Hát azzal nagyon előrébb leszünkSzerintem holnap reggel, 8-kor, megrendelnek még 1500 rendőr sisakot, gumibottal, pajzzsal.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát azzal nagyon előrébb leszünkSzerintem holnap reggel, 8-kor, megrendelnek még 1500 rendőr sisakot, gumibottal, pajzzsal.
Hogy a Vargaba belefagyjon a sz@r, hogy szetlovik a hazat. Akkor talán megérti, hogy muszáj lenne költeni védelemre - amíg még van miből...Nemtudom hogy mi kell még hogy hájtek Kristóf ne csak beszéljen a haderőfejlesztésről...??
Több mint 20 magyar KFOR-katona is megsérült a koszovói Zvecsanban kitört zavargásban
A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint hét ember állapota súlyos.hvg.hu
Nem hiszem, hogy ő dönti el. Felvázolja a számokat és pénzügyi kockázatokat Orbánnak aztán ő megmondja "go" vagy "no-go".Hogy a Vargaba belefagyjon a sz@r, hogy szetlovik a hazat. Akkor talán megérti, hogy muszáj lenne költeni védelemre - amíg még van miből...
Ha utána nézel, hogy milyen alegységben teljesítenek szolgálatot a magyarok, akkor kis logikával rájössz, hogy mi lehet az oka a nagyobb számú magyar sebesülteknek.Keleti szomszédunknál másfél éve tart a háború. Most a déli szomszédunknál is forrnak az indulatok. Ráadásul KFOR tagok is vagyunk, elég nagy létszámmal. Lehet tervezgetni, meg számítani a háborúra ekkor meg akkor, de ha az események eszkalálódnak, akkor semmi nem az elképzelések szerint alakul. Tényleg gyorsítani kéne.
Más: Nem sok egy kicsit az a 20 magyar sérült? A többieknek mennyi volt? Az olaszoknak úgy tudom 11 vagy 14 sérültjük van. Engem nagyon zavar Böröndi zárt körben elhangzott, de a sajtóba kikerült beszéde, amiben elmondja, hogy az oroszok nagyon gyengék, de mi is azok vagyunk. Vagy valami ilyesmit mondott.
Keleti szomszédunknál másfél éve tart a háború. Most a déli szomszédunknál is forrnak az indulatok. Ráadásul KFOR tagok is vagyunk, elég nagy létszámmal. Lehet tervezgetni, meg számítani a háborúra ekkor meg akkor, de ha az események eszkalálódnak, akkor semmi nem az elképzelések szerint alakul. Tényleg gyorsítani kéne.
Más: Nem sok egy kicsit az a 20 magyar sérült? A többieknek mennyi volt? Az olaszoknak úgy tudom 11 vagy 14 sérültjük van. Engem nagyon zavar Böröndi zárt körben elhangzott, de a sajtóba kikerült beszéde, amiben elmondja, hogy az oroszok nagyon gyengék, de mi is azok vagyunk. Vagy valami ilyesmit mondott.
De nemcsak ezért. Tömegoszlatásra mi és az olaszok voltak kiképezve,, odarendelve.Harmadik legnagyobb létszámú kontingens a magyar.
Te sem erted, hogyan mukodik Orban meg a NER... Orban eldonti a prioritasokat, de Varga donti el, melyikre mikor van penz. Szazszor elmondtak mar itt is sokan, meg interjukbol is kiderult. Orban nem egy penzugyi figura, o Vargara hallgat.Nem hiszem, hogy ő dönti el. Felvázolja a számokat és pénzügyi kockázatokat Orbánnak aztán ő megmondja "go" vagy "no-go".
Ha tényleg úgy gondolnák, hogy küszöbön áll egy háború, akkor óriási hitelek felvétele árán is öntenék a pénzt a honvédelembe. De ahogy Orbán mondta: azt kell nézni amit csinál, nem azt amit mond. A cselekedetei alapján meg nem számít háborúra rövid távon.
A fejlesztéseket 2030-ról 2028-ra hozták elvileg előre - nem 2026-ra vagy 2025-re.
Szóval nem valószínű, hogy Varga a hibás, hogy nincs megrendelés: egyszerűen Orbán nem látja szükségét, hogy gyorsabban fejlesszünk, különben kiadná hogy szerezzenek rá pénz akár a föld alól is.
Azért Vargának is van egy főnöke.Hogy a Vargaba belefagyjon a sz@r, hogy szetlovik a hazat. Akkor talán megérti, hogy muszáj lenne költeni védelemre - amíg még van miből...
Mit mondott a Böröndi?Keleti szomszédunknál másfél éve tart a háború. Most a déli szomszédunknál is forrnak az indulatok. Ráadásul KFOR tagok is vagyunk, elég nagy létszámmal. Lehet tervezgetni, meg számítani a háborúra ekkor meg akkor, de ha az események eszkalálódnak, akkor semmi nem az elképzelések szerint alakul. Tényleg gyorsítani kéne.
Ott konkrétan a logisztikáról beszélt, nem általánosságban.Keleti szomszédunknál másfél éve tart a háború. Most a déli szomszédunknál is forrnak az indulatok. Ráadásul KFOR tagok is vagyunk, elég nagy létszámmal. Lehet tervezgetni, meg számítani a háborúra ekkor meg akkor, de ha az események eszkalálódnak, akkor semmi nem az elképzelések szerint alakul. Tényleg gyorsítani kéne.
Aha. Majd ebressz fel, ha DJ Bobo elso rendeleset vegre leadja.A PM szerint jövőre 1796 Mrd Ft, a GDP 2,1 %-a mehet honvédelemre.
Valami 650 Mrd határvédelemre, az nekem nem világos, hogy ebből, vagy ezen felül.
A NATO gondolom a kifejezetten honvédelmi célra fordított eszközöket nézi.
Varga Mihály bejelentette: maradnak az extraprofitadók, így változnak a nyugdíjak jövőre
Varga Mihály pénzügyminiszter kedden 10 órakor adta át virtuálisan az Országház épületében Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2024-es költségvetést. Az eseményen kiderült: marad a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap, mindkettő 1300 milliárd forint feletti összegben és ehhez továbbra...www.portfolio.hu
Úgy tűnik van pénz a haderőfejlesztés folytatására. Ez jó hír.
Álljunk meg itt egy polgári szóra! Itt nem stimmelhetnek a számok.A PM szerint jövőre 1796 Mrd Ft, a GDP 2,1 %-a mehet honvédelemre.
Valami 650 Mrd határvédelemre, az nekem nem világos, hogy ebből, vagy ezen felül.
A NATO gondolom a kifejezetten honvédelmi célra fordított eszközöket nézi.
Varga Mihály bejelentette: maradnak az extraprofitadók, így változnak a nyugdíjak jövőre
Varga Mihály pénzügyminiszter kedden 10 órakor adta át virtuálisan az Országház épületében Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2024-es költségvetést. Az eseményen kiderült: marad a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap, mindkettő 1300 milliárd forint feletti összegben és ehhez továbbra...www.portfolio.hu
Úgy tűnik van pénz a haderőfejlesztés folytatására. Ez jó hír.
Álljunk meg itt egy polgári szóra! Itt nem stimmelhetnek a számok.
2022-es GDP a KSH szerint 66.387Mrd HUF volt. Idén elvileg stagnálással számolnak, azaz 0,5%-al növekedni fog - várhatóan (66718Mrd). Ha hozzávesszük a 2024-re tervezett 2,8%-os előrejelzett bővülést (68587Mrd), akkor sem egyeznek a számok.
Ha az idei költségvetés 2,1% -ával számolnak az 1394Mrd, a jövö éves tervezett GDP 2,1%-a meg 1440Mrd . Az 1796Mrd sehogy sem jön ki. Még úgy sem, hogy ideszámolnánk a 650Mrd-os határvédelmi pénzt.
Namost ez utóbbi sem lenne túl logikus, mivel a határvédelem (határvadászok) elvileg a Belügyminisztáriumhoz tartozik. Azt felesleges lenne ide keverni.
De hogy még kicsit visszatérjek a határvadászokra:
Nekem ez a 650Mrd HUF nagyon soknak tűnik! Irgalmatlanul soknak! Ugye jelenleg a cél létszám 4000fő. Gondolom ez még most sem teljes. De vegyük egyszerűség kedvéért ennyinek. A fizetésük Január 1-től 463.000Ft-ra emelkedik (gondolom bruttó). Ez ha csak a legénységi állománnyal számolunk, akkor sincs 23Mrd Ft (X)
Fizessük túl a vezetői réteget (+1X), meg fordítsunk az állomány teljes újrafelszerelésére ennek az összegnek a dupláját (+2X), meg még cseréljük le az összes fegyvert és járművet, mert mér' ne (+2x). Meg még használunk áramot, üzemanyagot (2x). Ha ezt mind összeadjuk (8X=184Mrd), és még ha bőven rá is hagyunk, sem éri el a 200Mrd-ot. A 650Mrd ehhez képest több mint 3x-os pénz! Csak a miheztartás kedvéért: 2015-től az év elejéig (7,5 év) ÖSSZESEN költött az állam usque 600Mrd Forintot a határvédelemere. Amibe persze mindent IS beleszámoltak, mivel az EU-val el akarták számoltatni az ügyet.
Szóval az, hogy 2024-ben, 1 év alatt szeretnénk eltapsolni ennyi pénzt, határvédelemre, még akkor is irreális, ha a határvadászok mellett a Rendőség és a Honvédség is besegít, és nekik is beleszámoljuk a költségeiket. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy én - szándékosan - sokszorosan túlkalkuláltam mindent.
Hogy visszatérjek a honvédelmi számokhoz.
Van még 2 opció:
Az 1796Mrd HUF az a HM teljes költségvetése. Ha ebből levonjuk az idei előirányzott sportra fordítandó 385Mrd Forintot (év közben ugyan emeltek kicsit ezen), akkor nagyjából tényleg megkapjuk a GDP 2,1%-át, azaz 1411Mrd Forintot.
Az a "baj" , hogy közben elhangzottak részletes számok is a Honvédelmi költségvetésről. Azaz 1310Mrd megy CSAK a Honvédelmi Alapba.
Ha pedig maradunk a 1796Mrd-os teljes honvédelmi számnál, akkor ez azt jelenti, hogy ebben nem lesz benne a sport, mint költségvetési terület.
Mindenesetre az 1796Mrd Forint egy olyan szám, ami brutális. Már csak annál is inkább, mert ez azt jelenetné, hogy a GDP maga 66 ezres régióból hirtelen felugrott 85.500-as régióba!
VAAAGY, nem is 2,1% lesz honvédelemre költve, hanem 2,7!
Nekem ez a 650Mrd HUF nagyon soknak tűnik! Irgalmatlanul soknak!