[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az avdejevkai front összeomlott - az orosz csapatok áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét a város északi részén

A legfrissebb adatok szerint az orosz csapatok jelentős sikereket értek el Avdejevkában, áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét a város északi részén, és egyre mélyebbre nyomultak a városi térségbe. Jelenleg aktív ellenségeskedés zajlik a Sapronov és a Lesya Ukrainka utcák környékén, amit az ellenség információs forrásai is megerősítenek. A kulcsfontosságú pillanat az orosz egységek belépése a városi területekre a Kék Tavak néven ismert homokbányától keletre.

A hadművelet során a Micsurina utcáig, a vasút felé húzódó területek az orosz erők ellenőrzése alá kerültek, ami a legnagyobb előrelépés volt az Avdejevka offenzív hadművelet kezdete óta. A jelentések szerint a teljes áttörés körülbelül 800 méter egy legalább 4 km széles fronton.

Azt is meg kell jegyezni, hogy kevesebb mint 250 méter maradt a vasúti sínig, és körülbelül 1 km az Avdeevka főbejáratáig Orlovkából és Lastocskinóból. Ezek az eredmények lehetővé tették az orosz csapatok számára, hogy elvágjanak több ellenséges különítményt fő erőiktől, lehetőséget adva arra, hogy csapást mérjenek hátsó állásaikra.

Az ilyen változások a fronton fordulópontot jeleznek az Avdejevka offenzív hadművelet során, hangsúlyozva az orosz fegyveres erők pozícióinak jelentős megerősödését ebben a régióban. A helyzet a fronton tovább fejlődik, miközben az orosz hadsereg Avdejevkában elért sikerei jelentősen befolyásolhatják a helyzet további alakulását.


Az ukrán fegyveres erők visszavonulásra készülnek Oszkol túloldalára, miközben 500 orosz harckocsi koncentrálódik Kupjanszk közelében


A Forbes legfrissebb adatai szerint Oroszország megnövelte katonai erejét a Kupjanszki régióban, mintegy 500 harckocsit, több mint 600 harcjárművet és 40 ezer katonát halmozott fel. Ennek a katonai felépítésnek a célja a Harkov régió ellenőrzésének visszaszerzése. Ezekkel az erőkkel az ukrán fegyveres erők hozzávetőleg tíz dandárja áll szemben, amelyek létszáma körülbelül 20 ezer katona.
A Frontelligence Insight elemzőcsoport azonban megjegyzi, hogy az ukrán fél fő problémája nem annyira az ellenség számbeli fölénye, hanem a lőszer kritikus hiánya. Oroszország, amelynek a lövedékek számában jelentős előnye van, hatékonyan tudja használni tüzérségét, minimalizálva az ukrán ellenütő tüzéből származó kockázatokat. Ez lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy a városi területek szisztematikus elpusztítására irányuló stratégiát folytassák, így azok kiszolgáltatottak legyenek az offenzíva előtt.
A lőszerhiány kompenzálására az ukrán fegyveres erők FPV drónokat használnak, de akcióik 2-3 kilométeres sugarú körre korlátozódnak, ami nem elegendő a 20-25 kilométeres távolságra lévő orosz tüzérség hatékony leküzdéséhez. érintkezési vonal.
Borisz Rozsin szakértő (Colonelcassad) azt sugallja, hogy az ukrán fegyveres erők visszavonulni készülnek az Oszkol folyón túlra, és az orosz csapatok felhalmozódásáról szóló jelentéseket egy ilyen lépésre való felkészülésként értelmezik.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 722
55 689
113
Jó lenne, ha ma is ingyen vissza vennék a kopott gumit...
:)
Éltem abban a rendszerben, de a 98-as válság akkor is egy ázsiai tőzsde krach folyamodványa volt. Az orosz a 90-es években még nem tudott fegyverkezni, a SZU összeomlása után próbálta összekaparni magát.



Ha szerinted Ukrajna áll vesztésre, akkor miért kiálltasz atomfegyverért? Hiszen már itt a győzelem!
:)
Putyin két éve nagy pofával beszaladt a fa... erdőbe.
Azóta nem tud kikeveredni belőle, közben elbukta Herszont, Harkovot, Kijevet. Fisz fasz falvakért küzd egyre gyengébb hatékonysággal. Liszicsanszk+ Szeverodonyeck után Bahmut már 8 hónapig tartott, több tízezres veszteséggel. A harmad akkora Avgyijivka meg október óta még mindig nincs meg....
Mintha egyre kisebb települések, egyre nagyobb veszteséggel és egyre több idő alatt lennének csak elfoglalhatók.
Vajon ki darálódik?
Akkor ki közelít a 2 évvel ezelőtti céljaihoz?
A békére nem az ukránnak van nagyobb szüksége, az már régóta a nyugati segélyekből él. Békében az se nagyon lenne.
Az orosznak viszont fogy az ereje, a társadalom türelme. Eredmény meg SEMMI. Két év után se nácitlanitás, se dekomunizáció nem történt. Ellenben egy örökre ellenséges testvérnép bosszú vágya MINDIG jól kihasználható a nyugat, vagy akár Kína részéről Oroszország ellen. Jelenleg folyamatosan özönlik a nyugati pénz és fegyver Ukrajnába, ami folyamatosan csökkenti Putyin katonai képességeit. Ez egy jó folyamat az orosznak? Ha sikerülne a NATO támogatást elapasztani, az ukrán megadná magát? Vagy harcolna partizánként, a már kellően gyűlölt orosz megszállók ellen? Akkor mit is lehetne majd Putyinnak Ukrajnával kezdeni, ha már Donbassz a torkán akadt?

A katonai tervezők első kérdése a háború megindítása (tervezése) előtt a politikushoz az "end state". A kívánt véghelyzet.
Szerinted mi lenne az? Azt milyen katonai, rendvédelmi erőkkel, eszközökkel lehetne elérni a 600 ezer km2 országban? Hogyan lehetne fenntartani? Mit csinálna a nyugat ez alatt, ha nincs béke? Akkor mit kellene adni a nyugatnak, hogy ne támogassa az ukrán felkelőket?
Hogyan, mitől lenne stabil az a helyzet?

Ezek a kérdések szerintem sok orosz katonai vezető fejében meg kellene, hogy fogalmazódjanak.

Mert az, hogy az ukrán feladja, nem kicsit elképzelhetetlen.
Hadviselési módot, alacsonyabb szinten harcmodort vált. De ezek után már SOHA nem adja fel, nem adja át hazáját a ruszkinak.
Ábrandozás ide, propaganda oda. Lényegtelen.

Ezért nem jött még el a MINDIG mindjárt bekövetkező csoda, amit vártok.
Nem erősséged a szövegértés. :(
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 021
113
Bahmut is elesett heti egyszer, aztán 9 hónap ostrom után egyszer tényleg elesett... Mint mondottam napi kétszer még a rossz óra is pontos időt mutat.
Viszont Avdiivkát ne keverjük Bahmuttal, hisz ez a város tényleg stratégiai jelentőséggel bír, nem véletlen, hogy kisebb-nagyobb intenzitással már két éve ostromolják (2022.02.21-én kezdték lőni az oroszok várost, azaz a hivatalos támadás előtti 2 nappal kezdődött az ostrom és azóta is tart folyamatosan hol nagyobb hol kisebb intenzitással). Mi ez a stratégiai jelentőség? Már csak egyedül innen tudják az ukránok tűz alatt tartani Donyeck városát, ami nem azért fontos, mert féltik a civileket, hanem azért, mert van ott egy nem kicsi vasútállomás és nem mellesleg ezzel együtt a Donyeck medence egyik közlekedési csomópontja.

Mit is mondott "Elenksy"-elnök?(Azért nem írom le a Z betűt, nehogy megsértődjenek a NAFO-sok, turbóukránok, hiszen ott tiltott ez a betű)
Konkrétan azt, hogy Mariupol a háború szíve, ott fog minden eldőlni. Aztán amikor bukták Mariupolt, akkor hónapokon keresztül ment itt is a valóságtagadás, hogy még tartják. Aztán amikor már az Azovstal mélyéről az utolsó, horogkeresztes, sátánfej tetoválású náci "hőst" is felzavarták az oroszok, és be is mutatták a felvételeket róluk az egész világnak, utána nagy nehezen beismerték,hogy bukták Mariupolt, a "háború szívét". Ami utána egy "jelentéktelen várossá" degradálódott,a stratégiai fontosságú város, "háború szíve" státuszból.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 729
77 767
113
Mit is mondott "Elenksy"-elnök?(Azért nem írom le a Z betűt, nehogy megsértődjenek a NAFO-sok, turbóukránok, hiszen ott tiltott ez a betű)
Konkrétan azt, hogy Mariupol a háború szíve, ott fog minden eldőlni. Aztán amikor bukták Mariupolt, akkor hónapokon keresztül ment itt is a valóságtagadás, hogy még tartják. Aztán amikor már az Azovstal mélyéről az utolsó, horogkeresztes, sátánfej tetoválású náci "hőst" is felzavarták az oroszok, és be is mutatták a felvételeket róluk az egész világnak, utána nagy nehezen beismerték,hogy bukták Mariupolt, a "háború szívét". Ami utána egy "jelentéktelen várossá" degradálódott,a stratégiai fontosságú város, "háború szíve" státuszból.
És? Most az az érved, hogy egy politikus hazudik? Vagy ez neked újdonság? 1-et momdj amelyik nem szokott...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 056
41 927
113
2022. szeptember 24-én az ellenség lelőtte Szu-34-es bombázónkat MANPADS segítségével. A pilótának és a navigátornak szó szerint az utolsó pillanatban sikerült katapultálnia. "A katapultálás vészhelyzet volt, és mindketten megsérültek: kéztörés, a navigátor pedig a gerinc kompressziós törését is elszenvedte. Az ellenség által ellenőrzött területen szálltak le.

A legénységet azonnal leakarták vadászni. Az ellenség elriasztására a tüzérségünk működött. A mi embereink pedig, akik akkoriban a fűben feküdtek, várták: vajon elkapják-e őket vagy sem? Amikor végre elcsendesedett és besűrűsödött a szürkület, összeszedték erejüket és adrenalin és altatás hatására elindultak kelet felé. Reggelre elérték a települést, ahol a felszerelési hangárok voltak. Megkönnyebbülten fújtak ki, amikor meglátták a Z jelet az egyik tartályon.

A Szu-34-es legénységének parancsnokát, Pjotr Kasztanov főhadnagyot az Oroszország Hőse címmel tüntették ki. A század navigátora, Dmitrij Koptilov őrnagy a Bátorságrendet kapta. Ma ő meséli el, hogyan történt.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 494
19 594
113
Csak átfutottam a fórum keresőjével a tavaly késő ősszel kezdett "újabb" Avdiivka elleni orosz offenzíva óta hányszor szorult a hurok, vált kétségbeejtővé a helyzet, omlott össze, stb az ukrán védelem a városnál:
  1. #145 633
  2. #182 570
  3. #149 099
  4. #183 605
  5. #197 743
  6. #198 836
  7. #200 955
  8. #203 455
  9. #197 998
  10. #197 790
  11. #196 923
  12. #204 561
  13. #199 328
  14. #199 326
De ha lenne időm biztos találtam volna többet is.

Bár ha elég kitartóan ismételgetitek elég sűrűn, akkor egyszer biztosan sikerül eltalálni. Tudjátok, napi kétsze még az az óra is pontos időt mutat ami nem is működik...
Ezel csak azt bizonyítod, hogy még soha nem láttál közelről megerődített terület elleni szárazföldi támadást, esetleg csak "gamer" szinten, ahol az egységek HP pontjai számítottak és ki lehetett számolgatni, hogy mi lesz a következő lépés. Na, az élet pont nem ilyen. :D De hát ezt az komoly NATO laktanyaportásnak magyarázzam? :D
Avdeevka jelenleg kb. a világon az egyik legjobban megerődített terület, alagtrendszerekkel, betonbunkerekkel, nehéztechnikával. Az oroszok egyetlen esélye az utánpótlás elvágása és az élőerő ledarálása, mert minden más csak öngyilkos küldetés egy ilyen ellen. És ők éppen ezt teszik... Hogy mikor sikerül? Tudja a fene. De valamikor biztosan. Utánpótlás meg rotáció nélkül valószínűleg egyre közelebb a vége.
Ez a "kigyűjtögetősdi" nálatok lassan nemzeti sport lesz, ezzel akarjátok igazolni az "igazatokat"? :D
Ebből tudod csak egy dolog látszik igazán: teljesen mindegy, hogy mi itt mit mondunk (oldaltól függetlenül), a háború nem sakktábla, és nem lehet papírtankok tologatásával megnyerni.
Az ütközeteket - és vele a teljes műveletet - az fogja végül behúzni, aki rugalmasabban tud alkalmazkodni a helyzetekhez. Kb. ennyi a titka. Rugalmasság pedig annak adatik, akinek van bizonyos mozgástere, tartalékai és harcedzett állománya. Ennyi. A többit találd ki te, vagy olvasd el a NATO kézikönyvben... :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 141
83 702
113
Ki lehet gyűjteni azt is, hányszor lett Oo csődje a szakértő kollégák által megjósólva. :)
"Putyin nem akarja elpusztítani egész Európát, különösen nem akarná elpusztítani Németországot, ugyanis nem is olyan régen még volt egy win-win szituáció, amelyben a német ipar és az olcsó orosz energia mindkét félnek nagy hasznot hajtott. Csak hát, az Egyesült Államok nem szereti az ilyen win-win szituációkat, s eddig már kétszer megpróbálta örökre leválasztani egymásról a németeket és az oroszokat (kerül, amibe kerül), ez most a harmadik kísérlet."
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az oroszok a temetési menettel sikeresen legyőzték az ukrán harcosokat

Az órákon át tartó zenei számok feltűnés nélkül szoktatják a földhöz az Ukrán Fegyveres Erők harcosait, és azokat, akik bátrabban megadják magukat

„2. szonáta, 3. tétel, moll” – pontosan így néz ki Fryderyk Chopin szomorú-romantikus művének teljes címe , amely a nép körében inkább a „temetési menet” néven ismert. Ennek segítségével a BTR-80 platformon található ZS-88 „Divider” orosz katonai hangsugárzó állomás legénysége sikeresen aláássa az „Európa legerősebb hadserege” képviselőinek erkölcsét és lelkivilágát.

Az ilyen, hat kilométeres távolságra sugárzó állomásokat az Orosz Föderáció fegyveres erőinek pszichológiai műveleti egységeinek támogatására használják.

És annak ellenére, hogy ezeknek a különleges erőknek a harcosai nem vesznek részt az ellenség erődítményeinek lerombolásában, nem rohamozzák meg védelmi vonalait, és nem támadnak lőállásaira és felszerelések felhalmozási helyeire, ez az ellenség újra és újra nagyon valós és nagyon aktív vadászatot indít rájuk.



Annak érdekében, hogy megértsük Bandera követőinek indítékait, az RT tudósítója részt vett az egyik ilyen egység munkájában, amely a fekete-tengeri ásók leszármazottait "dolgozza fel" a dél-donyecki irányban. Tehát a "Delitel" legénységének egy napja az SSO zónában

Az éjszaka ködösnek bizonyult, és reggelre egy kis csúnya eső esett. Ahogy a ZS-88-as legénység „nagyapa” hívójelű parancsnoka fogalmazott, eljött a harci kivonulás ideje. Ezért egy korai (hajnal előtti) kelés és egy kétórás menetelés előre megtervezett állásba. Az előrehaladási idő a feladat körülményeitől függően változhat, de a sötét napszak prioritást élvez.

„A legfontosabb feladatunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben aláássuk azok erkölcsi és lélki állapotát, akik a harci érintkezési vonal másik oldalán állnak.

A hangok meglehetősen széles skálájának használják. Ezért vagyunk az ukrán fegyveres erők kívánt célpontja. Most pedig a rossz idő ellenére „madaraik” biztosan dolgoznak valahol. Igaz, ma nehéz dolguk van, az időjárás is segít nekünk. De ez nem mindig történik meg, minden időben dolgozni kell” – magyarázza a szolgáltatásuk alapjait „Nagypapa”.

A pszichológiai hadműveleti egységben szerzett tapasztalata már meghaladta a tizenöt évet, de viszonylag nemrég nevezték ki a hangsugárzó állomás legénységének parancsnokává. Rajta kívül a „demoralizáló csapat” tagja egy sofőr-szerelő (hívójel „Lesij”) és egy géppuskakezelő („Bojara”).

Utóbbi szintén nem újonc - több mint tíz éve van a hadseregben, ebből több mint egy éve egy különleges katonai művelet övezetében. A tűztámogatáson kívül funkcionális feladatai közé tartozik a pozícióba való előrehaladás útvonalának megtervezése, valamint a környezet megfigyelése a menet és a közvetítés során. Ez a navigátor-megfigyelő.

A páncélozott személyszállító közvetlenül hajnal előtt érkezik a pozícióba. Az ellenség helye valamivel több, mint egy kilométerre van. A ZSz-88 minden ajtaját szorosan bezárják,, a kürtöket a gyanútlan „rádióhallgatók” felé fordítják, és elkezdődik a „koncert”, a számok, amelyekben általában nem ismétlődnek. Napjainkban csörömpölő és csikorgó hangok hallatszanak a kürtökből, ami akkor következik be, amikor nehéz lánctalpas páncélozott járművek mozognak.



Ily módon megoldódik az ellenséges erők más irányból való eltérítéséhez szükséges hamis manőver végrehajtásának problémája, ahol az orosz rohamcsoportok támadásra készülnek. Egyfajta figyelemfelhívás, tehát tüzet önmagunkra. A hatékony sugárzás szempontjából az optimális hatótáv három-öt kilométer, de a „Nagyapa” legénysége inkább a hatékony munkát szereti, ezért igyekeznek minél jobban csökkenteni távolságot.

Személyes rekordjuk hétszáz méter az ukrán erődítményhez. Ugyanakkor magas szintű éberséget kell fenntartania, és folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a légi helyzetet. Hiszen a függetlenségi harcosok szinte mindig drónokat emelnek a levegőbe, megpróbálva meghatározni a mozgó „felszerelések” számát és típusát.

És miközben az „előrehaladó harckocsik és gyalogsági harcjárművek hangjai” izgatják az ukrovojak tudatát, a sofőr szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet. Hiszen egy FPV drón érkezése vagy megjelenése esetén az egyetlen helyes döntés gyorsasága az ő reakciójától függ. Ő az is, aki végrehajtja a szükséges manővert, legyen az egy pozícióban való kanyar, vagy a pont elhagyása.

„Bárhogy is nézzük, ez autó vas. És ahhoz, hogy a legfontosabb pillanatban úgy működjön, ahogy kell, vigyázni és figyelni kell rá. Már megszoktam ezt az autót, mondhatni, megszoktam. És soha nem hagy cserben” – osztja meg titkait „Lesij”. A ZSz-88-ason szerzett munkatapasztalata alapján elismert veterán.

Tavaly egy másik legénység részeként és más irányban "oktatta" "Európa legerősebb hadseregének" harcosait az elszenvedett veszteségekről, a "legnagyobb prapor és háromágú szigony országa" által elvesztett területekről, sürgette őket, hogy adják meg magukat, és konkrét utasításokkal látta el őket, hogyan érhetik el biztonságosan az orosz fegyveres erők állásait. Az ukrán fél részéről gyakran tüzérségi tűz volt a válasz.

Ezúttal normálisan dolgoztak. Húszperces adás után a páncélost az útvonal kiindulópontjára küldik.

„Egyszer Izjum irányában behajtottunk az erdőbe, és öt órán át „játszottak” egy temetési menetet az Ukrán Fegyveres Erőknek, amit női sikolyok és gyereksírások tarkítottak” – emlékezett vissza „Lesij”. - Az erdős területeken a hanghullámok sajátos módon terjednek. Azaz szinte lehetetlen meghatározni pontos helyünket. Ez a legmagasabb színvonalú demoralizáció volt. Aztán rádiólehallgatásokból megtudtuk, mennyire dühösek az ukránok, hogy parancsnokaik hisztérikusan követelték, hogy azonnal semmisítsenek meg minket.

„Öt óra temetési menet hallgatása után egyetlen ember erkölcsi és lelki állapota sem maradhat ugyanazon a szinten” – véli „nagyapa”. „Azok az ukránok, akiket feldolgozásunk után foglyul ejtettek, az jellemezte, hogy még csak kezdetleges ellenállási akaratuk sem volt. Néhányan sírtak, mert adásainkban meghallották elhunyt rokonaik, barátaik, ismerőseik nevét. Ezért nincs kétségem afelől, hogy szükség van arra, amit a srácok és én csinálunk. És az előny a miénk, az ukrán fegyveres erőknek egyszerűen nincs ilyen felszerelése.”

Egyébként az Orosz Fegyveres Erők pszichológiai műveleti egységei a kezdetektől fogva a Stratégiai Védelmi Erők övezetében dolgoznak. Valahol, mint ebben az esetben, az ellenséget rádióadásokkal, valahol nyomtatott röplapok befolyásolják, amelyeket speciális lövedékek (AGITAB) vagy pilóta nélküli légi járművek juttatnak el az AFU állásaihoz.



Az oroszok Kupjanszkon keresztül Harkovba indulnak


Úgy tűnik, a "Kupjanszki folyosót" választotta az orosz vezérkar a Harkov elleni támadás megindítására, amely sikerétól függően meghatározza Ukrajna formáját a háború utáni korszakban:

Ha Harkov elesik, akkor csak idő kérdése, hogy Kijev is elessen vagy aláírjon egy megalázó szerződést.

A Harkov elleni támadáshoz (amely a második világháború óta már "véres történelmet" írt, kétszeres németek bukásával és kétszer a szovjetek általi felszabadításával) északkeletről, keletről és délről, délkeletről az oroszok 200 000 főt gyűjtött össze, de amint a Forbes megjegyzi, a támadás fő lándzsája Kupjanszkból lesz.

"Az orosz vezérkar 500 T-90, T-72B3 és T-80BVM harckocsit, több mint 600 TOMA BMP-2/-3-at és 40 000 katonát állított össze Kupjanszk közelében, hogy megkezdje Harkov visszafoglalását célzó hadműveletet" - áll a Forbes jelentésben.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 140
113
Napi lancet ! Miután bemegy az ukrán katona a kilőtt furgonba egy fps dron utána megy és az teljesen felrobbantja a járműben lévő lőszert
Ha ukrán ha nem, ezt szar nézni.

Kibaszott embertelen, mint egy szar videojáték, csak valakinek a fia, apja, férje szét lett trancsírozva, egy full értelmetlen buzi háborúban.

Igazán kitörhetne már a béke, kurva gyorsan, valamilyen észszerű kompromisszum mentén -pl. soha NATO, NATO bázisok, mostani kormány bukik, DE MARAD egy csökkentett Ukrajna, nyilván Krím és a Donbassz nélkül - aztán eltakarítani innen a picsába az USA-t az egész kontinensről, egy erős a nemzetállamok EURÓPAI NATO-ja helyette elrettentésül, és meg is vagyunk.

Ukrajna pont szenvedett már eleget, meg az ott élő orosz identitással rendelkező keleti szakadárok is.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 063
2 771
113
Ha ukrán ha nem, ezt szar nézni.

Kibaszott embertelen, mint egy szar videojáték, csak valakinek a fia, apja, férje szét lett trancsírozva, egy full értelmetlen buzi háborúban.

Igazán kitörhetne már a béke, kurva gyorsan, valamilyen észszerű kompromisszum mentén -pl. soha NATO, NATO bázisok, mostani kormány bukik, DE MARAD egy csökkentett Ukrajna, nyilván Krím és a Donbassz nélkül - aztán eltakarítani innen a picsába az USA-t az egész kontinensről, egy erős a nemzetállamok EURÓPAI NATO-ja helyette elrettentésül, és meg is vagyunk.

Ukrajna pont szenvedett már eleget, meg az ott élő orosz identitással rendelkező keleti szakadárok is.

Csak elméleti kerdéskent (feltételezzük nyugatról rá tudjuk kényszeríteni ukrajnát a fenti feltételek elfogadására), mi a teendő ha putyin nem megy bele a te feltételeid szerinti békébe ? Például többet vagy csak simán mást akar ?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 729
77 767
113
Ha ukrán ha nem, ezt szar nézni.

Kibaszott embertelen, mint egy szar videojáték, csak valakinek a fia, apja, férje szét lett trancsírozva, egy full értelmetlen buzi háborúban.

Igazán kitörhetne már a béke, kurva gyorsan, valamilyen észszerű kompromisszum mentén -pl. soha NATO, NATO bázisok, mostani kormány bukik, DE MARAD egy csökkentett Ukrajna, nyilván Krím és a Donbassz nélkül - aztán eltakarítani innen a picsába az USA-t az egész kontinensről, egy erős a nemzetállamok EURÓPAI NATO-ja helyette elrettentésül, és meg is vagyunk.

Ukrajna pont szenvedett már eleget, meg az ott élő orosz identitással rendelkező keleti szakadárok is.
Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 921
22 500
113
Csak átfutottam a fórum keresőjével a tavaly késő ősszel kezdett "újabb" Avdiivka elleni orosz offenzíva óta hányszor szorult a hurok, vált kétségbeejtővé a helyzet, omlott össze, stb az ukrán védelem a városnál:
Szép gyűjtés, de ahogyan a többiek is irják, ilyen ténymegállapitásokból, jóslatokból, vágyálmokból -mindkét oldalról term.- lehetne gyújteni egy szép csokorral.
Személyes kedvencem nekem a bakhmuti gyűrű az oroszok körül @PavolR "tollából", de nyilván sok ilyen gyöngyszem van az előző tizezer oldalról...
Egy csövön át indítottak támadást az oroszok!
Nekem nincs gondom azzal, hogy mindkét oldal tálalásában megjelennek infók, posztok, képek, videók, mert az igazság a két fél propija között van. Ugyanakkor ezt a csatit számtalanszor kibeszéltük, hogy a legalja mind közül, a rendszeres linkelése számomra kimeriti a trollkodás fogalmát, mert egy szintiszta propaganda termék minden valóságot nélkülöző cimekkel, kijelentésekkel, gyakran uszitásokkal.

Ahogyan magukról irják :rolleyes:: "A videók egy ukrántól származnak, aki elég közel él a fronthoz. A tudósítás tehát biztosan nem 100%-ban semleges, de a lehető legobjektívebb." :D

Ránéztem most is direkt a forrás térképre, h mennyire hiteles az állitás, de csak megszállottak játszadozását vélem felfedezni a videóban:
https://deepstatemap.live/en#13/48.1286/37.8029
cec284d6b66f90be216b61980b4ebb86.png

Nem tudok jobb szót, röhejes a csati -hanyagoljuk már, van ennél hitelesebb forrás is ukrán oldalról:
34556e30f21f9f2a5966654f9faa83d3.png
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113