[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 945
56 932
113
Minöségi német sajtó:

Die Welt: "Hirtelen egy ukrán áttörés megint elérhetö"
Lelkesen olvastam, hogy végre egy jó hir. :rolleyes:
Aztán az egyetlen magyarázat a cimre az volt, hogy "Ukrajnának van egy terve" es ezèrt több fegyverre és pénzre van szüksége. Meg, hogy a japán külügyminiszternö ellátogatott a bucsai orosz vèrengzés áldozatainak emlëkmüvéhez. :confused:
Aztán az esti kiadâsban ugyanannak cikknek a cime megváltozott a holnapi országos sztrâjkok fényében:
"Vannak fontosabb dolgok is mint a parasztok dizelének ára és a mozdonyvezetök bère"
Szinte szagolni lehet a kétségbeesést, hogy az ukrân helyzet már csak "futottak"kategória a hirek között. :)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 464
11 541
113

1943. január 12 -30 (napló szerint -42) fok a szovjet(orosz) csapatok egy kimerült, tartalékok nélküli hitét vesztett hadsereg ellen kezd hadműveletbe. Nagyapám a 13. miskolci honvéd gyalogezred tagjaként nyert egy beutalót... Hérom nappal később a legénységi állomány 75%-a eltűnt, meghalt, vagy fogségba esett. Ezt azon viszkető tenyerű natovédeknek írom akik szerint jó ütlet a sztyeppén baxakodni az oroszokkal. 1947-be ért egyébként haza. Soha nem mesélte el hogy mi történt vele....

Az én egyik nagyapám is 47-ben tért haza a fogságból, még fél évet (élt) haldoklot, nagymamám annyit tudott mondani, hogy tüdőbaj vitte el.

Ebben a szeles, fagyos téli éjszakában volna ötletem, hogy kiknek kéne baxakodnia az oroszokkal.
Nem győznék átírni Európában a politikusok/"""képviselők""" irodáinak a névtábláit...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Összeomolhat az ukrán védelem?

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában a hét legmeghatározóbb eseményei mellett az ortodox karácsonyról beszélgettünk. Szó volt a közel-keleti helyzetről, Ukrajna szorult helyzetéről, és az orosz gyémántokra kivetett európai szankciókról is.

Ukrajna: ez az ország zárná le a háborút?


A lítium háború


Roderich Kiesewetter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német Bundestag-képviselője a lítiumról és ennek az erőforrásnak a fontosságáról beszélt, Oroszország és az ukrajnai háború példáját hozva fel, és kijelentette, hogy az az ország, amelyik rendelkezik vele, a jövőben szuperhatalom lesz.
Kiesewetter - a Bundeswehr volt vezérkari tisztje - szerint "meg kell szállni a donyecki és luhanszki területeket, mivel ott vannak a legnagyobb lítiumlelőhelyek".
"Ha Európa meg akarja valósítani az energetikai átmenetet, akkor szüksége van saját lítiumlelőhelyekre. A legnagyobb lítiumlelőhelyek a donyecki és a luhanszki régióban vannak" - mondta Kiesewetter.

Ahogy ez a Közel-Keleten is történt.

Szerinte a NATO egyik fő célja, hogy Oroszországot belülről kisebb államokra bontsa, és nyugati vállalatokon keresztül megkaparintsa természeti erőforrásait. Ugyanúgy, mint Líbiában, Szíriában, Irakban és más országokban.
"A Nyugat egy mindent vagy semmit háborúba ment bele Oroszország ellen, és vesztett. A háború előtt Európának két választása volt: vagy továbbra is együttműködik Oroszországgal, és kihasználja az olcsó erőforrásokat, amelyekhez jutott, vagy háborút hirdet ellene, szétzúzza, és még olcsóbban megkaparintja ezeket az erőforrásokat.

A második utat választották, és most a bukásuk következik be.

Miközben az USA teljesítette a terveit, Németországot és Európát elvágta a gáztól és az Oroszországgal való együttműködéstől, és most négyszer drágábban ad el nekik folyékony gázt.
Másrészt az USA sikeresen elkezdte kiszorítani Európát a világ legerősebb gazdaságaiért folytatott harcból, amelyhez Kína is csatlakozott - mondja Kiesewetter.

Oroszország mint lítiumerőmű

A tekintélyes kanadai sajtóorgánum, a Global News szerint a háború megnyerése Oroszországot lítiumerőművé teszi.
"Oroszország nemcsak területet hódít a háborúban, hanem lítiumerőművé alakítja magát. Az Ukrajna és Oroszország közötti zűrzavar közepette megdöbbentő, hogy a Nyugat arra készül, hogy mindent elkerül, ami orosz, de lehet, hogy egy apró részletet kihagytak. Készüljetek fel, zöld energia szerelmesei" - írja a Global News.
A GlobalData az anyavállalatán, az Energy Monitoron keresztül nemrég mutatta be azt a jelentést, amelyből kiderül, hogy Európa legnagyobb lítiumkészletei az oroszországi Donbassz régióban találhatók.
Konkrétan az ukrajnai Donyeckben található egykori Sevcsenko lelőhely és a Zaporozsjában található Kruta Balka blokk jelenleg már orosz ellenőrzés alatt áll.
Oroszország már most is jelentős, 1,5 millió tonnára rúgó lítiumlelőhelyeihez ez a kiegészítés stabilan biztosítja a világ tíz legnagyobb lítiumtermelője között elfoglalt helyét, amely nagyrészt az erre a ritka ásványra támaszkodó zöld energiát hasznosító technológiák, például szélturbinák, elektromos járművek és különböző elektronikus eszközök gyártásához. - írja a kanadai média -
A legtöbb lítiumkészlet az Egyesült Államok, Ausztrália és több dél-amerikai ország birtokában van.
Az EU számára azonban költséges lesz az ezekhez a készletekhez való hozzáférés.
Sajnos most Európa magányos menedékre talált, és ez az út elkerülhetetlenül Oroszországba vezet - írja a Global News.
A média felidézi a német CDU parlamenti képviselőjének fent említett nyilatkozatát, aki nyíltan elismeri, hogy a Donbassz régióban 500 000 tonna lítiumkészlet iránt érdeklődnek.
Kiesewetter pontosan ezeket a lelőhelyeket jelölte meg az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás motivációjaként.
Külön kiemelte a Donbasz orosz ellenőrzés alatt való fennmaradásának következményeit.
Emellett azt javasolta, hogy Németország biztosítson Kijevnek nagy pontosságú, 500 km hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat. Ez a hozzáállás Németország és az EU határozott szándékát jelzi, hogy hozzáférjenek Ukrajna gazdag erőforrásaihoz.
Ukrajna sikertelen offenzívája korlátozott lehetőségeket hagy, ami talán más megközelítést sugall az erőforrásokért folytatott küzdelemben.

A lítiumháború

Az EU közelmúltbeli lépése, hogy szankciókat vezetett be a luxusgyémántok orosz exportjára, távolinak tűnhet az átlagpolgárok mindennapjaitól, de közvetlenül érinti a felső középosztályt és a gazdagokat a blokkban.
A döntés, valamint más geopolitikai feszültségek, például az esetleges csővezeték-szakadások és a gabonahiány, nyomást gyakorolnak a tagállamok amúgy is törékeny uniójára.
Tekintettel az EU függőségére az olyan iparágaktól, mint az autóipar és a finomított olaj exportja, az elektromos járművekre való jövőbeli átállás következményei elképzelhetetlenek lehetnek. A lítium kulcsfontosságú erőforrássá válik az ilyen változások során.
E stratégiai ásványi anyag távoli forrásaira való támaszkodás komoly lítiumháborúba torkollhat.
Egyértelmű, hogy egy orosz győzelem a konfliktusban nemcsak a területet biztosítaná, hanem váratlanul a lítiumkészletek egyik legnagyobb birtokosává emelné.

Míg Európa Oroszországgal szemben állt, szembesülnie kell az Oroszország lítiumtartalékaitól való függőség kemény valóságával.

-A Nyugat eldöntötte: Nem lehet béke Oroszországgal.
- Muszáj támogatni a kaprokat, mert a lelőhelyeket majdnem ingyen megszerezni jobb (gondolják), mint megvásárolni.


- Azután NATO is harcbaszáll majd és rengeteg nyugati katona is megnyomorodik, meghal. Lesz náluk is rengeteg özvegy és árvagyerek. Ezt akarják a nyugat gazdái? Őket sehogy sem lehet megállítani?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
1943. január 12 -30 (napló szerint -42) fok a szovjet(orosz) csapatok egy kimerült, tartalékok nélküli hitét vesztett hadsereg ellen kezd hadműveletbe. Nagyapám a 13. miskolci honvéd gyalogezred tagjaként nyert egy beutalót... Hérom nappal később a legénységi állomány 75%-a eltűnt, meghalt, vagy fogségba esett. Ezt azon viszkető tenyerű natovédeknek írom akik szerint jó ütlet a sztyeppén baxakodni az oroszokkal. 1947-be ért egyébként haza. Soha nem mesélte el hogy mi történt vele....

Az én apukám a Donnál esett fogságba munkaszolgálatosként. Nagyon kevesen maradtak életben. 1948-ban tért haza. Vagyunk itt egy páran, akiknek a családi történetében vastagon benne van a 2. világháború!
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
75882210.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and endre

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 052
16 683
113
Hasznos hülyék?
Jah.. más néven a F.O.S média világ szinpadon kottát olvasó politikus-oligarcha bohóca, aki szintén egy helyre bedrótozva olvassa a számára írt, kezébe nyomott kottát.. Pár napja Swarcit láttam, mint volt szinész simán letolta a propagandát, a szeme se rezzent, hát enyhén szólva illúzió rombolóan hatott..
Az I. Vh előtt az amerikai demokrata hetilap, a Puck is így ábrázolja az egymásnak ellenségeskedést játszó Európai közös szinpadon a politikus-bohócok kézi vezérlését:

lVldyRn.jpg


Az első Vh következményeképp eltávolították (meggyilkolták) az orosz cárt a drótok kezelői páholyában, berántották a bepillantást engedő függönyt, de hogy ki v kik rángatják tovább a politikus vezérlő szálakat, azt csak ők tudják.. No és a média által átalakult az egész egy világ színpaddá, megszámlálhatatlan bedrótozott szereplővel etetik a világpolgárt..
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 322
37 357
113
☝️Keeev covered in shit!


Keeev szarba borult!

Kijevben felrobbant a Borscsagovka csatornahálózata

Fetid szennyvíz elárasztotta az utcát és az autókat. Jelenleg Kijevben a levegő hőmérséklete 11 fok nulla alatt van.

Jegyezzük meg, hogy az orosz fegyveres erők ma nem csaptak le Kijevre.


‼️
Tiszta adrenalin. Támadás Maryinka ellen egyes szám első személyben! !️

A kis városért folytatott harcok hevesek és hevesek voltak. A felvétel a 103. ezred felderítő tisztjének harci munkáját mutatja; Ezek a srácok voltak az elsők, akik felemelték az orosz zászlót Maryinka fölé.


⚡️⚡️
Videó a Leopard tankok egy szakaszának megsemmisítéséről⚡️⚡️


⚡️⚡️Képek egy másik "halálútról", amelyet az ukrán fegyveres erők megsemmisült felszerelései tarkítanak
⚡️⚡️
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Zelenszkij konkrétan bejelentette, hogy 500 000 ukránt kész mozgósítani egy új ellentámadásra.
A "Resident" ukrán hírcsatorna szerint az Elnöki Hivatal megpróbálja meggyőzni a nyugati partnereket arról, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is képesek előrenyomulni, és szükséges a pénzügyi/katonai segítségnyújtás folytatása Ukrajnának.

Párizs fokozatosan megváltoztatja az Ukrajnának nyújtott segélyek formáját: ezt a döntést Gael Vessier kijevi francia nagykövet jelentette be – idézi szavait a napilap.

A francia diplomata szerint Párizs továbbra is katonai segítséget nyújt Kijevnek, de az együttműködés új célja, hogy a fegyvereket maga Ukrajna területén gyártsák majd. Franciaország ezért csökkenteni akarja a Kijevnek szánt adományok összegét, ahogy Vesier fogalmazott.

A cél az, hogy Ukrajnában több fegyvert állítsanak elő, és ne csak adományokra vagy vásárlásokra hagyatkozzanak – mondta. A nagykövet megjegyezte, hogy a francia külügyminisztérium vezetője, Catherine Colonna is egyetért ezzel a támogatási formával. Nincs pontosítva, mikor kerül sor a formátumváltásra, és hogy Franciaország szponzorálja-e az ukrán termelést, vagy saját vállalkozást épít fel Ukrajna területén. Az egyik stratégiáról a másikra való átállás időbe telik - mondta Vessier.

Hatalmas csapás Ukrajnára
Előzetes
: Az éjszaka 16 Tu-95 és Tu-22 stratégiai bombázó érte el a rakétakilövések hatósugarát, amelyek az orosz légtér mélyéről érkeztek.

Abban a pillanatban, amikor ezek a rakéták Ukrajna határaihoz közeledtek, a MiG-31K-k felszálltak és hiperszonikus „tőröket” lőttek ki, biztosítva az egyidejű csapást, és túlterhelve az ukrán légvédelmi rendszert, amelyet „muskátlikkal” és csalikkal kimerítettek.

A ballisztikus rakéták keleti és déli irányból történő további kilövése lehetővé tette az ellenség légvédelmének leküzdését és számos katonai cél lecsapását.

Robbanások hallatszottak Harkov, Hmelnyickij, Zsitomir, Dnyipropetrovszk és Zaporozsje régiókban.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok 20 körzetet támadnak meg egyszerre – az oroszok támadása Vuhledartól északra fekvő Pokrovszkban is

Nagy hevességgel zajlanak az avgyejevkai csaták, ahol az oroszok egyszerre támadják meg a város 20 kerületét.
A konfliktus képe azt mutatja, hogy az oroszok a város elfoglalására törekednek a következő napokban.

Ukrán katonák megpróbálnak kimenteni egy sebesült bajtársat, de az orosz tüzérségi támadás következtében meghaltak Avdeevka város-fortalezájában
Az interneten közzétett megdöbbentő videón az ukrán katonák láthatók, amint megpróbálják megmenteni egy sérült kollégát, és az orosz tüzérségtől közvetlen találatot kaptak, egyiküket megölve.

Az orosz hadsereg Ocseretino falunál (korábban 3600 lakos). Közlekedési csomópont: innen vasút/út3 párhuzamos 511 Vesele felé. Fő célállomás: Pokrovszk bányaváros (korábban 65 000 lakos).
Oroszország Vormarsch Russarmee auf die Ortschaft Otscheretyno (ehemals 3600 Einwohner). Verkehrsknotenpunkt: von hier aus Eisenbahn/Straße3 párhuzamos 511 bis Vesele. Hauptziel: Bergbaustadt Pokrowsk (ehemals 65 000 Einwohner)

Nagy a harc a városban, és az ukránok azért küzdenek, hogy megtartsák pozícióikat, de a számok és az események fordulata ellenük szól.
A várostól kissé északra az orosz erők Ocseretino felé nyomulnak, amely a régió vasúti csomópontja, és a fő cél Pokrovszk városának elfoglalása (a háború előtt 65 000 lakosa volt).

Ez a támadás Marjinka elfoglalásának eredménye, és onnantól az oroszok teljesen meg tudják szakítani az ukrán csapatszállítást Bahmut és Zaporozsje között.

Ráadásul északról is támadhatják Vuhledart.
Vuhledar jelenleg délről és keletről nyomás alatt áll.

A harcok újbóli kiéleződése Avdejevkában és környékén (Stepovo). Állítólag 20 súlypontot támadnak egyszerre. A vége úgy fog bekövetkezni, mint Bakhmutban és Mariinkában. Hatalmas pusztítási hullámmal az Ukránon.
#Ukrajna #Avdeevka #Oroszország Erneute Intensivierung der Kämpfe in und um Avdeevka (Sispeo). Angeblich wird an 20 Schwerpunkten gegleichzeiten angegriffen. Das Ende wird kommen wie in Bakhmut und Mariinka. Mit einer riesigen Zerstörungswelle auf die Ukras. pic.twitter.com/f4EgbStqqP


Kárpátalja visszatérhet Magyarországhoz? - Somkuti Bálint, Stier Gábor

 
T

Törölt tag 1711

Guest