[HUN] Airbus Helicopters H225M HForce

Aeronagazin nov.
Id9jXY5.png

UIW9TzP.png

Igazából 225-ösön csak nekünk van HForce rendszer. Ha lesz új harci heli, akkor lehet racionális kompromisszum.
Azért ez most meglepő, főleg, hogy a kicsiknél, mind kapott.

2030 előtt nem nagyon lesz itt harciheli...

Mit tud többet a HForce, mint az eddigi fegyverrendszerek? Eddig is létezett fegyveres H225

Ó, ez így f@szság lett :eek:

Igazából 225-ösön csak nekünk van HForce rendszer. Ha lesz új harci heli, akkor lehet racionális kompromisszum.

Én legalább a gépek felébe rakattam volna, ha nem mindbe.
Igazából a légiutántöltés lehetőségének elengedése is váratlanul ért. Pedig lesznek tankereink, ez így egy hatalmas ziccer, kihagyva.

• Tetszik
Reactions: BJani
Én legalább a gépek felébe rakattam volna, ha nem mindbe.
Igazából a légiutántöltés lehetőségének elengedése is váratlanul ért. Pedig lesznek tankereink, ez így egy hatalmas ziccer, kihagyva.
Jo sansszal lesz utodja a Hindeknek, azaz azokon lesz minden amugy is, ezeket meg nem szanjak front kozelebe.

Jo sansszal lesz utodja a Hindeknek, azaz azokon lesz minden amugy is, ezeket meg nem szanjak front kozelebe.
Ezeket nem front közelébe, hanem mögé szánják, hogy kirakják "kommandósokat". Ezért vannak tele mindenféle önvédelmi rendszerrel illetve radarjának köszönhetően vakon elrepül a föld felett néhány méterre egy megadott koordinátára.

• Vicces
Reactions: ravenlord
Ezeket nem front közelébe, hanem mögé szánják, hogy kirakják "kommandósokat". Ezért vannak tele mindenféle önvédelmi rendszerrel illetve radarjának köszönhetően vakon elrepül a föld felett néhány méterre egy megadott koordinátára.
Az a masik hat SOF gep - en a maradek tizrol beszeltem.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
H225M testközelből, avagy hadrendbe állt az új Airbus közepes szállító helikopter

"Az aktív kiképzési nap sztárja azonban egyértelműen a H225M közepes szállítóhelikopter volt, melyet most tekinthettük meg mi is először testközelből. A H225M helikopterek (70 és 71 oldalszámmal) igazán friss szerzemények: 2023.07.24-én érkezett meg az első két forgószárnyas, melyet 2023.11.07-én követett további két gép (72 és 73 oldalszámmal.) Az eddig megérkezett 4 helikoptert még további 12 fogja követni, melyből a 70-79 ig lesznek a szállító konfigurációjú gépek (Troop Transport Helicopter), 80-85-ig pedig a szállítóképesség fenntartása mellett, de integrált fedélzeti fegyverrendszerek alkalmazására (HForce) is felkészített helikopterek. Utóbbiak ekként SOF (Special Operations Forces) besorolásúak lesznek, azaz a különleges erők támogatását is el fogják látni, mivel alkalmasak lesznek könnyen páncélozott célok elleni tevékenységre.*"
20231017-img_3365_1.jpg

20231017-img_3224_1.jpg

"Egészen pontosan mi a H225M-ek rendeltetése, feladatköre, és milyen képességekkel bír a típus?

A helikopterek feladatrendszerét érdemes szélesebb perspektívából megközelíteni, de egy olyan szállítóhelikopternek, mint a H225-nek pontosan behatárolható feladatai vannak és lesznek. Például a szállítási feladatok, melyek az országvédelmet biztosító szárazföldi és különleges műveleti erők harcát támogatják. A légimozgékonyságú műveletek keretében biztosítja ejtőernyősök kijuttatását műveleti területre, de légi egészségügyi kimenekítést is végez. Aktívan részt vesz a haderőnemi és területvédelmi erők kiképzésének támogatása mellett a hazai légi kutató-mentő szolgálat biztosításában is. Képes lesz közvetlen légi támogató, illetve légi fegyveres felderítési feladatok teljesítésére is. A katasztrófahelyzetek elhárításakor jelentkező feladatrendszerben is megállja a helyét, például a légi tűzoltási és árvízvédelmi teendők terén. Ezek teljesítéséhez − a szerkezeti kialakításán túl − ez a helikopter a világ egyik legmodernebb felderítő-, önvédelmi és fegyveres képességeivel bír.

Az HFORCE fegyverrendszer menynyiben képes egy szállítóhelikopteren kiváltani egy harci helikopter képességeit, avagy milyen feladatokra hivatott a fegyverrendszer ezen a típuson?

Egy felfegyverzett szállítóhelikopter nyilvánvalóan nem képes egy harci helikopter feladatrendszerét/képességeit kiváltani, mivel oldalirányú, hiányos páncélozottsága, illetve szerkezeti kialakításából fakadó szélessége szemből és oldalról egyaránt sebezhetővé teszi. Ennek ellenére − az önvédelmi feladatokon túl – a H225M a fedélzeti fegyvereivel képes lesz a már említett tűztámogató feladatok teljesítésére is."