami Szu-24/25 meg heli ki van nagyritkán rendelve, azok rendszerint egyirányú utazásra indulnak...
Azért nem csak ősrégi szarokat vesztett az orosz légierő hanem lőttek le az ukrik Szu-34-t Szu-35-t is.

Az kétségtelen, hogy most az ukriknak nehezebb dolga van mint tavaly ősszel Harkovnál ahol földi légvédelmi rakéta rendszerekkel voltak képesek hatékony légvédelmi ernyőt biztosítani az áttörést végző ukri gépesített dandároknak , most egyrészt készülnek az oroszok az ukri ellentámadásra másrészt az orosz légierő is a hatékonyabb működés jeleit mutatja, az nem kérdés, hogy gyakorlatilag az ukri ellentámadás sikere múlik attól , hogy hatékony légvédelmet biztosítsanak az ellentámadást végrehajtó ukri haderőnek és ezzel nem vitás, hogy teljes mértékben tisztában van az ukri hadvezetés is kíváncsian várom, hogy tudják majd megoldani ezt a kritikus feladatot.

Hozzáteszem a nyugati légvédelmi harceszközök mellett még mindig kapnak exszovjet légvédelmi rakétarendszereket legutóbb épp a csehek jelentették be, hogy két KUB üteget adnak át az ukriknak.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 043
41 837
113

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 899
13 596
113
Nem tudom honnan szedik. Érdekes lenne. Onnantól bevethető a több százezres orosz sorkatonaság. Halálos ítélet a hoholoknak. Na meg lenne e annyi frontról lenyúlt technika e hogy ne hiányozzon. Repülés? Sztem nagy hülyeség. Bár nyalván nem a te hibád.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: vontod and Chima3ra