[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 529
15 148
113
A török-görög párhuzam nagyon is találó. Az egy kikényszerített béke. Itt is ennek van a legnagyobb esélye. Ukrajnának megelőlegeznek egy NATO-társult állami státuszt, azzal a feltétellel, hogy tárgyalnia kell az oroszokkal a békéről. Ami ugyebár egyelőre kivitelezhetetlen. Az már világos, hogy Ukrajna nem maradhat meg az eredeti határai között, mindenképp le kell mondania területekről. A nyugat azért húzta eddig a háborút, hogy ne így legyen és az amerikai befektetésekből legalább egy rész Ukrajna megmaradjon.. Az orosz pedig azért húzta a háborút, hogy szintén ne így legyen, de más nézőpontból.
Nem sikerült visszaszorítani az oroszokat.
A befektetett eszközök és anyagi javak kukázódtak.
A nyugati gazdaság recesszióba fordult, ami további belső problémákat okozott (bevándorlók).
Az oroszoknak egyelőre nem sikerült Ukrajna teljes behúzása.
Bármennyire is túléli Moszkva a szankciókat, jobb lenne nélkülük.

Minden érdek pillanatnyilag abba az irányba dolgozik, hogy Zelenszkijt és az ukrán vezetést meggyőzzék, tárgyalni kell!
Kérdés, hogy az ukrán harctéri eredmények puhítják vagy felkeményítik az orosz álláspontot.
Ha nem indulnak érdemi tárgyalások, az ukránok (és befektetőik) többet veszíthetnek, ami nem érdekük. Oroszországnak sem jó, ha hadigazdaságra kell átállnia.
Tehát összegezve: a NATO továbbra is ki fog állni Ukrajna mellett, de erőteljes üzenetet kap Zelenszkij, hogy vagy áttörnek végre, vagy tárgyalnak.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 938
11 597
113
Biden kimondta: Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra

a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna ebben a kérdésben - az amerikai elnök erről Európába utazása előtt beszélt egy vasárnap sugárzott televízióinterjúban.

miközben az ukrán NATO-tagságról szóló vita a szövetségen belül korai, az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is eljuttatják a biztonsági támogatást és fegyverzetet Volodimir Zelenszkij elnökhöz és haderejéhez, ami ahhoz szükséges, hogy az ország be tudja fejezni a háborút Oroszországgal.

"Nem gondolom, hogy egyhangú egyetértés van a NATO-n belül most arról, hogy befogadjuk-e Ukrajnát a NATO családjába, vagy nem" - fogalmazott, és hozzátette: a szövetség "határozottan ragaszkodik ahh

Amennyiben egy jelenleg zajló háborúról van szó, akkor mindannyian háborúba lépünk, háborúba lépünk Oroszországgal, ha az volna a helyzet", hogy Ukrajna a NATO tagja - hangsúlyozta Joe Biden.



Ez elég reális hozzáállás Washingtonból.
Biden azt sem tudja, merre van elore. Arra alapozni valamit, amit o mondott... enyhen szolva is naivsag.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 033
23 637
113
Nem elég lezárni a háborút. Nem csak olyan ország nem lehet NATO tag aki háborúban áll egy másik orszaggal, de olyan sem akinek területi követelése van egy másik orszaggal szemben.
Tehát nem eleg a háború befejezése, el kell dönteni, hogy mi legyen Ukrajna új határa és ezt el kell fogadni az ukránoknak is.
Ez az dudi, igazad van, ment is rá a "like"! :)

mert tényleg így van ahogy írod, innentől Oroszország kezében van Ukrajna NATO tagságának a sorsa, afelől meg ne legyen illúziója senkinek, hogy a oroszok mit gondolnak majd erről.

most azon gondolkodom, hogy ennek függvényében mi lesz a sztori vége?

Ukrajnát totálisan elfoglalni nem lehetetlen, de borzasztó áldozatokkal járna, mind a két részéről, ráadásul egy logisztikai rémálom is lenne, szóval nem lehetetlen, csak amit magával hoz, azt egy Putyin kaliberű vezetés nem tudná kontrollálni (egy Sztálin szerű, viszont igen, sőt nagyon hamar rendet is tenne, csak hát milyen áron)

ha meg hagynak valamit Ukrajnából, akkor az egy "beoltatlan tábortűz lesz egy szaraz erdőben" , amire mindig oda kell majd figyelni, hacsak, nem egy olyan kis méretűre zsugorított ország marad meg belőle ami nem jelent semmit az oroszoknak, de ez sem egy jó forgatókönyv az ukránokra nézve, mert ebbe nem nagyon hiszem, hogy önmaguktól belemennének.

Wilson kommentjéből is kiderült, hogy a nagy nyugati szövetséges NATO semmit nem ígért meg csak azt amit eddig, tagságot semmiképp, csak a támogatást akár évekig is, ami megint csak az ukránok számára rossz hír, hiszen jobban járnának egy azonnali békével (ami legalább jelenlegi területüket meghagyja), mint azzal, hogy továbbra is nyomják ezt az értelmetlen harcot, mint süket a csengőt, úgy, hogy közben az ukrán lakosság legpotensebb része tűnik el menekültként vagy halottként az országból. Ezért írtam régebben, hogy akkor lesz kurva nagy bajban Európa, ha az ukránok rájönnek majd arra, hogy mennyire átlettek baszva, a "szabadságuk" (NATO-EU tagság) hamis ígéretével.

a kreténeket, mielőtt a vigyorgóst dobnák szeretném megkérni arra, vonatkoztassanak el egy picit és helyezzük át a sztorit a térkép túloldalára, az USA hasonló helyzetben mit is tenne egy olyan Mexicoval, ahol orosz-kínai-iráni támogatású kormány lenne?

pedig lehet hogy ezzel a trióval a mexicoi nép gazdaságilag jól járna, és katonailag is tudná garantálni ez a trió a mexicoiak biztonságát az USA árnyékában, de vajon mit gondolna erről és mit tenne ezzel szemben az USA?? potenciális fenyegetésnek gondolná-e, és nem tenne meg mindent azért, hogy ezt megakadályozza?

dehogynem, na pont ugyanezt csinálja most Oroszország.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Szerintem meglépik.
MEGINT A VICCESFIÚK

Rasmussen volt NATO-főtitkár és a gordiuszi csomó?

Ukrajna nyugati és középső része felvehető a NATO-ba. Meg lehetne állapodni abban, hogy a NATO-szerződés 5. cikke szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségeket csak az ukrán terület azon részei elleni támadások váltanák ki, ahol a kijevi kormány jelenleg tényleges szuverenitást gyakorol.

***************************************************

Vivek Ramaswamy (az egyik republikánus) amerikai elnökjelölt felébredt: az orosz indokokat tisztán látva, szembe megy Bidennel, más republikánusokkal, és antidemokratikus komikusból lett csirkefogónak nevezi Zselét.

„@JoeBiden-nek férfiként kell fellépnie zsarnok barátjával, Zelenszkijjel szemben, és világosan ki kell jelentenie, hogy határozottan ellenezzük Ukrajna NATO-ba való felvételét. Ennek kemény vörös vonalnak kell lennie. Szégyenletes, hogy még az olyan republikánusok is, mint a @LindseyGrahamSC. most ezt szorgalmazzák. Ne vezessenek minket a nukleáris háború szélére. Az 1994-es Budapesti Memorandummal (amellyel kapcsolatban az Egyesült Államok több mint teljesítette kötelezettségvállalásait) kapcsolatban a neokon-demokrata establishment megdöbbentően hallgat James Baker híres 1990-es "egy hüvelyket se" kötelezettségvállalásáról Gorbacsovnak, miszerint a NATO soha nem terjeszkedik Németországtól keletre. A NATO-t a Szovjetunióval való konfliktus elrettentésére hozták létre, mégis a NATO a Szovjetunió bukása után terjeszkedett a leggyorsabban, és most rontja az Oroszországgal való nukleáris háború kockázatát. Ez merő őrület. Elnökként visszautasítom, hogy egy antidemokratikus komikusból lett vezető terrorizáljon, és számomra valóban rejtélyes, hogy a Nyugat többi része nap mint nap ennek a csirkefogónak a kezéből eszik.”
****************************************************

Túl sok Ukrajna /// Hegyi Gyula cikke az Indexex
Az Európai Bizottságot aggodalommal tölti el az a lehetőség, hogy az osztrák és a szlovák választásokon úgynevezett „oroszbarát” erők győznek.


************************************************

Az RF fegyveres erők esti és éjszakai csapásai során az ellenséges célpontokat Nikolaevben, Konsztantyinovkában és Kramatorszkban találták el.
Július 9-én este és július 10-én éjjel támadásokat hajtottak végre az ellenséges célpontok ellen különböző területeken, köztük az ukrán fegyveres erők által megszállt Donbász területein. Különféle megsemmisítési eszközöket alkalmaztak: nagy hatótávolságú tüzérséget, siklóbombákat és kamikaze drónokat.
Ismeretes, hogy a vereséget az ellenség egyik objektumára mérték a Nikolajev régióban és közvetlenül a regionális központban. A legfrissebb információk szerint az ukrán fegyveres erők déli haderőcsoportjának parancsnoki beosztását találták el.
Robbanások dördültek az ellenséges személyzeti szállásokon is Konsztantyinovkában és Kramatorszkban. A hírszerzés feltárta az ukrán fegyveres erők egységeinek átacsoportosítását a DPR ezen városaiba, amelyeket a kijevi rezsim csapatai megszálltak. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága a tartalékokat az Artyomovszk régióban felerősödő ellenségeskedés következő szakaszára használja fel.
Az ukrán fegyveres erőknek nem hagynak kísérletet arra, hogy áttörjék az orosz csapatok védelmét a város szélén. A pillanatnyilag legkiélezettebb harcok Klescsejevka térségében folynak, ahol – mint arról a Katonai Szemle már beszámolt – az Akhmat-ezred egységeit vetették be a védelmi vonal megerősítésére.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Már ne haragudj, de:
Ukrajnának megelőlegeznek egy NATO-társult állami státuszt, azzal a feltétellel, hogy tárgyalnia kell az oroszokkal a békéről
Ukrajna akkor tárgyal a békéről, mikor azt mondják neki. És azt fog elfogadni ami ki lesz adva, tekintve azt az el nem hanyagolható tényt, hogy az egész pereputty napi működése nyugatról van finanszírozva, és a "döntéshozók" külföldi tanácsadókra hallgatnak.
A nyugati gazdaság recesszióba fordult, ami további belső problémákat okozott (bevándorlók).
Az európai gazdaság fordul recesszióba, nem pedig az amerikai. Ennek összekeverése azt mutatja, hogy nincsenek megértve a folyamatok.
Az oroszoknak egyelőre nem sikerült Ukrajna teljes behúzása.
Vajon volt ez az elmúlt 500 napban cél?
Bármennyire is túléli Moszkva a szankciókat, jobb lenne nélkülük.
Ez biztos? Olyan bevételük volt energiahordozókból a háború kezdete óta mint még soha talán. Iparuk, mezőgazdaságuk egyre jobban függetlenedik a nyugattól. Vagy úgy értetted, hogy európának jobb lenne nélkülük? Mert az igaz...:D
Minden érdek pillanatnyilag abba az irányba dolgozik, hogy Zelenszkijt és az ukrán vezetést meggyőzzék, tárgyalni kell!
Mind fent említettem, ezek az emberek egyszerű parancsvégrehajtók, szerintem ezt itt mindenki tudja még a trollcsapatunk is valamennyire elismeri.
Ha nem indulnak érdemi tárgyalások, az ukránok (és befektetőik) többet veszíthetnek, ami nem érdekük. Oroszországnak sem jó, ha hadigazdaságra kell átállnia.
Biztos vagy ebben? Amit én látok az az, hogy az ukrán nép a nagy vesztes, és Európa. Miért baj, ha az oroszok átállnak hadigazdaságra - ami egész eddig nem történt meg...?



Tehát összegezve: a NATO továbbra is ki fog állni Ukrajna mellett, de erőteljes üzenetet kap Zelenszkij, hogy vagy áttörnek végre, vagy tárgyalnak
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 476
46 628
113
Simplicius a török trükkről, a NAFO találkozóról, az ukrán veszteségekről:
Budanov arcjátéka furcsa. Nyoma sincs benne örömnek, elismerésnek, emelkedettségnek. Olyan érzésem volt, hogy fogalmatlan vagy cinikus.

Az "Akhmat" különleges erőket a Bahmut irányába telepítették - Kadirov (VIDEO)​

Az Apta Alaudinov parancsnoksága alatt álló "Akhmat" különleges erőket a különleges hadművelet parancsnoksága áthelyezte a komplex Bahmut-irányba - mondta Ramzan Kadirov csecsenföldi főnök.
"Az ilyen döntés a vezérkar bizalmáról és az egység magas harci képességéről beszél" - mondta.
„Csak indulok onnan, miután ellenőriztem a harcosaink szolgálatát. Az ellenség minden bizonnyal a fogai közé fog akadni!” – mondta Alaudinov Kadirovnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688940460

Az ukrán fegyveres erők különleges különítménye éjszaka próbált betörni állásainkra a Zaporozsjei fronton​

A Vasziljevszkij körzetben, a 19. motoros lövészhadosztály védelmi övezetében, Pjatikhatki és Zserebjanok térségében az ellenség kétnapi szünet után egy kis osztaggal próbált támadni.
Hírszerzésünk fedezte fel az Ukrán Fegyveres Erők egy különleges csoportjának mozgását - több mint 30 fegyveres, őket tűz érte, likvidálták és megsebesítették, a többiek visszavonultak.
Az ellenség nem hagyja abba az átcsoportosítást, és erőteljes felderítést végez, felkészülve a nagyszabású támadó hadműveletek újraindítására Pjatikhatka-Zherebyanka irányában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688960387

2023. július 10-én reggel
Éjszaka hírek érkeztek arról, hogy az Orosz Fegyveres Erők rakétákkal csaptak le ellenséges célpontokra a Szumi régióban, Nyikolajevben, valamint az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Kramatorszkban és Konsztantyinovkában.
▪️Az elmúlt nap folyamán az ukrán fegyveres erők S-200-as légvédelmi rakétákkal próbálták megtámadni területünket, a célpontokat a krími híd közelében, Rosztov és Brjanszk térségében fogták el.
▪️A front szektoraitól Kremennajától nyugatra és délre az orosz fegyveres erők hatékony támadó hadműveleteiről számoltak be a Torszkij-párkány környékén és a Szerebryanszkij erdőgazdaságban.
▪️Éjszaka értesültünk csapataink támadóakcióiról a település közelében. Ellentmondásos a helyzet a Seversky-párkányon.
▪️Artyomovsk (Bakhmut) déli szárnyán, Klescsejevka közelében csapataink továbbra is visszaverik az ellenséges támadásokat.
▪️Folytatódnak a harcok Juzsnodonyeck irányában, a Vremevszkij-párkány környékén
▪️A zaporozsjei fronton az ellenség az Orekhovsky-irány hátuljában forog, a felszereléseket javítja és felhúzza. Az orosz fegyveres erők nyílt koncentrációs helyeket támadnak.
▪️Pjatikhatki: az Ukrán Fegyveres Erők Zaporozsjei Frontja éjszakai támadást kísérelt meg egy motoros gyalogsági szakasz erejével, állományuk harmadát elvesztve visszavonultak.
▪️Kherson irányban az ellenség még mindig nagyszabású partraszállást készít elő. Folytatja kis csoportok átszállítását.
▪️Folytatódik a belgorodi régió határterületeinek ágyúzása aknavetőkkel és ágyútüzérséggel., Robbanóeszközöket dobnak le az UAV-król.
▪️89 lőszert lőttek ki a DPR-re, Gorlovka, Yasinovataya, Donyeck tűz alá került.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Az ukrajnai konfliktus csak egy fok az eszkaláció lépcsőjén. Sokkal távolabb mutat ez a konfliktus, mint amit napi szinten elénk tárnak. Ezért nem gondolom, hogy ezt a konfliktust egy béketárgyalással rövid úton lezárnák

"Az USA már most arra törekszik, hogy háborúba kezdjen Oroszországgal az ukrajnai konfliktus miatt. Az aranyfedezetű BRICS kereskedési devizáról szóló mai bejelentéssel logikusnak tűnik, hogy az amerikai "kesztyűk" lekerülnek."

 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 920
22 494
113
Szerintem meglépik.


Teljesen kizártnak tartom.

Nem csak olyan ország nem lehet NATO tag aki háborúban áll egy másik orszaggal, de olyan sem akinek területi követelése van egy másik orszaggal szemben.
A nagy hirtelen felindulás és szájkarate után az igazi nemzetközileg is mérhető és befolyással rendelkező politikusoknak is leesett, hogy végül mit lehet és mit nem. Egészen biztosan lesznek különutas próbálkozások mint pl. Ukrajna szélesebb körű katonai támogatására felállitott katonai koalició vagy ilyesmi, de nem hiszem, hogy a NATO-nak szüksége van-e egy ilyen párhuzamos - lényegében "támadó" jellegű - konglomerátumra a "testén belül".

Ha Ukrajna valaha is valamiféle katonai sikert akar elérni ahhoz jelenleg időre van szüksége. Sok sok időre. Ahhoz pedig le kell ülni az asztalhoz. Ehhez meg a baltiakat és Lengyelországot úgymond "le kell állitani".
Én úgy látom kezd kialakulni a nagyhatalmi szándék egy hosszú lélegzetvételhez a háborúban egy tartósabb fegyvernyugvás formájában. Mindenkinek ki van a töke az egésszel...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 204
67 000
113
A nagy hirtelen felindulás és szájkarate után az igazi nemzetközileg is mérhető és befolyással rendelkező politikusoknak is leesett, hogy végül mit lehet és mit nem. Egészen biztosan lesznek különutas próbálkozások mint pl. Ukrajna szélesebb körű katonai támogatására felállitott katonai koalició vagy ilyesmi, de nem hiszem, hogy a NATO-nak szüksége van-e egy ilyen párhuzamos - lényegében "támadó" jellegű - konglomerátumra a "testén belül".

Ha Ukrajna valaha is valamiféle katonai sikert akar elérni ahhoz jelenleg időre van szüksége. Sok sok időre. Ahhoz pedig le kell ülni az asztalhoz. Ehhez meg a baltiakat és Lengyelországot úgymond "le kell állitani".
Én úgy látom kezd kialakulni a nagyhatalmi szándék egy hosszú lélegzetvételhez a háborúban egy tartósabb fegyvernyugvás formájában. Mindenkinek ki van a töke az egésszel...
Nem hinném, hogy leàllnak. Az vereség lenne a nyugat szàmàra és ôk azt nem nagyon bírnàk. Új friss tétel lenne a még elég friss afgàn befejezés utàn. Nem lehetne Vietnàmig visszamutogatni. Szerintem be fogjàk hajtani a keleti tagàllamokat nyugati szakértôkkel meg amerikai erôkkel megtàmogatva.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Nem hinném, hogy leàllnak. Az vereség lenne a nyugat szàmàra és ôk azt nem nagyon bírnàk. Új friss tétel lenne a még elég friss afgàn befejezés utàn. Nem lehetne Vietnàmig visszamutogatni. Szerintem be fogjàk hajtani a keleti tagàllamokat nyugati szakértôkkel meg amerikai erôkkel megtàmogatva.
Pedig kénytelenek lesznek leállni mert például hiába van a lengyeleknek egy elmebeteg kormánya,az átlag ember nem azonos velük.Érdemes elolvasni duda,és moraviecky tegnapi ukrán kiruccanására a kommenteket.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 196
113
Mesterlövészek, valószínűleg a front mögött, mert sisak nélkül kényelmesen sétálgattak az ukrik, -1 egészen biztos:

Az elnöki ezred tagját kapták el a fronton:

Az újabb ellentámadás helyszíne térképen jelölve, eredmény valószínűleg szokásos, puhatolózás majd a túlélők visszavonulása:

Lancvet vs BMP1:

Berkhovkánál 2 hadifogoly és pár halottal végződött az ellentámadás:

kicsit off:
Willson&co tagjai:

Pár "de facto" nato katona gyorshajtásban eltávozott banderához, remélem a másik kocsiban is cimbik utaztak nem pedig ártatlan civilek, a biztonsági öv se volt becsatolva:

De facto nato konvoj szétbombázva, az egyik túlélő vietnámban hiszi magát:

Orosz hadifoglyokat hajtanak maguk előtt az ukránok az aknamezőkön:

MTLB-re szerelt rapira:

Artemovsk ellentámadás szokásos visszavonulással:
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 439
7 141
113
érdemes megfigyelni tárgyalásügyben a narratívák háborúját is
amikor arról esik szó hogy tárgyaljanak, nagyjából mindenki egy tűzszünetre és egy ilyen-olyan új vonalon meghúzott új orosz-ukrán határra gondol
ez az ukrán narratíva győzelmét jelenti a fejekben, tökmindegy milyen az a vonal, a donbaszban húzódik a dnyepernél vagy máshol
az ukrán narratíva ("2022.02.24-én vlagyimir putyin illegális területszerző háborúba kezdett a független, európához csatlakozni kívánó demokratikus ukrajna ellen") - melyből egyetlen szó sem igaz - egyik kulcseleme hogy itt területszerzésről lenne szó, ebből következik hogy a tárgyalásokon is területekről kell egyezkedni
kérdés hogy az orosz fél képes-e a tárgyalásokat a saját narratívájának bemutatására kihasználni, a tavaly március-áprilisi tárgyalások alkalmával nem sikerült, a nyugati, de az orosz közvélemény is csak szórványosan értesült arról hogy azokon a tárgyalásokon kevésbé az ilyen-olyan vonalakról sokkal inkább a maradékukrán haderő létszámának és technikájának engedélyezett limitjeiről, az orosz kisebbségi- és nyelvhasználati jogokról, a nato csatlakozás kukázásáról effélékről esett szó
nehezíti az orosz fél dolgát az elmúlt bő egy év története - "új realitások" - mert már nincs honnan visszavonulniuk bemutatandó saját konstruktív hozzáállásukat a kérdéshez
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 708
28 232
113
Nna, hajnalban kiment a kazettás nyugger anyag
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
A nagy hirtelen felindulás és szájkarate után az igazi nemzetközileg is mérhető és befolyással rendelkező politikusoknak is leesett, hogy végül mit lehet és mit nem. Egészen biztosan lesznek különutas próbálkozások mint pl. Ukrajna szélesebb körű katonai támogatására felállitott katonai koalició vagy ilyesmi, de nem hiszem, hogy a NATO-nak szüksége van-e egy ilyen párhuzamos - lényegében "támadó" jellegű - konglomerátumra a "testén belül".

Ha Ukrajna valaha is valamiféle katonai sikert akar elérni ahhoz jelenleg időre van szüksége. Sok sok időre. Ahhoz pedig le kell ülni az asztalhoz. Ehhez meg a baltiakat és Lengyelországot úgymond "le kell állitani".
Én úgy látom kezd kialakulni a nagyhatalmi szándék egy hosszú lélegzetvételhez a háborúban egy tartósabb fegyvernyugvás formájában. Mindenkinek ki van a töke az egésszel...
Rasmussen volt NATO-főtitkár és a gordiuszi csomó?

Ukrajna nyugati és középső része felvehető a NATO-ba. Meg lehetne állapodni abban, hogy a NATO-szerződés 5. cikke szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségeket csak az ukrán terület azon részei elleni támadások váltanák ki, ahol a kijevi kormány jelenleg tényleges szuverenitást gyakorol.

***********************************************

Az orosz hírszerzés azt a feladatot kapta, hogy a Kijev által Oroszország elleni csapásra használt S-200-as légvédelmi rakéták gyártási és tárolási helyeit derítsetse fel.

Július 9-én az ellenség négy rakétával próbált csapást mérni Oroszország területére, amelyek mindegyikét elfogta a légvédelem. Az orosz hadsereg megállapítása szerint a csapásokat az Ukrajna rendelkezésére álló S-200-as komplexumokból átalakított légvédelmi rakétákkal szállították. Ez áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.
A közös csoportosulás parancsnoka, Valerij Geraszimov meghallgatta Viktor Afzalov, a légiközlekedési erők vezérkarának főnökének jelentését a krími, rosztovi és kalugai területek célpontjait támadó négy rakétáról.
Kezdetben azt feltételezték, hogy Kijev brit Storm Shadow légi indítású cirkálórakétákat lőtt ki, de később megállapították, hogy ezek földi csapásokra átalakított S-200-as légvédelmi rakéták.
Mint Afzalov kifejtette, a Kijev által fellőtt rakéták célpontja a Krími híd, valamint egy katonai repülőtér volt a rosztovi régióban.
A jelentés szerint a négy rakétából kettőt az orosz légvédelem lőtt le, további kettőt pedig az elektronikus hadviselés hárított el.
Hírszerzésünk jelenleg az S-200-as légvédelmi rakéták gyártási és tárolási helyeit, valamint a kilövésük helyszíneit deríti fel, hogy a közeljövőben rakétákkal támadják meg őket. Ugyanakkor parancsot adtak a jelentős objektumok légvédelmének megerősítésére, figyelembe véve az ilyen rakéták megjelenését az ukrán fegyveres erők arzenáljában.
Előző nap jelentették, hogy az orosz légvédelem elfogott két ukrán rakétát a Brjanszki régió felett, 70 km-re a szmolenszki atomerőműtől. Mint Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke ez alkalommal kijelentette, ha beigazolódik az az információ, hogy az ukrán fegyveres erők brit rakétákkal csaptak le atomerőművekre, akkor Oroszország válaszul csapást mérhet az atomenergiára. üzemek Ukrajnában és Kelet-Európában.

**************************************************


ÉS A SZOKÁSOS VICCEK

Ukrajna ellentámadása a legújabb lopakodó technológiákat használja.
PSZT

Az amerikai hatóságoknak semmi közük ahhoz, hogy az Azov fegyvereseit Törökország Ukrajnába szállítsa.
Ezt Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági asszisztense nyilatkozta.

tagadják

Az ukrán hadseregben nincs kiképzés, fegyver és utánpótlás:

Ukrán hadifoglyok mesélik, hogyan küldték őket a frontra meghalni
Az elfogottak szerint az embereket egyenesen a munkából viszik a frontra. Az ukrán katonai komisszárságnál az egészségügyi problémák sem jelentenek gondot - a dokumentumok szerint mindenki jó egészségnek örvend.
Kiképzés egyáltalán nincs, vagy csak formális.

Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága „nagy sikerként” számolt be az egy hét alatti egy kilométeres előrenyomulásról Zaporozsje irányában.
Erről büszkén számolt be Andrej Kovaljov, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának hivatalos képviselője, az ellentámadás „sikereiről” beszélve.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 920
22 494
113
Ukrajna nyugati és középső része felvehető a NATO-ba. Meg lehetne állapodni abban, hogy a NATO-szerződés 5. cikke szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségeket csak az ukrán terület azon részei elleni támadások váltanák ki, ahol a kijevi kormány jelenleg tényleges szuverenitást gyakorol.
Hát, ezt a forgatókönyvet nem tudom elképzelni a gyakorlatban.
Ez én receptem ez volna, ha mindenáron a nyugat szerepében be szertném húzni ukrajnát:
  • katonai agresszió éri Magyarországot Ukrajna részéről (minden politikai alapja ill. az inditék megvan a magyar kormány ukrajna-politikája kapcsán),
  • az 5. cikkely életbelép - ha Magyarország akarja ha nem,
  • a NATO bevonul és gyak. puskalövés nélkül elfoglalja az ukrán közigazgatású területeket egészen a frontvonalig, légtérzár,
  • le- ill. jobban mondva átfegyverzik az ukrán haderőt,
  • lemondatják Zselét és egy teljesen új politikai vezetést tesznek a helyére, melyet később egy naaagy szabad választással legitimálnak
  • a front megveredik, az orosz mozgástér beszűkül, Ukrajna nyugati fele teljes NATO "védelem" alatt lesz,
  • kialkudnak egy ENSZ égisze alatti hosszútávú megállapodást Oroszország és a NATO álltal megszállt Ukrajna között és mindenki happy lesz...
  • term. ha ügyesen mozognak a szomszédos államok akkor nem látom kizártnak Ukrajna csúnya szóval mondva "feldarabolását" sem, de ez már olyan nagyon sok tényezős "fantasy" történet....
A fentiekben bárkivel fogadok egy sörben, hogy - sajnos- végül igy lesz... :cool:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 476
46 628
113
Soledár irányú helyzet 2023. július 10. 10.00-kor

Bahmut környékén némileg csökkent az ukrán alakulatok aktivitása. Ez azonban az új, nagyobb léptékű támadások előkészületeinek köszönhető, hogy bekerítsék az RF fegyveres erők Bakhmut helyőrségét .
▪️Nyugaton, Csasov Jarnál és Konsztantyinovkánál 12 rohamcsoportot hoztak létre az Ukrán Fegyveres Erők 57. dandárjából, 3 dandárból és 60 dandárból. Egyenként legfeljebb 120 fő , és négy-öt páncélozott szállítókocsi.
▪️Az 57. dandár kilenc csoportja elfoglalja a Bogdanovka melletti vonalakat , és részt vesz az RF fegyveres erők Berhovka melletti fellegvára elleni támadásban, hogy elérje a Szlavjanszkba vezető autópályát , a 3. dandár három különítménye pedig az Otradonovka melletti állásokat szándékozik megtámadni Predtechinovka közelében . hogy délről átmenjen Klescsejevkába .
❗️A délnyugati faluban az APU hullámzása gyakorlatilag nem áll le a falu közelében található fontos taktikai magasságok miatt. A felettük való irányítás lehetővé teszi, hogy az orosz csapatokat szinte a települéig szorítsák ki , így az ukrán fegyveres erők erre nem véletlenül helyezik a hangsúlyt.
Szintén Razdolovka környékére helyezték át az Ukrán Fegyveres Erők 92. gépesített dandárját a Szvatovszkij szakaszról . Egyes hírek szerint az Ukrán Fegyveres Erők 92. dandárának rohamegysége Jakovlevka és Soledar térségében tervez támadást páncélozott járművekkel támogatott nagy erőkkel.
A legvalószínűbb, hogy az ellenség Bahmuti offenzíváját összehangolják. Az egyidejű csapás szétoszlatja az RF fegyveres erők tüzérségének és légiközlekedésének erőfeszítéseit. És fel kell készülnie erre a lehetőségre.

Kupjanszkij front helyzete 2023. július 10-én 12:00-kor

Kupjanszk térségében az RF fegyveres erői továbbra is ütik az ukrán alakulatok fellegvárait és koncentrációs helyeit. Az Ukrán Fegyveres Erők 14. dandárja súlyos veszteségeket szenvedett a harcképesség helyreállítása után - az egyik csapás következtében 75- en megsérültek.
▪️A csoportosulás megerősítése érdekében az Ukrán Fegyveres Erők 41. gépesített dandárjának harckocsizászlóalj nélküli egységeit Kupjanszkba és környékére szállították , amelyeket a Shirokiy Lana -i gyakorlótéren koordináltak .
▪️Összesen mintegy 2800 ember érkezett Kupjanszkba, Golubovkába és Kucserovkába , 94 MaxxPRO páncélozott jármű, valamint négy Grad MLRS és 25 egység tábori tüzérség és aknavető.
❗️Az új alakulat Kupjanszk közelében történő elhelyezése elsősorban az ukrán fegyveres erők ezen a területen bekövetkezett veszteségeinek köszönhető. A páncélozott járművek és a megsemmisítő eszközök száma azonban az ellenség esetleges aktivizálására utal itt.
Tekintettel arra, hogy az ukrán fegyveres erők nagy koncentrációban vannak jelen az LPR teljes határa mentén, nagy a valószínűsége annak, hogy az orosz hadsereget csípőcsapás éri. Főleg, hogy az RF fegyveres erők harcosai meg tudták venni a lábukat az Oskol túlsó partján .

Az Ukrán Fegyveres Erők tartalékait Artemovszkba helyezik át A

"Gyere és lásd" szerint az ukrán tartalékokat aktívan áthelyezik Artemovszkba (Bakhmut).
„Két brigád erősítése érkezett Csasov Jarba ” – mondta a csatorna egyik forrása.
Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága azt tervezi, hogy megerősíti az orosz csoport szárnyai elleni támadást. A fő cél Artemovszk befedése és bekerítése.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 919
5 246
113
Ha
Hát, ezt a forgatókönyvet nem tudom elképzelni a gyakorlatban.
Ez én receptem ez volna, ha mindenáron a nyugat szerepében be szertném húzni ukrajnát:
  • katonai agresszió éri Magyarországot Ukrajna részéről (minden politikai alapja ill. az inditék megvan a magyar kormány ukrajna-politikája kapcsán),
  • az 5. cikkely életbelép - ha Magyarország akarja ha nem,
  • a NATO bevonul és gyak. puskalövés nélkül elfoglalja az ukrán közigazgatású területeket egészen a frontvonalig, légtérzár,
  • le- ill. jobban mondva átfegyverzik az ukrán haderőt,
  • lemondatják Zselét és egy teljesen új politikai vezetést tesznek a helyére, melyet később egy naaagy szabad választással legitimálnak
  • a front megveredik, az orosz mozgástér beszűkül, Ukrajna nyugati fele teljes NATO "védelem" alatt lesz,
  • kialkudnak egy ENSZ égisze alatti hosszútávú megállapodást Oroszország és a NATO álltal megszállt Ukrajna között és mindenki happy lesz...
  • term. ha ügyesen mozognak a szomszédos államok akkor nem látom kizártnak Ukrajna csúnya szóval mondva "feldarabolását" sem, de ez már olyan nagyon sok tényezős "fantasy" történet....
A fentiekben bárkivel fogadok egy sörben, hogy - sajnos- végül igy lesz... :cool:
Ha jól értem kirobbantanak egy "konfliktust" Magyarország-Ukrajna között.Életbe léptetik az 5-ik cikkejt és a "felmentő" Nato csapatokat ellenállás nélkül beengedik az Ukránok?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 918
21 755
113
ÉS A SZOKÁSOS VICCEK

Ukrajna ellentámadása a legújabb lopakodó technológiákat használja.

BitterEsteemedGrouse-size_restricted.gif