A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Fegyveresen gatyább a helyzet btr fronton mint alvàzasan.

Magyarul a papíron kb 500 db BTR jelentős része, háborús helyzetben, harcképtelen lenne, akkor is ha el tud indulni. Mert még fő fegyver sincs mindegyikhez.
Mondjuk feltételezem, jelentős része nem tudna elindulni sem, mert kannibalizáljuk őket, ahogy írod.
Ebből nekem az jön le, nem fogjuk kivonni ezeket a hadrendből, mert maguktól elfogynak, ahogy a MIG-29-es gépeink. Ellenséges behatás nélkül. Az üzemeltetési kultúra akkor a régi orosz vasak esetében nem változott.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 823
36 046
113
Magyarul a papíron kb 500 db BTR jelentős része, háborús helyzetben, harcképtelen lenne, akkor is ha el tud indulni. Mert még fő fegyver sincs mindegyikhez.
Mondjuk feltételezem, jelentős része nem tudna elindulni sem, mert kannibalizáljuk őket, ahogy írod.
Ebből nekem az jön le, nem fogjuk kivonni ezeket a hadrendből, mert maguktól elfogynak, ahogy a MIG-29-es gépeink. Ellenséges behatás nélkül. Az üzemeltetési kultúra akkor a régi orosz vasak esetében nem változott.
Mondjuk ez BTR olyan fos, hogy BKV busszal indulnak harcba még az is jobb!
Semmi ellen nem véd akár csak a BTR, de legalább kényelmesebb. :p
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 152
73 727
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése - KEHOP 1.6.0 III. ütem”

Elasztikus tartály és kármentő ponyva

Termék rendeltetése:
Nagy mennyiségű hajtóanyag tárolása tábori körülmények között, környezetkárosítás minimalizálása, a környezet védelme hajtóanyagok tárolása során ideiglenesen telepített üzemanyag raktárban.

Beszerzésre tervezett mennyiségek: alapmennyiség 1 db szett / készlet és további 1 db szett / készlet pedig opció.
1 szett/készlet az alábbi részegységekből áll készletenként:

  • 1 db 38 m³ (+/- 10%) tartály,
  • 1 db a tartály méretéhez illeszkedő kármentő ponyva,
  • 2 db védőfólia szállításhoz,
  • 1 db kármentő ponyva tartó keret (pl.: csőváz szerkezet) a kármentő ponyva méretéhez igazodóan,
  • 1 db teleszkópos rúd a töltöttségi szint jelzéséhez,
  • szállító-tároló láda(k) és/vagy konténer(ek) a szükséges mennyiségben és méretben.
Az Ajánlatkérők nem vállalnak kötelezettséget az opciós tétel azaz 1 szett/készlet megrendelésére, csak abban az esetben, ha a nyertes ajánlati árra tekintettel a kellő fedezet rendelkezésre áll.

Ajánlatok benyújtásának határideje: 03/07/2023
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 152
73 727
113
Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke tett látogatást az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
Érkezését követően Gróf Gergely ezredes, alakulatunk parancsnoka jelentést tett a dandár működéséről, feladatairól és eszközeiről. A dandárnál tartott állománygyűlésen Böröndi altábornagy kiemelte a kiképzések és gyakorlatok fontosságát, emellett hangsúlyozta az állomány felkészültségének jelentőségét, hisz alakulatunk több repülőgép típust is üzemeltet. Hatékonyak és sikeresek csak együtt, közös célokkal lehetünk. A dandárlátogatás részét képezte még a kiemelt szolgálati helységek megtekintése is.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken
K

kamm

Guest
A Gidrán APC-nek számít? Mert akkor az is meglesz... :)
Jobban páncélozott mint a BTR80 és a fegyverzete sem sokkal gyengébb mint a 14,5-ös...
Dehogynem sokkal gyengebb. Ahogy @ravenlord pont irta nemreg, joval erosebb
Legalább harmad akkora haderő kéne mint a polákoknak lesz, kb párhuzamosan velük.

Ahogy mondod, a Z végelenül alulméretezett és lassú.

Ami kéne minimálszint:

3 hadtest
Hadosztaly, nem hadtest (az utobbi hdokbol all.)
(1-1 fullos páncélgránátos dandár; gumikerekes tartalékos lövészdandár; önálló tüzérezred; légvédelmi dandár - benne egy vadászrepülő századdal; esetleg osztállyal; vadász zászlóalj - helikopteres; önálló hadtáp ezred, expedíciós zászlóalj missziókra - váltott személyzettel a többi alakulatból)

megnyugatóbb ugyanaz 3 helyett 5 hadtesttel.

Méretben ez kb. a Keleti György féle 9 dandáros szervezet kaliber.
Az nem mai rendszer már, de 6-7 (valodi, armored combat) dd körül már értékelhető erőt tudna felmutatni a MH. En ezt szajkozom par éve már...
Egy bika legvedelemmel nem kellene 100+ légierő sem, elég 40-50 gép, két bázison (a modernebbek Pápán.)
Két hdo, mindegyikben lenne 3-3 dd, az egyik K-EK irányban, a masik D-DK iranyra telepítve.
Egy teljes, fullra kipimpelt armored dd Budapest kore, E-D tengelyen, sajat legvedelemi gyurukkel, tüzérséggel, mindennel.
Ideális esetben a rapid erők/kulonlegesek is egy dd szintet megutnenek (azaz ezred feletti letszammal.) Nekik legyenek saját helijeik netán 2-3 kisebb rámpás gép is.
A logisztikat, HRt stb teljesen kozpontositanam, valami bunkerben Veszprém vagy a budai hegyekben, a központi ITval együtt, meg dd szinten is egy max 20-50 fő lenne a teljes törzs mindenhol.
Az egész IT infrat megpalyaztatnam, de a key staff belső maradna (értelemszerűen); nem, egy infrat üzemeltető syaadminnek nem kell feltetlenul mérnöki diploma, ez egy hülyeség volt már tíz éve is. (Sőt, még átlagos fejlesztőnek sem igazán, elég neki a programozói tanfolyam. Diploma annak kell, aki majd tervezi az upgradeket, meg őket irányítja.)

A nehéztechnikahoz stb javítások, maintenance, muszaki depok: 2-3 nagy központ és annyi, az egysegeknel az alegysegek muszakijai max rutindolgokat csinaljanak, meg cserét, nem szerelunk Lynx motort stb minden egyes qrva bázison (pl meg 120-140 hk eseten is elég egy Tatán, egy masik keleten.)

Nem tudom, mennyit sporolnek így a non-combatant headcounton, de erzesem szerint igy létszámra 1:1 lehetne a harcoló: kiszolgáló alakulatok aránya... ami 6 combat dd mellett masik 6-8 egyéb (logisztikai stb) dd alá beférne szerintem...?

Persze lehet, hogy mindezek egy része régen megvalósult már, értelemszerűen nem vagyok naprakész. :)
 
  • Tetszik
Reactions: J.G.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 310
120 212
113
Azaz ha már a haderő fejlesztés felgyorsításáról beszélünk minden pénzt, laktanya és egyéb katonai infrastruktúra gyors felújítására/megteremtésére költenék. Beleértve az alapvető baka felszerelés beszerzését is. Ehhez nem kell külföldi gyárakra várni el lehet kezdeni azonnal, még talán egy kis gazdaság élinkítő hatása is lenne.
Dehogynem kell. Konkrétan értékelhető szövetetgyártás nincs az országban. Minden alapanyag külföldről jön a hazai gyártású egyéni felszereléshez is.
Az infra felújítással egyetértek abszolút viszond.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 823
36 046
113
Böröndi interjú

 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 637
3 916
113
Tartalékosként min. 5 évente néhány hét szinten tartó képzés, ismerkedés az újabb technikával (természetesen erre az időre is illetmény járna).
Szia,

Irtal jo dolgokat, de egy dolgot nem lattam nalad leirva: kell fegyver a tartalekosoknak. Ha azt irod, hogy "5 evente szintentarto kepzes", az azt jelenti, hogy joval tobb mint 5 evvel szamolsz. 49 401 18 eves ferfi van, ha ebbol csak 30 000 alkalmas, akkor is 10 ev alatt ez 300 000 fo, 20 ev alatt 600 000 fo. Ennyi embernek kellene fegyvert adni!

Nyilvan nem Leo2-A7-et es Lynxet, de legalabb mindenkinek Bren-2 (600 000 db), a 10%-nak kellene RGW (ami 60 000 inditocso), es legalabb 1-1%-nak aknaveto, legvedelmi raketa es dron (6 000 db/kategoria).

... Max. az a helyzet állna elő, mint most Ukrajnában, hogy 6 vagy több hónapos kiképzés helyett 1-2 hét után már mehetsz is a frontra (Nem is fogod sokkal tovább élve húzni ott, mert ennyi idő alatt nem lehet rendesen kiképezni senkit sem).
Ott van es volt is sorkatonasag, raadasul eleg magas szinvonalu is az elmult 9 evben (hiszen hadban alltak); szoval naluk alapvetoen az az 1-2 het szintentartasra kellett, nem kikepzesre!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 152
73 727
113
Böröndi interjú

Ott van az előző oldalon linkelve. Egy reakció sem jött rá, úgy tűnik hogy egész nap nem olvasta el senki...
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 823
36 046
113
Böröndi interjú

Ha a katonák elé értelmes célokat tűzünk ki, akkor látszik rajtuk, hogy igazán elkötelezettek és magas szinten hajtják végre feladataikat. Ugyanakkor jól láthatóak lettek a tudásbéli különbségek az egyes alakulatok tisztjei és altisztjei között, de így legalább van egy világos képünk arról, hogy hova szeretnénk eljutni, mit kell fejleszteni. Mi az, amit meg kell tartani, és mi az, amit esetleg el kell felejteni és nem szabad tovább vinnünk az új gondolkodásmódú Magyar Honvédségben. A törzsgyakorlás eredményeképpen már világosan látjuk, hogy még milyen haderőfejlesztési célokat kell a már meglévő képességeink mellé rendelni, amelyek által még ütőképesebbé válik a honvédség. Gondolok itt például a drónképesség-fejlesztésre vagy éppen a mélységi tűzcsapások jelentőségére. Ezek fontosságát egyébként az orosz-ukrán háború is bizonyítja.

Ezt a drón és mélységi tűz (=rakétatüzérség) témár már vagy hatodjára halljuk magas szintű vezetőktől. Legkésőbb jövőre muszáj hogy legyen ebből valami! A történelmi léptékű védelmi költségvetésből nem futja ezekre, akkor tényleg húzzák le magukat...