• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 364
31 641
113
Cáfolná, ha nem lenne ott, hogy "passzívan". Az ERA reaktív. Valóban valaki szegénységi bizonyítványa, hogy nincs rajta semmilyen ERA. Ezzel nem tudok veszekedni. Az AMAP is csak részben váltja ki pont az ilyen elavult, régi CE penetrátorok esetében, körülbelül a PG-7V-vel bezárólag.
A Leóval (A5-A7) az a baj, hogy a torony esetében szemből +-30 fokig, a teknő esetében pedig kb +-15-20 fokig az egyik, vagy akár a legjobb védelemmel rendelkezik, ha a küzdőteret nézzük. Gondolom ez volt és maradt a mai napig is a követelmény, ezáltal az ezen kívül eső szögtartományokból és a nem küzdőtérhez tartozó motortér és torony lőszerrekesz védelméből adtak lényegesen alább. Amennyiben a németek ezek ismeretében tudják/tudták úgy használni, hogy ne érje nagyobb hátrány őket ebből származólag, én hiszek abban, hogy nekik ez volt és továbbra is ez a legjobb harckocsi. Az ukránoknak viszont pont támadásra használni, ahol nem lehet a fenyegetéseket az említett szögtartományokban tartani, hatalmas tévedés volt.
Igen,a Leo alapvetően vedelmi helyzetre latt tervezve,illetve tomeghatseregek háborújára.Mindket esetben oldalról számítani lehet a sajat csapatok védelmére.Vedelemben ráadásul meg az előkészített loallasok is vedik az oldalát,de meg lehalabbis a testet, elejét is.
Egyedul a Merkava van eleve ugy tervezve,hogy oldalrol is jobban védjen HEAT fenyegetes ellen.De meg az is folyamatos fejlesztésre szorul .Ahogy a többi is.Abrams tervezői jobban szamoltak az oldalirányú fenyegetessel,mint a Leonal,de az is radzorult a potpancelozasra.
Itt jon,hogy mire es hova terveztek a gépet,milyenek voltak a tervezési szempontok .
Kilohetetlen hk meg nincs, és nem is lesz.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 364
31 641
113
Mivel ellentámadásban vannak "nyomulnak" előre azzal számolnak hogy később amit lehet küldenek vissza javitásra.Sérült,harcképtelen 72-esek mennek a csehekhez felújításra.Sőt nemrég cseheknél "posztoltak" felújított t64-esekről is képet.Természetesen ha "visszanyomják" az Ukránokat Orosz kézre is kerülhetnek ezek a gépek.
Ami azt illeti,csehba vagyok,es az esta láttam egy konvolyt,T72 eket és muszaki valtozatokat vittek.A 72ek nem a cseh sereg modernizalt valtozatainak tűntek, és nem is voltak egyformak.Kb szazadnyi hk,es 2 muszaki változatot lattam
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Hónapokkal ezelőtt megomfta, hogy kb az orosz tankok 20% robban fel vag, gyullad ki a többiből megmenekül a személyzet.

Oké, ezt az arányt Fiptől is elfogadom. Ha hozzá tesszük, hogy a többi azért nem robban, mert lerobbant a frontra menet közben és nem lőttek rá.
De részemről tényleg zárhatjuk, mert ő is már jelezte 2-szer 3-szor, hogy bele fáradt, számomra a statisztika olyan csodás, mint a bikini látványa. Mindent megmutat, csak a lényeget takarja ki.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 036
2 495
113
RYBAR gyorstalpaló gyalogságnak a Leopard 2 kézifegyverekkel és szükségmegoldásokkal sebezhetőnek gondolt pontjairól


Aranyos kis videó. De semmi újat nem mond. Sőt, bármilyen egy harckocsit be lehetne tenni a grafika helyére ugyanezzel a szöveggel. Egy példa a videóból: az optikai berendezések amelyek sérülékenyek még egy géppuska találat esetében is, ugyanolyan sérülékenyek más hk-kon is.
Szóval nem derül ki, hogy például a Leopárd mely pontján sebezhető jobban, mint bármely más hk, vagy milyen terepakadályok jelentenek neki kihívást. Ennek a kettőnek az ismeretében már jobban ki lehetne alakítani egy Leopárd elleni védelmi terepszakaszt. De ezeket ne mi mondjuk már meg nekik...
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 953
65 991
113
Ugy nez ki Oroszorszagnak modernebb Leopardja van mint nekunk...

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Ugy nez ki Oroszorszagnak modernebb Leopardja van mint nekunk...

Ráadásul elég jó állapotban. Ezt tudjuk, mitől lett harcképtelen? Csak mert a videón nem nagyon láttam külsérelmi nyomot.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Ez valóban HEAT, csak akkor mitől ilyen nehéz és vagy gyenge? o_O
Mert ugyan ekkora súlyból az RPG töltete háromszor ekkora átütést tud.
Nincs megvezetve a kumulatív sugár. Az RPG esetén a formázott töltet előtt van egy V alakban összeszűkülő rész, ami a kumulatív sugár fókuszálására is szolgál.
PG-7VS%20ROCKET-A2.jpg

BK-14M, itt sokkal jobban látszik a "csatorna", ami a sugár megvezetéséért felelős.
02_-_125mm_BK-14M_HEAT_in_flight.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 051
36 477
113

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
269
727
93
Nincs megvezetve a kumulatív sugár. Az RPG esetén a formázott töltet előtt van egy V alakban összeszűkülő rész, ami a kumulatív sugár fókuszálására is szolgál.
PG-7VS%20ROCKET-A2.jpg

BK-14M, itt sokkal jobban látszik a "csatorna", ami a sugár megvezetéséért felelős.
02_-_125mm_BK-14M_HEAT_in_flight.jpg
OFF:
Nincs megvezetve a kumulatív sugár
Van erre valami dokumentáció? Mert jelenleg a piezoelektromos gyújtó másik pólusában jobban hiszek mint hogy az a tölcsér befolyásolja a ~10000m/s sebességgel mozgó sugarat
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle
W

Wilson

Guest
Az egyik aknára futott ukri Leo6 mentése BREM Bergepanzer 3 segítségével videó a linkben...



Katonai informátor


június 13., 17:19







BREM Bergepanzer 3 evakuálja az egyik Leopard 2A6 harckocsit, amely az ukrán offenzíva során aknára futott Zaporozsje irányában.

@milinfolive
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 555
113
Az ukránoknak viszont pont támadásra használni, ahol nem lehet a fenyegetéseket az említett szögtartományokban tartani, hatalmas tévedés volt.

A szögtartományos okfejtésed nem vitatva!
A hatalmas tévedés nem az, hogy ukrajna támadni akar egy harckocsival. A tévedés az, hogy valaki olyan harckocsit tervez, aminél nem gondol a támadásra és arra, hogy oldalba kaphatják a tankot könnyű pct. fegyverekkel.
Mint írtam mind a keleti mind a nyugati típusoknál gondoltak erre. Minimum a torony esetén.
A Leopárd kb. az egyetlen negatív kívétel e téren. És ami szerintem igazán probléma, hogy az A7-ig ezt eszükbe sem jutott javítani...

Ez a része konkrétan egy ordas nagy hazugság.

Sok mindent lehet vitatni, de néhány dolgot nem. Ebben a háborúban, ha eddig voltak kétségeid, tökéletesen bebizonyosodott az, hogy a T tankok találat esetén igen nagy arányban emelik a kalapjukat. Egy ilyen robbanást belül nem lehet túlélni. Úgy beállítani a szovjet-orosz-ukrán tervezést, mint ami elpusztul, de amúgy megóvta a személyzetet, az több, mint csúsztatás.

Nem én hazudok, hanem te csúsztatsz.... Olyan több száz órányi Szír és Ukrán videó van fent a T szériáról. Nagyon ritka az azonnali lőszer robbanás!
Olyan gyakrabban van, hogy kigyullad a tank és percekkel később felrobban. A legtöbb videón a személyzet élve száll ki a tankból.
És bár a Leopárd mintája kisebb elemszámmal dolgozik, de azért Szíriában jó pár instant halál történt a típussal.
Én nem nagyon látom a különbséget -e téren a két tanktípus között. :cool:
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 555
113
Nincs megvezetve a kumulatív sugár. Az RPG esetén a formázott töltet előtt van egy V alakban összeszűkülő rész, ami a kumulatív sugár fókuszálására is szolgál.
PG-7VS%20ROCKET-A2.jpg

BK-14M, itt sokkal jobban látszik a "csatorna", ami a sugár megvezetéséért felelős.
02_-_125mm_BK-14M_HEAT_in_flight.jpg

Ennek a jelentőségét nem ismerem! Köszönöm az információt!
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 075
10 232
113
A szögtartományos okfejtésed nem vitatva!
A hatalmas tévedés nem az, hogy ukrajna támadni akar egy harckocsival. A tévedés az, hogy valaki olyan harckocsit tervez, aminél nem gondol a támadásra és arra, hogy oldalba kaphatják a tankot könnyű pct. fegyverekkel.
Mint írtam mind a keleti mind a nyugati típusoknál gondoltak erre. Minimum a torony esetén.
A Leopárd kb. az egyetlen negatív kívétel e téren. És ami szerintem igazán probléma, hogy az A7-ig ezt eszükbe sem jutott javítani...



Nem én hazudok, hanem te csúsztatsz.... Olyan több száz órányi Szír és Ukrán videó van fent a T szériáról. Nagyon ritka az azonnali lőszer robbanás!
Olyan gyakrabban van, hogy kigyullad a tank és percekkel később felrobban. A legtöbb videón a személyzet élve száll ki a tankból.
És bár a Leopárd mintája kisebb elemszámmal dolgozik, de azért Szíriában jó pár instant halál történt a típussal.
Én nem nagyon látom a különbséget -e téren a két tanktípus között. :cool:
Bagh, azért féfiként átélned egy négy-öt napja tartó folyamatos orgazmust elég kemény élménye lehet az életednek. Mostmár eressz le. :)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem én hazudok, hanem te csúsztatsz.... Olyan több száz órányi Szír és Ukrán videó van fent a T szériáról. Nagyon ritka az azonnali lőszer robbanás!
Olyan gyakrabban van, hogy kigyullad a tank és percekkel később felrobban. A legtöbb videón a személyzet élve száll ki a tankból.
És bár a Leopárd mintája kisebb elemszámmal dolgozik, de azért Szíriában jó pár instant halál történt a típussal.

Akkor kérdezek a kettesért. Hány olyan BMP-t láttunk, ami aknára szaladt és az egész abban a pillanatban darabokra szakadt? És hány Bradly-t láttunk most az aknamezőn nyitott hátsó ajtóval?
Hány T-72-est láttunk a fejétől elválni az első átütés után? És most hány Leo2 tornya van a földön mellette?

Nekem még ezek a sikertelen támadások is azt igazolják, hogy ha tovább tudnák gördíteni a támadás lendületét, akkor általában nem végleg semmisül meg egy Leo2-es aknára futásnál, hanem hátra vontatható és javítható. Míg eddig abban az általad hivatkozott több száz órányi szír és ukrán videóban az általános tapasztalat az volt, hogy ha egy T-72 aknára fut, akkor a rozsdát majd elmossa az eső.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 555
113
Hány T-72-est láttunk a fejétől elválni az első átütés után? És most hány Leo2 tornya van a földön mellette?
iu

iu

Mesélj még kérlek....

Míg eddig abban az általad hivatkozott több száz órányi szír és ukrán videóban az általános tapasztalat az volt, hogy ha egy T-72 aknára fut, akkor a rozsdát majd elmossa az eső.

Ezt nem tudom már megint hol halucináltad de tele van aknára futós videóval az ukrán topik. Az esetek 99%-ban csak leválik a lánc és mozgásképtelenné válik a tank. Kb. ennyi történik a T szériánál.
PL: