[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

Tamás a Krímből: Az ukrán ellentámadás margójára.​


ukran_leopard01.jpg


"Megindult a Nyugat által annyira várt ukrán ellentámadás. A neoliberális média messiásvárása a támadás eredményéről elképesztő tudatlanságra utal. Az ukrán katonák jól kiépített védelmi vonalak ellen, orosz tüzérségi- és légifölény közepette kezdték meg ellentámadásukat.

A helyzet merőben más, mint Herszon és Izyum tekintetében, ahol az elfoglalt területek feladására kényszerültek az oroszok. Se kiépített védelem, se használható védelmi stratégia nem volt ezen területeken, de a legnagyobb hátrány ezek védelmének földrajzi korlátai voltak. Herszon könnyedén válhatott volna az oroszok Bakhmuthjává, de nem így történt.

Ennek két oka van. Először is – és ezt a nyugati „szakértők” sokszor elfelejtik – Oroszország nem siet! Minden tekintetben (gazdasági, demográfiai, morális, katonai és pénzügyi) ellensége fölé tornyosul, a nyugati támogatások ellenére is. A gazdaság a háború ellenére stabil, idén ismét növekvő pályára áll! A deviza és aranytartalék növekszik, a nemzetközi kapcsolatok a világ más országai felé soha nem voltak ilyen intenzívek és sikeresek.

Másodszor a terepen a politikai érdekek nem írják felül a katonai érdekeket! Ennek a jelentősége elsőre talán nehézkesen megítélhető, de ha összehasonlítjuk az ukrán vezetéssel – ahol a helyzet ennek fordítottja – akkor könnyebben értelmezhető.
2022-ben az oroszok részéről történt taktikai visszavonulások hordoztak magukban politikai veszélyeket, de katonai szempontból kívánatosak voltak. Putyin stabil politikai rendszere tökéletesen alkalmas ilyen határozott lépések megtételére. Zelenszkij helyzete viszont teljesen más. Először is nincs ideje, gyorsan eredményt kellene felmutatnia, hiszen Ukrajna gazdaságilag nem létezik, demográfia hanyatlása példátlan a világon, nyugati finanszírozás nélkül egy nyugdíjat nem tud kifizetni, társadalma fárad, a herszoni visszavonulás óta katonai sikerei nincsenek. Továbbá az ukrán stratégiát a politika és nem a hadi helyzet írja!

Többszörösen kiépített védelmi vonalak ellen küldik csatába legjobb ezredeiket, amely célja semmi más, mint hogy Zelenszkij pár kilométernyi szakasz visszafoglalásával tudjon parádézni Brüsszelben és Washingtonban, igazolva a Nyugatnak, hogy az a számtalan milliárd Euró és ugyanilyen értékű fegyverzet jó kezekbe került.

Így néz ki, amikor rövidtávú politikai célokért feláldozzák a katonai realitást."
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 125
13 570
113
Gur Knan Attacs! - elemzés
http://gurkhan.blogspot.com/2023/06/48.html

Az Ukrán Fegyveres Erők tavaly szeptemberi, Harkiv régióban elért viszonylag gyors sikere után sokan lovassági támadásként kezdték érzékelni a várható ukrán offenzívát. Gyorsan, határozottan, csattanva és üvöltve. Támadtak, áttörtek, felszabadultak, győztek. Ezért, amikor az első öt nap után nem érkezett hír a felszabadult területekről, az ukránok és az Ukrajnával szimpatizáló külföldiek is kételkedni kezdtek a sikerben, panaszkodni kezdtek az elveszett német tankok és amerikai gyalogsági harcjárművek miatt.

Ugyanakkor kevesen gondolják, hogy a harkovi hadműveletet nem lehet összehasonlítani a jelenlegi offenzívával, pusztán a célok és az ehhez kapcsolódó erőforrások összeegyeztethetetlensége miatt.

2022 szeptemberében az ukrán fegyveres erők igyekeztek visszaadni a Harkiv régió elfoglalt részét ellenőrzésük alá, majd lehetőség szerint sikereket elérni. A hadműveletben ukrán részről legfeljebb 12 000 katona vett részt, közülük legfeljebb 7 ezren vettek részt a csatában.

Csak az első négy napban (amikor katonai felderítést végeztek és az orosz védelem erejét tesztelték) az ukrán fegyveres erők több mint 25 000 embert vittek harcba, az RF fegyveres erők pedig több mint 44 000 embert dobtak vissza.

A jelenlegi offenzíva céljai nem csak egyes városok, hanem általában az RF fegyveres erők kiszorítása Ukrajna területéről. Ezért enyhén szólva furcsa arra számítani, hogy az ukrán fegyveres erők kozák zsivajjal ugranak előre. A hadművelet lassan fejlődik, mert most nemcsak Pologov, Tokmak vagy Sztáromlynovka felszabadításának feladatait oldják meg, hanem támadásokat is készítenek az orosz állások mélyére - Berdyanszkba, Mariupolba, Melitopolba. Ezekben a csatákban mindkét fél felszerelést, tüzérséget és embereket veszít.

A bloggerek és a "katonai tudósítók" valóságos rakománykultuszt rendeztek fotókból és videókból bélelt járművekkel. A fotók alapján elméleteket építenek fel, értékelik a parancsnokok képességeit, meghatározzák a helyes vagy rossz taktikát. De ez nem más, mint egy rakománykultusz. Háborús játékok otthoni fiúknak, akik még soha nem voltak igazi harci körülmények között.

A háború veszteséget jelent. A háború káosz. A győzelem vagy vereség milliónyi tényezőből tevődik össze, amelyek közül a legfontosabb a logisztika, az időjárás, a tűzerő, a türelem és a tisztek és katonák kiképzése. A felszerelés minősége közrejátszik, de képzett legénység nélkül a legmodernebb harckocsik bármelyike beleakad a sárba, vagy lövésnek van kitéve.

Európában a második világháború óta nem voltak ilyen nagyszabású hadműveletek. És ilyen nagy műveleteknél a sebesség csak bizonyos pillanatokban játszik szerepet, például amikor az ellenség védelme áttörik, és gyorsan sikert kell elérnie. Most az ukrán fegyveres erők az orosz védelem áttörésében, az orosz tartalékok kiszivattyúzásában és a hátsó megsemmisítésében vesznek részt. A sebesség ebben a szakaszban csak növeli a veszteségeket.

A veszteségekről

Pontos információ nincs és nem is fog megjelenni, de a veszteségek sorrendje mindkét oldalon megközelítőleg egyértelmű. Az ukrán és orosz katonaság, valamint az Ukrán Fegyveres Erők és az Orosz Föderáció Fegyveres Erők egészségügyi szolgálataitól származó bizonyítékok szerint a veszteségek június 4-én 00:01 és június 9-én 23:59 között nak nek:

APU

Dél - 3400 - 3600 meghalt, eltűnt. 7700-8000 sebesült.

Kelet - 206 - 250 meghalt, eltűnt. 940 sebesült.

RF fegyveres erők

Dél - 4500 - 5000 meghalt, eltűnt. 13 700-14 500 sebesült (a tisztek szerint a fő veszteségeket a tüzérségi tűz és az MLRS okozta).

Kelet - 530-600 meghalt, eltűnt, elfogott. 1700-2000 sebesült.

Az offenzíva megkezdése előtt információink szerint az ukrán fegyveres erők Zaporozsje irányában 124 ezerről 126 ezerre koncentráltak. Az RF fegyveres erők legfeljebb 27 000 fővel rendelkeztek a frontvonalon és annak közelében, és legfeljebb 60 000 tartalékban voltak.

Az orosz tartalékokból mintegy 45-47 ezer embert indítottak már be. Az ukrán fegyveres erők 22.000-24.000 ezret vontak be az érvényben lévő felderítésbe, és legfeljebb 16.000 embert a sokkoló egységekből (június 9.).

Vagyis az RF fegyveres erők állományuk 25%-át veszítették el délen, az ukrán fegyveres erők pedig körülbelül 10-12%-ot. Annak ellenére, hogy a fő csapásmérő egységek még nem léptek be a csatába.

Az RF fegyveres erők veszteségeinek és erődítményeinek arányáról

Az orosz média és független szakértők hónapok óta beszélnek az RF fegyveres erők számára Zaporozsje térségében épített sűrű erődhálózatról. Műholdfelvételeket mutattak, azzal érveltek, hogy „mint a tankönyvek szerint” készült (akik csak tankönyvben láttak erődítményeket, azok különösen szerettek erről beszélni).

Maga az orosz katonaság a több kilométeres árokhálózatot "tömegsírnak", a beton erődítményeket - "kővécéknek" nevezte, káromkodva a tolvajló hadsereg hatóságaira, a helyi hatóságokra és az orosz építőipari cégekre a rossz minőségű beton, bután ásott árkok miatt, az aknamezők hiánya, ahol szükséges, és a jelenlét ott, ahol nincs szükség.

„Délen csak két helyen vannak normális, okosan megépített erődítmények – Mariupol és Volnovakha között, valamint a Krím földszorosától északra. Az ásás többi része csak az Orosz Föderáció himnusza, káromkodás egy gyönyörű képért és több milliárd őrült .. pénzért ”- értékeli az orosz fegyveres erők ukrajnai főhadiszállásának egyik tisztje az erődrendszert.

„Látott ott ásókat? Ez egy kibaszott kunyhó gyerekeknek. Deszkákkal borított és földdel meghintett odú. Áttör egy aknát. Beton hu ... nem, ezek a fülkék, amiket bunkernek adnak, omladozó szarból vannak. Velem akkora távolságot adtak az Utes-től (egy nagy kaliberű géppuska), egy poroszlop volt benne, a katonák aztán mindent köhögtek körül” – mondja az RF fegyveres erők katonai hírszerző tisztje.

Még a háborútól távol álló laikus is tudja, hogy a védőket kevesebb veszteség éri, mint a támadókat. De ez a szabály csak akkor érvényes, ha a védő hatékony és jó minőségű erődvonallal rendelkezik, és a tűzerő fölénye vagy egyenlősége van. A jelenlegi offenzíva és általában az Ukrajna elleni orosz invázió esetében a szabály nem érvényesül jól az orosz csapatok védekező akcióira.

Az egymás között ellentmondó, kagylók és aknák által áttört erődítmények gyakran nem védik, hanem ártanak a védőknek. Ezért rendszeresen megfigyeljük, hogyan veszítenek el egész egységeket az RF fegyveres erők az aknavetős lövedékek miatt, hogyan pusztítja el a tüzérség a hosszú távú lőpontokat, hogyan mennek a katonák állásaikba, vagy menekülnek el előlük csupasz mezőkön keresztül, hogyan mozognak a lövészárkok között, nem a vonalak mentén. kommunikáció, de futva és nyílt területen.

Ezzel most (ismét) a támadók (AFU) és a védők (RF fegyveres erők) veszteségeinek aránya 1:1,5, sőt helyenként 1:2 is.

A tüzérségről és a hátsó támadásokról

A harci felderítés első napjaiban az RF fegyveres erők erős tüzérségi tüzet nyitottak, így felfedték álcázott fegyvereiket, nehéz lángszóró rendszereiket és MLRS-eiket. Az ukrán fegyveres erők június 4. és 8. között ezeknek a lőállásoknak a megsemmisítésére összpontosítottak. Az orosz törzstisztek szerint június 9-én reggelre az RF fegyveres erők csoportosulása tüzérségének több mint felét elveszítette, a többit pedig sürgősen át kellett csoportosítani és vissza kellett vonni a hátba.

Június 9. óta, miután az orosz tüzérség nagy részét elnyomta, az ukrán fegyveres erők a hátba helyezték a tüzet. Raktárak, tüzérségi parkok és felszerelésparkolók, a rajtuk mozgó utak és oszlopok kerültek ágyúzás alá. Emiatt az orosz egységeknek nehézségekbe ütköztek a lőszer, víz szállítása, a sebesültek evakuálása, az erősítések és felszerelések megközelítése.

A Herszon régióban, ahonnan az orosz fegyveres erők már régen áthelyezték a légvédelmi rendszereket Zaporozsje területére, június 9-én az ukrán fegyveres erők repülőgépei szabadon lőtték a visszavonuló orosz csapatokat, raktárakat, főhadiszállásokat és egyéb célpontokat. A brit Storm Shadow rakéták Genichesk térségében találtak célokat. A kommunikáció, a csapatok és maguk a csapatok irányításának kiiktatása.

Aki szereti a nyílt forráskódot nézni, vegye figyelembe, hogy az Ukrán Fegyveres Erők megsemmisült orosz tüzérségi felszereléseiről kevés vagy egyáltalán nincs friss felvétel. Mert az orosz tüzérség most inkább a túlélésre törekszik, mint a gyalogosok tüzének fedezésére vagy az ukrán hátországban lévő célpontok megsemmisítésére.


(folytatás két óra múlva ;) )
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Ezektől az önkéntesektől már lépni sem lehet, akkora bennük a buzgalom hogy védjék a hazát!
Pappperger elvtársnak meg szobrot emeltetnek majd a hálás orosz háziasszonyok!!!
A bölcs Vezető gratulációja Putyin elvtársnak Oroszország napja alkalmából.
Szórják az aknákat mint bolond a lisztet
Kubinkába csak jók lesznek ezek is.
A betiltott Z és V betűket nem szolgai módon, de alkalmazva:
olodimir elenszkij és igencsak túlönképzett társai a dezinformációt tökéletesre fejlesztették, most már nemcsak a Nyugatot, hanem saját magukat is sikerült megtéveszteni.
A hatalmas ellentámadás (cca. egymillió kényszerkatonával) nem hozta meg a nagy áttörést. További önkéntestömegeket vesznek fel, ha akarják, ha nem.

A mikrochipek szállítása mégis megoldva. Dömping lesz a mosó- és mosogatógépből, sok nyugati cég becsődöl, mert nem versenyezhetnek az alacsony orosz árakkal.

Mivel rakétájuk már nincs a ruszkiknak, ezek csak a repülő gyalásók lehetnek. (Hatalmas hadászati innováció / talajművelési SDM)

Kubinka meg tré hely, nincs sehol egy hamburgeres, meg a lábadat is lejárhatod térdig, nincs mozgójárda se. Bezzeg:
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 131
12 175
113
Nemrég egy Resperger előadáson feltettem a kérdést, hogy készülünk-e erre a lehetőségre valamennyire, mire az volt a válasz, hogy a Kárpátok összes hágóját ismerjük és előzetes számítás szerint védeni tudjuk.
Ehhez először az kéne, hogy el tudjuk foglalni a hágókat...
De már az első komolyabb várost sem tudjuk bevenni.
Mégis mire számítanak?
A "különleges" "dandárunk" - mind két zászlóalj, szépen elhelikopterezik a hágókig, kirakják őket, majd hősiesen ellenáll az ukrán áradatnak? Amíg megérkezik a a felmentő sereg? Az összes, kb. 5000 fővel?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 478
113
Biztosan nem kamu ez a kep...?
hogy kamu-e nem tudom,de ha igazi lenne sem lepne meg,hiszen tele van az ukrán kormányzat hungarofil filantrópokkal ,és ennek az összes létező platformon rendszeresen hangot is adnak .. ráadásul nem csak most amióta odabasztak nekik az oroszok,hanem ezt megelőzöen is ezt tették,
kiváncsi leszek erre majd milyen magyarázattal fog szolgálni pl a wilson művek (nem a plakátra gondolok,hanem az ukrán kormányzatban évek óta jelenlévő zsigeri magyarellenességre)

Resperger jobban ismeri a helyzetet mint én,de a jelenlegi haderő maximum egyszakaszos határvédelemre lenne alkalmas .. véleményem szerint,ráadásul valami rövid határszakaszon, és max a szlovákokat,szlovéneket tudnánk lenyomni face to face. szerintem.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 903
11 379
113
Úgy tűnik. A führer összeröffenésén sem voltak jelen, ami azért sokat elmond a dolgok tényleges állásáról. Valószínűleg kettővel kevesebb a vacsoralétszám. Budanov nem nagy szám, inkább csak propagandista, de Zsalu hiányát meg fogják érezni. Sztem ebben a háborúban ő és Szurovikin a két ász. Sajnálom, mert tényleg jó katona volt, és az ukrán sikerek elsősorban neki voltak köszönhetők. (Mondjuk ő meg Geraszimovot tartja példaképének... Furcsa egy világ az ott keleten.) :D
Sziasztok,

kicsit lemaradtam, kisegitenetek? Zsalurol tudok, hogy megrakettyaztak. De mi tortent Budanovval, o miert nem volt jelen? Kiesett a kosárból, kegyelemből (esetleg valami ablakból)? Likvidálták? Mi van vele?
 
W

Wilson

Guest
két eset lehetséges
az egyik hogy azért támadnak erre mert erre tudnak előrehaladni, másmerre meg nem tudnak, és hát nekik előrehaladást kell felmutatniuk
az oroszoknak meg mindegy hogy előrehaladnak vagy hátra, az a lényeg hogy fogyjon közben az ukrán sereg
a másik hogy a tavaly őszt akarják újra eljátszani, és azért erőltetik a déli szakaszt hogy az oroszok oda figyeljenek, amíg ők északon (kupjansznknál?) vagy máshol ahol nem várják előbújhatnak az új erők nagyobb részével meglepetést okozva
itt az a kérdés hogy tudnak-e még meglepetést okozni, érdemes volt-e délen ill. múlt héten belgorodban beáldozni figyelemelterelés céljával az erre szánt erőforrásokat
Ez már csak így működik ha kiépített védelmet támad bármelyik ország hadereje folyamatosan szondázzák az ellenfél védelmét és ha gyenge pontot találnak ott próbálják áttörni a frontot. Én nem hiszem, hogy meg tudnák lepni az ukrik az oroszokat, hiszen már minimum fél éve nyilvánvaló, hogy az ukrik ellentámadást fognak indítani és az is nyilvánvaló, hogy mely irányokban számíthatnak támadásra az oroszok a sikeres ukri ellentámadás feltételeit pedig már korábban leírtam...

Az én véleményem az, hogy lesz ukri ellentámadás és könnyen elképzelhető , hogy nem egy nagy ellentámadás lesz hanem ukri támadások sorozata, abban biztos vagyok, hogy nagyon nem tudják meglepni az ukrik az oroszokat az ellentámadás tényével kapcsolatban és a helyével sem, a helyével kapcsolatban az ukrik számára a déli irány az ahol a legnagyobb eredményt tudnának felmutatni egy sikeres offenzívával,és az ukri ellentámadásnak szerintem akkor van esélye a sikerre ha gyorsan le tudják majd küzdeni az orosz védelmet és hatékonyan meg tudják védeni az áttörést végre hajtó ukri alakulatokat az orosz légierő támadásaitól. Hogy ezt mennyire tudják majd megvalósítani az ukrik arra csak az ukri ellentámadás ad választ.

És ha csak nem hajtanak végre egy kolosszális áttörést az ukrik az én véleményem az, hogy egy sikeres ukri ellentámadás (főleg a déli irány esetében) egy jobb tárgyalási pozíciót eredményez az ukrik számára a béketárgyalásokon, de a háború egy sikeres ukri ellentámadástól még nem fejeződne be.

Ezt látjuk most a déli fronton és a Donyeckben az ukrik szondázzák az orosz védelmet és az így meghatározott gyenge pontokon indítanak támadást, hogy milyen sikerrel az majd kiderül,az viszont érdekesség, hogy az orosz katonai bloggerek szerint az ukri haderő az utóbbi 3 napban fokozta az éjszakai támadásokat , hogy kihasználja a nyugati haditechnika ezen képességeit...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 494
19 603
113
Sziasztok,

kicsit lemaradtam, kisegitenetek? Zsalurol tudok, hogy megrakettyaztak. De mi tortent Budanovval, o miert nem volt jelen? Kiesett a kosárból, kegyelemből (esetleg valami ablakból)? Likvidálták? Mi van vele?
A "kijevi rakettyázós" során az SBU székházban volt állítólag, legalábbis azóta nem látni nyilvánosan az egyszem kis csendes videóját leszámítva. Sokat mondó, hogy azon a Zelenszkij eligazításon, amin mindenki ott tolongott, Budanov és Zaluzsnij feltűnően nem volt jelen, így okkal feltételezhető, hogy már odaátról nézik a fejleményeket...
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 430
14 551
113
Ebben bízom kb. én is. Mert ha nem az, akkor mivel ez nem egy random falfirka, hanem állami megrendelés, ez azért egyértelmű indikátor hogy ezek ahogy lazul az orosz hurok a nyakuk körül, és össze tudják szedni magukat, velünk fognak majd foglalkozni. Remélem akinek kell, azért látja ezeket, s van valami elképzelésünk, addig is jobb híján bízhatunk csak benne, hogy nagyon megtépázza a haderejüket az orosz, s nem sok energiájuk marad ránk ha vége van.
Nem kell ahhoz az a kép. o_O

Foglalkozni meg fognak velünk.

"Jó" esetben csak az ukrajnai magyarokkal.

De semmi gond.
Mi a béke pártján állunk.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 125
13 570
113

Az ukránok délen haladnak, egy-két magaslatot is elfoglaltak, kihasználva, hogy a rossz idő miatt az orosz légierő és a drónok nem tudnak működni.
Kíváncsian várom, hogy hol tudják megakasztani őket az oroszok.

Az éjjel már a Sladkov szerint a Staromlynovka epikus védelmére készulodtek:




A gurkhanos cikk folytatása helyet (melyet amúgy magatok is végiolvashassátok: https://gurkhan.blogspot.com/2023/06/48.html ) inkabb aktuálizáció ;) :

Június 11-i összefoglaló. Polohy bekerítése, APU megy Tokmakba​


https://telegra.ph/Svodka-za-11-iyunya-Okruzhenie-Pologov-VSU-idut-k-Tokmaku-06-11

Az ukrán fegyveres erők több mint 20 km-rel átnyomták az orosz védelmet Orekhovsky irányba. Körülbelül 15 km van hátra Tokmakig, amely a Pologival együtt az RF fegyveres erők ellátási csomópontja Zaporozhye ezen részén. Tokmok mögött közvetlen út nyílik a 64 km-re lévő Melitopolba - ez négy-öt órás autóút a páncélozott járművek számára.

50c46dccf2a0b2c23b476.jpg

Zöld – az ukrán fegyveres erők pozíciói 2023. június 11-én. Piros – az Orosz Föderáció fegyveres erői június 11-én. A jegyzeteinket tartalmazó Deep State térképet használjuk. Ez a diagram nem egy pontos térkép, és kizárólag az általános helyzet megértésének megkönnyítésére készült.

Rendkívül valószínű, hogy az RF fegyveres erők megpróbálják tartani magukat Tokmokhoz. Ennek érdekében a 42. motoros lövészhadosztály egységeit és a légideszant erők ezredét (nem teljes), valamint más egységeket helyeztek át a Herson régióból a Herszon régióból.

A melitopoli orosz parancsnokság egyik tisztje szerint a Zaporizzsja régióban szinte a fenékig lemerültek a tartalékok. Szinte az összes harcképes egységet és felszerelést is kivonták Hersonból. A Krímben állomásozó tartalékok érintését továbbra is tiltja az Ukrajnában csoportosuló fegyveres erők parancsnoksága.

„Nem lennék meglepve, ha holnap az ukrán fegyveres erők már Melitopolból gratulálnak Putyinnak Oroszország napján” – mondja az orosz törzstiszt. Nem nagyon hiszünk az ukrán egységek ilyen gyors előrenyomulásában. A harcok kemények. De a tartalékok hiánya az Orosz Föderáció fegyveres erőinél, a lőszerrel, felszereléssel és vízzel kapcsolatos kezdeti problémák jó esélyekről beszélnek Melitopol többé-kevésbé rövid időn belüli felszabadítására. Ebben az esetben nem a sebesség a lényeg, hanem a felesleges veszteségek hiánya.

Az RF fegyveres erői védekezésre készülnek. Az elmúlt napokban több hír is érkezett arról, hogy orosz csapatok aláásták az öntözőlétesítményeket, elárasztották vízzel a mezőket, és alkalmatlanná tették őket a páncélosok közlekedésére.

Talán ezek az akciók magukra az RF fegyveres erőkre nézve is váratlan következményekkel jártak (az orosz hadseregnek nehéz viszonya van a gátakkal és gátakkal), ahogy a Tokmok és Melitopol között állomásozó tisztek mondják, sok egységnél vízproblémák kezdődtek. Ami a falvakban van, az vagy ihatatlan, vagy kiszáradt. Az egyik tiszt azt mondta, hogy előző napon a katonák összegyűjtötték az esővizet. Hogy ez igaz-e vagy sem, azt nem tudjuk ellenőrizni, de beszélgetőpartnereink egyre gyakrabban beszélnek a vízhiányról.

c483daa768fb627792419.jpg

Zöld – az ukrán fegyveres erők pozíciói 2023. június 11-én. Piros – az Orosz Föderáció fegyveres erői június 11-én. A jegyzeteinkhez használt mélységi térkép

Gulyai-Pólus irányban az ukrán fegyveres erők szinte körülvették (talán a publikáció idején teljesen körülvették) Pologi városát. Egy másik kulcsfontosságú ellátási pont az RF fegyveres erők számára. A Pologi feletti irányítás lehetővé teszi a Tokmak-Melitopol, Mariupol és Berdyansk irányába történő elmozdulást, valamint az ukrán offenzívát visszatartó orosz alakulatok hátuljának gyors elérését a Zaporozsje és Donyeck régiók találkozásánál.

Az ukrán fegyveres erők sikeres előretörése ezen a területen a donyecki régióban lévő Sztaromlinovka közelében pozíciót betöltő orosz alakulatok bekerítésének veszélyéhez vezethet.

Ott továbbra is heves harcok folynak, de az ukrán és az orosz fél töredékes jelentései szerint az ukrán fegyveres erők közel állnak Staromlynovka elfoglalásához és ezzel egyidejűleg Volnovakha eléréséhez. Sztaromlynovka felszabadítása lehetővé teszi, hogy az ukrán csapatok megkerüljék Volnovakhát nyugatról, és továbbmenjenek Berdjanszkba és Mariupolba.

Ma nem lesz térkép arról, hogy mi történik ebben az irányban, mert az információ túl rövid és szűkös. Ezért, hogy ne vezesse félre az olvasókat, ezúttal nélkülözzük. Tudásunk szerint az ukrán fegyveres erők irányítják Oktyabrskoye (Kermencsik) falut - Staromlynovkától keletre, és nyugatról elkerülik Staromlynovkát, és megközelítik Stepnojt és Petrovkát is.

Délen az ukrán fegyveres erők továbbra is csapást mérnek az orosz hátvédvonalakra, a kommunikációra és a raktárakra.

Cherszon régióban

Az RF fegyveres erők nagyrészt visszavonultak a Dnyepertől, a Gola Pristan területét lényegében elzárják az orosz csapatok. Várják az APU megjelenését. Az orosz hadsereg nem kezdett el szervezett segítséget nyújtani a vízierőmű felrobbanása után elárasztott területekről az emberek evakuálásához.

A Herszon régióban maradó orosz csapatok (kb. 5500 fő) a Dnyepertől 30-40 km-re védelmi vonalat készítenek elő. Azok az erődítmények, amelyeket 2022-ben szorgalmasan ástak és építettek, mára elhagyatottak és használhatatlanok.

Az erősítéssel együtt az összes többé-kevésbé új és harcra kész felszerelés elhagyta a Herson régiót Tokmak felé. A többiek régi tankokkal és gyalogsági harcjárművekkel rendelkeznek, és a fegyverekhez, kézi lőfegyverekhez és felszerelésekhez való lőszer hiányára is panaszkodnak.

A Herson régió légvédelmét az orosz hadsereg szerint szintén Zaporozsjébe helyezték át.

Mindezeket a tényezőket figyelembe véve egy ukrán leszállás a bal parton több helyen is lehetséges egyszerre Hola Pristantól Energodarig. A leszállás nem más, mint a mi sejtésünk. Tudjuk, hogy technikailag az ukrán fegyveres erők ezt meg tudják valósítani, de nincs információnk arról, hogy készül. A jelenlegi helyzetben egy sikeres leszállási művelet oda vezethet, hogy megnyílik a legrövidebb út a Krímbe.

Bachmut-Szoledar

Bakhmut bekerítése folytatódik. Az ukrán fegyveres erők felszabadították Jagodnoét, az ukrán egységek észak és északkelet felől hatolnak be Bahmutba. Az ukrán fegyveres erők előrenyomulása a város déli részén folytatódik. Ezenkívül az RF fegyveres erők elveszítik pozícióit Soledartól keletre.

Sem az ukrán fegyveres erők, sem az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tartalékai nem kötelezték el magukat az ilyen irányú harcra. Az orosz csapatoknak nincsenek ott, az ukránok még nem látják szükségesnek a friss egységek behozatalát.

https://t.me/s/volyamedia
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Végre az ukrán és az orosz propaganda ugyan azt mondja!


Mind a kettő szerint övé a falvak fölötti összes domb.

Simplicius, akár csak én, óvatosságra int. Kemény hetek jönnek még az orosz erők számára.

Ezzel teljes mértékben egyetértek. Én szeretek szarkasztikus megjegyzéseket tenni arra, amikor az ukránok 300 métert előre nyomulnak, vagy győzelmi jelentéseikben az szerepel, hogy 1 hét alatt 1,5 km-t előre nyomultak, miközben egy modern aknavetőnek nagyjából 10 km a lőtávolsága, egy elavult D-20-as taracknak 20 km. Viszont jelenleg az ukránok túljutottak az első falun, és talán egy 5-10 km mélységben beékelődtek az orosz vonalak közé. Én legalább is így látom.
Komolyan úgy gondolom, hogy ezen a héten fog eldőlni, hogy mire jutnak. Ez lehet egy rés, de az oroszok még át is szervezhetik a védelmet.

Az azért talán egyértelmű jel, hogy még a fent linkelthez hasonló véres szájú ukrán propagandában is az szerepel, hogy nem sikerült eddig orosz egységeket bekeríteni, a nehéz helyzetből mindig inkább hátrálnak. Szerintem az ukránoknak a nyár első felében nem lesz elég erejük újabb rést ütni, vagy ezzel -Velika Novolszilkától délre- sikerül látványos eredményeket elérni, vagy itt fog vérbe fulladni a "késő tavaszi ellentámadás".

Ami baljós, hogy innen Mariupol iránya van, ami hivatalosan és 100%-ban Donyecki Népköztársaság területe, ami véres posztó a szakik szemében, szerintem 10-szeres erővel fog az orosz hadsereg ezen része küzdeni az ellen, hogy elveszítsék. (Ezt nem az orosz egész sereg részére értem, de szerintem jóval kevesebb tettrekészség lenne a népi milíciák részéről Zapo alatt Tokmak védelmére újabb alakulatokat küldeni, míg nekik politikai céljuk a megye teljes területének felszabadítása és megtartása.)

A másik, ami baljóslatú, hogy már elindult az ukrán ellentámadás, de továbbra is érkeznek képek az ukrán sorozásról. Miközben tavaly ősszel lett a Föderációban egyedül nagyobb arányú bejelentett sorozás. Ez csak hosszútávon lesz szempont, és elfogadom, hogy nem tudjuk a rejtett sorozás pontos számait. De egy jó ukrán taktika, hogy már tavaly Januártól fogva folyamatosan gondoskodnak az utánpótlásról. (Bármit is gondoljunk az erőszakkal elhurcolt katonákról és a pár hetes kiképzésről.)

ui.: Ha kedvenc felvidéki fórumtársunk hírei igazak egy Tokmak irányú gyors előretörésről, az mondjuk meglepő fordulat lenne. De hamarosan azt is meglátjuk. Túl szép ahhoz képest, hogy eddig jelentős számú ukrán fegyverveszteséget láttunk, de oroszokról nem hallatszott semmi hír még ukrán meg nem erősített utalásokban sem, hogy valahol látványosan felül kerekedve nagy számú veszteséget okozhattak volna.
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 348
13 871
113
Hónapokkal ezelőtt megjegyeztem, h egy vesztes háború után fennmaradó frusztrált, megtépázott de harcedzett és elég jól felszerelt ukrán hadsereg vagy belpolitikai problémát fog okozni vagy nagyhirtelen találnak valamilyen gyorsan és könnyen legyőzhető ellenséget. És erre a szerepre a legmegfelelőbb a második leggyűlöltebb nemzet a szemükben: a magyar. Nemrég egy Resperger előadáson feltettem a kérdést, hogy készülünk-e erre a lehetőségre valamennyire, mire az volt a válasz, hogy a Kárpátok összes hágóját ismerjük és előzetes számítás szerint védeni tudjuk. Persze az 5. cikkely életbe lépéséig, de nagy az aggodalom bennem, hogy az érdekünkben nem lesz egyetlen NATO tagország sem, aki az ukránok ellen vezényelné a csapatait. Szóval vagy magunk oldjuk meg vagy megyünk a levesbe. Talán a szerbektől kérhetünk segítséget, előbb küldenek, mint a románok vagy a szlovákok, az biztos... (Esetleg a horvátokra számíthatunk még.)
A nagy nyugat-európai "nemzetek" diszkréten félre fognak nézni és bármit kitalálnak majd, hogy ne kelljen beavatkozni.
Szóval talán nem is olyan nagy "ostobaság" amikor a magyar haderő fejlesztéséről beszélnek...
Titkon remélem, hogyy az orosz nem fog megállni a Dnyepernél, mert nekünk az lenne a legrosszabb forgatókönyv.

Szerintem amit leírtál az egy lehetséges vészhelyzeti (nyugati) lezárási forgatókönyv. És csak előnnyel járna a NATO számára.
  • Mivel egy agresszor lenne Ukrajna, az alapokmány szerint a NATO bevonulhatna a kiszorítás ürügyén és meg is van a hűn áhított cél - Ukrajna területén a nehéztechnika.
  • Emellett nyíltan átvehetnék az ország irányítását - vagyis az eddigieknél is nyíltabban. A teljes átadott haditechnika visszakerülne az irányítás alá.
  • Ezzel együtt ide már nem mehetne be az orosz haderő, vagyis megakadályozzák a teljes bekebelezést.
  • A leuralt területeken lehetne békében visszaépíteni a következő körre az orosszal a haderőt.
  • Egyben Magyarország ugye meg lenne mentve, ergo teljes hálával kell tartozni - a renitens viselkedés is egyben le lenne tudva. Egyben itt maradna egy iszonyat nagy NATO kontingens évtizedekre.
  • És ami a legfontosabb - így lehet arcvesztés nélkül kifarolni a háborúból - mert ugye "ezek a köcsögük (ukránok) hátbatámadtak minket, nem méltóak tovább a bizalmunkra, átvertek minket, bla bla bla..."
Szóval win-win lenne minden szempontból.
Az viszont tény, hogy a NATO-nak ebben az esetben mindenképpen reagálnia kell, különben instant darabokra hullik.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 622
3 286
113
Szerintem amit leírtál az egy lehetséges vészhelyzeti (nyugati) lezárási forgatókönyv. És csak előnnyel járna a NATO számára.
  • Mivel egy agresszor lenne Ukrajna, az alapokmány szerint a NATO bevonulhatna a kiszorítás ürügyén és meg is van a hűn áhított cél - Ukrajna területén a nehéztechnika.
  • Emellett nyíltan átvehetnék az ország irányítását - vagyis az eddigieknél is nyíltabban. A teljes átadott haditechnika visszakerülne az irányítás alá.
  • Ezzel együtt ide már nem mehetne be az orosz haderő, vagyis megakadályozzák a teljes bekebelezést.
  • A leuralt területeken lehetne békében visszaépíteni a következő körre az orosszal a haderőt.
  • Egyben Magyarország ugye meg lenne mentve, ergo teljes hálával kell tartozni - a renitens viselkedés is egyben le lenne tudva. Egyben itt maradna egy iszonyat nagy NATO kontingens évtizedekre.
  • És ami a legfontosabb - így lehet arcvesztés nélkül kifarolni a háborúból - mert ugye "ezek a köcsögük (ukránok) hátbatámadtak minket, nem méltóak tovább a bizalmunkra, átvertek minket, bla bla bla..."
Szóval win-win lenne minden szempontból.
Az viszont tény, hogy a NATO-nak ebben az esetben mindenképpen reagálnia kell, különben instant darabokra hullik.
Szerintem itt nem veszed figyelembe, hogy az USA-nak az ukrán csernozjomban kőkeménye érdekeltségei vannak, ezért azt semmiképpen sem fogja veszni hagyni, ergo nem érdeke, hogy az ukránok feketeseggűvé váljanak. Előbb áldoznának be egy kicsi, gyenge, kötekedő, az első számú vezetőjüket is ellenfélnek nevező prominensű szövetségest.
Nem látom, hogy ebből bármilyen kimenetel esetén jól jöhetnénk ki.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 334
113
Szerintem amit leírtál az egy lehetséges vészhelyzeti (nyugati) lezárási forgatókönyv. És csak előnnyel járna a NATO számára.
  • Mivel egy agresszor lenne Ukrajna, az alapokmány szerint a NATO bevonulhatna a kiszorítás ürügyén és meg is van a hűn áhított cél - Ukrajna területén a nehéztechnika.
  • Emellett nyíltan átvehetnék az ország irányítását - vagyis az eddigieknél is nyíltabban. A teljes átadott haditechnika visszakerülne az irányítás alá.
  • Ezzel együtt ide már nem mehetne be az orosz haderő, vagyis megakadályozzák a teljes bekebelezést.
  • A leuralt területeken lehetne békében visszaépíteni a következő körre az orosszal a haderőt.
  • Egyben Magyarország ugye meg lenne mentve, ergo teljes hálával kell tartozni - a renitens viselkedés is egyben le lenne tudva. Egyben itt maradna egy iszonyat nagy NATO kontingens évtizedekre.
  • És ami a legfontosabb - így lehet arcvesztés nélkül kifarolni a háborúból - mert ugye "ezek a köcsögük (ukránok) hátbatámadtak minket, nem méltóak tovább a bizalmunkra, átvertek minket, bla bla bla..."
Szóval win-win lenne minden szempontból.
Az viszont tény, hogy a NATO-nak ebben az esetben mindenképpen reagálnia kell, különben instant darabokra hullik.
Egyes méltatlanul mellőzött elemzők (én) ezt is rég felvázolták már!