Az volt a hivatalos magyarázat korábban hogy a jelenleg elérhető gépek különböző okokból nem felelnek meg nekünk.
Pénzt kértek érte a rohadékok, mi?

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:
Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.
Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.
Az volt a hivatalos magyarázat korábban hogy a jelenleg elérhető gépek különböző okokból nem felelnek meg nekünk.
Miért, Kelet-Ukrajna milyen messze van Nyugat-Ukrajnától? Mennyit tud körözni a Gripen C?Mit tagad es ki?Sehova nem kell 1000 kilomteres tavolsag, ertelmetlen, amit allitasz.
Ugyan dehogyis.
Itt van korabban az evtizedes F-16 es F-15 amerikai uzemelteto mernokkatona blogja, konkretan darabokra szedi ezt az egesz idiota elkepzelest, hogy a single-engine, alulbeszivos F-16 barhonnan uzemeltetheto lenne, mint vegytiszta kifutorol.
Libiaban szetepelt,de nem valami dicsosegesen.Lenxegeben semmit nem tudtak vele kezdeni,mert a sved gepek nem bolzak kepesek kommunikalni a NATO szabvanyon.Vegul oreg,meg filmre dolgozó kontenerrel felderitettek.......@kamm Mindennemű hidden agenda nélkül kérdezem: honnan tudjuk ennyire biztosan, hogy a SAAB EW rendszerei ennyire ütősek?
Valamiért mindig, amikor szóba kerül nálad a Gripen, hirtelen úgy pozícionálódik, mint valami szuperfegyver, ami mindent is tud jammelni.
Szóval: honnan tudjuk ezt biztosan, figyelembe véve, hogy kurrens EC(C)M rendszerekről kb semmi se tudható publikusan a dobozok befoglaló méretein kívül?
Csak mert nekem nem áll össze a kép, mert egy olyan rendszerről beszélünk (a Gripen esetében), amely éles (/forró) konfliktusban tudtommal még nem szerepelt sehogy.
Megköszönöm, ha nem bunkózol a válaszodban.
Ami azt illeti,a nemetek F4,F104,es Tornado gepekkel csinaltak,fon vannak s felvetelek a YT-on.Francik meg Mirageokkal.Sot,az F1 es s III/V valozatokkal meg fuves szuksegrepterekre is kitelepultak.Miért, Kelet-Ukrajna milyen messze van Nyugat-Ukrajnától? Mennyit tud körözni a Gripen C?
akkor én photoshopoltam a képeket? nem értem, ott a kép, Tajvan évtizedek óta csinálja az útról való üzemeltetést, akár csak Finnország.
A hidegháború alatt még németországi gyakorlatokon tudták (vagyis nem tudták, hogy ezt nem tudják mint te tudod hogy nem tudták) üzemeltetni az F-16-ot és F-15-öt is az autpályáról, aztán ez a tudás kikopott mert Ahmed, a kecsekepásztor ritkán bombázza le a repteret, most majd mind újra tanulják, hisz láthatóan a feladat megoldható és hasznos. Ez nem a Gripen különlegessége, hiába reklámozzák ezzel, pláne hogy a futóműve rühelli a nem tökéletes felületet.
![]()
![]()
Hát, nekünk két éve azt mondták valami útügyi képzésen hogy európában három ország foglalkozik meg ezzel: Finnország, Svédország és Lengyelország. A lengyelek 2014-ben is adtak át ilyen útszakaszt, de ott csak Szuhojjal találtam képeket gyakorlatról.Ami azt illeti,a nemetek F4,F104,es Tornado gepekkel csinaltak,fon vannak s felvetelek a YT-on.Francik meg Mirageokkal.Sot,az F1 es s III/V valozatokkal meg fuves szuksegrepterekre is kitelepultak.
Rs a nemet uthalozstnak is vannak tartalek repternek elokeszitett szakaszai.
Semmi extra nincs a Gripenben,e szempontbol sem.
Nem akarok senkit, semmiről meggyőzni, engem úgy általában érdekel, hogy ha EW rendszerekről beszélünk, akkor a teljesítményükről honnan lehet tudni érdemlegeset, figyelembe véve, hogy alig tudni a kurrens darabokról valamit.Libiaban szetepelt,de nem valami dicsosegesen.Lenxegeben semmit nem tudtak vele kezdeni,mert a sved gepek nem bolzak kepesek kommunikalni a NATO szabvanyon.Vegul oreg,meg filmre dolgozó kontenerrel felderitettek.......
Cken nincs MAWS,nincs vontatott csali,egy 25 eves nem tul rros zavaroado van benne.90rs evek beli magyar ertekeles szerint,jocskan elmarad a Mirage 2000-5 zavaro kapacitasstol.Amit jonak szoktak ertekelni,az a besugarzas jelző es jelfogo rendszere.Hogy sz F16Cnel jobb van rajta- dehat azon rgy 80 ss evekbeli rendszer volt akkoriban,dzoval annyira nem meglepő.
Ebe meg az egyik beszállító az Elbit,pl a ezen már van MAWS,az Elbit PAWS,ami az IAF F16In,meg a kolumbiai Kfireken is van .ECM rendszerebe meg az ugyancsak ezeken a gepeken levo Esmars V4 elemeibol szallitanak.NEM az Adirhoz kifejlesztett ujabb generacios vuccokst kaptaa Gripen E (Kfir NGt viszont szokkal ajalgatjak)
Szoval a Gripen egy regi Block 15 F16hoz képest szuperletivusz,fe a C az F16AMhez kepest mar csak nemileg jobb- es meg az is az AM valtozattol fugg.Gripen E sem olyan huuuu de nagyon nagy szam a tobbi korszeru elektronikas vetelytarshoz képest.F16V biztosan jobb nala,F35 hoz meg hozza se lőhet.Es ami azt illeti,legalabbis az Elta beszallitotta elektronika egy generacioval elmarad a Kfir NGbe ajanlotthoz képest.Jogy az olasz radar hogyan viszonyul az az Elta uj radarjahoz kepest,az jo kerdes.A forgathato antenna miatt niztos nagyobb a latoszoge,biszont sz Elta 2052 már egy LPI technologias tadar.Es az F16V radarja is biztsan fejlettebb a Ravennel.
Szoval a Gripen E a Gripen Cnel joval fejlettebb-de a vetelytarsakhoz kepest nem Inkabb elmarad toluk.Arexis pod sem egy egyedi szuper cucc,amcsik rs a zsidok is tobb hasonlo,es valoszinuleg jobb podot is kinalnak.
Kammot ugyan errol doha a budos eletben nem fogod meggyőzni,de a hit nem racionalis dolog.
Nem épp az a háború egyik nagy felismerése, hogy a 4/4+ generációs repülőgépekeket legyőzi a légvédelem, a légvédelmet pedig legyőzi a mindenféle drón és rakéta (ha máshogy nem akkor "sok lúd disznót győz" elven)?
Hh vegevel lealtak vele Anno mi MiG21el a tabori,fives repteres modit hyakoroltuk.Hát, nekünk két éve azt mondták valami útügyi képzésen hogy európában három ország foglalkozik meg ezzel: Finnország, Svédország és Lengyelország. A lengyelek 2014-ben is adtak át ilyen útszakaszt, de ott csak Szuhojjal találtam képeket gyakorlatról.
Ha valaki konkretan es szakavatottan leirna nekem,hogy melyik rwndsuer,hany es milyen hullamhossz meg smplitudo-slighanem egy kukkot sem ertenekeg belőle......Nem akarok senkit, semmiről meggyőzni, engem úgy általában érdekel, hogy ha EW rendszerekről beszélünk, akkor a teljesítményükről honnan lehet tudni érdemlegeset, figyelembe véve, hogy alig tudni a kurrens darabokról valamit.
A Gripent illetően köszi az infókat.
Ennél, hogy milyen hullámhossz, stb, szerintem ez komplexebb, szerintem manapság a döntő tényező ezekben a rendszerekben az a (jel)adatbázis lehet, amely alapján pontosan beazonosítják és zavarják a légvédelmi radarokat. Ezek már nem ilyen szélesspektrumú holmik, szerintem az ellen már használható védelem lehet a modern légvédelmi rendszerekben.Ha valaki konkretan es szakavatottan leirna nekem,hogy melyik rwndsuer,hany es milyen hullamhossz meg smplitudo-slighanem egy kukkot sem ertenekeg belőle......
De ha azt tudjuk,hogy a Gripen Eben az F16Inen levo alrendszerek vsnnak, és ezzel a Gripen E jobb nagysagrenddel a Cnel,akkor szerintem nem nehéz kételkedni a szuper mendent zavaro C kepessegben,mikor tudjuk,hogy sz F16I horizont ala menekul egy. 60 ss evekbeli raketa elol.....Es lepottyan,ha késlekedik.Ezek utan mennyi rselye lehet a Gripen Cnek 30-40 evvel fejlettebb rendszerek ellen?
Az oldal nem található....Már thaiföld is ki akar szállni a gripenből..
Már thaiföld is ki akar szállni a gripenből..
Itt a működő link. Gripenről nincs szó benne:Az oldal nem található....
Megin visszakerdezek,melyik Kubot?Melyik radarjat?Merthogy a 73ban bevetett export,meg a mi 90 es evekben modernizalt Kubunk kozott azért EW teren igencsak van különbség.Es ket radarja van,kulonbozo technologiaval.73ban a zsidok az export Kvadratot nem mertek zavarni,mert a rendszer raallt a zavaroraKorsueru LPI radar impulzusonkent valtoztatja a frekit es a hullamformat,meg a jeleroseget.RWS hattetzajnak erzekeli,mert nincs rendszer benne,ami alapjan ki tudna szurni a hatterzajbol A radar jelfeldolgozoja meg kiszuri a sajat visszavert jeleit a zavaradbol,mert a zavaró keptelen a folyamatossan valtozo jeleket zavarni.Egyszerre az osszes grekit,minden lehetseges hullamformaval nem lehet zavarni.Ennél, hogy milyen hullámhossz, stb, szerintem ez komplexebb, szerintem manapság a döntő tényező ezekben a rendszerekben az a (jel)adatbázis lehet, amely alapján pontosan beazonosítják és zavarják a légvédelmi radarokat. Ezek már nem ilyen szélesspektrumú holmik, szerintem az ellen már használható védelem lehet a modern légvédelmi rendszerekben.
...Ami viszont megmagyarázza azt is, hogy az izraeliek miért járhatnak ennyire elől a témában (az ő hírszerzésük, ugye).
De továbbra is várom a megfejtést, hogy egy Gripen (C vagy E, tökmindegy) EW rendszereit hol láttuk validálódni, honnan tudjuk, hogy mennyire jók. Mert olvasni már sokat olvastam mindenféle magazinokban a témáról, de azért egy-két harctéri tapasztalat talán hitelesebb lenne.
Nyitott vagyok arra is, ha valaki mondjuk a rendszer ismert működéséből, kvázi elméleti alapon vezeti le nekem, hogy a SAAB rendszere miért is olyan jó (és miért tudható, hogy "már a Kubot is jammeli").
Ja,meg azt is tegyuk mar hozza,hogy a Kub egy elavult rendszer volt mar a Gripen kifejlesztese idejen.A Buk a korszerű rendszer,meg a NASAMS, és a tobbi.Vagyis ha tortenetesen tudja is zavarni a Kubot,a legkorszerubb valtozatat is,olyan sokra nem megyunk vele ......Megin visszakerdezek,melyik Kubot?Melyik radarjat?Merthogy a 73ban bevetett export,meg a mi 90 es evekben modernizalt Kubunk kozott azért EW teren igencsak van különbség.Es ket radarja van,kulonbozo technologiaval.73ban a zsidok az export Kvadratot nem mertek zavarni,mert a rendszer raallt a zavaroraKorsueru LPI radar impulzusonkent valtoztatja a frekit es a hullamformat,meg a jeleroseget.RWS hattetzajnak erzekeli,mert nincs rendszer benne,ami alapjan ki tudna szurni a hatterzajbol A radar jelfeldolgozoja meg kiszuri a sajat visszavert jeleit a zavaradbol,mert a zavaró keptelen a folyamatossan valtozo jeleket zavarni.Egyszerre az osszes grekit,minden lehetseges hullamformaval nem lehet zavarni.
De ez mar a mezei halandonak a misztikum vilaga.En legalabbis egy kukkot nem ertek belole,hogy mit hogyan is csnalnak .A metodust azt igen,de a konkret cselekmeny mar kina
ja,meg
Egyikünk sem tudja itt hogy pontosan mit is tud zavarni a Gripen-C EW-rendszere - eléggé titkos infó.Ja,meg azt is tegyuk mar hozza,hogy a Kub egy elavult rendszer volt mar a Gripen kifejlesztese idejen.A Buk a korszerű rendszer,meg a NASAMS, és a tobbi.Vagyis ha tortenetesen tudja is zavarni a Kubot,a legkorszerubb valtozatat is,olyan sokra nem megyunk vele ......
Ehez kepes anno minden dd- hoz terveztek egy REH szazadot,plusz egy REH zl-at,smit kesobb ezred szintre kivantak fejleszteni.....Egyikünk sem tudja itt hogy pontosan mit is tud zavarni a Gripen-C EW-rendszere - eléggé titkos infó.
Szerintem néhány tucat ember lehet az országban aki igazén mélyen ért az elektronikai harchoz.
Jelenleg csak egyetlen század szintű EW alakulata van csak a MH-nak is, pedig ebbe érdemes lenne többet fektetni...