Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Ezért nehéz a régi technikákkal épített épületeket megfelelően, utólag hőszigetelni mert a jó hőszigetelés mellé még kellene egy hőcserélős, állandóan működő szellőzőrendszer, amely benntartja a hőt (relatíve kis veszteséggel) viszont a légcsere miatt be lehet állítani a kívánt páratartalmat is. Viszont ilyen gépészet beépítése is sok sok milliós költség, valamint ennek üzemeltetéséhez állandóan villamos energiára van szükség a jelenlegi horror energiaárak mellett..
Pontosan.
 

 
Az elektromos kábel Fekete-tenger alá fektetésének projektje fontos szerepet fog játszani számos európai ország energiabiztonságának biztosításában. Ali Aszadov azerbajdzsáni miniszterelnök ezt a Selyemút Nemzetközi Fórumon mondta Tbilisziben – írja a Report. Aszadov emlékeztetett, hogy a Black Sea Electric Cable projektet, amelyen keresztül Azerbajdzsán Európát látja el árammal, Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország vezetői írták alá 2022-ben. "Ma egy "zöld energia hidat" fektetünk Európába. Bulgária már jelezte érdeklődését a projektben való részvétel iránt. Reméljük, hogy a projekt további hozzájárulást jelent számos európai ország energiabiztonságához" - mondta. Aszadov emlékeztetett arra is, hogy tavaly júliusban egyetértési megállapodást írtak alá Azerbajdzsán és az EU között, amely szerint 2027-ig megduplázzák az Azerbajdzsánból Európába szállított földgáz mennyiségét. https://report.az/ru/energetika/ali...stvuet-ukrepleniyu-energobezopasnosti-evropy/ @Wallachian_Gazette
Erről a kábeles tervről régebben olvastam, tán max 1000 MW elméleti teljesítményről volna szó.. Ha ezt még több országra kellene szétosztani, akkor nem sokat lendít a térségünk energiahiányán. Az lenne egy igazán jó ilyen irányú project ha a Távol Keletet lehetne +- 1200 kV feszültségű távvezetékekkel összekötni Nyugat Európával. Ennek az lenne az értelme, hogy a napelemek energiája szélesebb időtartományba lenne elérhető az időeltolódás miatt.. (oda - vissza energiaáramlás..).
 
Ezért nehéz a régi technikákkal épített épületeket megfelelően, utólag hőszigetelni mert a jó hőszigetelés mellé még kellene egy hőcserélős, állandóan működő szellőzőrendszer, amely benntartja a hőt (relatíve kis veszteséggel) viszont a légcsere miatt be lehet állítani a kívánt páratartalmat is. Viszont ilyen gépészet beépítése is sok sok milliós költség, valamint ennek üzemeltetéséhez állandóan villamos energiára van szükség a jelenlegi horror energiaárak mellett..
Ja; s akkor azzal az erővel, beleölt pénzzel már egyszerűen csak rendesen lehetne fűteni is...
 
A párom vagy húsz éve elvégzett egy élelmiszer tartósító tanfolyamot.
Voltak persze gyakorlaton is hűtőházban, hús-, konzerv-, meg tejiparban egy-egy hetet.

Amikor hazajött, akkor mindig beszámolt arról, hogy mit miből állítanak elő, kotyvasztanak ki, milyenek voltak a higiéniai körülmények, stb.
A friss tapasztalatokkal betérve a boltokba mindig lefogta a kezem, meg visszarakta az árut, hogy ezt ne, ezt felejtsd el, ilyet soha többé...

Képzelhetitek, hogy milyen üres, sivár volt a kosarunk/bevásárlókocsink ezután.

S azt még nem is mondtam, hogy pék a szakmája...
Az elmult 50 évben nagyon megszaporodtak a gyári kész vagy félkész élelmiszerek a boltokban az alapanyagok helyett.. Ennek oka az elkényelmesedő lakosság, aki már már elfelejtette hogy kell alapanyagokból, otthoni főzőcskével elkészíteni az egészséges táplálékot. Persze ennek az ára hogy erre időt kell szakítani az otthoni egyéb tevékenységek helyett.. Túl jól megy az emberiségnek, és emiatt a feldolgozó üzemeknek is. A üzemi feldolgozás során a technológia megkívánja a rengeteg tartósítószer alkalmazását, azonban ettől viszont nem lesz tartós az emberi test , inkább fordítva.
Ezzel lenne érdemes foglalkozni egy kicsit, így tán a gyógyszergyárak termelését is lehetne csökkenteni..
 
Ja; s akkor azzal az erővel, beleölt pénzzel már egyszerűen csak rendesen lehetne fűteni is...
Így van. Viszont a normális fűtéssel az a helyzet hogy lassan az ilyen keresetek melletti energiaárak a fűtést lassan státusszimbólummá, a luxus kategória felé tolja el.. Már látom lelki szemeim előtt, hogy a leánykérés egyik legfontosabb kérdése ez lesz : " Hány fok van nálatok télen?"
 
Így van. Viszont a normális fűtéssel az a helyzet hogy lassan az ilyen keresetek melletti energiaárak a fűtést lassan státusszimbólummá, a luxus kategória felé tolja el.. Már látom lelki szemeim előtt, hogy a leánykérés egyik legfontosabb kérdése ez lesz : " Hány fok van nálatok télen?"
Eszkimó asszony fázik
 
Eszkimó asszony fázik
Jelentem 22 fok van a lakásban és az asszony vacog. Este dugdossa. takaróm alá a hideg lábait, hogy melegítsem. Napközben meg a pólóm alá a jéghideg kezeit…. Egyébként az egész az én hibám már rájöttem. Jászsági azok meg valami Iráni népek ha jól tudom. Lehet az elmúlt pár száz év nem volt neki elég az akklimatizációhoz.
 
Jelentem 22 fok van a lakásban és az asszony vacog. Este dugdossa. takaróm alá a hideg lábait, hogy melegítsem. Napközben meg a pólóm alá a jéghideg kezeit…. Egyébként az egész az én hibám már rájöttem. Jászsági azok meg valami Iráni népek ha jól tudom. Lehet az elmúlt pár száz év nem volt neki elég az akklimatizációhoz.
A nőknek rossz a vérkeringésük.
 
Az elmult 50 évben nagyon megszaporodtak a gyári kész vagy félkész élelmiszerek a boltokban az alapanyagok helyett.. Ennek oka az elkényelmesedő lakosság, aki már már elfelejtette hogy kell alapanyagokból, otthoni főzőcskével elkészíteni az egészséges táplálékot. Persze ennek az ára hogy erre időt kell szakítani az otthoni egyéb tevékenységek helyett..

Nem mindenkinek hobbija az otthoni főzőcske, unalmas, ha minden nap ezzel kell vacakolni. Ja meg az is fogyaszt ám gázt vagy áramot.
És meddig menjünk vissza az alapanyagokig? Mirelit zöldség sem jó, megveszed a piacon a hüvelyes borsót, babot stb.?
A csomagolt hús helyett csirkét vágsz? Netán kolbászt is csak saját disznótorost eszel?
 
Nem mindenkinek hobbija az otthoni főzőcske, unalmas, ha minden nap ezzel kell vacakolni. Ja meg az is fogyaszt ám gázt vagy áramot.
És meddig menjünk vissza az alapanyagokig? Mirelit zöldség sem jó, megveszed a piacon a hüvelyes borsót, babot stb.?
A csomagolt hús helyett csirkét vágsz? Netán kolbászt is csak saját disznótorost eszel?
Ez nem hobby hanem takarékosság. Ne félj nem lesz unalmas, ha mindig csak akkor fogsz hozzá ha már kezdesz kissé éhes lenni ..
A főzéshez én napenergiát használok ( 14 kWh akksi is van) egyébként a főzés energiája sem vész el, fűti a konyhát. A zöldséget natúr megveszem a piacon, aminek épp nincs szezonja, abból fagyasztottat. Ha megnézed, a csomagolt hús is jóval drágább mint ha a pultnál kimérve veszem. Otthon azért nem vágok disznót csírkét , annak akkor volna értelme ha tudnék háziállatokat tartani.

Nem vásárolok bolti húskészítményeket mert nem csak vegyszereket, hanem általunk esetleg nem kivánatos részeket is beledolgoznak a készítménybe az eleve húspótló anyagokon, és tartósító vegyszereken kívül.
Ezért nem érdemes darált húst sem venned - hacsak nem daráltatod le akkor mikor veszed, mert abba is sok minden előfordulás lehetséges .. (Hmm a legdurvább példa, Kozelka jutott eszembe)..Külön feldolgozó iparág van már a szavatosságát vesztett termékek újra hasznosítására, maffia szerű szervezéssel üzemeltetéssel. A legegyszerűbb módja ennek új címke ragasztása a termékre - kitolva a fogyaszthatósági határidőt.
Időnként vannak ebben az iparágban is bukások, de ezután megy minden tovább a maga útján.

Ukrajnában láttam működés közben egy ilyen "házi barkács" húsüzemet amely a település boltjaiból és szupermarketekből hozta a feldolgozandó kevésbé friss pultos húst, amely ledarálva, fateknőkben gyúrva, vegyszerezve és felfűszerezve - kolbász formájában ment vissza eladásra ugyanazokba a boltokba.
Persze pultos húsnál is járhatsz kellemetlenül, néhány évvel ezelőtt kiderült hogy import fagyasztott husokat hoztak az évekre letárolt katonai tartalékokból, helyette ugyanoda a friss magyar hús vándorolt ki letárolásra.. Vagy csirkecombok buktak meg mert lefagyasztás előtt fel lettek vízzel pumpálva súlygyarapítás céljából.
 
Az elmult 50 évben nagyon megszaporodtak a gyári kész vagy félkész élelmiszerek a boltokban az alapanyagok helyett.. Ennek oka az elkényelmesedő lakosság, aki már már elfelejtette hogy kell alapanyagokból, otthoni főzőcskével elkészíteni az egészséges táplálékot. Persze ennek az ára hogy erre időt kell szakítani az otthoni egyéb tevékenységek helyett.. Túl jól megy az emberiségnek, és emiatt a feldolgozó üzemeknek is. A üzemi feldolgozás során a technológia megkívánja a rengeteg tartósítószer alkalmazását, azonban ettől viszont nem lesz tartós az emberi test , inkább fordítva.
Ezzel lenne érdemes foglalkozni egy kicsit, így tán a gyógyszergyárak termelését is lehetne csökkenteni..
A üzemi feldolgozás során a technológia megkívánja a rengeteg tartósítószer alkalmazását, azonban ettől viszont nem lesz tartós az emberi test , inkább fordítva.

Dehogynem!
Erről kérdezze patológusát, sírásóját.o_O


Jelentem 22 fok van a lakásban és az asszony vacog. Este dugdossa. takaróm alá a hideg lábait, hogy melegítsem. Napközben meg a pólóm alá a jéghideg kezeit…. Egyébként az egész az én hibám már rájöttem. Jászsági azok meg valami Iráni népek ha jól tudom. Lehet az elmúlt pár száz év nem volt neki elég az akklimatizációhoz.

Jelentem 22 fok van a lakásban és az asszony vacog. Este dugdossa. takaróm alá a hideg lábait, hogy melegítsem.

(Kéretik poénnak venni):
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, én erre "befűtő rudat" használok;)

Erőltetett poént félretéve a váltott meleg-hideg vizes fürdő/tusolás meg a szauna (akár infra) ezen tud valamennyit javítani.

De ahogy senki nem a vásáron vette a személyiségét, úgy a vérkeringését sem.


De visszatérve a topik témájára, energiagazdálkodás - szigetelés:

Bármennyi pénzt, munkát beleölhetünk akár mértéket nem ismerve a földszintes házak/sorházak szigetelésébe, sajnos van egy olyan kialakításbeli sajátosság, amit nemigen tudunk kijavítani.
Ez pedig az, hogy a kiváló hővezető beton alapra csatlakoznak annak teljes felületén a szintén eléggé hővezető főfalak,
Mintha hiába öltöznénk be sarkköri hideghez, de zokni nélkül lábszárig állnánk a hideg földbe süllyedve.

Gyakorlatilag az alapot körülvevő földet/talajt fűtjük...

(Hozzáértő számaira lennék kíváncsi ennek mértékéről)

Annak idején kíváncsi lettem arra, hogy ugyan az antarktiszi bázisokat hogyan alakítják ki a meglehetősen hideg talajon?

Leginkább így:
https://www.google.com/search?clien...WctCWUQ0pQJegQICxAB&biw=1536&bih=703&dpr=1.25

Nem véletlenül (árvízi trauma is ugye) tetszik ez az épület - talajkapcsolat:

 
Bármennyi pénzt, munkát beleölhetünk akár mértéket nem ismerve a földszintes házak/sorházak szigetelésébe, sajnos van egy olyan kialakításbeli sajátosság, amit nemigen tudunk kijavítani.
Ez pedig az, hogy a kiváló hővezető beton alapra csatlakoznak annak teljes felületén a szintén eléggé hővezető főfalak,
Mintha hiába öltöznénk be sarkköri hideghez, de zokni nélkül lábszárig állnánk a hideg földbe süllyedve.

Gyakorlatilag az alapot körülvevő földet/talajt fűtjük...

(Hozzáértő számaira lennék kíváncsi ennek mértékéről)

Modern házaknál nem így van:
iu

iu

iu



De ezenen a felületen hűl a legkevésbé a ház. A legjobban a födémen, aztán a nyílászárók+oldalfalak, és utoljára az aljzat.
Sokszor hiba az az utólagos szigetelés esetén (vagy nem megoldható), hogy a lábazati szigetelés a talaj szintjéig tart.
Valójában a lábazati szigetelést le kell ásni legalább az alap egy részéig. Régi házaknál kátránnyal kell az alapot oldalról kikenni, vagy kátrány lemezt égetni rá. Utána ragasztják rá a lábazati szigetelést.
iu


Ezzel oldal irányból nem éri nedvesség az alapot, meg nem érintkezik a földdel. Ez javítja a szigetelést.
A talaj irányába lefelé meg az alap felületére tett lépésálló szigetelés a megoldás.
 
Modern házaknál nem így van:
iu

iu

iu



De ezenen a felületen hűl a legkevésbé a ház. A legjobban a födémen, aztán a nyílászárók+oldalfalak, és utoljára az aljzat.
Sokszor hiba az az utólagos szigetelés esetén (vagy nem megoldható), hogy a lábazati szigetelés a talaj szintjéig tart.
Valójában a lábazati szigetelést le kell ásni legalább az alap egy részéig. Régi házaknál kátránnyal kell az alapot oldalról kikenni, vagy kátrány lemezt égetni rá. Utána ragasztják rá a lábazati szigetelést.
iu


Ezzel oldal irányból nem éri nedvesség az alapot, meg nem érintkezik a földdel. Ez javítja a szigetelést.
A talaj irányába lefelé meg az alap felületére tett lépésálló szigetelés a megoldás.
Köszönöm!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
CR2 terepen:
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg0MzhhOTA5NWNkYzQ2NjQ4ZGZmMmI4YTJkYmRiYjk5.jpg

(szerintem q jó a kép és nem cikizésből, hanem örülök, hogy kenőcsöli ezt is)
 
Jelentem 22 fok van a lakásban és az asszony vacog. Este dugdossa. takaróm alá a hideg lábait, hogy melegítsem. Napközben meg a pólóm alá a jéghideg kezeit…. Egyébként az egész az én hibám már rájöttem. Jászsági azok meg valami Iráni népek ha jól tudom. Lehet az elmúlt pár száz év nem volt neki elég az akklimatizációhoz.
Barátnőm a garzonban engem hősugárzónak használ, mert amikor ott vagyok nála a puszta jelenlétemmel kifűtöm a szobát és le kell tekerni a konvektort :p
CR2 terepen:
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg0MzhhOTA5NWNkYzQ2NjQ4ZGZmMmI4YTJkYmRiYjk5.jpg

(szerintem q jó a kép és nem cikizésből, hanem örülök, hogy kenőcsöli ezt is)
Bezzeg arról nincs kép, mikor Pevekben a helyi Zaszlavszkij főmérnök (vagy főmérnök-helyettes?) kolléga sisakjában mászkáltam, mert a kurva indiaiak lenyúlták az enyémet míg budin voltam :D Konkrétan még a mellénk küldött, vélhetően három betűs kolléga is röhögött, hogy ekkora faszt tényleg nem találni, mint én :D
 
Ez tavaly kellett volna. Asszem parasztlázadást lett volna. :cool:

14 fok nappallá, 16 éjjelre. Anyád!:D
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Ez tavaly kellett volna. Asszem parasztlázadást lett volna. :cool:

14 fok nappallá, 16 éjjelre. Anyád!:D
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ez a német fűtési rendszer, csak nekik kiesik a délutáni-esti 21 fok, s maradg a 16. Na csesszék meg.
Én nem lifteztetem a lakás hőmérsékletét, állandó 23 van, szerintem nem kerűl többe, mint leengedni 14-16-18-ra napközben, aztán mikor hazajövök fűteni mint az őrült, hogy valahogy melegedjen ki a lakás.