[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 462
46 501
113
Ezt ti komolyan beszopjátok? Vagy ezek a paprikajancsik komoly arccal mondják, és elhiszik? Olyan érzésem van, mintha a VICE szerkesztőségben dogbálnák a műbrokikat. Egyfelől a tengerfenékről lesz lítium bőven, másfelől a Lítiumos akkuk nem hiszem, hogy 10 évnél tovább meghatározó technológia lesznek, pont mert problémás a Lítium beszerzése, ezért mindenki gőzerővel dolgozik a leváltásukon. Harmadrészt: pl. az olajbányák Szaudi-arábiában vannak, ők mégsem szuperhatalom. Hogy van ez? A lítiummal miért lenne ez másként?

Köszönjük, hogy megtisztelsz minket a minőségi gépifordításával a minőségi AI segített újságírócska szösszenetekkel.


Van Lítium pl. Szerbiában is. Igaz, ők még nem alakulnak lítiumerőművé, mert tartanak a környezetszennyezéstől, de ha Németország szuperhatalommá akar válni (lol) akkor talán velük még meg tud egyezni...



Zárja sorait az orosz-európai gazdasági függőséi viszonyok narratívája mellett érvelő bértollnok.


Nagyon kontraproduktív amit csináltok a fórumon a pravda fordítások pasztolásával, egyes nato rajongók munkájával összemérhető a tevékenységetek.


Valóban van lítium máshol is, a legnagyobb lelőhelyek Ausztráliában vannak. De - szerintem - nem mindegy mennyire jó áron történik a kitermelése, illetve a szállítás költsége sem elhanygolható tényező! Gondolj arra, hogy Németország gazdasági fejlődése részben az olcsó nyersanyagra és energiára épült. Most látszik, hogy ezek megszűnésével milyen bajok jelentkeztek Németországban, és a német gazdasághoz kapcsolódó más országokban.

Vicces, hogy Pravda-fordításokról beszélsz, hiszen az idézett cikk pont nem az.
A fordítások kritikájához annyit: Te valóban nem fordítasz, de ahogyan fogalmazol, az időnként rosszabb, mint a gépi fordítás.

Azt hogyan érted, hogy kontraproduktív? Híreket onnan lehet hozni, ahol azok megjelennek. A magyar médiumok is egyébként ugyanezeket a forrásokat hozzák, egyik fele az orosz forrásokat, a másik fele az ukrán forrásokat fordítja. Az miért akkora "csoda", hogy ezek az elsődleges források? Rosszul tudom, hogy orosz-ukrán összecsapás folyik, és nem Zimbabwe-alsón küzd egymással két törzs?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 232
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 826
78 004
113
Nem tudom hogy mostani videók ezek(ha régieket töltöttek fel az Ukránok nyugodtan jelezheti bárki).Ha igen ugyanúgy "szívnak" az oroszok az aknamezők miatt hogy most ők támadnak ahogy az Ukránok a kudarcba fulladt ellentamadásuk során.
Annyi ennem már nincs akkora "hírértéke" amikor leopardok-bradleyk futottak aknamezőbe
Ezt csinálták Bahmutnál is az ujránok előtt. Hírértéke, meg pont annyi van, mint amikor az ukránok csinálták, a különbség annyi, hogy most (meg mindíg, amikor az oroszok elkúrnak valamit) lapít a szekta mint az a bizonyos a fűben...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Roderich Kiesewetter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német Bundestag-képviselőjét a Pravda titkon alkalmazza. Hurrá! De ezt a gyanúsítást neki kell föltenni, és a kérdéseket is.

A Global News, a Pronews nem orosz, csak a valóságot látja, ami egyesek szemét csípi. Félkövérrel kiemeltem a szerzőt / megjelenést (kár, hogy nen vetted észre). Ne ferdíts!

Nagyon kontraproduktív a destrukció, az ukrán helyzetről pozitív híred nincs? Géppel is fordíthatod. Mi majd megértjük.



Nem Pravda, de siralmas megállapítások jönnek nyugatról. Sírjatok hát!


Az oroszok lerombolták a létfontosságú rakétákat gyártó üzemet Ukrajnában

Szergej Krivonosz
, az ukrán fegyveres erők nyugalmazott tábornoka szerint Ukrajna az Orosz Légierő rakétacsapása következtében elveszítette azokat a vállalatokat, amelyek az ország legerősebb rakétáit tudták gyártani.
"Kormányunk adatokat szivárogtat ki olyan cégekről, amelyek képesek voltak erős fegyvereket gyártani, ezek a cégek hatalmas károkat szenvednek, és senki sem felelős érte."
Szergej Krivonosz szerint a kijevi tisztviselők csak álmodoznak a választások megnyeréséről és az irodájukban maradásról.
„Miféle háborús győzelemről beszélhetünk? – hangsúlyozta a tábornok.


Az oroszok nemrégiben két Patriot rendszert semmisítettek meg Kijevben

A Nyugatot megdöbbentették az ukrajnai stratégiai célpontok elleni orosz rakétatámadások, amelyek két Patriot rendszer megsemmisüléséhez vezettek – mondta Alexander Merkouris brit elemző.
„A két nagy támadás 2023. december 29-én és 2024. január 2-án teljesen pusztító volt.
Nyilvánvaló, hogy az amerikaiakat és az ukránokat, valamint nyugati szövetségeseiket is sokkolják ezek a támadások.
Sok bizonyíték van arra, hogy legalább két Patriot légvédelmi rendszer megsemmisüléséhez vezettek” – nyilatkozta Alexandros Merkouris.
Alekszandr Merkouris szerint Oroszországnak sikerült eltalálnia az ukránok számos stratégiai célpontját, katonai infrastruktúráját és felszerelését.
Merkouris szerint a Kijev melletti ipari egységek súlyosan megsérültek.
Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy a közelmúltban 50 tömeges csapást mértek Ukrajna területére precíziós fegyverekkel és drónokkal.
A célpontok katonai-ipari komplexum létesítmények, katonai repülőterek, fegyverek és katonai helyszínek voltak.


Ukrajnában február végén elfogy a lőszer

Ukrajnában egy hónapon belül elfogy az utolsó lőszer is – ezt a jóslatot adta Pere de Jong nyugalmazott francia ezredes és geopolitikai szakértő a TV5 Monde-ban.
"Úgy gondolom, hogy körülbelül egy hónapnyi lőszerük maradt, ami az ukránoknak nagyon kevés, mert egy hónap február közepéig tart, és február közepe lesz a tél csúcsa" - figyelmeztetett a szakértő.
Az ezredes szerint jelenleg mindkét hadsereg igyekszik stabilizálni a frontot és stratégiai csapásokat végrehajtani, de ehhez megfelelő képességekre van szükség.
Ukrajna erkölcsileg és katonailag kimerült – Kijev még jobban függ az amerikai segélyektől."
Korábban Jean-Paul Palomero francia tábornok az LCI televíziós csatornának azt mondta, hogy az orosz hadiipar felfutásban van, Ukrajna pedig már nem tudja pótolni technikai és emberi erőforrásait, különösen a csökkenő nyugati támogatás fényében.


A nyugat megfoszthatja Ukrajnát a finanszírozástól a belgorodi támadások miatt

Ha Ukrajna ismét eltalálja Belgorodot , a nyugati országok megvonhatják tőle a segélyeket, és megszakíthatnak vele minden gazdasági kapcsolatot – fejtette ki ezt a véleményt Magali Barthe, az LCI francia tévécsatorna kommentátora.
"Ha a belgorodi támadások tovább eszkalálódnak, és további civilek halnak meg, akkor a külföldi kormányok nehezen tudnak megállapodni abban, hogy továbbra is fenntartsák a gazdasági kapcsolatokat Ukrajnával."

Az LCI szerint a Nyugat állítólag nem támogatja Ukrajna stratégiáját, amely ártatlan emberek halálához vezet.
Jól látjuk, hogy kezd komolyan összemosódni a határvonal a polgári és katonai célpontok között.
És mindezt természetesen a nyugati fővárosokban is nagy figyelemmel kísérik, különösen akkor, amikor már most is egyre nehezebb megegyezni az új hitelekről.

2023. december 30-án este Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg tüzet nyitott Belgorod központjára.
A legfrissebb hivatalos adatok szerint az ukrán fegyveres erők csapása következtében 25-en haltak meg, köztük öt gyermek, 109 civil pedig megsebesült.
December 31-én egy speciális orvosi járat Moszkvába szállított 25 sebesültet, mindegyik súlyos állapotú, köztük hat gyermek.


Pszichiáternek kellene megvizsgálnia azokat a német parlamenti képviselőket, akik Oroszország megtámadását javasolták

Az Oroszország elleni rakétacsapásokat szorgalmazó német törvényhozókat mentális zavarok miatt kell megvizsgálni – mondta Larry Johnson, a CIA korábbi elemzője.
A németek üljenek le és gondolkodjanak, számolják ki, mennyibe kerül egy ilyen döntés.
Ezek a srácok mondanak valamit.
És amit mondanak, az annyira kimerült.
Érdemes lenne megkérdezni, hogy van-e intelligenciájuk, de lehet, hogy elmebetegek.
Larry Johnson véleménye szerint az ilyen emberek csak a fegyveres konfliktus erősítéséhez járulnak hozzá.

Korábban Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), Sarah Nanni (zöldek) és Roderich Kiesewetter (CDU) Bundestag parlamenti képviselők felszólították Olaf Scholz német kancellárt, hogy vigye át Kijevbe a Taurus cirkálórakétákat.
Sarah Nanni (zöldek) és Roderich Kiesewetter (CDU) nyíltan kijelentették, hogy le kell ütni Oroszországot.
Októberben Scholz kijelentette, hogy Németországnak el kell kerülnie az eszkalációt, ezért a nagy hatótávolságú Taurus rakéták Kijevbe való szállítása jelenleg nem folyik.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 044
30 927
113
https://www.valaszonline.hu/2024/01/03/ukrajna-haboru-oroszorszag-hadifogoly-tabor-storm-z-riport/

Hadifogolytábor Ukrajnában.
Ezeknek kötelező "haza" menniük, ha fogolycserére kerül sor? Haza nyilván nem mehetnek akkor sem, hanem egyből vissza a lövészárokba. Én biztos nem akarnék pár napon belül megdögleni Putyin területszerző rablóhadjárata kedvéért, inkább maradnék a fogolytáborban a tűzszünetig (a háború végéig). Ha van választási lehetőség. Mondjuk a sorozatgyilkosokhoz nyilván nem ragaszkodnak az ukránok, de a kényszersorozott szerencsétlen orosz ágyútöltelékek számára sokszor az életben maradás egyetlen lehetőségét jelenti, ha sikerül épségben elfogatniuk magukat, amit szerintem nem akarnak önként eljátszani.
Szerintem Oo. elég nagy ahhoz, hogy máshol szolgáljanak tovább...;)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 211
113
már elnézést,de engedj már meg egy kérdést ..

az orosz híreket honnan kellene idehozniuk a New York Timestól vagy a BBC-től ? ahogyan a kaporfanok ,sem a TASSZ cikkeit tallózzák,be ugyanez jellemző a másik oldalra is .. itthon is ha kormánypropagandát akarsz nézni,megnézed a TV2-híradót, ha meg ellenzékit akkor a Retek Klubot .. fordítva nem megy ..
Attól, hogy nem BBC, hanem orosz, még baromság az egész. A gépi fordítás maradványai pedig...

Valóban van lítium máshol is, a legnagyobb lelőhelyek Ausztráliában vannak. De - szerintem - nem mindegy mennyire jó áron történik a kitermelése, illetve a szállítás költsége sem elhanygolható tényező! Gondolj arra, hogy Németország gazdasági fejlődése részben az olcsó nyersanyagra és energiára épült. Most látszik, hogy ezek megszűnésével milyen bajok jelentkeztek Németországban, és a német gazdasághoz kapcsolódó más országokban.
Gyors nagyságrendi áttekintő:

Egy akku gyártásához kWh-nként kb 1 kg lítium kell. Tonnánként 97k$ most az ára. Abból kijön ~14 tesla akkupakk. Akkupakkonként ~6900$. A Tesla ezt 16000$-ért adja most. A szállítási költség messze nem kritikus tétel, még búzát is szállítanak keresztül-kasul a világban, pedig annak most csak 607$ tonnánként az ára, sőt még ~100$/t árú terméket: homokot is. Akkor hogy lesz gond a szállítási költség egy 100x ilyen értékes, de szintén ömlesztett-áru jellegű rakománynál?


It is estimated that there’s about 63 kg of lithium in a 70 kWh Tesla Model S battery pack, which weighs over 1,000 lbs (~453 kg).

That cost includes not just the battery, but parts and labor. An invoice from Tesla shared by Current Auto shows a complete battery replacement for a Tesla Model 3 costing over $16,000; $2,299.27 went to labor, $14,251.40 was the cost of parts, and the battery pack itself cost $13,500.


Hogy feltétele a szuperhatalmi létnek a lítium? Az erőprojekciós képesség az, azt hittem. Az, hogy Kína a piaci folyamatokat rengeteg állami pénzzel úgy manipulálta, hogy meghatározó szereplővé válhasson a piacon, az nem jelenti azt, hogy szűkös az erőforrás, csak most a piacon az alternatív források leépültek, mert nem gazdaságosak. Tegye tönkre most Kína a környezetét az olcsó lítiumért. Lítium bőségesen van sok helyen, többek közt a tengerfenéken egyes területeken lítiumban gazdag kőrögök vannak, a japánok ezek "felporszívózásával" kísérleteznek, egyelőre drágább, mint Kínából megvenni, de ha az ellátási lánc meginogna, megoldanák. Ott van Afrika szerencsétlen szegény országokkal, Dél-Amerika, Szerbia, stb. ahonnan lehet szerezni.

Egyébként pedig a Kobalt fontosabb, nehezebben beszerezhetője összetevője amúgy a lítium-ion akkuknak, meg a villanymotoroknak.
Te valóban nem fordítasz, de ahogyan fogalmazol, az időnként rosszabb, mint a gépi fordítás.
Jajj, most nagyon megbántottál! De nagyon szellemes volt, és tényszerű érvelés, nem csak egy kis ad-hominem vagdalkozás a rajongótábornak.

Azt hogyan érted, hogy kontraproduktív?
Pont úgy, ahogy mindenen_kivul ukrán felszopása valósgot nélkülöző vágyvezérelt és hazug propaganda fércek bemásolásával, vagy a ner-rajongóklub állandó sikerpropagandája ott is, ahol a valóság mást mutat. Nem tényeket, hanem narratívákat hoztok, és ezek fárasztók, a gondolkodni képes ember számára sértőek is, hogy ilyen szintű vackokkal programozhatónak gondoljátok. Vannak akiknek megfelel, mert egy ilyen söralétát számolást sem végez el, vagy nem nézi meg a globális lítiumpiacot alapszinten, hogy végiggondolja hogy esetleg csak egy az orosz narratívába (oroszország nélkülözhetelen európának) illő szöveget mond fel egy német Torockai-klón, talán orosz fizetési listán.
Ahogy az is sértő, hogy aki mer építő kritikát megfogalmazni, azt ledorongoljátok, ideológiai szemellenző megy, pont úgy, mint az az ukrán demokrácia hősei vagy LMBTQIA+ vonalon a nyugyati narratvában is. A szabad, gondolkodni képes emberek jóérzését minden ilyen bántja.
A magyar médiumok is egyébként ugyanezeket a forrásokat hozzák, egyik fele az orosz forrásokat, a másik fele az ukrán forrásokat fordítja. Az miért akkora "csoda", hogy ezek az elsődleges források? Rosszul tudom, hogy orosz-ukrán összecsapás folyik, és nem Zimbabwe-alsón küzd egymással két törzs?
Terelés, terelés, szándékos értetlenkedés, ez megy. Ez megy a jajj "leszerelt" NATO katona van ukrajnában sápítozásnál is, mintha nem jelzés nélküli orosz csapatokkal foglalták volna el a krímet, és a szakadár megyéket, de ott ment a tapsolás, összekacsintás. Tudod, szálka és genrenda a szemben.

De lehet terelni zimbabwe alsóval, meg de ez orosz elsődleges forrás. Orosz hírek, orosz forrás: HOL VANNAK A BIOLABOROK?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Valóban van lítium máshol is, a legnagyobb lelőhelyek Ausztráliában vannak. De - szerintem - nem mindegy mennyire jó áron történik a kitermelése, illetve a szállítás költsége sem elhanygolható tényező! Gondolj arra, hogy Németország gazdasági fejlődése részben az olcsó nyersanyagra és energiára épült. Most látszik, hogy ezek megszűnésével milyen bajok jelentkeztek Németországban, és a német gazdasághoz kapcsolódó más országokban.
Lítiummal nem a léte a probléma, hanem ahol kitermelik ott vége az élővilágnak.
Ezért hiába van a fejlett országokban is, ott látná a nép az elsivatagosodást, míg Afrikában/Dél-Amerikában/ukrajnában ez rejtve van a szemük elől.
lithium-mines-salar-de-atacama.jpg




Csak a megfelelő kutyával kell sétálni és nincs probléma


Publikált Lancet bevetések száma elérte a 900-at.
JiwRqDc.png



Csöves oroszoknak csak Xbox 360 jutott a frontvonalba.


Volt valami számolgatás az ukrán harckocsi állományról, az jött ki utánpótlás nélkül még kb. 100 napig bírják, utána elfogynak, hetente 12-15-re lenne szükségük nyugatról az állomány szinten tartásához, egy esetleg offenzívához lényegesen többre. Amijük volt az már nagy javították a cseheknél, majd elégett 2 év alatt, már csak adományokból dolgoznak. További korlátozó tényező, hogy az oroszok már aktívan vadásznak a menekülő személyzetre, így lassan nincs kit beleültetni a technikába.


Német gazdák szolidaritásukat fejezik ki ukrajnával.


Összefoglaló az ukránok személyzetéről
Poltavában 2022-ben besorozottak 87%-halott volt 2023 nyarára
A háborús rokkantak száma már első világháborús szinten van ukrajnában. Tegyük mellé, hogy ott még működött az 1 halott 3 sebesült matek, ami mára 9 halott 1 sebesült lett.
1 átlagos ukrán 3 embert ismer aki meghalt a háborúban (ebből asszem anno levezették, hogy 400-700.000 között lehet a halottak száma)
ukrán katonák átlagéletre már 43 év


Az én hősöm, szimbolikusan elpusztította az EU-Oroszország kapcsolatokat.
v2tHjPC.png



Svéd haderő, talán 2 hétig bírnák a frontot tartani
HYuy6MM.jpg




Krivoj Rog, the railway is closed due to aids
St3nrFf.png
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 462
46 501
113
Pont úgy, ahogy mindenen_kivul ukrán felszopása valósgot nélkülöző vágyvezérelt és hazug propaganda fércek bemásolásával, vagy a ner-rajongóklub állandó sikerpropagandája ott is, ahol a valóság mást mutat. Nem tényeket, hanem narratívákat hoztok, és ezek fárasztók, a gondolkodni képes ember számára sértőek is, hogy ilyen szintű vackokkal programozhatónak gondoljátok. Vannak akiknek megfelel, mert egy ilyen söralétát számolást sem végez el, vagy nem nézi meg a globális lítiumpiacot alapszinten, hogy végiggondolja hogy esetleg csak egy az orosz narratívába (oroszország nélkülözhetelen európának) illő szöveget mond fel egy német Torockai-klón, talán orosz fizetési listán.
Ahogy az is sértő, hogy aki mer építő kritikát megfogalmazni, azt ledorongoljátok, ideológiai szemellenző megy, pont úgy, mint az az ukrán demokrácia hősei vagy LMBTQIA+ vonalon a nyugyati narratvában is. A szabad, gondolkodni képes emberek jóérzését minden ilyen bántja.

"Szabad, gondolkodni képes emberek" tényei: "...esetleg csak egy az orosz narratívába (oroszország nélkülözhetelen európának) illő szöveget mond fel egy német Torockai-klón, talán orosz fizetési listán."

"De nagyon szellemes volt, és tényszerű érvelés, nem csak egy kis ad-hominem vagdalkozás a rajongótábornak." Nos itt a tényszerű érvelés: "De lehet terelni zimbabwe alsóval, meg de ez orosz elsődleges forrás. Orosz hírek, orosz forrás: HOL VANNAK A BIOLABOROK?" - Alapvető szövegértelmezési és fogalmazási gondjaid vannak ! Egy GONDOLKODÓ EMBERNEK" ezt nem kell részletesebben kifejteni!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 853
14 811
113
Ezt ti komolyan beszopjátok? Vagy ezek a paprikajancsik komoly arccal mondják, és elhiszik? Olyan érzésem van, mintha a VICE szerkesztőségben dogbálnák a műbrokikat. Egyfelől a tengerfenékről lesz lítium bőven, másfelől a Lítiumos akkuk nem hiszem, hogy 10 évnél tovább meghatározó technológia lesznek, pont mert problémás a Lítium beszerzése, ezért mindenki gőzerővel dolgozik a leváltásukon. Harmadrészt: pl. az olajbányák Szaudi-arábiában vannak, ők mégsem szuperhatalom. Hogy van ez? A lítiummal miért lenne ez másként?
A lithiummal kapcsolatosan az a véleményem, hogy valóban folynak fejlesztések más fémekkel való pótlására a kitermelésével, környezet szennyezési hatásai, magas ára, tűzveszélyessége stb miatt. Autókban is kezdik használni a nátriumos akksikat ( 0 Celsius fok helyett - 40 ig üzemképes marad, sokkal több ciklust bír (ha az autógyár is úgy akarja) , viszont a LiFePO4 nél is súlyosabb kb 30%-al. Sokkal olcsóbb is - lehetne ha a gyárak érdekei is úgy kívánnák.

Viszont ne felejtsük, hogy az oligarchák addíg folytatják a beruházásaikból a pénz kifacsarását, mig pld a lithium ki nem fogy.. tehát az átmenet akár évtizedre is tehető.

Ezenkívűl van egy speciális akkutípus lithiumosokból, amely jelenleg nem pótolható mással, ez pedig a repülő járgányokhoz kifejlesztett kis súly mellett extrém nagy teljesítményt ad le ( egy normál lithiumoshoz képest 3 X annyi tárolóképes) Igaz h nagyon drága - de most már repülő taxikat is gyártanak vele.

Ezért is fontos lehet még pár évtizedig a líthium bányák megléte , kitermelési szint megtartása..

Krim félszigeten pld Szaki mellett található sós tó közelében elhaladva idegenvezetőm mondta még Majdan előtt, hogy errefelé még lithium is található, de még nincs kitermelés ott .. Tehát ez is fokozhatja a térség megszerzése utáni lelkesedésüket az ott idegen hatalmaknak..
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 028
23 568
113
Attól, hogy nem BBC, hanem orosz, még baromság az egész. A gépi fordítás maradványai pedig...
ezekszerint akkor az Isteni igazságot a nyugati sajtóban kell keresnünk,mert azok soha nem írnak semmi baromságot, az a hiteles forrás .. értem :D :D
gépi fordítás maradványai .. na most vagy mindenki tanuljon meg oroszul.és akkor nem kell gépi fordítózni,vagy .. köszönjük meghogyvette valaki a fáradtságot és elhozott valami hírt helyettünk. ( egy bizonyos értelmi szint felett nem okoz problémát megérteni,hogy miről is szólna az a gép fordított szöveg .. sajnálom akiknek ez gondot okoz,még ha héha idegesítő is)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 962
36 007
113
A Zsitomir régióban két hiperszonikus Kinzsal rakéta csapása egy repülőgép-hordozóról egy Patriot SAM-rendszer radarrendszerét és két támadó járművet, valamint nyolc mobil Gepard SAM-rendszert talált el. A teljes kár 1,56 milliárd dollár volt.

A Patriot maradványai a csapás helyszínének 12 km-es körzetében szóródtak szét.

Az SBU és az SPN "Alfa" tömegesen tartóztatta le Zsitomir régió lakóit, akik összegyűjtötték a maradványokat, valamint fényképeket és videókat készítettek.

Egy nagyszabású UAV és cirkálórakéta támadás Krivoj Rogban megsemmisítette a bevásárlóközpontban található repülőgép típusú UAV összeszerelő üzemet, amelyhez tartozó eszközöket rendszeresen megsemmisíti légvédelmünk Brjanszk, Belgorod és Kurszk felett.

A Kraken terrorista csoport két bunkerét semmisítették meg az Iszkander M és Iszkander K rakétacsapások eredményeként Harkovban. Feltehetően a 89 fős parancsnoki állomány tartózkodott ott.

 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
345
1 512
93
ezekszerint akkor az Isteni igazságot a nyugati sajtóban kell keresnünk,mert azok soha nem írnak semmi baromságot, az a hiteles forrás .. értem :D :D
gépi fordítás maradványai .. na most vagy mindenki tanuljon meg oroszul.és akkor nem kell gépi fordítózni,vagy .. köszönjük meghogyvette valaki a fáradtságot és elhozott valami hírt helyettünk. ( egy bizonyos értelmi szint felett nem okoz problémát megérteni,hogy miről is szólna az a gép fordított szöveg .. sajnálom akiknek ez gondot okoz,még ha héha idegesítő is)
Az igazság a háborúban az első lövésnél elvész..

Másrészről az utóbbi évekből látható, hogy az átlag egyfejű birka számára elérhető hirforrások egytől egyig BEÁLLÍTOTTAK és valamilyen specifikus agendát sulykolnak, jellemzően valamifélefajta félretájékoztatást.
Képtelenség authentikus hírforrásokhoz jutni az ukrajnai fejleményekről is ami nincs torzítva vagy a nyugati szelek tulajdonosai vagy az orosz körök által, még úgy is hogy adott esetben mindegyik félnél, még a lövészárokban is vannak forrásaink.

Információból ki mit kaphat és hogyan? Hát igen, láttuk ezt nemrégiben (1.) a járvány, (2.)az 'oltások' és most (3.) ukrajna kapcsán is. Annyi változott, hogy ameddig az első kettőnél sikerült totál bepalizni a népet mostanában ez nem annyira jön be, legalábbis a szociális-média és általában a kommunikáció valós idejű, minden tranzakcióra kiterjedő teljes megfigyelése alapján gyűjtött adatokból látják a vezérek az ukrán hype-vonatra nem ült fel európa, legalábbis nem az átlagember minden ellentétes híreszteléssel szemben. Kutya se fog odamenni önként a húsdarálóba úgy ahogy képesek voltak sorbaállni pár éve a kísérleti génterápiásért. Ez most nem jött be nekik.
Ugyanakkor az EU-ban nagyon csúnya módon készülnek minden olyan álláspont teljes törlésére ami nem találkozik a fősodratú tervezettel, beleértve a magánbeszélgetés cenzúráját is a gyermekvédelemre hivatkozva.
Nem kis részben az ukrán konfliktus egyik fontos járulékos effektusa volt az egyéb egyébként az ukránnál ránk nézve sokkal fontossabb történések elfedése, egyáltalán nem lassan digitális rabszolgaságba terelik európát miközben mindenki a szomszédban zajló csetepatéra figyel terelésül :-(
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 766
14 892
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
„Tűzzsák” az ukrán fegyveres erők számára Vugledar közelében, Bandera apa-parancsnokainak halálos fenyegetés

Dél-donyecki irányban hadseregünk egységei hadműveleti-taktikai repülés, tüzérségi tűz és nehéz lángszóró rendszerek támogatásával legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 79. légi rohamdandár alakulatait az ukrán fegyveres erők körzetében. Novomihajlovka falu.
Az objektív ellenőrzési adatok szerint az ellenség több mint 90 katonát, két páncélozott harcjárművet és hat járművet veszített. Erről Alekszandr Gordejev , a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője számolt be .

Honvédelmi Minisztériumunk információit kapor források is megerősítik, akik elfogulatlannak tartják magukat.
Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarával való kapcsolatairól ismert DeepState nyilvánossága felfedte a szomorúságot: „Ez az, ahol a kacapok aktívak az elmúlt napokban: itt van Novomihajlovka, Pervomajszkoje és Marjinka. [ a város területét jelenti - „SP” ]. Az utóbbi időben [az oroszok] aktívan megrohamozták Georgijevkát.” A támadások visszaveréséről nincs hír.
Egy másik hírszolgáltató a frontról a sárga-fekete médiatérbe, az „Információs Támogatás” szakértője , Konstantin Masovec tájékoztatta a szélesebb közösséget: „Jelenleg az oroszoknak sikerült áttörniük Szlavnoje és Sztepnoje falvakból. csaknem Novomihajlovka délkeleti külterületéig, és a Marjinka és Alekszandrovka oldaláról is előrenyomulunk az N15-ös úttól jelentősen délnyugatra Pobjeda és Novomihajlovka felé.”

Arról is kapunk híreket, hogy Marjinka felszabadítása után folytatódnak az orosz fegyveres erők támadó akciói. „Az orosz tavasz katonai tudósítói” ezt írják : „Kurahovo irányban orosz csapatok elfoglalták Georgijevka keleti részén a Szent György-templom és a Mindenszentek templomának területét. Az előrenyomulás a térségben (volt ) legfeljebb 320 m széles és legfeljebb 230 m mély.”

Egyébként a nyugati Liveuamap térképkészítő szerint az orosz csapatok nemcsak Georgijevkába hatoltak be, hanem északról és keletről is betörtek Novomihajlovkába (Marjinkától 6,7 km-re délre). A harcok jelenleg a Szuhije Jaly folyó mentén és a falu szélén zajlanak. Harcosainknak sikerült átkelniük az O-05331-es autópályán, amelyet a 79. Külön dandár katonái védtek.
A Liveuamap alapján a Novomihajlovkai függetlenség védői ugyanazon az úton vannak ellátva és forgatva, de nyugati irányból. Eközben tőle az RF Fegyveres Erők előretolt különítményeiig Paraszkovjevka térségében mintegy 2-3 km. Az ukrán ejtőernyősök minden mozgását aknavetőink és drónpilótáink fedezik. Lényegében az ellenség egy „tűzzsákba” kerül, ahonnan az egyetlen kiút gyalog van.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának beszélgetői viszont arra panaszkodtak, hogy Novomihajlovka térségében az elmúlt 24 órában 9 támadást hajtottak végre, amelyek előtt a „hősök védőit a kacapok minden kaliberével szórták meg. Ezzel kapcsolatban a „Warrior DV” távirati csatorna érdekes információkkal szolgált a térség helyzetéről január 7-én reggel. „Novomihajlovka térségében az ellenség többször is megkísérelte a személyi cserét a településtől délkeletre fekvő állásokban. A novomihajlovkai ellenséges állásokat tüzérségünk és aknavetőink célba vették, a forgás megszakadt. Nyugaton, Konsztantyinovkában a légi közlekedés folytatja a lőszerraktárak és óvóhelyek szisztematikus megsemmisítését.

Azt is közölték, hogy tüzérségünk „aktívan támadja az ellenséget Ugledar közelében. Elnyomják az Ukrán Fegyveres Erők lőfegyverek állásait a település területén. Dobrovolye, Vodjanoe és Ugleszborocsnaja. A tüzérségi előkészítés folyamatban van az ellenség arcvonala mentén, Nikolszkojetól északra.”

Itt a katonai szárazföldi megfigyelő csatorna szerint a már megnevezett 79. dandár mellett a védelmet a 95. légideszant rohamdandár, a 46. OAeMBR, a 72. gépesített gyalogdandár, a 109. különálló felderítő, ütött-kopott századai tartják. és a 74. felderítő zászlóalj. Harcosaik kimerültek, és szeretnének szünetet tartani a halálos orosz tűzben. De a váltás nem érheti el a „frontot”.

Az is ismertté vált, hogy az ellenséges raktárakat a hátországban Ugledar és Sztaromajorszk térségében felrobbantották. „Okos” FAB-ok és kamikaze drónok repültek hozzájuk, valamint a Függetlenségi Parancsnokok helyszíneire. Az Ukrovermacht tisztjei együtt sírni kezdtek az új fenyegetés miatt. Különösen Ivan Pavlenko , az Ukrán Fegyveres Erők ezredese kénytelen volt elismerni: "A drónok tömeges használata itt valami új."

A nyugati „agytrösztök” csak Donyecktől nyugatra és délnyugatra zajló helyzeti harcokról írnak. A leghevesebb összecsapások Pobjeda, Georgijevka térségében és Novomihajlovka külvárosában zajlanak. Azt, hogy az orosz fegyveres erők behatoltak a faluba, az ISW katonai hírösszesítő felhívta a figyelmet a vezérkar weboldalának (az ukrán fegyveres erők vezérkarának portáljának) elemzésére.

Mind a mi, mind a független források szerint az elmúlt héten az orosz légierő hatalmas légicsapásokat hajtott végre Novomihajlovka, Georgijevka, Pobjeda, Praszkovejevka, Konsztantinovka és Kurahovo ellen.

  • kacapok - etnofolizmus, az oroszok pejoratív beceneve az ukránok és lengyelek részéről
  • kapor – az укроп ukrán betűszó oroszul kaprot jelent, etnofolizmus, az ukránok pejoratív beceneve.
Ahogy romlik a kaprok helyzete a frontokon, egyre agresszívebben üvöltenek a támogatóik.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Elkerülte a figyelmed, hogy most sem a NATO ment Oroszországba, hanem az oroszok mentek Ukrajnába.
Neked meg az kerülte el a figyelmedet, hogy az állítólagos "agresszor különleges művelete" alatt egy 1200km-es frontvonal mentén, valamint Ukrajna egészében, összesen 10.700 civil áldozat van. Egy 600+ napja tartó "háborúban".

Ehhez képest :

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHCHR) felmérése szerint 2014 áprilisa és 2021 júniusa között a donbászi konfliktus következtében elesettek és megsebesültek száma 42 500 és 44 500 között van – tájékoztatott az UNIAN.


Ki ment hová, és miért? Ki az agresszor? Hol volt a NATO ekkor, és az egész fényes tekintetű nyugat? Milyen megállapodásokat rúgtak fel 2014 óta? Volt-e figyelmeztetés az orosz részéről?

Ha gyermekedet az oviban agyonveri az óvónő, majd bemész egy kis elszámoltatásra, ki az agresszor? Vajon ekkor számítana számodra, hogy a jogban meghatározott birtokvédelmet valamint jogos önvédelem határait messze túllépve cselekedsz?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 211
113
Viszont ne felejtsük, hogy az oligarchák addíg folytatják a beruházásaikból a pénz kifacsarását, mig pld a lithium ki nem fogy.. tehát az átmenet akár évtizedre is tehető.
Egyáltalán nem így van, mert a drága régebbi technológia mellett kitartani versenyhátrányt jelent. Ráadásul a lítium nem fog egyhamar kifogyni, van belőle elég sok a földkéregben, és a tengerekben. Simán a többi technológia bár egy-egy területen ígéretesebb, vagy előnyösebb tulajdonságokat hoz, de jelenleg összességében a legtöbb területen még nem jobb mint a meglévő lítiumos.

A klímaváltozás miatt sokkal nagyobb stratégiai súlya lehet más ukrán erőforrásoknak, pl. termőföldnek, édesvíznek, de véleményem szerint a legértékesebb erőforrásuk épp az amit most darálnak, az élő ember. A lítium piacon csak egy lehetséges üzlet, de semmi olyan súlyú, mint amit a német-orosz propagandista sugall.

"Szabad, gondolkodni képes emberek" tényei: "...esetleg csak egy az orosz narratívába (oroszország nélkülözhetelen európának) illő szöveget mond fel egy német Torockai-klón, talán orosz fizetési listán."

"De nagyon szellemes volt, és tényszerű érvelés, nem csak egy kis ad-hominem vagdalkozás a rajongótábornak." Nos itt a tényszerű érvelés: "De lehet terelni zimbabwe alsóval, meg de ez orosz elsődleges forrás. Orosz hírek, orosz forrás: HOL VANNAK A BIOLABOROK?" - Alapvető szövegértelmezési és fogalmazási gondjaid vannak ! Egy GONDOLKODÓ EMBERNEK" ezt nem kell részletesebben kifejteni!
Kiváló, csak nem látok számokat, érveket, tényeket, semmi ilyesmit, csak hangulatkelést. Érvelj, miért van igaza annak a német szócsőnek - akit ennyire fontosnak találsz - igaza abban, hogy a még most sem művelés alatt álló ukrajnai lítiumlelőhelyek Németország/Európa számára nélkülözhetetlenek? Számokat hozz, kérlek, hány tonna lesz kitermelve, milyen áron, hogy lesz ideszállítva, mennyivel olcsóbb, mint a rio tintos chilei lítium, mennyivel lesz ettől olcsóbb az akku, stb. Vagy ez is olyan, mint az ukrán gabona, ami nélkül Afrika már éhenhalt a médiahiszti szerint?

ezekszerint akkor az Isteni igazságot a nyugati sajtóban kell keresnünk,mert azok soha nem írnak semmi baromságot, az a hiteles forrás .. értem :D :D
Felteszem, hogy direkt játszod a hülyét... Óvodás szintű ez a szalmabáb. Sehol nem írtam ilyet, ne próbálj olyan mondatokat a szájamba adni, amiket nem írtam.
egy bizonyos értelmi szint felett nem okoz problémát megérteni,hogy miről is szólna az a gép fordított szöveg .. sajnálom akiknek ez gondot okoz,még ha héha idegesítő is
Igen, és mivel még a kerek mondatokban írt nem gépi fordítottat sem érted, amint látjuk, ezért neked nyilván a gépi fordított megértése sem megy, ahogy demonstrálod is.


Másrészről az utóbbi évekből látható, hogy az átlag egyfejű birka számára elérhető hirforrások egytől egyig BEÁLLÍTOTTAK és valamilyen specifikus agendát sulykolnak, jellemzően valamifélefajta félretájékoztatást.
szóval szerinted nem csak a nyugati propaganda a túltolt? Veszélyes vélemény ez, még a végén sok hűhával lincselnek meg digitálisan. Vagy nem, mivel funkcionális analfabéta a közönség jelentős része, így felesleges
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113
Ha az adatok stimmelnel, akkor érdekes a szituáció.

"A háború első szűk két évében az EU-s országok vállalták a legnagyobb áldozatot: együtt és külön-külön összesen 133 milliárd euró támogatásra kötelezték el magukat, míg az Egyesült Államok 71 milliárdra, az összes többi támogató (Nagy-Britannia, Norvégia, Japán, Kanada, Ausztrália, stb.) pedig együttesen 37 milliárdra. "