Leopard 2

Úgy rémlik, a videóban többször is megemlítik, hogy a Leo-t annak idején hidegháborús koncepciók alapján tervezték. Nagy, sikságokon lefolytatott hk vs hk ütközetekre készültek a stratégák.
Itt (elvileg) előnyben lenne, lett volna az erősségeinek köszönhetően (mozgékonyság, tűzerő, védettség, modern szenzorok).
Ilyenre emlékeim szerint Ukrajnában eddig nem került sor...
Dimbek, dombok, erdők, fasorok, fészerek.
Az urbanizáltabb részekről nem beszélve...
Nincs nagyon olyan terepkombináció, ahol a modernebb szenzorok okozta “hamarabb látom meg és pontosabban lövök” előny kijött volna.

Ha meg egy Leo személyzete arra játszana, hogy kihasználják a nagyobb felbontású hőkamerát és az esetlegesen pontosabb löveget, és ezért mondjuk 8 km-ről állnak lesben, nos, akkor meg jelen állás szerint vagy egy ATGM csapat szedi ki őket egy dombocska mögött lapulva, vagy egy Aligátor.

Dudi, azt kellene megértened, hogy a harcképtelenné vált / tönkrement Leopárdok 90 %-a az aknára futott / tüzérséget kaptak a nyakukba, ezért nem repült a tornyuk. Talán a mai volt az első, hogy páncéltörő rakétát kaptak be.
Mint amelyiknek beszakadt a tetőpáncélja? Vagy amelyiket szétlőtte egy Kamov?

Értem. Mint a sivatagi gyík, amelyik kitárja a gallérját. :D

A T-64A-n és a T-72-es Urálon levő "kopoltyúk" is értelmezhetők gallérként, amiket kitárnak, hogy félelmetesebbnek tűnjenek ?

5B9ZBqj.jpg

Icnqt8o.jpg

Itt (elvileg) előnyben lenne, lett volna az erősségeinek köszönhetően (mozgékonyság, tűzerő, védettség, modern szenzorok).

Semmi féle előnyben nem lett volna... Ezek ilyen kamu mesék. A T-80U elnyomta volna, mint a bélyeget XD

A mozgékonysága nem volt jobb, mint a T-80B/BV/U tankoké. Ezek simán hozzák a Leopárd 2A4 mobilitását.
A T-80 sorozat páncélzata végig jobb volt, a T-80U-t a fő páncél elemein kilőni képes lövedék 1999-es XD
Tűzerőben is jobbak voltak az orosz vasak. Pl. a 3BM32 nagyobb átütésű, mint a DM33-as.
A T-80 sorozat képes volt lövegcsőből ATGM-et indítani. Tandem kumulatív gránátok is voltak hozzá.
Nincs olyan paraméter miben jobb lett volna a Leopárd.

Ma sincs másként. Egy T-80BVM sokkal jobb mobilitású, mint egy Leopárd 2A6-os.
Páncélzatban szintén jobb, főleg a 360 fokos védelme.
Tűzerőben a T-80-as lövegcsőből indítható rakétája óriási előny.
A Leopárd 2A6-ban hiába van DM53, egyrészt látjuk el sem jut a használatáig, másrészt jó eséllyel nem lövi át a Relikt ERA-t.
Szar ügy. Viszont a T-80-as reflex rakétája simán átlőhető a Leopárd 2 teknőjét. A tornyon meg látjuk, hogy könnyű lebontani.
Oldal irányból meg aztán mindegy.
Ma sincs előnyben, régen sem volt. Ezek azok a germán népmesék amiről mindig írunk. A semmivel nem alátámasztott halucinált előny.

De a T-90M sem rosszabb egy Leopárd 2A7-nél....

Mutasd meg azt az aknát ami csak a harckocsi tornyának a tetőpáncélját szakítja be.

A mai az első, hogy a tornyának a tetőpáncélja szakadt le a pct rakéta nyomán. Az azt megelőző veszteségek viszont feketén - fehéren aknára futottak ill. tüzérséget kaptak.

Nem feleltek meg.Például a mi 72-eseink mennyivel voltak pl potensebbek mint az Iraki T72M,T72M1 harckocsik.Varsói szerződésen belül is "csak" a szovjet elsővonalas T64,T80 harckocsik voltak jobban páncélozottak és kapták meg az akkoriban legfejlettebb keramia kompozit torony páncélzatot.(70-es évek vége 80-as évek eleje.Akkoriban főleg a nyugati M60,chieftain,Leo 1 harckocsikkal szemben a 72-es is bőven jó harckocsi volt.

A T-64A-n és a T-72-es Urálon levő "kopoltyúk" is értelmezhetők gallérként, amiket kitárnak, hogy félelmetesebbnek tűnjenek ?

5B9ZBqj.jpg

Icnqt8o.jpg
Ezt tudtam, hogy az orosz vasak kitárják, de Leopárdról még nem láttam. Viszont azt írta Dudi, hogy azon csak szereléshez nyitják ki.

Szerintem itt a gond az (bár már biztos többen leírtátok), hogy a "csataterek", amikre ezeket a hk-kat tervezték (Leo, orosz, akármi más) "összementek" picit.
Ma már fenyegetést jelentenek az A10, Apache, Ka-50/52, Mi-24/28, Lancet, Predator stb. felülről, a mindenféle hordozható, pontos és adott esetben (platformtól függően) mozgékonyabb, jobban rejthető pct eszközök körkörösen. Ezeken felül még meg sem említettem a modern tüzérséget, illetbe a messziről kiszórható aknákat sem.
Mostanság nem nagyon van lehetőség ezekkel a nagyvasakkal száguldozni, illetve a célpontot kerülgetni, jobb tüzelési pozíció elérése érdekében.
Változnak az idők...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
De megfeleltek.

Az irániak ellen jól is teljesítettek, és az Abrams-ek elleni veszteségeik is teljesen fel vannak fújva.
Nem, nem feleltek meg. Az iraki hkk még a közismerten szemét minőségű lengyel hkknál is rosszabbak voltak.
De amúgy 80ban a T-72 Uralt, mint VSZ szabványt emlegetni vicc.
Gyakorlatilag az irakiak még a 65ös T-64 alapverzióját se kapták meg.
Miközben a keleti blokk elsővonalas hkja sosem volt az.
@mlace magyarul azt mondod, hogy a keleti blokk 3. 4. Vonala kűzdött a nyugati blokk 1, 2. Vonalával...

• Tetszik
Reactions: fip7
Ezt tudtam, hogy az orosz vasak kitárják, de Leopárdról még nem láttam. Viszont azt írta Dudi, hogy azon csak szereléshez nyitják ki.
A két cuccnak semmi köze egymáshoz. Az orosz vasakon gumilapok voltak amik a a srégen jövő pct rakétákat voltak hivatottak elműködtetni idő előtt (nem jött be, ezért eltűntek később)
A leó "füle" meg csak a páncélmodul csere miatt nyitható

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.