A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 495
46 455
113
Esetleg kerítés renoválás, erősítés? Nemrég rakta be ide valaki a betonacél dobálós Suzuki esetet, nemrég volt hír, hogy kb átjáróház a kerítés, hiánycikk szerb oldalon a létra a boltokban stb.
Arra célzol, hogy mi vesszük meg az összes létrát? :rolleyes:
Viccet félretéve: Pont emiatt tettem be a Hiradós linket, ami szerint majd 8 év alatt költöttünk határvédelemre ennél kevesebbet. Kerítéssel együtt! :cool:
Arra tudok még gondolni, hogy arra számolnak, hogy Ukrán oldalról megnő amenekültek száma, ráadásul úgy, hogy nálunk is maradnak, és akkor a gondoskodás irgalmatlanul megugrik...
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Ahogy írtam is vannak opciók. Ráadásul úgy, hogy leírták, hogy az 1796Mrd hogy áll össze (hogy ebből 1310Mrd a Honvédelmi alap), így azért nagyjából a végösszeg stimmel.
Reménykedjünk benne, hogy ez tényleg el is lesz költve. Mindenesetre a majd 1800Mrd Forint az brutálisan sok a magyar viszonylatokhoz képest.
Ne feledjük idén, és főleg jövőre nagyon sok lesz az eddig berendelt tételek kifizetése (PZH, A7+, H225M, KC, Lynxek, török 4x4-ek, NASAMS és rakétái, +4 Gripen, lőszerek, mindenféle rakéta, drónok, stb. ), de még úgy is marad majd bőven elkölthető keret....
Csak valami miatt áll még mindig ez az egész beszerzésesdi. (tudom az okát úgyhogy innét üzenem hogy ittlenne az ideje abbahagyni ezt a szarakodást mert már kezd durván teleleni a tököm . Még a végén kifutunk az időből mert egy idióta nem képes azt mondani hogy ez a helyzet ez történt .... )
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 398
113
Álljunk meg itt egy polgári szóra! Itt nem stimmelhetnek a számok.
2022-es GDP a KSH szerint 66.387Mrd HUF volt. Idén elvileg stagnálással számolnak, azaz 0,5%-al növekedni fog - várhatóan (66718Mrd). Ha hozzávesszük a 2024-re tervezett 2,8%-os előrejelzett bővülést (68587Mrd), akkor sem egyeznek a számok.
Ha az idei költségvetés 2,1% -ával számolnak az 1394Mrd, a jövö éves tervezett GDP 2,1%-a meg 1440Mrd . Az 1796Mrd sehogy sem jön ki. Még úgy sem, hogy ideszámolnánk a 650Mrd-os határvédelmi pénzt.
Namost ez utóbbi sem lenne túl logikus, mivel a határvédelem (határvadászok) elvileg a Belügyminisztáriumhoz tartozik. Azt felesleges lenne ide keverni.

De hogy még kicsit visszatérjek a határvadászokra:
Nekem ez a 650Mrd HUF nagyon soknak tűnik! Irgalmatlanul soknak! Ugye jelenleg a cél létszám 4000fő. Gondolom ez még most sem teljes. De vegyük egyszerűség kedvéért ennyinek. A fizetésük Január 1-től 463.000Ft-ra emelkedik (gondolom bruttó). Ez ha csak a legénységi állománnyal számolunk, akkor sincs 23Mrd Ft (X)
Fizessük túl a vezetői réteget (+1X), meg fordítsunk az állomány teljes újrafelszerelésére ennek az összegnek a dupláját (+2X), meg még cseréljük le az összes fegyvert és járművet, mert mér' ne (+2x). Meg még használunk áramot, üzemanyagot (2x). Ha ezt mind összeadjuk (8X=184Mrd), és még ha bőven rá is hagyunk, sem éri el a 200Mrd-ot. A 650Mrd ehhez képest több mint 3x-os pénz! Csak a miheztartás kedvéért: 2015-től az év elejéig (7,5 év) ÖSSZESEN költött az állam usque 600Mrd Forintot a határvédelemere. Amibe persze mindent IS beleszámoltak, mivel az EU-val el akarták számoltatni az ügyet.
Szóval az, hogy 2024-ben, 1 év alatt szeretnénk eltapsolni ennyi pénzt, határvédelemre, még akkor is irreális, ha a határvadászok mellett a Rendőség és a Honvédség is besegít, és nekik is beleszámoljuk a költségeiket. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy én - szándékosan - sokszorosan túlkalkuláltam mindent.

Hogy visszatérjek a honvédelmi számokhoz.
Van még 2 opció:
Az 1796Mrd HUF az a HM teljes költségvetése. Ha ebből levonjuk az idei előirányzott sportra fordítandó 385Mrd Forintot (év közben ugyan emeltek kicsit ezen), akkor nagyjából tényleg megkapjuk a GDP 2,1%-át, azaz 1411Mrd Forintot.
Az a "baj" :oops: , hogy közben elhangzottak részletes számok is a Honvédelmi költségvetésről. Azaz 1310Mrd megy CSAK a Honvédelmi Alapba.
Ha pedig maradunk a 1796Mrd-os teljes honvédelmi számnál, akkor ez azt jelenti, hogy ebben nem lesz benne a sport, mint költségvetési terület.
Mindenesetre az 1796Mrd Forint egy olyan szám, ami brutális. Már csak annál is inkább, mert ez azt jelenetné, hogy a GDP maga 66 ezres régióból hirtelen felugrott 85.500-as régióba!
:rolleyes:
VAAAGY, nem is 2,1% lesz honvédelemre költve, hanem 2,7!

Vaaaaagy...
Nem számoltál az inflációval.
;)
Van folyó áras, meg reál áras GDP szám, nehéz eligazodni, a tervezés miatt viszont kell a tervezett inflációra egy módosító tényező.
A közgazdászok szoktak ilyennel molyolni, van egy szavuk rá: deflátor.
Kegyetlenül hangzik, magyar megfelelője talán az lehetne, hogy értéktelenítő.
:)

De itt van komolyan leírva:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 495
46 455
113
Csak valami miatt áll még mindig ez az egész beszerzésesdi. (tudom az okát úgyhogy innét üzenem hogy ittlenne az ideje abbahagyni ezt a szarakodást mert már kezd durván teleleni a tököm . Még a végén kifutunk az időből mert egy idióta nem képes azt mondani hogy ez a helyzet ez történt .... )
Persze lehet háttérben más is, de vedd figyelembe a következőt:
Azzal, hogy a beszerzések átkerültek a Honvédelmi Alap hatáskörébe, és azt majd csak valamikor nyáron fogja először feltölteni a Kincstár, így érthető, hogy idén miért nincs semmi komolyabb tétel bejelentve. A másik ok pedig a brutális tartalékképzés, ami a Rezsivédelmi Alapba történt. Azzal, hogy az energiapiac megnyugodni látszik az év ezen részében, azt jelenti, hogy folyamatosan tudnak onnan pénzeket felszabadítani. De év végére - amikor várhatóan megint elszabadul szarosveder - persze megint csak tartalékolni kell majd. Szerencsére folyamatosan és időarányosan mehet az átcsoportosítás év közben. Ráadásul a legrosszabra felkészülve, és az ország fogyasztását ismerve, azért elég jól kalkulálható annak az alapnak az igénye.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Mi a faszra várunk. Le kell zárni az eddigieket a kítűzött célok megvannak. Felesleges önszopatás megy már mióta ??? Csak mert ... Itt az idő új lapot kell nyitni és bele kell lendülni (a Zrínyi következő lépcsőjét meg kell lépni mert qvára késő lesz b.ssza+ . Várom a rendőrt a katonát a tartalékost és a civilt.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 495
46 455
113
Vaaaaagy...
Nem számoltál az inflációval.
;)
Van folyó áras, meg reál áras GDP szám, nehéz eligazodni, a tervezés miatt viszont kell a tervezett inflációra egy módosító tényező.
A közgazdászok szoktak ilyennel molyolni, van egy szavuk rá: deflátor.
Kegyetlenül hangzik, magyar megfelelője talán az lehetne, hogy értéktelenítő.
:)

De itt van komolyan leírva:
Ennek akkor lenne értelme, ha arra lennénk kíváncsiak, hogy valójában mennyit növekedett a gazdaság az inflációs hatást figyelembe véve. De én - és Varga nyilatkozata is - végig nominált értékekkel számoltam. Attól, hogy GDP arányokat haználunk, azok egzakt nominált számokat takarnak.
Pl.: a határvédelem esetén brutálisan túlkalkuláltam, költségeket.
  • Nem kell újrafelszerelni az állományt
  • Nem teljesen úgy fegyverzettel meg járművekkel ellátni őket
  • Nem fog a tiszti állomány ugyan annyit keresni mint a 4000 felvett határvadász.
Ha a reálishoz közelebbi becslést akarnék adni, akkora költségek a jelenlegi keretek között nem fogják átlépni a 100Mrd forintot. Szerintem még a Rendőrségnek ilyen okból kiosztott extra költségek miatt sem.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
nem érdekel sem a sorrend sem az hogy hogy lesznek előszedve. A Civil keveri itt a szart az akaszt meg mindent (ott mindenféleképp el kell beszélgetni hogy mi a fasz...) És nincs idő nem szabad tovább húzni mert késő lesz.
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
149
911
93
nem érdekel sem a sorrend sem az hogy hogy lesznek előszedve. A Civil keveri itt a szart az akaszt meg mindent (ott mindenféleképp el kell beszélgetni hogy mi a fasz...) És nincs idő nem szabad tovább húzni mert késő lesz.
Tényleg nem akarok kötözködni, de jó ideje már azt mondjátok Ti katonák, h már így is késő.

Ha így van akkor meg már nem oszt nem szoroz.
 
K

kamm

Guest

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉTSZÁMÁT – TARTALÉKOSÁLLOMÁNNYAL EGYÜTT – 37 EZER FŐSRE TERVEZIK BŐVÍTENI.

Err, nem mar vagy ket eve az a keret...? :rolleyes:

Meg aztan 37 ezer fo az pont lof@sz, mar bocsanat. 50-60 ezer korul lenne bekeidoben egy optimalis letszam, mostansag meg inkabb 70 ezerre (tartalekosok visszahivva, teruletvedelmisek, akarmi utjan.)
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 717
15 506
113
Itt a tervezet:

A XIII. Fejezet (Honvédelmi minisztérium) csak az adminisztratív, személyi jellegű, KNBSZ-hez tartozó, stb kiadásokat tartalmazza, ez beszerzések ügyében irreleváns.


Az LI. Fejezet (Honvédelmi Alap) a lényeges.
Ennek a költségvetése 1 309 milliárd forint. Ez megy fejlesztésre, beszerzésre, üzemeltetésre:

Működési kiadásFelhalmozási kiadás
Légierő képességek fejlesztése178 790,2101 169,6
Szárazföldi képességek fejlesztése201 346,9227 480,5
Katonai infrastruktúra fejlesztése és működése113 298,392 062,2
Egyéb fejlesztési és működési kiadások279 343,7116 118,2
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Tényleg nem akarok kötözködni, de jó ideje már azt mondjátok Ti katonák, h már így is késő.

Ha így van akkor meg már nem oszt nem szoroz.
Most még nem késő de minden nappal romlanak az esélyeink amit elszalasztunk. Úgyhogy itt az ideje hogy közbeavatkozás történjen. Mert ha továbbra is beragadva maradunk az ingoványba végünk csak önmagunkat ássuk egyre mélyebbre a dagonyába.
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
149
911
93
Most még nem késő de minden nappal romlanak az esélyeink amit elszalasztunk. Úgyhogy itt az ideje hogy közbeavatkozás történjen. Mert ha továbbra is beragadva maradunk az ingoványba végünk csak önmagunkat ássuk egyre mélyebbre a dagonyába.
Köszönöm, erre voltam kíváncsi.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Határ miatt én a rendőrrel kezdenék. Ott lesz forrás is akarat is van. És a közös múlt. Ez a legkönnyebben megoldható. Van tapasztalat kiváló az eggyütt működés tervek megvannak. Csak bele kell vágni. (ehhez nem kell civil engedély vagy a civil kavarást sem kell figyelembe venni.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 209
73 865
113
1.310 a honvédelmi alap

675 mrd a minisztériumi költségvetés
Ebből 171 mrd a sport.

Nekem a teljes védelmi költségvetés első blikkre 2.156 mrd.

Ez durván 6-700 mrd-os emelkedés.

De majd még átszámolom.

Vagy...

A PM szerint jövőre 1796 Mrd Ft, a GDP 2,1 %-a mehet honvédelemre.
Ebből 1.310 Mrd a honvédelmi alap.
A maradék kb. 486 Mrd pedig a HM költségvetése a sport nélkül.

És a honvédelmi alapból 650 milliárd a határvadászokra lesz költve...
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97 and endre

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 863
65 632
113
Határ miatt én a rendőrrel kezdenék. Ott lesz forrás is akarat is van. És a közös múlt. Ez a legkönnyebben megoldható. Van tapasztalat kiváló az eggyütt működés tervek megvannak. Csak bele kell vágni. (ehhez nem kell civil engedély vagy a civil kavarást sem kell figyelembe venni.)
Szerintem meg hagyni kell a francba az egeszet mert nagyon sokba kerul es semmi ertelme.
Ket helyen meg kell nyitni a hatart nekik, egyreszt az Alfoldre erkezok szamara, masreszt a Dunan innen erkezok szamara. Csinalni kell egy fantom civil szervezetet, aki a ket ponton fogadja oket, ingyen jegy, kulonvonat megallas nelkul Salgotarjanig es Szentgotthardig. Aztan hadd menjenek, csók az EU-nak, ugyse adnak egy vasat sem. Nem tudom mit kell itt onkent szado mazozni...
A megsporolt penzt meg felretenni hogy ki tudjuk berelni a Wagnert ha szukseg lesz ra, megiscsak 70000 harcedzett valodi harcos.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Szerintem meg hagyni kell a francba az egeszet mert nagyon sokba kerul es semmi ertelme.
Ket helyen meg kell nyitni a hatart nekik, egyreszt az Alfoldre erkezok szamara, masreszt a Dunan innen erkezok szamara. Csinalni kell egy fantom civil szervezetet, aki a ket ponton fogadja oket, ingyen jegy, kulonvonat megallas nelkul Salgotarjanig es Szentgotthardig. Aztan hadd menjenek, csók az EU-nak, ugyse adnak egy vasat sem. Nem tudom mit kell itt onkent szado mazozni...
A megsporolt penzt meg felretenni hogy ki tudjuk berelni a Wagnert ha szukseg lesz ra, megiscsak 70000 harcedzett valodi harcos.
azokat a bortonből is meg lehet szerezni (oda csak a keményebje kerül a csempész...az meg pénzért hajlandó elfelejteni a börit ha zsoldos kell.)

Kibaszott jó kiképző terep volt nekünk a határ bejáratott ismert terepen. 1. tényleges fegyveres szolgálatnak tökéletes volt. ismertük minden cm - ét.
emelett a költségek javát a fizetések adták. ami azért qva jól jött sokaknak. (több tartalékos kevesebb aktív a határra.) de minden új aktívnak 1x le kell mennie (kiképzési tervbe helyezésssel vagy szolgálatos pénz ha önként vállalja ha nem vezénylés ...)
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Szerintem meg hagyni kell a francba az egeszet mert nagyon sokba kerul es semmi ertelme.
Ket helyen meg kell nyitni a hatart nekik, egyreszt az Alfoldre erkezok szamara, masreszt a Dunan innen erkezok szamara. Csinalni kell egy fantom civil szervezetet, aki a ket ponton fogadja oket, ingyen jegy, kulonvonat megallas nelkul Salgotarjanig es Szentgotthardig. Aztan hadd menjenek, csók az EU-nak, ugyse adnak egy vasat sem. Nem tudom mit kell itt onkent szado mazozni...
A megsporolt penzt meg felretenni hogy ki tudjuk berelni a Wagnert ha szukseg lesz ra, megiscsak 70000 harcedzett valodi harcos.
Ne légy naív, azonnal lezárnák a schengeni határt az osztrákok és a szlovákok is. Magunkat zárnánk csak ki.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Fejlesztés kell. kellenek kocsik (páncélozott is legalább készenlétbe vagy rövid szakaszokon) .
A gépjármű flottát fel kellene állítani az eddigi tapasztalatok alapján. (akár vegyes flotta is játszik.) Mostmár illő lenne egy komplexebb nagyobb bázis a meglévő táborok mellé valahova a közelbe. Javítóműhellyel ect. ennek kellene egy új objektum. A rendörökkel a szorosabbra kell fűzni az eggyütműködést. a közös szállás sokat segít. Jó tapasztalatok vannak mind a kis mind a nagy csoportos közös elszállásolásba.
A seregnek meg továbbra is megvannak az 1. generációs elszállásolási körletek (lakodalmas és hasonlók.)
(a lakodalmas egy része pl logisztikailag hasznosítható.Ahogy biztosító műveletek lebonyolítására is képes tartós elszállásolási lehetőséggel.)

Baja : A Bajai körleteket lehetne pihentetésre is használni. (akár jutalmazási célzattal is.)
Határos üzemeltzetés alatt.

a Déli Pajzsot újra fel kell emelni. Úgy gondolom.

A Tartalékosok megemelik. Úgyis mi tettük le.

(De ehhez elengedhetetlen a Rendőrök segítsége.... Akik mindig korrektek voltak. )
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 055
10 159
113
Szerintem meg hagyni kell a francba az egeszet mert nagyon sokba kerul es semmi ertelme.
Ket helyen meg kell nyitni a hatart nekik, egyreszt az Alfoldre erkezok szamara, masreszt a Dunan innen erkezok szamara. Csinalni kell egy fantom civil szervezetet, aki a ket ponton fogadja oket, ingyen jegy, kulonvonat megallas nelkul Salgotarjanig es Szentgotthardig. Aztan hadd menjenek, csók az EU-nak, ugyse adnak egy vasat sem. Nem tudom mit kell itt onkent szado mazozni...
A megsporolt penzt meg felretenni hogy ki tudjuk berelni a Wagnert ha szukseg lesz ra, megiscsak 70000 harcedzett valodi harcos.

Magyarország összesen 80,5 millió euró támogatást kapott a 2014-2020-as időszakban határigazgatásra és a határinfrastruktúra működtetésére.
Hogy ez sok-e? Nem az. De a semminél jelentősen több.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 863
65 632
113
Schengen előtt is volt élet én még emlékszem rá. Sok penzbe es kellemetlensegbe kerulne az nekik is, de Brusszelnek is, megerne egy probat. Par honapra fel-egy evre meg kellene lepni hogy legyen valtozas, mert 2015 ota eltellt mar 8! év és csak mi szivunk.