Nem mindenkinek hobbija az otthoni főzőcske, unalmas, ha minden nap ezzel kell vacakolni. Ja meg az is fogyaszt ám gázt vagy áramot.
És meddig menjünk vissza az alapanyagokig? Mirelit zöldség sem jó, megveszed a piacon a hüvelyes borsót, babot stb.?
A csomagolt hús helyett csirkét vágsz? Netán kolbászt is csak saját disznótorost eszel?
Ez nem hobby
hanem takarékosság. Ne félj nem lesz unalmas, ha mindig csak akkor fogsz hozzá ha már kezdesz kissé éhes lenni ..
A főzéshez én napenergiát használok ( 14 kWh akksi is van) egyébként a főzés energiája sem vész el, fűti a konyhát. A zöldséget natúr megveszem a piacon, aminek épp nincs szezonja, abból fagyasztottat. Ha megnézed,
a csomagolt hús is jóval drágább mint ha a pultnál kimérve veszem. Otthon azért nem vágok disznót csírkét , annak akkor volna értelme ha tudnék háziállatokat tartani.
Nem vásárolok bolti húskészítményeket mert nem csak vegyszereket, hanem általunk esetleg nem kivánatos részeket is beledolgoznak a készítménybe az eleve húspótló anyagokon, és tartósító vegyszereken kívül.
Ezért nem érdemes darált húst sem venned - hacsak nem daráltatod le akkor mikor veszed, mert abba is sok minden előfordulás lehetséges .. (Hmm a legdurvább példa, Kozelka jutott eszembe)..Külön feldolgozó iparág van már a szavatosságát vesztett termékek újra hasznosítására, maffia szerű szervezéssel üzemeltetéssel. A legegyszerűbb módja ennek új címke ragasztása a termékre - kitolva a fogyaszthatósági határidőt.
Időnként vannak ebben az iparágban is bukások, de ezután megy minden tovább a maga útján.
Ukrajnában láttam működés közben egy ilyen "házi barkács" húsüzemet amely a település boltjaiból és szupermarketekből hozta a feldolgozandó kevésbé friss pultos húst, amely ledarálva, fateknőkben gyúrva, vegyszerezve és felfűszerezve - kolbász formájában ment vissza eladásra ugyanazokba a boltokba.
Persze pultos húsnál is járhatsz kellemetlenül, néhány évvel ezelőtt kiderült hogy
import fagyasztott husokat hoztak az évekre letárolt katonai tartalékokból, helyette ugyanoda a friss magyar hús vándorolt ki letárolásra.. Vagy csirkecombok buktak meg mert lefagyasztás előtt fel lettek vízzel pumpálva súlygyarapítás céljából.