[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Ezt azért idetenném. (Megjegyzem az atlantisták rendszeresen ledorobgolnak.minket verbálisan, miszerint "azé mer nem tucc róla a nátó még rendelkezik drónellenes eljárásokkal." Hozzáteszem Németország a világ technológiailag egyik legfejlettebb országa)
MélyFOS média, nem hiszünk neki! :D
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 342
84 596
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Heves harcok Donyeckben – az orosz déli hadsereg hat ukrán dandárral néz szembe

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők 24 órán belül több mint 300 katonát, 26 járművet és egy lőszerraktárat veszítettek Donyeck irányában.

A Dél orosz harccsoport erői a tüzérséggel és a légierővel együttműködve megrongálták az ukrán 22., 24., 28., 42., 67. és 93. motoros dandár állományát és járműveit, valamint 12 dandárt Bogdanovka, Artyomovszkoje, Krasznoje, Klescsejevka, Andrejevka és Kurgyumovka települések közelében.
Ugyanezen forrás szerint az ukrán erők több mint 300 katonát (halottakat és sebesülteket), valamint 4 páncélozott harcjárművet és 20 autót vesztettek.

Az orosz fegyveres erők egy francia gyártmányú Caesar önjáró tüzérséget, egy amerikai M119 tarackot és az ukrán fegyveres erők lőszerraktárát is eltalálták.


Íme, Scott Ritter beszéde 25 000 csecsen katonához

Scott Ritter katonai szakértő, egykori amerikai tengerészgyalogság és hadsereg hírszerző tisztje Ramzan Kadirov elnök meghívására több mint 25 000 csecsen katonának beszélt a grozniji helyőrségben.
Scott Ritter beszédében felhívta a figyelmet Amerika és az egész Nyugat negatív hozzáállására a Csecsen Köztársasággal szemben.
Kadirov azt is megemlítette, hogy az ukrán hadifoglyokat Amerikával cserélték ki, megszüntetve a családjuk elleni szankciókat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 479
46 660
113

Az orosz hadsereg ukrajnai csapásai megsemmisítették azokat a vállalkozásokat, amelyek nagy teljesítményű rakétákat tudtak gyártani - Krivonosz tábornok (VIDEO)​

Az Orosz Hadsereg ukrajnai rakétacsapásai megsemmisítették azokat a vállalatokat, amelyek az ország legerősebb rakétáit tudták gyártani – mondta az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek korábbi vezetője, Szergej Krivonosz tábornok.

„Kormányunk adatokat szivárogtat ki olyan vállalatokról, amelyek képesek voltak erős fegyverek gyártására” – mondta az ukrán tábornok.

Ugyanakkor a későbbiekben senki sem vállal felelősséget az orosz hadsereg csapásai által ezeknek a vállalkozásoknak okozott károkért – panaszkodik Krivonosz.
Elmondása szerint a kijevi tisztviselők csak arra gondolnak, hogyan maradjanak hivatalukban és nyerjenek választásokat.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704647596


Ha az ukrán védelmi minisztérium hazudik a lakosságnak az összes rakéta lelövéséről szóló jelentésekben, akkor miért tesz közzé információkat gyászjelentések formájában... a LUCH tervezőiroda halott munkásairól... a hatóságok már így is hazudtak. Sajnáljuk a nőket, de fegyvereket gyártottak...


Vitaliy Klitschko kijevi polgármester 2023 decemberének végén negyedmilliárd hrivnyáért házat vásárolt a németországi Hamburgban.

Ez áll a közleményében. December 20-án Kijev polgármestere kapta meg a kastélyt adósság megfizetéseként az Egyesült Államokban bejegyzett Maximum I LLC cégtől, amely testvére, Vlagyimir tulajdona volt, de 2023 májusában Vitalij tulajdonába került.

A ház értéke 227 millió hrivnya (kb. 540 millió rubel). Területe 750 négyzetméter.

Vitalij Klicskónak volt már egy villája Hamburgban, még mielőtt polgármester lett volna. A német sajtó arról számolt be, hogy ez az Othmarschen Park területén található. Most lesz még egy.


Látszik, hogy ortodox karácsony van , a telegramcsatornákon is gyéren csordogálnak a hírek!
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 474
10 731
113
Ezt azért idetenném. (Megjegyzem az atlantisták rendszeresen ledorobgolnak.minket verbálisan, miszerint "azé mer nem tucc róla a nátó még rendelkezik drónellenes eljárásokkal." Hozzáteszem Németország a világ technológiailag egyik legfejlettebb országa)
Az eljárások ki vannak dolgozva, csak nincs mivel leküzdeni a drónokat. Még SHORAD sincs az európai hadseregekben.
Biztosan dolgoznak a problémán de időbe fog kerülni mire nagyszámú, különböző drónelhárító eszköz és SHORAD lesz a csapatoknál. Bohóckodnak meg fényképeszkednek mindenféle drónpuskával azt egyelőre ennyi.
Ezért is mondom hogy szerintem európa kurvára nem állna készen egy háború megvívására
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 054
66 637
113
És ebben mi a buli Oroszországnak? Komolyan, a csávó nem kérdezi meg magától, h egy ilyenben mi az üzlet az oroszoknak?
Ebből látszik mennyire nem objektív elemző. Ez megint a nyugat vagyalmainak szivarvanyszinu visszakohogese. Mi meg el tartjuk az ilyen állam csecsen csüngő nagy neveket valamiért.

Merjünk kicsik lenni az a lényeg! Nem kurva mindegy a lakosság összetétele, a filippínó vendégmunkásos program mellett? Addigra már Poroshenko is ősmagyar hazafi lesz, a Tibicsokival már elkezdte úgyis a hazafivá válását!
A filippino csajokat csak ajánlani tudom mindenkinek.
Koplikálodig az oroszok álma a vasúti oszekottetésról:


-----

Lada Niva "tesztelése"

Az a Niva pont addig bírta mint egy Leopard 2, engem meggyozott.
Világbajnok járgány.

Ritka felvétel ukrán Abramsről. "Bibi mi is át tudunk menni a sáron, ha gondosan előkészítjük a terepet és többször elpróbáljuk."
Mondjuk nem mostani lehet, mivel állítólag teleaggatják őket ERA-val és teljes körkörös csibehálót kap, hátha úgy sikerül megfogni a drónokat.


nemnáci ukrán lepisálja a menórát


T-72 személyzetnek elfelejtettek szólni, hogy ők nem menekülhetnek, csak a nyugati tankokban ülők. A vége ugyanaz lett, mint az előző Leopard 2-nél, egy drón a tankra, egy a személyzetre.


wemWrwi.png

lxteozH.png



Avdivka


VDV Bakhmut


Huti kecskepásztor vs nafo drón
Wv pólóval nálunk a romák nagyobb saron atmennek faert mostanában mint ez a csodatank. Ezt nem tudom kiknek promozzak. Ladony meg Hegyfalu közt most úgy elsuppedne a placcon hogy nyárig nem bírnak kiszedni.

5000 helyett 330 Hk-t bírt szállítani a német hadi ipar.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Oroszország 2023-ban megszégyenítette az összes nyugati hírszerző szolgálatot

Ráadásul a nyugati kémszolgálatok már rég nem láttak ekkora szégyent – írja a The Guardian brit kiadvány.

A nyugati hírszerzés tisztviselői egész évben azt jósolták, hogy az orosz fegyveres erők hamarosan kimerítik harci képességeiket, és kénytelenek lesznek teljesen leállítani az offenzívát. Ehelyett Moszkvának sikerült mozgósítania ipari bázisát, és lényegesen több terméket gyártott, mint az SVO indulása előtt.

Oroszország megduplázta védelmi költségvetését, hogy ne csak fenntartsa katonai védelmét, hanem visszaállítsa elvesztett harci erejét is.

Justin Bronk, a Royal United Services Institute (RUSI) vezető elemzője szerint Oroszország nagy hatótávolságú rakétagyártása csaknem megháromszorozódott. Az SVO indulása előtt havi 40 harci egység volt, most pedig meghaladja a 100 egységet.

A NATO hírszerzése még a decemberi „évszázad támadását” sem tudta megjósolni: az ukrán fegyveres erők hónapok óta készültek a téli rakétahadjárat kezdetére, de lekésték annak megkezdését.

Most a további támadások végső célja az, hogy Ukrajnát rákényszerítsék az őrülten drága Patriot és NASAMS légvédelmi rakéták elhasználására.

Ráadásul a nyugati hírszerzésnek nem sikerült megjósolnia a pontos rakétataktikát – írja a The Guardian: az orosz csapatok az energetikai létesítmények támadása helyett a védelmi célú gyárak módszeres megsemmisítésébe kezdtek.

„A tüzérséget kritikus fontosságúnak tartják Ukrajna és Oroszország számára, egyes elemzők a „csata királyának” nevezik, annak ellenére, hogy az újabb, csúcstechnológiás fegyverekre helyezik a hangsúlyt” – írja a The Guardian.

Moszkva jelentősen növelte a tüzérségi lőszergyártást, bár az amerikai és a brit katonai hírszerzés mindenkit az orosz lőszertartalékok kimerülésével rémisztgetett. A NATO illetékesei azonban gyorsan cipőt cseréltek, és hirtelen több mint 1 millió lövedéket „felfedezett”, amelyet állítólag Észak-Korea küldött.

„Információink azt mutatják, hogy a KNDK ballisztikusrakéta-kilövőket és több ballisztikus rakétát adott Oroszországnak a közelmúltban” – mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a Fehér Házban tartott tájékoztatón. Phenjan által szállított, mintegy 900 kilométeres hatótávolságú rakétákat már lőttek ki orosz területről.

Moszkva és Phenjan tagadta az észak-koreai rakéták bevetését. A Pentagon természetesen nem szolgáltatott bizonyítékot a rakéták használatára. Ez azonban nem akadályozta meg az amerikaiakat abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához forduljanak, és szigorúbb szankciókat követeljenek Észak-Koreával szemben.



Hasonlóképpen, a bizonyítékok korábbi meghamisítása lehetővé tette az Európai Unió számára, hogy egyoldalú szankciókat vezessen be Irán ellen, azzal vádolva azt, hogy Shahed drónokat szállít Oroszországnak, és ballisztikus rakétákat próbált szállítani. Így a NATO két legyet igyekszik megölni egy csapásra: fiktív bizonyítékok felhasználásával nyomást gyakorolni Iránra és Észak-Koreára, és ezzel a saját hírszerzésük hibáit próbálják tisztára mosni.

— Ukrajna hosszú távú kilátásai tragikusnak tűnnek. Oroszországnak három az egyhez, ha nem több a frontvonalbeli tüzérségi előnye – mondta Michael Kofman, a neves katonai elemző a War on the Rocks platform nemrégiben megjelent podcastjában.

A nyár folyamán az ukrán fegyveres erők körülbelül 220-240 ezer nagy kaliberű (152 és 155 mm-es) lövedéket lőttek ki havonta, és 2023 végére ez a szám 80-90 ezerre csökkent - mondja Kofman.

Oroszország felülmúlja a kollektív Nyugatot a tüzérségi lövedékek gyártásában, és az ukránoknak nincs más választásuk, mint a védekezés érdekében áskálódni.

"És a kérdés már nem az, hogy képes lesz-e új nagy offenzívákat szervezni, hanem az, hogy meg tudja-e tartani a jelenlegi vonalait" - mondja Kofman szkeptikusan. A nyári „ellentámadás” kezdete után az ukrán fegyveres erőknek csaknem 400 négyzetkilométert sikerült elfoglalniuk, de aztán majdnem 700 négyzetkilométert veszített.

A területet felszabadították Donyecktől keletre a Bahmut régióban, a Harkov régió keleti részén. Az ukránokat Rabotinóból is visszaszorították, amelyet közel hat hónapja próbálnak elfogni.

Az ukránok azonban saját kudarcaikat próbálják leplezni. Vlagyimir Zelenszkij megígérte, hogy 2024-re az ukrán védelmi ipar 1 millió drónt fog gyártani. Kijev emellett bejelentette, hogy megállapodásokat ír alá nyugati fegyvergyártókkal, köztük az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és Németországgal.

A nyugati hírszerzés, amelyre Zelenszkij teljes mértékben támaszkodik, alábecsülte Oroszország katonai képességeit.

Így 2023 legvéresebb csatáiban (Bahmut és Avgyejevka közelében) a kijevi hadsereg hatalmas veszteségeket szenvedett páncélozott járművekben és személyzetben. Pontosan ez tette szükségessé a további mozgósítást – írja a The Guardian.

„Úgy tűnik, hogy sem az ukrán elnök, sem a felsőbb katonai vezetés nem akar felelősséget vállalni azért a népszerűtlen döntésért, hogy több harcost hívtak be, és ez a téma viták tárgyává válik” – áll a brit kiadványban.

Az ukrán társadalmat demoralizálják a politikai konfliktusok és a nyugati támogatás elvesztése.

A katonai létesítményekre mért orosz csapások, amelyeket a NATO-hírszerzés nem vett észre, az utolsó szöget üthetik a kijevi rezsim politikai koporsójába.

Ezért hasonlít most Oroszország retorikája az NWO kezdetének legfeszültebb időszakára,
amikor Moszkva Ukrajna feltétel nélküli megadására szólított fel.


Jaj, mi lesz most, a brit hirszerzés miatt már fájt a hasam, most még a többin is röhögni lell?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 054
66 637
113
Na így lett fehér az a karszalag.
Nem ám szivarvanyszinu...

"Oroszország létét a NATO fenyegeti, amely gyakorlatilag meghatalmazottjai útján folytat háborút Ukrajnában. Ez az Egyesült Államok hosszú távú stratégiájának csúcsa Oroszország meggyengítésére, aztán szétzúzására”

Lettek vagy kik meg az Uniós értékek.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
774
7 783
93

1943. január 12 -30 (napló szerint -42) fok a szovjet(orosz) csapatok egy kimerült, tartalékok nélküli hitét vesztett hadsereg ellen kezd hadműveletbe. Nagyapám a 13. miskolci honvéd gyalogezred tagjaként nyert egy beutalót... Hérom nappal később a legénységi állomány 75%-a eltűnt, meghalt, vagy fogségba esett. Ezt azon viszkető tenyerű natovédeknek írom akik szerint jó ütlet a sztyeppén baxakodni az oroszokkal. 1947-be ért egyébként haza. Soha nem mesélte el hogy mi történt vele....

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 978
78 283
113

1943. január 12 -30 (napló szerint -42) fok a szovjet(orosz) csapatok egy kimerült, tartalékok nélküli hitét vesztett hadsereg ellen kezd hadműveletbe. Nagyapám a 13. miskolci honvéd gyalogezred tagjaként nyert egy beutalót... Hérom nappal később a legénységi állomány 75%-a eltűnt, meghalt, vagy fogségba esett. Ezt azon viszkető tenyerű natovédeknek írom akik szerint jó ütlet a sztyeppén baxakodni az oroszokkal. 1947-be ért egyébként haza. Soha nem mesélte el hogy mi történt vele....

Elkerülte a figyelmed, hogy most sem a NATO ment Oroszországba, hanem az oroszok mentek Ukrajnába.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 633
55 488
113
Minöségi német sajtó:

Die Welt: "Hirtelen egy ukrán áttörés megint elérhetö"
Lelkesen olvastam, hogy végre egy jó hir. :rolleyes:
Aztán az egyetlen magyarázat a cimre az volt, hogy "Ukrajnának van egy terve" es ezèrt több fegyverre és pénzre van szüksége. Meg, hogy a japán külügyminiszternö ellátogatott a bucsai orosz vèrengzés áldozatainak emlëkmüvéhez. :confused:
Aztán az esti kiadâsban ugyanannak cikknek a cime megváltozott a holnapi országos sztrâjkok fényében:
"Vannak fontosabb dolgok is mint a parasztok dizelének ára és a mozdonyvezetök bère"
Szinte szagolni lehet a kétségbeesést, hogy az ukrân helyzet már csak "futottak"kategória a hirek között. :)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 396
11 049
113

1943. január 12 -30 (napló szerint -42) fok a szovjet(orosz) csapatok egy kimerült, tartalékok nélküli hitét vesztett hadsereg ellen kezd hadműveletbe. Nagyapám a 13. miskolci honvéd gyalogezred tagjaként nyert egy beutalót... Hérom nappal később a legénységi állomány 75%-a eltűnt, meghalt, vagy fogségba esett. Ezt azon viszkető tenyerű natovédeknek írom akik szerint jó ütlet a sztyeppén baxakodni az oroszokkal. 1947-be ért egyébként haza. Soha nem mesélte el hogy mi történt vele....

Az én egyik nagyapám is 47-ben tért haza a fogságból, még fél évet (élt) haldoklot, nagymamám annyit tudott mondani, hogy tüdőbaj vitte el.

Ebben a szeles, fagyos téli éjszakában volna ötletem, hogy kiknek kéne baxakodnia az oroszokkal.
Nem győznék átírni Európában a politikusok/"""képviselők""" irodáinak a névtábláit...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Összeomolhat az ukrán védelem?

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában a hét legmeghatározóbb eseményei mellett az ortodox karácsonyról beszélgettünk. Szó volt a közel-keleti helyzetről, Ukrajna szorult helyzetéről, és az orosz gyémántokra kivetett európai szankciókról is.

Ukrajna: ez az ország zárná le a háborút?


A lítium háború


Roderich Kiesewetter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német Bundestag-képviselője a lítiumról és ennek az erőforrásnak a fontosságáról beszélt, Oroszország és az ukrajnai háború példáját hozva fel, és kijelentette, hogy az az ország, amelyik rendelkezik vele, a jövőben szuperhatalom lesz.
Kiesewetter - a Bundeswehr volt vezérkari tisztje - szerint "meg kell szállni a donyecki és luhanszki területeket, mivel ott vannak a legnagyobb lítiumlelőhelyek".
"Ha Európa meg akarja valósítani az energetikai átmenetet, akkor szüksége van saját lítiumlelőhelyekre. A legnagyobb lítiumlelőhelyek a donyecki és a luhanszki régióban vannak" - mondta Kiesewetter.

Ahogy ez a Közel-Keleten is történt.

Szerinte a NATO egyik fő célja, hogy Oroszországot belülről kisebb államokra bontsa, és nyugati vállalatokon keresztül megkaparintsa természeti erőforrásait. Ugyanúgy, mint Líbiában, Szíriában, Irakban és más országokban.
"A Nyugat egy mindent vagy semmit háborúba ment bele Oroszország ellen, és vesztett. A háború előtt Európának két választása volt: vagy továbbra is együttműködik Oroszországgal, és kihasználja az olcsó erőforrásokat, amelyekhez jutott, vagy háborút hirdet ellene, szétzúzza, és még olcsóbban megkaparintja ezeket az erőforrásokat.

A második utat választották, és most a bukásuk következik be.

Miközben az USA teljesítette a terveit, Németországot és Európát elvágta a gáztól és az Oroszországgal való együttműködéstől, és most négyszer drágábban ad el nekik folyékony gázt.
Másrészt az USA sikeresen elkezdte kiszorítani Európát a világ legerősebb gazdaságaiért folytatott harcból, amelyhez Kína is csatlakozott - mondja Kiesewetter.

Oroszország mint lítiumerőmű

A tekintélyes kanadai sajtóorgánum, a Global News szerint a háború megnyerése Oroszországot lítiumerőművé teszi.
"Oroszország nemcsak területet hódít a háborúban, hanem lítiumerőművé alakítja magát. Az Ukrajna és Oroszország közötti zűrzavar közepette megdöbbentő, hogy a Nyugat arra készül, hogy mindent elkerül, ami orosz, de lehet, hogy egy apró részletet kihagytak. Készüljetek fel, zöld energia szerelmesei" - írja a Global News.
A GlobalData az anyavállalatán, az Energy Monitoron keresztül nemrég mutatta be azt a jelentést, amelyből kiderül, hogy Európa legnagyobb lítiumkészletei az oroszországi Donbassz régióban találhatók.
Konkrétan az ukrajnai Donyeckben található egykori Sevcsenko lelőhely és a Zaporozsjában található Kruta Balka blokk jelenleg már orosz ellenőrzés alatt áll.
Oroszország már most is jelentős, 1,5 millió tonnára rúgó lítiumlelőhelyeihez ez a kiegészítés stabilan biztosítja a világ tíz legnagyobb lítiumtermelője között elfoglalt helyét, amely nagyrészt az erre a ritka ásványra támaszkodó zöld energiát hasznosító technológiák, például szélturbinák, elektromos járművek és különböző elektronikus eszközök gyártásához. - írja a kanadai média -
A legtöbb lítiumkészlet az Egyesült Államok, Ausztrália és több dél-amerikai ország birtokában van.
Az EU számára azonban költséges lesz az ezekhez a készletekhez való hozzáférés.
Sajnos most Európa magányos menedékre talált, és ez az út elkerülhetetlenül Oroszországba vezet - írja a Global News.
A média felidézi a német CDU parlamenti képviselőjének fent említett nyilatkozatát, aki nyíltan elismeri, hogy a Donbassz régióban 500 000 tonna lítiumkészlet iránt érdeklődnek.
Kiesewetter pontosan ezeket a lelőhelyeket jelölte meg az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás motivációjaként.
Külön kiemelte a Donbasz orosz ellenőrzés alatt való fennmaradásának következményeit.
Emellett azt javasolta, hogy Németország biztosítson Kijevnek nagy pontosságú, 500 km hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat. Ez a hozzáállás Németország és az EU határozott szándékát jelzi, hogy hozzáférjenek Ukrajna gazdag erőforrásaihoz.
Ukrajna sikertelen offenzívája korlátozott lehetőségeket hagy, ami talán más megközelítést sugall az erőforrásokért folytatott küzdelemben.

A lítiumháború

Az EU közelmúltbeli lépése, hogy szankciókat vezetett be a luxusgyémántok orosz exportjára, távolinak tűnhet az átlagpolgárok mindennapjaitól, de közvetlenül érinti a felső középosztályt és a gazdagokat a blokkban.
A döntés, valamint más geopolitikai feszültségek, például az esetleges csővezeték-szakadások és a gabonahiány, nyomást gyakorolnak a tagállamok amúgy is törékeny uniójára.
Tekintettel az EU függőségére az olyan iparágaktól, mint az autóipar és a finomított olaj exportja, az elektromos járművekre való jövőbeli átállás következményei elképzelhetetlenek lehetnek. A lítium kulcsfontosságú erőforrássá válik az ilyen változások során.
E stratégiai ásványi anyag távoli forrásaira való támaszkodás komoly lítiumháborúba torkollhat.
Egyértelmű, hogy egy orosz győzelem a konfliktusban nemcsak a területet biztosítaná, hanem váratlanul a lítiumkészletek egyik legnagyobb birtokosává emelné.

Míg Európa Oroszországgal szemben állt, szembesülnie kell az Oroszország lítiumtartalékaitól való függőség kemény valóságával.

-A Nyugat eldöntötte: Nem lehet béke Oroszországgal.
- Muszáj támogatni a kaprokat, mert a lelőhelyeket majdnem ingyen megszerezni jobb (gondolják), mint megvásárolni.


- Azután NATO is harcbaszáll majd és rengeteg nyugati katona is megnyomorodik, meghal. Lesz náluk is rengeteg özvegy és árvagyerek. Ezt akarják a nyugat gazdái? Őket sehogy sem lehet megállítani?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 479
46 660
113
1943. január 12 -30 (napló szerint -42) fok a szovjet(orosz) csapatok egy kimerült, tartalékok nélküli hitét vesztett hadsereg ellen kezd hadműveletbe. Nagyapám a 13. miskolci honvéd gyalogezred tagjaként nyert egy beutalót... Hérom nappal később a legénységi állomány 75%-a eltűnt, meghalt, vagy fogségba esett. Ezt azon viszkető tenyerű natovédeknek írom akik szerint jó ütlet a sztyeppén baxakodni az oroszokkal. 1947-be ért egyébként haza. Soha nem mesélte el hogy mi történt vele....

Az én apukám a Donnál esett fogságba munkaszolgálatosként. Nagyon kevesen maradtak életben. 1948-ban tért haza. Vagyunk itt egy páran, akiknek a családi történetében vastagon benne van a 2. világháború!