[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 838
14 712
113
Tavaly folyamatosan vásároltunk mi is és kb minden nyugati szomszedja is az ukránoktól az áramot. Igen a rakétaeső ideje alatt is.
Segítek Dudi.
Igen az ideje alatt is - egy darabig, pár óráig. De azelőtt sem az Ukránok energiájára épült a magyar áramellátás .
Nézzük meg a rakétaeső mit okozott, itt az utolsó, még viszonylag "épp" export állapot 2022 október 9-ét:

Mint látjátok október 9 napon még exportált az EU-ba 12,5 GWh-át.

Ukrajna következő napi exportja:


Itt látszik az összeomlás, az export 0,5 GWh-ra esik vissza erre a napra. A többi nap ennél rosszabb , mikor átmegy ez kicsi importba.. 2023 4. hetében egy újabb összeomlás , a kicsi import helyett 24,5 GWh EU mankóra volt szüksége az hálózat és Ukrajna életbenmaradására. Ahányszor próbálkozik Ukrajna a hálózatok ideiglenes fércelgetése után mérhető exportra (kormány extra dollár bevétele), jön az orosz és a lelkesedést, az exportot megint be- és lekalibrálják. Látszik ha nem ugrálnak az ukránok exportra akkor addig viszonylag békén hagyják a hálózatot az orosz rakéták.
Ezzel viszont erősen veszélyben a konfliktust megelőző EU-s 2016-os "Nagy Terv" hogy majd az ukránok tolják szolgai módon olcsón a villanyt az EU-ba. Dübörög a majré az energiahiány miatt rendesen de erről nem nagyon cikkeznek..
Az olcsóságot Zseli már kinyírta tavaly nyáron...

Magyarország energiaellátásában az a pár 100 Mw ukrán betáplálás annyi mint halottnak a beöntés. Most megnéztem a tegnapi import szükségletet, a teljes importált mennyiség 90 908 Mwh - volt, ebbe az ukrán 2560 Mhw-át "segített"- Eurós átlagáron számlázva.

Ne legyél abban a hitbe, hogy ez a saját energiája - a lengyelek, szlovákok románok által betáplált energiából a maradékot tolják ide befele - éves átlagban. Nekünk ez dollárban kb 1 % os árengedménnyel kell kifizetni feléjük (azonnal?) , míg gondolom a többi partneri segítséget beszámolják a "segélyezésbe". Ezért megnéztem Ukrajna teljes EU-s energia egyenlegét 2023-ra, ez 300 Gwh import vételezés egyenleg volt összesen, tehát:

"Langsam spazieren, nicht ugribugri" Moldova György után... szabadon.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Van egy sanda gyanúm, hogy ezt egyetlen nyugati technika se csinálná utána...
Ez így van. Nem véletlen, hogy az orosz technika nincs feltolva tonnák tekintetrében. Lehet, hogy vékony a páncélzat, de elmászik kúszik ott ahol a nyugati beássa magát. Mivel óriási területekről van szó, melyekre képtelenség km-enként nyugati eszközt telepíteni, a sok résen át a nagy mennyiségű kevésbé páncélozott azonban jól mozgó PSZA, BTR simán átnyomul, úgy, hogy az ellenség még manőverezni sem tud a nagy sárban. Egyébként miért csinálták volna ilyenekre ezeket az eszközöket? Merthogy anyag az van bőven és az orosz nem arról híres, hogy spórol - amit meg lehet csinálni 1 tonna vasból, azt ő kettőből csinálja. Vagy nem értenek a tervezéshez? Kétlem. Nagy tapasztalatot szereztek saját területről a második Vh. alatt.
A NATO technika arrafelé kb. nyáron tud mozogni, aztán konyec filma. Szűgyig süllyedve várhatja a sok apró rohangáló orosz "nehéztechnikát". Szerintem ebben a háborúban szembesültek a nyugati katonai vezetők, hogy egy Oroszország elleni invázióra nulla esélyük van jelen haditechnikai eszközök mérete és súlya mellett. Ki kell találjanak valami könnyebb, orosz sztyeppe-kompatibilis eszközöket, ha be akarnának véletlenül menni, úgy hogy haza is menjenek a végén.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz fegyveres erők csapása egy csoport ukrán tengerészgyalogosra,
akik egy elhagyatott házban rejtőzködnek Inzsenernoje faluban Herszon irányában.

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői precíz tüzérségi tűzzel semmisítettek meg AFU tengerészgyalogosok egy csoportját Inzsenernoje faluban, a Dnyeper folyó jobb partján irányában. Ez az orosz katonai tudósítók jelentéseiből következik, amelyek a front különböző szektoraiban kialakult helyzetet elemzik.

Mint ismertté vált, AFU tengerészgyalogosok kb. 20 fős csoportja a falu egyik elhagyatott házában keresett menedéket. Helyüket azonban az orosz hírszerzés feltárta, valószínűleg egy pilóta nélküli légi jármű segítségével.

Az interneten felvételek láthatók az orosz fegyveres erők csapásáról egy csoport ukrán tengerészgyalogos ellen, akik ebben a házban rejtőzködnek. Először a tüzérség azonosította a célpontot, majd végrehajtották a csapásokat. Két lövedék találta el a célt, ami után az ellenséges különítmény helye megsemmisült. Valószínűleg az ukrán tengerészgyalogosok is jelentős veszteségeket szenvedtek az ágyúzás következtében.

A térképen Inzsenernoje falu kék színnel van jelölve, 2016-tól átnevezték Zsovtnevoje névre, amely alatt az ukrán források jelölik.

A folyamatos személyi veszteségek ellenére az ukrán fegyveres erők parancsnoksága Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére továbbra is biztos halálba küldi a személyzetet, így a Dnyeper bal partjára kell szállítani őket.

Erre még Vlagyimir Putyin orosz elnök is felhívta a figyelmet, amikor a Direct Line-on nyilatkozott. Kitért arra a témára, hogy az ukrán fegyveres erők tengerészgyalogosai elfoglalták a Dnyeper bal partján fekvő Krinki falu területének egy részét, és emlékeztetett arra, hogy a kijevi rezsim kizárólag média okokból cselekszik így, amikor megkísérelnek átkelni a folyón, az ukrán hadsereg elveszíti elitjét, beleértve a haditengerészeti erők gyalogosait és a katonai hírszerzés különleges erőit.



Pokol Avgyejevkában: Az ukránok súlyos veszteségei,

meghalt az orosz sortűzben egy amerikai tengerészgyalogos – az ukránok oldalán harcolt

Ethan Hertweck, a 21 éves kaliforniai tengerészgyalogos, akiből zsoldos lett, meghalt, miközben az ukránokkal együtt harcolt egy orosz tűzzáporban Donyeckben, Avgyejevka városában.
Az amerikai zsoldos 2023. közepén érkezett Ukrajnába a Trident Defense Initiative nevű ukrajnai székhelyű katonai magánvállalat kiképzőjeként, majd később a 131. Felderítő Zászlóalj tagjaként azonosították.

Az ukrán konfliktus 2022. februári eszkalációja után Észak-Amerikából és Európából több száz zsoldos özönlött Ukrajna hadszíntereire pénz ígéreteitől csábítva – figyelmen kívül hagyva az orosz figyelmeztetéseket, miszerint a külföldi zsoldosok zsákokban térnek csak haza.

A külföldi zsoldosok közül sokan elhagyták Ukrajnát, látva annak veszélyét, hogy életciklusuk azonnal lerövidül.
Az orosz külügyminisztérium külön hivatkozott halálára.
Újabb zsoldos az USA- ból # Ukrajnában .
Ethan Hertweck Kaliforniából 2023 közepén érkezett Ukrajnába. Miután az orosz megfigyelőforrások azonosították, megjelent a chatszobában, ahol kigúnyolta az orosz katonákat.
5 nappal ezelőtt kiesett az Avdeevka elleni csatákban
— Oroszország Dél-Afrikában (@EmbassyofRussia) 2023. december 20.

Ukrán veszteség Kupjanszkban és Limanban


A Nyugat orosz harccsoport előző nap öt ukrán támadást vert vissza Kupjanszk térségében – jelentette a Tass katonai forrásokra hivatkozva 2023.12.20.

"A Nyugati csatacsoport öt támadást veri vissza Ukrajna 115. motorizált és 95. légideszant dandárjának egységei által a harkovi régióban található Szinkovka és Terni települések közelében" - jelentette Tass.

Az ukrán veszteség 40 katona, két gyalogsági harcjármű, két teherautó, valamint egy Gvozdika tarack volt.

Eközben az Orosz Harccsoport Központ az elmúlt nap két ukrán támadást is visszavert Krasznij Liman térségében, az ukránok akár 180 katonát és jelentős felszerelést is veszítettek.

Ukrán veszteségek Avgyejevka északi kapujánál:
Az ukránok ma súlyos ütéseket kapnak a frontvonalon. Ezen a felvételen egy AFU T64 harckocsi megsemmisült Avgyejevka északi megközelítésében:
Bashkarma(@Karmabash) 2023. december 20

Orosz tankok támadják meg Avgyejevkát:
Felvétel az orosz tankokról, amelyek nyomást gyakorolnak az AFU-ra Avgyejevka mellett
Bashkarma (@Karmabash) 2023. december 16

Súlyos veszteségek Donyeckben


Ukrajna kb. 250 katonát veszített, meghaltak vagy megsebesültek Donyeck irányában az elmúlt 24 órában – jelentette be szerdán (2023.12.20.) az orosz védelmi minisztérium (HM).

A minisztérium közleménye szerint az ellenséges veszteségek összesen körülbelül 250 katona életét vesztette vagy megsebesült ebben a donyecki irányban, miközben egy harckocsi és három jármű megsemmisült.

Ukrajna 110 katonát is veszített Donyeck déli részén – tette hozzá az orosz védelmi minisztérium.
Az AFU nácik jelenleg két üstben ülnek, befejezik az Avgyejevkát, és a halálajtón állnak Marjinkában, miközben darabokra lövik őket.
Hawkeye1812Z (@Hawkeye1745) 2023. december 18.

A Gárda 41. Kombinált Fegyveres Hadsereg harckocsizói megrohamozzák a partraszállást Avgyejevka térségében.
Az ukrán fegyveres erők tüzet a T-72B3 harckocsi összes fegyveréből, beleértve a PKT-t és még az NSVT „Utes”-t is, a parancsnoki erők hajtják végre.
— Devendra Pro Russian (@DevendraGanesh1) 2023. december 19
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 168
83 871
113
Simplicius legújabbja:

A Szojgus beszámolóból ez a legdurvább rész:
"The lethality among the wounded in the special operation is less than 0.5%, the lowest in the history of military medicine."
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 609
55 273
113
Az állitott nato érintettséggel kapcsolatban nem értem, miért nem mutatjàk be az elfogottakat ( ha van ilyen...) egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében. Ezt már hiànyoltam az Azovstal elfoglalàsa után is.
Mert a papir türelmes, de tapintható bizonyiték jobb lenne, szerintem.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 905
11 388
113
.....

Ukrajna 110 katonát is veszített Donyeck déli részén – tette hozzá az orosz védelmi minisztérium.
Az AFU nácik jelenleg két üstben ülnek, befejezik az Avgyejevkát, és a halálajtón állnak Marjinkában, miközben darabokra lövik őket.
Hawkeye1812Z (@Hawkeye1745) 2023. december 18.

....
a fordítás is haláli... de a Gradok rakétáinak hangja, ahogy 100 számra eregetik őket... huuuu, libabőr.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
547
4 985
93
Segítek Dudi.
Igen az ideje alatt is - egy darabig, pár óráig. De azelőtt sem az Ukránok energiájára épült a magyar áramellátás .
Nézzük meg a rakétaeső mit okozott, itt az utolsó, még viszonylag "épp" export állapot 2022 október 9-ét:

Mint látjátok október 9 napon még exportált az EU-ba 12,5 GWh-át.

Ukrajna következő napi exportja:


Itt látszik az összeomlás, az export 0,5 GWh-ra esik vissza erre a napra. A többi nap ennél rosszabb , mikor átmegy ez kicsi importba.. 2023 4. hetében egy újabb összeomlás , a kicsi import helyett 24,5 GWh EU mankóra volt szüksége az hálózat és Ukrajna életbenmaradására. Ahányszor próbálkozik Ukrajna a hálózatok ideiglenes fércelgetése után mérhető exportra (kormány extra dollár bevétele), jön az orosz és a lelkesedést, az exportot megint be- és lekalibrálják. Látszik ha nem ugrálnak az ukránok exportra akkor addig viszonylag békén hagyják a hálózatot az orosz rakéták.
Ezzel viszont erősen veszélyben a konfliktust megelőző EU-s 2016-os "Nagy Terv" hogy majd az ukránok tolják szolgai módon olcsón a villanyt az EU-ba. Dübörög a majré az energiahiány miatt rendesen de erről nem nagyon cikkeznek..
Az olcsóságot Zseli már kinyírta tavaly nyáron...

Magyarország energiaellátásában az a pár 100 Mw ukrán betáplálás annyi mint halottnak a beöntés. Most megnéztem a tegnapi import szükségletet, a teljes importált mennyiség 90 908 Mwh - volt, ebbe az ukrán 2560 Mhw-át "segített"- Eurós átlagáron számlázva.

Ne legyél abban a hitbe, hogy ez a saját energiája - a lengyelek, szlovákok románok által betáplált energiából a maradékot tolják ide befele - éves átlagban. Nekünk ez dollárban kb 1 % os árengedménnyel kell kifizetni feléjük (azonnal?) , míg gondolom a többi partneri segítséget beszámolják a "segélyezésbe". Ezért megnéztem Ukrajna teljes EU-s energia egyenlegét 2023-ra, ez 300 Gwh import vételezés egyenleg volt összesen, tehát:

"Langsam spazieren, nicht ugribugri" Moldova György után... szabadon.
A galambbal történő sakkozás esete forog fenn. Annak idején mielőtt ignoráltam volna ennél ezerszer egyszerűbb dolgokat nem értett meg. Honnan gondolod, hogy ilyen összetett dolgot, mint energiaelosztás és összefüggései megért. Az ő szintjén konnektorból jön az áram álláspont van. Az előállítás, elosztás, szállítás problémái, megoldása az már másik univerzum.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 744
47 961
113
The lethality among the wounded in the special operation is less than 0.5%, the lowest in the history of military medicine.
Faszán hangzik, de az nem derül ki ebből, végül hány sebesült kerül kórházba. Csak mert annak a fél százaléknak - gondolom - a katonaorvoshoz került sérültek adják az alapját.
Mindkét oldalon elég komoly arányban maradnak a harctéren még menthető katonák :(
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
"Drámai hangvételű cikk jelent meg a Financial Times-ban az orosz-ukrán háború végjátékával kapcsolatban."


Tárgyalás itt már nem lesz csak ukrán kapituláció.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 002
53 928
113
"Drámai hangvételű cikk jelent meg a Financial Times-ban az orosz-ukrán háború végjátékával kapcsolatban."


Tárgyalás itt már nem lesz csak ukrán kapituláció.



Gondolom most letartóztatják bojót,mert tavaly lebeszélte az ukránokat a békekötésről,meg nemzetközi elfogató parancsot adnak ki ellene,majd szépen kifizeti britannia az ezzel okozott károkat a amaradék Ukrajnának.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Nem, nem fordítási hibák. A twitteres, helyi katonaszlenget továbbra sem fogom stilizálni.

Ukrajna kénytelen lesz feladni területét, hogy fegyverszünetet kössön Oroszországgal.

"Nagyon nehéz napok jönnek Ukrajna számára".

Ukrajna kénytelen lesz területi engedményeket tenni annak érdekében, hogy fegyverszünetet kössön Oroszországgal – mondta az ONET című lengyel lapnak Joao Vieira Borges tábornok a portugál Hadtörténeti Bizottság elnöke, aki régóta szolgál a NATO-ban:
Az Egyesült Államok támogatása nélkül Ukrajna többé nem tudja visszaszerezni az elvesztett területeket.
Fennáll a veszélye, hogy Kijev engedményeket tesz a terepen, és elveszíti tárgyalási potenciálját” – szögezte le a NATO-tábornok.

Vieira Borges azt is elmondta, hogy a jövő évi egyesült államokbeli választások negatívan befolyásolják Washington Kijev támogatását.
Ha a republikánusok kerülnek hatalomra, Ukrajnának nagy nehézségekkel kell szembenéznie a katonai segélyek megszerzése terén – mondta a tábornok.


Az oroszok mindenhonnan lecsapnak ránk, nagy ütésekkel készülnek.

Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezredes december 18-án azt mondta, hogy az orosz erőknek elegendő drónjuk van ahhoz, hogy napi csapásokat indítsanak Ukrajna ellen különböző irányokból.
Ihnat elmondta, hogy az orosz erők cirkálórakétákat és ballisztikus rakétákat is felhalmoznak, köztük Iszkander, S-400, Kh-101 és Kh-555 rakétákat.

Ukrán katonai források szerint az ukrán légvédelem öt orosz indíttatású Shahed-131/136 drónt és egy Kh-39 rakétát lőtt le Mikolajiv, Dnyepropetrovszk, Vinnicja és Hmelnickij régiók felett.


Az orosz Lancet nem "bocsájt meg": az ukrán T-64BV harckocsi fémhulladék lett.


Erőteljes robbanás után az Ukrán Fegyveres Erők T-64BV harckocsijának tornya nagy távolságra elrepült, és egy mezőre esett.
A jelentések szerint a robbanás azután történt, hogy az ukrán tankot eltalálta egy Lancet drón. A csapást a csendes-óceáni flotta 155. tengerészgyalogos brigádjának drónkezelői hajtották végre.
A harckocsi állítólag 36 lövedékkel volt megrakva.
A robbanásban a harckocsi legénysége életét vesztette.

Tüzes felvétel az ukrán T-64BV harckocsi megsemmisítéséről Dél-Donyeck irányában, amikor egy Lancet mesterlövész a tatba talált.
@dugout_uncle_zhora
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) 2023. december 16

A Lancet segítségével megsemmisült ukrán T-64BV tank a... pic.twitter.com/Hkn9LXUYmg
— Tibo91 (@Tibortibor15) 2023. december 18


off
Télapónak öltözött ejtőernyősök a tetőről ereszkedtek le, és ajándékokat adtak át egy gyermekkórház betegeinek Uljanovszkban
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 071
6 633
113
Gondolom most letartóztatják bojót,mert tavaly lebeszélte az ukránokat a békekötésről,meg nemzetközi elfogató parancsot adnak ki ellene,majd szépen kifizeti britannia az ezzel okozott károkat a amaradék Ukrajnának.
Nekem a régi vicc jutott eszembe, amikor a beteg tehén miatt adott tanácsokat a rabbi és amikor a tehén megdoglott, akkor mondta, hogy pedig még milyen sok jó tanácsa lett volna...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 261
113
Sokkal kevésbé, mint itt néhányan és jónéhányan azok közül akit itt "szaktekintélynek" tekintenek.

Vannak érvei és adatai is. Most így hirtelen ebből a beszélgetesből a Nyugat és az orosz "pénzrárca" összehasonlítása jut eszembe, az konkrétan egy tényállítás.
Ebben az a "furcsa, hogy az Orosz Föderáció és a Nyugat GDP-jét hasonlítja össze. Ezt Castel is megírta már, hogy egy háborúban a GDP összetétele a fontosabb. És azt is elmondta, hogy a háború végkimenetelét tekintve nem a GDP az igazán fontos. Gondolj a 2. világháború két tömbjére! A másik: lila ködös elképzelés, hogy egy új világrend kialakításában az Orosz Föderáció egyedül küzd. Az más kérdés, hogy ilyen-olyan jól felfogott érdekből különböző módon vesznek részt egyes szereplők. Tehát, ha a GDP szintjén kezdjük a vizsgálódást, akkor azt a maga összetettségében kellene vizsgálni. Legalábbis egy szakértőtől én ezt várom el!
Kíváncsi lennék egy Castel-Kaiser-vitára!
A másik: Vannak közöttünk valóban nagyon tájékozott kommentelők. Én nem hiszem, hogy Nyuggeren kívül bármelyikük is szakértő lenne. Azt érzékelem, hogy egy-egy szakterületet - pl. energetika - behatóbban ismernek, mint én, tehát nagyon hasznos a hozzájárulásuk az oldalhoz. Csak megköszönni tudom.
Kétségtelen, hogy az USA ma a világ tdományos-technikai fejlődésének éllovasa. De: Szerintem ez főleg az európai és zsidó bevándorlóknak, azok leszármazottainak, illetve a jelenben betelepülőknek köszönhető. Az ázsiai eredetűeknek - bevallom - nem tudom, mennyi ebben a része. Ha egyre növekvő, akkor tarthat az USA Ázsiától! De gyümölcsözőbb lenne az emberiség javára történő kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködés. Talán így elkerülnénk egy világégést!
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 131
12 169
113
Kétségtelen, hogy az USA ma a világ tdományos-technikai fejlődésének éllovasa.
Volt.
Ma 40 valahány jövőt formáló kulcsterületből 30 valahányban kínaiak vezetnek, néhány amerikai terület kivételével.
De: Szerintem ez főleg az európai és zsidó bevándorlóknak, azok leszármazottainak, illetve a jelenben betelepülőknek köszönhető. Az ázsiai eredetűeknek - bevallom - nem tudom, mennyi ebben a része. Ha egyre növekvő, akkor tarthat az USA Ázsiától!
Ez is csak múlt időben igaz.
Az USA a STEM szakmákban csak 1/3-át (vagy 2/3-át ?) tudja saját benszülött jenkikkel feltölteni.
Ma növekvő mértékben indiai-kínai az USA műszaki értelmiségének háttere.
Csak bele kell nézni az USA cégei igazgatótanácsainak összetételébe, egyre több az indiai, ázsiai.
A műszaki egyetemi képzésben részt vevők entikai háttere szintén ázsiai többséget mutat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 758
77 856
113
Segítek Dudi.
Igen az ideje alatt is - egy darabig, pár óráig. De azelőtt sem az Ukránok energiájára épült a magyar áramellátás .
Nézzük meg a rakétaeső mit okozott, itt az utolsó, még viszonylag "épp" export állapot 2022 október 9-ét:

Mint látjátok október 9 napon még exportált az EU-ba 12,5 GWh-át.

Ukrajna következő napi exportja:


Itt látszik az összeomlás, az export 0,5 GWh-ra esik vissza erre a napra. A többi nap ennél rosszabb , mikor átmegy ez kicsi importba.. 2023 4. hetében egy újabb összeomlás , a kicsi import helyett 24,5 GWh EU mankóra volt szüksége az hálózat és Ukrajna életbenmaradására. Ahányszor próbálkozik Ukrajna a hálózatok ideiglenes fércelgetése után mérhető exportra (kormány extra dollár bevétele), jön az orosz és a lelkesedést, az exportot megint be- és lekalibrálják. Látszik ha nem ugrálnak az ukránok exportra akkor addig viszonylag békén hagyják a hálózatot az orosz rakéták.
Ezzel viszont erősen veszélyben a konfliktust megelőző EU-s 2016-os "Nagy Terv" hogy majd az ukránok tolják szolgai módon olcsón a villanyt az EU-ba. Dübörög a majré az energiahiány miatt rendesen de erről nem nagyon cikkeznek..
Az olcsóságot Zseli már kinyírta tavaly nyáron...

Magyarország energiaellátásában az a pár 100 Mw ukrán betáplálás annyi mint halottnak a beöntés. Most megnéztem a tegnapi import szükségletet, a teljes importált mennyiség 90 908 Mwh - volt, ebbe az ukrán 2560 Mhw-át "segített"- Eurós átlagáron számlázva.

Ne legyél abban a hitbe, hogy ez a saját energiája - a lengyelek, szlovákok románok által betáplált energiából a maradékot tolják ide befele - éves átlagban. Nekünk ez dollárban kb 1 % os árengedménnyel kell kifizetni feléjük (azonnal?) , míg gondolom a többi partneri segítséget beszámolják a "segélyezésbe". Ezért megnéztem Ukrajna teljes EU-s energia egyenlegét 2023-ra, ez 300 Gwh import vételezés egyenleg volt összesen, tehát:

"Langsam spazieren, nicht ugribugri" Moldova György után... szabadon.
Az, hogy ez mennyire volt hatékony a tavalyi CM eső, jól mutatja, hogy idén valahogy elmaradnak ezek a tömeges csapások a kritikus infrastruktúra ellen. Ezek stratégiai csapások voltak így a céljuk is stratégiai szintű volt. Ha egy stratégiai lépesnek taktikai eredményei vannak, akkor nem érted el a célod. Az oroszok stratégiai célja a kritikus infrastruktúra elleni csapásokkal az ukrán lakosság moráljának megtörése volt amit nem értek el. Helyette mit értek el? Egy halom pénzért szétlőttek egy halom filléres (a felhasznált CM- ek árához képest) trafóállomást ami biztosan szörnyűvé tette az elmúlt évi telet, de mára már kijavították az ukránok a hálozatot.

Tehát a CM csapások eredményességének mértéke nem az elpusztított infrastruktúra mennyisége, vagy az áramszolgáltatás teljesítménye, hanem a lakosság moráljának az állapota. Nem azért indították a CM-eket, hogy összeomlasszák az ukrán áramszolgáltatást, hanem azért, hogy megtörjék az ukrán lakosságot. Az áramszolgáltatás lenullázása nem a cél volt, hanem az eszköz a cél eléréséhez.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 597
46 459
113
Kezd a púpom telelenni, hogy minden topic zárva van.
A magyar biztpol. topicba akartam tenni, de az is, így ide teszem.
Nem káttam személyesen, de majd megpróbálom visszanézni a mai, évi utolsó Kormányinfót.
Az indexes leiratban/tudósításban megjelent egy eléggé érdekes téma, és érdekes volt a szóhasználat is:

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarországnak nincs víziója másik országra vonatkozóan, Magyarországra összpontosítanak. A határon csak egy gondolattal terjeszkednek túl: az fontos, hogy Oroszországnak ne legyen határa Magyarországgal. Az Magyarország érdeke, hogy Oroszország és Magyarország között mindig legyen valami, egy államilag rendezett terület, „minden másról a nagyfiúk megegyeznek”.
Mindezt úgy előadni, hogy nem ejti ki Ukrajna nevét....Hááát elég érdekes. o_O

Még egyszer leírom: Nem tudom, hogy tényleg szó szerint így hangzott-e el, de ha igen, akkor az mindenképpen megjegyzendő.