Értem.
A vadászgép beszerzés ügye nálunk jelenleg a nincs mit és nincs miből kérdése.
Az előbbire egyesek a JAS-39E-t adták meg, míg az utóbbira lenne a válasz a további JAS-39C gépek beszerzése.
Reálisan számolva, szerinted mennyi további gépre van pénz?
Van egyátalán flottabővítésre pénz?
Szerintem a "nincs pénz" alapvetően nem akadály. Ha most nincs pénz, amikor a GDP 2+%-át költjük honvédelemre, akkor a Gripenek eredeti beszerzésekor sem volt ez opció. Alapvetően a svédek a cseheknek vagy 2 éve kijelentették, hogy nem hajlandóak további lízing lehetőséget biztosítani neki. Azaz ha továbbra is Gripent akarnak üzemeltetni, akkor tessék szépen kiköhögni. Namost azóta ugye az F-35-re bejelentkeztek, de állítólag folynak tovább a tárgyalások a Gripenekről is, és már van olyan opció, hogy tovább béreljék a századukat.
Én azt gondolom, hogy akár további Gripenek lesznek megrendelve (most nem a 4 plusz gépről elmélkedek), akár másik típus, biztos, hogy napirenden van a flotta bővítése. Több jel és hadipari lépés is arra utal, hogy a háttérben folynak tárgyalások. Szerintem Koreával, és a svédekkel (brazilok bevonásával) biztosan kapcsolatban vagyunk.
Hogy mikor kerül megvalósításra, az nyilván a pénzügyektől is függ. Van több nagy horderejű állami beruházás, ami komolyan befolyásolja a rendelkezésre álló pénzt. Nyilvánvaló, hogy atomerőmű vonalon 1-2 éven belül be lesz jelentve egy második projekt is. Ha tippelnem kellene, akkor a koreai vonalon várok ott befutót. És nem elsősorban technológiai oldalról lesznek előnyben, hanem hogy elég jó finanszírozási feltételeket tudnak teremteni.
Ezen felül van több stratégiai beruházás is, mint Ferihegy visszavétele, de mint tudható az arabokkal ott is be fogunk tudni vonni finanszírozót.
Ha belegondolunk egy hatalmas (mert ugye egy erőmű nem 2 fillér), a koreaiak általl biztosított hitelkeret az erőműre azt jelentené, hogy óriási eszközkeretet tudnánk bevonni nagyon olcsón. A Koreai jegybank jelenleg 3,5%-on tartja az alapkamatot. Ez egy kimondottan előnyös konstrukció lenne, ahhoz képest, hogy mondjuk 15+%-on kellene kötvényt kibocsátani. Ahogy az orosz Paksi hitelkeret is fel lett használva részben amikor kedvezőbb volt, mint a piaci tőkebevonás, úgy egy hasonló buli a koreaiak esetében is játszhat. És ugyan ez a konstrukció jó lehet a Boramae beszerzése kapcsán is. Ne feledjük, hogy nekik megrendelő kell a típusra, hogy sikeressé tegyék, valamint, hogy a saját otthoni felhasználásukat tegyék olcsóbbá a nagyobb teljes példányszámmal.
A svédek esetén ugyan ez a helyzet.
Szóval ha magunknak kellene ezeket a stratégiai beruházásokat finanszírozni, akkor biztosan marad a max. 18db Gripen C/D még jódarabig. És akkor az EU-s pénzekről még nem is beszéltünk.