"Az meg hogy háború esetén is szar lesz, ezért még békeidőben is tegyük pokollá a katonák életét, jórészt felesleges szivatasbol, ne haragudj meg, de ostoba hozzáállás."
Ezt magyarázd meg az amerikai tengerészgyalogosoknak. Még azt is limitálják, hogy egy katona hányszor rághat meg egy falatot mielőtt lenyeli. Na ez az igazi baromság. Mellesleg a szívatással én sem értek egyet. De nem árt, ha megtapasztalják milyen álomból felébredni. Nem kell ebből minden esti rendszert csinálni, de 1-2-szer belefér. Csak akkor értelmes, katonai feladatot kapjanak legalább.
Úgy látom a Horthy olvasás itt már toposz lesz, Vadai egyszer bedobta, és mindenki leragadt vele.
Az altisztek keménysége, valamint a valóságoshoz hasonló életkörülmények, szituációk, nem szívatás. Mentálisan olyan katonákra van szükség, akik éles helyzetben is elviselik az alig elviselhető körülményeket.
Ehhez gyakorlással lehet némi alapot teremteni.
Én annak idején, még egész éjszakákat húztam le a BMP parancsnoki ülésében, ülve. Aludni alig, esett az eső, ami a rossz tömítések miatt lecsöpögött rám. Ehhez éjszakai menetek, harcászattal. Hideg kaja, napokig.
Teljes kimerülésig ment egy adott gyakorlaton sok minden. Amikor az ember, egy héten egyszer ürít székletet, mert annyira kimerült és larottyant, hogy nem kell neki egyszerűen többször, az már jelzi, hogy a végsőkig kihajtották.
Velem megtörtént. De eszembe nem jutott, hogy valami hatalmas sérelem ért. Katona voltam, lövész, ennyi.
Itt meg lassan lesz aki ombudsmant hívna, mert elrendeltek hirtelen egy gyakorlatot.