[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
3 perc drónozás


ukrán hadigépezet dübörög Sinkovkánál


Ka-52 és az ukrán parancsnoki állás helyzete


Mesterlövész elkezdi, drón befejezi


404 fortnite dance


drogos már látszatra se ad, virít a ződháttér


orosz is duplalövetű tüzérséggel szórakozik


újabb orosz drónvideó ahol ukrán drónkezelőkre vadásznak



ukránok Avdivkában



ukrán mobik a gyorsabb utat választotta



Voronyezsbe szánt ukrajnából származó bombákat foglaltak le Bulgáriában...


Drónbevetés Oroszország mélyén (18+)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 690
55 817
113
Nem kellene úgy csinàlni, mintha akármilyen ujjabb nyugati fegyver az ukrànok kezében gamechanger lenne, mert ez egyszerűen nem igaz. Ezt a konfliktust Kiev elvesztette, akármit is csinálnak Zelenskyék. Csak az a kérdés, hogy ez a veszteség hogyan fog mutatkozni: Ukrajna megszünèsèben, vagy területènek megnyirbálásának mértékében.
A 2014 előtti Ukrajna visszahozhatatlanúl a múlté.Ukrajna csak egy történelmi epizód. És ezért csakis saját magukat hibàztathatják, senki måst. Ha csak félig normálisan viselkednek, nem pedig mint veszett kutyák, simán èlhetnének békében. De nekik nem ez volt a fontos, hanem a nagy szomszéd zaklatàsa.
Butaság azt állitani, hogy párszàz német, francia vagy angol CM bevetése, vagy akármilyen orosz eszköz megtapsolt elvesztése közelebb hozna egy ukràn győzelmet. Minden ujjabb fegyver kizárólag a konfliktus eszkaláláshoz és több áldozathoz, pusztitàshoz vezet a front mindkét oldalán, de nem változtat a végkimenetelen, Ukrajna veszteségén.
Az eszkalàció végén atomfegyverek bevetèse állhat, , aminek kárvallottja elsősorban a maradék ukràn lakósság és Európa lesz.Ukrajna, mint a hadszintér, Európa pedig már csak a lakóssàg sűrűsége és a hadszintérhez való közelsége miatt is.
Majd meglátjuk,hogy megéri-e ez Kievnek, Brüsszelnek, Londonnak.
Az oroszoknak minden esetre megéri a kockázat, mert az ország ( nem a rendszer) léte forog kockán, ami oroszok számára ( jogosan) elfogadhatatlan.
És bizony az US, Kanada stb is túlélne pár tucat atomfegyver találatot.
És Európa? Neki van a legtöbb vesztenivalója minden szempontból.
Jó volna, ha ezt minél hamarabb realizálnák Brüsszelben is és lépéseiket a diplomàciai területre összpontositanák.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
561
5 105
93
Amúgy meg várható volt a JASSM belebegtetése, mivel hülyék lennének az amerikaiak engedni, hogy majd Pierre vagy Hans a saját SCALP/Taurus rakétáit rákalapálja az F-16-okra, ha azt az üzletet ők is vihetik. Inkább az ennek a lényege, hogy az F-16-al párhuzamosan potenciálisan jobban szaturálhatják az ukrán állományt légi indítású CM-ekkel, amiknek nagyobb is a hatótávja. Tippre szerintem amúgy nem fogják az ER verziót megkapni (legalábbis az elején), hanem az ATACMS mintájára kezdetben az első szériás modellek jelenhetnek meg.

Ami meg az esetleges ukrán maradványértéket illeti, ott nem véletlenül dobta fel Putyin múlt héten is újra a demilitarozált zóna kérdését. Avagy az "ahonnan nem lehet támadni nagy hatótávolságú fegyverekkel az orosz városokat" terminus eléggé kiterjedt fogalom és megint csak szándékosan nem pontos koordinátákkal fogalmaz. Na meg hát most akkor vajon mit értünk pontosan orosz város alatt az sem mindegy
"ott nem véletlenül dobta fel Putyin múlt héten is újra a demilitarozált zóna kérdését. Avagy az "ahonnan nem lehet támadni nagy hatótávolságú fegyverekkel az orosz városokat" terminus eléggé kiterjedt fogalom és megint csak szándékosan nem pontos koordinátákkal fogalmaz."

Nagyon távol áll tőlem, hogy ebben a politikai helyzetben egyáltalán a tudásodhoz mérjem magam, de amikor múlt héten olvastam ezt a kijelentést, akkor bizony picit elgondolkoztam, hogy elsőként a Dnyeper lehetne az az elválasztó vonal, amire Putyin gondolhatott. Természetes vonal, szinte adja magát, mint nekünk annak idején a Kárpátok. Jobban belegondolva azonban ez a vonal valahol Moldova nyugati határvonala és Rivne vonala lehet. Ez már olyan valós távolság, ahonnan a megmaradt Ukrajnából lehet, de értelmetlen lövöldözni. Ráadásul marad egy életképtelen maradvány, de ha a magyarok túlélték, hogy területük 2/3-át elvesztették, akkor a tökös ukránok is túlélik. Igaz az ukránok elvesztik az értékes területeiket, no meg a befektetők is. Viszont nem ez lenne a történelemben, amikor nem vettek figyelembe semmit, csak rajzoltak egy határt és kész.

A foteltábornokok röhöghetnek, mert nedves álmaikban ők már az Uralon túli területeken vásárolják az üdülőterületeiket, de az nevet, aki utoljára nevet és szerintem a végkifejlett még nem a jövő héten lesz.

Egészen biztos, hogy a mi országunk részéről ez nem teljesen ideális kifejlett lenne, de mi a nagy politika terén nem vagyunk játékosok.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 730
8 959
113
1. Nemnagyon, ami van azt nem olcsó kitermelni és nincs hozzá munkaerő.
2. De hozzáfér csak általánosságában drágább a forrás és gyakran oroszoktól jön átcímkézve.
3. Van csak az Európai (de a Német legalábbis tuti) az olcsó orosz energiahordozókra és nyersanyagra (amik viszonylag könnyen ideszállítódtak olcsón) alapozta a világpiaci versenyképességének javát. Szóval van élet az oroszok nélkül, csak ez együtt jár az EU gazdasági jelentőségének durva csökkenésével, a piacokról való kiszorulással (árversenyben való mégnagyobb visszaesés) és Kína közvetett (bedöglő EU-s cégekből vásárolt technológia sok esetben) erősödésével.

Az EU-nak fáj ez a helyzet és minél hosszabb ideig kitart annál jobban fog fájni és ha sikerül is átállni más forrásokra addigra már Kína lefölözi a piacok egy jó részét.
Úgy nem lehet az olcsó nyersanyagra alapozni a versenyképességet hogy a nyersanyag felett nincs Európának kontrollja.

Amúgy Európa tud sokkal többet is az olcsó nyersanyagnál. Nem véletlenül nem az oroszok használták fel a nyersanyagukat. Önmagában az nem ér túl sokat, valamit alkotni kell belőle. Ahhoz meg kell már háttértudás is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A német kormány szerint a NATO nem éli túl Trump elnökségét
2024-02-05

A német vezetés körében egyre nagyobb az aggodalom, hogy a NATO nem marad fenn, ha a republikánusok által támogatott Donald Trumpot újraválasztják amerikai elnöknek – állítja a New York Times című lap.

Trump a múlt hónapban Las Vegasban támogatói előtt felszólalva kijelentette, hogy az Egyesült Államok “fizeti a NATO-t, és nem kapunk belőle túl sokat”, hozzátéve, hogy “ha valaha is szükségünk lenne a segítségükre, mondjuk, ha megtámadnának minket, nem hiszem, hogy ott lennének”. A volt elnök többször is azzal vádolta Washington NATO-szövetségeseit, hogy nem teszik a dolgukat, és 2017-ben kijelentette, hogy a katonai blokk “elavult”.

Trump továbbra is kényelmesen vezet a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben a novemberi szavazás előtt, számos vetélytársa már kiszállt a versenyből.

A NYT szombati cikkében azt állította, hogy magas rangú német tisztviselők attól tartanak, hogy jelentős kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a NATO túlélne-e egy második Trump-időszakot.

A Berlinben és más európai fővárosokban állítólag zajló nem hivatalos tanácskozások, amelyek a jelentések szerint a blokk esetleges felbomlására összpontosítanak, “megdöbbentő gondolkodásbeli fordulatot” jelentenek ahhoz képest, hogy 2022 februárjában, Oroszország Ukrajna elleni katonai hadjáratának megkezdését követően “új egységről” beszéltek – tette hozzá a lap.

“Közvetlen aggodalmuk a növekvő pesszimizmus, hogy az Egyesült Államok továbbra is finanszírozni fogja Ukrajna harcát” – jelentette a lap, utalva a kongresszusban hónapok óta tartó patthelyzetre Joe Biden elnök legutóbbi, Kijevnek javasolt 60 milliárd dolláros csomagjával kapcsolatban.

A republikánusok az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott további védelmi támogatások feloldását attól tették függővé, hogy a kormány beleegyezik-e az amerikai-mexikói határ ellenőrzésének szigorításába a migránsáradat megfékezése érdekében.

A NYT névtelen forrásokra hivatkozva decemberben arról számolt be, hogy uniós diplomaták és több agytröszt képviselői “elutaztak Trump úr munkatársaihoz”, hogy arról érdeklődjenek, tervezi-e az USA kivonását a NATO-ból.

A hónap elején Mark Esper, aki 2019 júliusától 2020 novemberéig Trump alatt az Egyesült Államok védelmi minisztere volt, az MSNBC-nek azt mondta, hogy újraválasztása esetén korábbi főnöke “megvonja az Ukrajnának nyújtott támogatást”.

“A következő lépése az lenne, hogy elkezdene kivonni minket a NATO-ból, minden bizonnyal csapatokat vonna ki a NATO-országokból” – állította a volt Pentagon-vezér. Esper figyelmeztetett, hogy egy ilyen forgatókönyv “a szövetség összeomlását okozhatja”.


Orbán Brüsszelnek tett engedményeinek okairól

2024-02-05
Budapest, 2024. február 5. hétfő (MB)

Miért tett engedményt Orbán Viktor a brüsszeli háborúpártiaknak az Európai Unió február 1-i csúcsértekezletén – kérdezik sokan azok közül, akik eddig rokonszenvvel viszonyultak a magyar miniszterelnök békepolitikájához, és egyetértettek vele abban, hogy Magyarországnak meg kell erősítenie szuverenitását a nyugati szövetségi rendszerben, és építenie kell kapcsolatát a Kelettel.

A békepártiakat, azaz a magyarok túlnyomó többségét hidegzuhanyként érte, hogy bár a kormánypropaganda arról szól, hogy „Magyarország nem úgy táncol, ahogyan Brüsszel fütyül”, kormányfőnk visszavonta vétóját Ukrajna 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásától, hozzájárult a folyamatos katonai készletadományozáshoz, az új katonai megrendelésekhez és az európai hadiipar kapacitásának növeléséhez – mint áll a csúcsértekezletről kiadott zárónyilatkozatban, mely leszögezi: „Az EU kész támogatni Ukrajnát, ameddig csak szükséges”. Miniszterelnökünk ezzel rábólintott az EU katonai dimenziójának kiépítésére.

Szó se róla, ez nem jelenti, hogy háborúba keverednénk az oroszokkal. Legalább is közvetlenül nem. De vajon közvetve?

A királyi média, felső utasításra most mindent elkövet, hogy elhomályosítsa az engedmény horderejét, igyekezvén kompromisszumként feltüntetni, ami nem az. De nem tudja feledtetni Orbán „Kállay kettős” politikáját. Hiszen Orbán annak ellenére is megszavazta az EU Oroszország elleni 12 szankcióját, kivéve az energiaellátásunkra vonatkozókat, hogy szóban fellépett ellenük. Harcos opportunizmus – mondhatnánk.

Ha február 1-én Brüsszelben nem tett volna az eddigieknél is komolyabb engedményt, úgy vélhetnénk, hogy miniszterelnökünk következetes maradt kétarcú politikájához. De tett, mégpedig az ukrajnai háború folytatásáért, a békés rendezés elnapolásáért.

Vajon miért tette? Megbánta volna, hogy ujjat húzott szövetségeseivel, sőt össze is rúgta a port velük, s felismerte volna, hogy helytelenül viselkedett, bűnbánó Magdolna módjára pedig ki akarta engesztelni őket? Orbánt ismerve, ez aligha feltételezhető.

Nekem az a véleményem, hogy a lepkesúly nem tudott megbirkózni a nehézsúllyal. Macron és Scholtz kétvállra fektette Orbánt. Megfenyegette, hogy ha megint vétót emel Ukrajna pénzügyi és katonai támogatása ellen, politikai és gazdasági szankciókat foganatosítanak Magyarország ellen. Többek között megvonnák szavazati jogát az Európai Tanácsban, a Magyarországnak járó 20 milliárd eurót pedig átutalnák Ukrajnának. Egyesek szerint még az is szóba jöhetett, hogy befagyasztanának bizonyos banki folyószámlákat. Ki tudja?

Annyi bizonyos, hogy Orbán túlbecsülte lehetőségeit az EU-ban. Úgy gondolta, hogy az Unió demokráciája az államok egyenjogúságán alapul, és Magyarországnak ugyanolyan joga van beleszólni, sőt dönteni világpolitikai horderejű kérdésekbe, mint akár Berlinnek vagy Párizsnak. Be kellett látnia, hogy ez nem így van. A rendszer fenntartásához fűződő hatalmi érdek felülírja a demokráciához fűződő érdeket, a feltételeket a legerősebbek szabják meg, a centrum, a többieknek pedig nincs más választásuk, mint elfogadni, vagy viselni a következményeit, ha önálló, szuverén politikát folytatnak.

Magyarország szuverenitása korlátozott. Korlátozza a NATO-hoz és az EU-hoz tartozásunk. Mint ahogyan korlátozta annak idején a Varsói Szerződéshez tartozásunk is. De míg a Varsói Szerződés keretében Magyarország az 1970-es években kezdeményező szerepet játszott Kelet és Nyugat kiegyezésében, és a „Helsinki folyamat” keretében elősegítette az európai biztonsági és együttműködési rendszer létrejöttét, nyugati szövetségeseink most meg akarják akadályozni egy olyan európai együttműködés megszületését, amely elismerné Oroszország jogos biztonsági igényeit, és visszaparancsolná a NATO-t eredeti határai mögé. A centrum a puszta gondolatától is retteg annak, hogy Kelet-Európa kiváljon a nyugati szövetségi rendszerből, és a semlegesség útjára lépjen.

Magyarország miniszterelnöke most fejet hajtott az EU tényleges urainak, s ezzel rossz szolgálatot tett a békének, és a kelet-nyugati együttműködésnek. Nyilván arra számít, hogy az Európai Parlament idei választásán politikai változás születhet a békepártiak javára. Időt akar nyerni? Meglehet. Hiszen Nyugat-Európában is érezhető a kiábrándulás a liberális-szociáldemokrata háborús politikából.

Mégis látnia kellene, hogy egy dolog a választói akarat, és más dolog, mit kényszerít a népre a háttérhatalom, az a bizonyos finánctőke, mely mentesül mindennemű demokratikus ellenőrzés alól! Amíg Magyarország a NATO tagja marad, békénkről nem maga fog dönteni, hanem mások. Ezt bizonyítja az Európai Unió politikája is, amely a közösség „stratégiai érdekévé” nyilvánította Ukrajna győzelmét Oroszország ellen. Orbán Viktor pedig vállalta a vállalhatatlant.

- Ne köpködj széllel szembe, mert a saját képedbe fröccsen a nyál!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 171
78 742
113
Még ezt leírom, aztán tőlem gondolsz amit akarsz.
Ami tény:
1. Annak ellenére, hogy úgy látszik, hogy Oo. kezdte ezt az ukrán háborút a valóságban nem ő volt ennek akarója. Az USA és a csatlós nyugat úgy alakították a dolgokat, hogy orosz vezetésnek ne legyen más választása. Nem avatkoznak be és bevállalják az orosz nemzetiségű lakosság kiirtását Donbaszban, Luhanszkban és akkor buknak. Nem vállalják ezt be és háborúba mennek, akkor meg romlik az ország helyzet, de talán túlélnek.
2. Nyugat kinyilvánított célja Oo. pacifikálása (atomtöltetektől való megfosztása), szétdarabolása és az altalajkincseinek a megszerzése. Ezt többször és többen is kijelentették. Nem keresek forrást, pedig van bőven. Ha érdekel nézz utána.
3. Nyugat ezzel az ukrán tervvel belelavírozta magát egy olyan helyzetbe, amit nem veszíthet el, mert az totális arcvesztés lesz a világ előtt és egyenlő lenne a globális hatalmuk elvesztésével és a here életmód megszűnésével (ami persze magával hozna egy csomó kellemetlen társadalmi reakciót!).
4. Ez a háború létkérdés a nyugatnak (úgy ahogy az orosznak is - ezt mondom az elejétől). Ezért volt életveszélyes elkezdeni. Itt senki sem fogaj félrerántani a kormányt. Ennek folyománya az is, hogy ha annyira meggyengülne Ukrajna, akkor a NATO tagok közül egyesek bemennének (ha nem hiszel nekem, akkor lásd, angol, lengyel tervet, ami persze USA ötlete, ahogy Soros Gyuri bácsi mondat volt 1993-ban). Egyébként ha egy NATO tag nekimenne Oo.-nak az nem jelentené az 5. cikkely aktiválódását, ti. nem érte támadás a NATO tag területét, ő ment pofonért máshoz. Ahogy az USA akciói is (leszámítva a 9/11-et követő Afganisztánt) nem vonatkozott a kollektív védelem. Ment aki akart Irakba, Afganisztánba, de nem volt kötelező (franciák az egyik öbölcirkuszra nem is mentek el!).
5. Egyébként ha tehetné, az USA már holnap behajtan a K-európai vazallusait Ukrajnába az orosz ellen harcolni.

De ha ez mind nem igaz amit fent írtam, akkor neked van igazad, azaz ami most folyik az a demokráciáról és a népek önrendelkezési szabad választási jogáról szól. És a NATO egy védelmi szövetség! Legyen igazad.
Az, hogy az oroszoknak úgy hiányzott ez a háború, mint egy térdlövés és hogy ők nem akartak háborút az 100%. Ebben vita köztünk nincs. A Nyugat akarta ezt a háborút? Szerintem eszükbe nem jutott, hogy háború lesz belőle, mert lássuk be, az orosz hadsereg 2022-ben nem volt abban az állapotban, hogy megszállhassa Ukrajnát (nem is sikerült neki és azóta is gyakorlatilag patthelyzet van a fronton). Mégis miért lett háború, ha a Nyugatnak eszébe nem jutott, hogy háború lesz, az oroszok meg nem akarták? Az okokban 2014-ig kell visszalépnünk. 2014-ben nyugati támogatással nyugatbarát fordulat állt be Ukrajnában (ez miért történt?). Ezután kitört egy polgárháború Ukrajnában, amibe az oroszok a felkelők mellé álltak és megszállták a Krímet (miért nyúltak fegyverhez az oroszok?). Ez a polgárháború lassanként átcsapott egy befagyott konfliktusba, amit 8 éven keresztül nem tudtak megoldani az oroszok (miért nem voltak rá képesek?). Ezután 2022 februárjában az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen, úgy, hogy ők ezt nem akarták, de nem volt más választásuk (miért nem volt más választásuk?).

Szerintem nagyon egyszerű a zárójeles kérdésekre a válasz: Oroszország gyengesége. Egész egyszerűen azért állt be nyugatbarát fordulat Ukrajnában, mert a nyugat megneszelte, hogy gyengék az orosz pozíciók Ukrajnában és a hatalom olyan, hogy ahol esélyt lát terjeszkedni ott be fog próbálkozni. Ez nem nyugati, keleti, orosz, amerikai stb sajátosság, ez mindentől függetlenül a hatalom sajátja. Akinek van hatalma/ereje terjeszkedni az terjeszkedni is fog. Tehát 2014-ben a Nyugat észrevette, hogy az oroszoknak nincs elég politikai, gazdasági, kulturális és katonai ereje ahhoz, hogy megtartsa a saját érdekszférájában Ukrajnát ezért ki is szakította Ukrajnát az oroszbarátságból.

Miért nem tudták 8 év alatt Ukrajnát újra a saját érdekszférájukba visszahelyezni az oroszok? Pont azért amiért megtartani sem tudták: nem volt meg hozzá a politikai, gazdasági, kulturális és katonai erejük.

Miért támadtak ennek ellenére 2022-ben az oroszok? Azért mert úgy értékelték, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még van esélyük az utolsó lehetőségként katonai erővel visszaszerezni Ukrajnát.

Tehát Oroszországot nem a nyugat kényszerítette háborúba, hanem a saját politikai, gazdasági és kulturális gyengesége. Mert, ha lett volna 8 év alatt politikai, gazdasági vagy kulturális ereje visszahódítani Ukrajnát, akkor soha a büdös életbe nem támadják meg az ukránokat, hisz nincs rá szüksége. A nyugat ott számította el magát (legalább annyira, de inkább jobban, mint az oroszok saját magukat 2022 februárjában), hogy eszükbe nem jutott az, hogy Ukrajnáért képesek harcolni az oroszok. A Nyugat azt hitte, hogy ezt is pont ugyanúgy lenyelik az oroszok, ahogy lenyelték Kelet- Európa vagy a Balti-államok elvesztését.

Az egész a Nyugat kényszerítette háborúra az oroszokat ott bukik meg, hogy a Nyugatot mégfelkészületlenebbül érte ez a háború mint az oroszokat. Márpedig ez nem kis szó!
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 956
11 726
113
Zsaluznij megkapja a selyemzsinort.

Nuland, a tavasztundér.
Ez is ugy megy, mint az ellentamadas megkezdese. Telrol tavaszra, tavaszrol nyarra... Zsaluzny is majd csak egyszer el lesz mozditva, de eddig mindig csak majd... majd... majd...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 685
46 252
113
1. Nemnagyon, ami van azt nem olcsó kitermelni és nincs hozzá munkaerő.
2. De hozzáfér csak általánosságában drágább a forrás és gyakran oroszoktól jön átcímkézve.
3. Van csak az Európai (de a Német legalábbis tuti) az olcsó orosz energiahordozókra és nyersanyagra (amik viszonylag könnyen ideszállítódtak olcsón) alapozta a világpiaci versenyképességének javát. Szóval van élet az oroszok nélkül, csak ez együtt jár az EU gazdasági jelentőségének durva csökkenésével, a piacokról való kiszorulással (árversenyben való mégnagyobb visszaesés) és Kína közvetett (bedöglő EU-s cégekből vásárolt technológia sok esetben) erősödésével.

Az EU-nak fáj ez a helyzet és minél hosszabb ideig kitart annál jobban fog fájni és ha sikerül is átállni más forrásokra addigra már Kína lefölözi a piacok egy jó részét.

Kína, Kína, Kína :), igen ez így van, de valamiért azzal hogy az USA még inkább hízik a nyomorunkon, arról sokan nem beszélhetnek, tudom én ;) !
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 916
15 505
113
Ez nagyon bántó számomra, és nem is igaz.

Akkor ők már nem is számítanak?

Vagy ők?
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https://www.facebook.com/nagydobronyi.kozepiskola.3/posts/pfbid0CndQeFntSB7m4UBceDNCRXcgRceZYTdYCFwFx9KRw2Yf8xpa6RBNbekWJ7xH1aPpl&show_text=true&width=500" width="500" height="909" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Vagy ők:
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https://www.facebook.com/ndreflic/posts/pfbid02tFLtcLsaqsg89DLm8jrmRJUwn6tcEY8jzZ31mDbUjqNrTtaa53YFYGKmC1z3TcXXl&show_text=true&width=500" width="500" height="734" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

És vannak még sokan mások is!
Próbálom másképp magyarázni.
A Kárpátok gerincének vonulatának 2 alja van (Kárpátalja), egy észak-keleti, a másik dél-nyugati abban a térségben.
Az észak - keleti hegyoldal utáni lankás, és sík kárpátaljai területet nevezték a korai középkorban Halicsi Fejedelemségnek.

0vy1yIW.jpg


Ezen láthatod Halics városát is, amelyet várral védett a mindenkori uralkodó. Az idők folyamán többször cserélt gazdát, szerepét a város mint fejedelmi és gazdasági központ teljesen elvesztette. Manapság minden fő közlekedési útvonalból kiesik ennek megfelelően rázós a megközelítése.

Ajánlott szakirodalom:

Font Márta : A Kárpátokon innen és túl: A Magyar Királyság és a Halicsi Fejedelemség határa a 11‒13. században (avagy hol lépte át országa határát a magyar király útban Halics felé?)

 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 615
121 816
113
Kína, Kína, Kína :), igen ez így van, de valamiért azzal hogy az USA még inkább hízik a nyomorunkon, arról sokan nem beszélhetnek, tudom én ;) !
Az USA szerintem szintén gyengülni fog ebből az egészből fakadóan hosszú távon, mert a kínaiak megszerzik az oroszok olcsó nyersanyagát (meg eladnak nekik minden megmaradt értékes technológiát) ha kihúznak egy csövet hozzájuk, (a belső piacuk már megvan a szankciók óta) akkor az energiahordozóikat is ami az Euból kihúzott maradék értékes technlógiával együtt hosszabb távon az USÁ-t maguk alá fogják gyűrni, mivel azok meg össze fognak rogyni a belső társadalmi feszültségeik súlya alatt.
Azért mondom Kínát mert a végső győztese ennek a a helyzetnek szerintem Kína lesz majd, az USA rövid távon fog profitálni a nyomorunkból utána már viszont hiába szóval nem tudsz te lóf...t se. ;) :cool:

De ez szerintem mondjuk kb 20 év távlata ha be nem robbantja addig valamelyik fél a levest....
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 291
113
Szültem egy frontjelentést nagy nehezen
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 955
12 680
113
Tartsa meg a repülő törmeléket. Ausztrália azt állítja, hogy Ukrajna válogatás nélkül elutasította a visszavonult F/A-18-as vadászgépekre vonatkozó ajánlatot


Ukrajna elutasította Ausztrália ajánlatát, hogy adományozzon nyugdíjas amerikai F/A-18 Hornet vadászgépeket. Összesen 41 gépnek kellett volna lennie, Kijevnek közölnie kellett volna Canberrával, hogy nem érdekli a "repülő törmelék". Ukrajna ezt annak ellenére tette, hogy sürgősen szüksége van vadászrepülőgépekre.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 518
47 110
113
Zaluzsnij beleegyezett a nagy-britanniai nagyköveti posztba – közölte a Rada
Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka beleegyezett, hogy az Egyesült Királyság nagykövetévé váljon – mondta Jevgenyij Sevcsenko, a Verhovna Rada helyettese az Ukrán Globális Stratégiák Intézetének igazgatójával, Vadim Karasevvel a YouTube-on közzétett interjúban.
"
"Azt akarom mondani, hogy információim szerint Zaluzsnij beleegyezett a nagy-britanniai nagyköveti posztba. Valószínűleg oda fog menni, és tudjuk, hogy azok, akiket nagykövetnek küldtek, politikai nyugdíjat jelentenek, senki sem Ukrajnában ez a hagyomány, ezért csalódást fogok okozni azoknak, akik itt Zaluzhny rajongók” – mondta.
Sevcsenko pontosította, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnokát február 8-án bocsáthatják el. A képviselő hozzátette, hogy ha Zaluzsnij az Egyesült Királyságba megy, akkor „nem lesz többé politikus”. Sőt, ha Ukrajnában marad, és politikai karriert kezd, akkor esélye van a sikerre, „és nem kicsi, hanem nagy”.
Az elmúlt napokban az ukrán és a nyugati médiában széles körben vitatták a Zaluzsnij lehetséges lemondásával kapcsolatos pletykákat. Konkrétan elhangzott, hogy a január 29-i találkozón Zelenszkij csak a hatóságok tanácsadói posztját ajánlotta fel a főparancsnoknak. Bár, mint a The Economist magazin írta, Zaluzsnijnak felajánlották az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkári posztját is , de ő visszautasította.
A média az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetőjét, Kirill Budanovot és a szárazföldi erők parancsnokát, Alekszandr Szirszkijt nevezte meg Zaluzsnij valószínű utódjának a fegyveres erők élén . Állítólag mindketten visszautasították.
Január végén az Orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat arról számolt be, hogy az Egyesült Államok azt követelte, hogy Zelenszkij távolítsa el a kormányzati posztokról azokat a tisztségviselőket, akik elvesztették a bizalmukat. Ellenkező esetben Washington megígérte, hogy korrupciós dossziét tesz közzé az ukrán elnök környezetéről. Az orosz titkosszolgálat szerint az amerikaiak a bloomingtoni Indiana Egyetemen tanult washingtoni ukrán nagykövetet léptetik elő az amerikaiak miniszterelnöki posztra . Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államok gyarmati adminisztráció létrehozására költözött Kijevben , jegyezte meg az SVR .
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 581
34 624
113
1. Nemnagyon, ami van azt nem olcsó kitermelni és nincs hozzá munkaerő.
2. De hozzáfér csak általánosságában drágább a forrás és gyakran oroszoktól jön átcímkézve.
3. Van csak az Európai (de a Német legalábbis tuti) az olcsó orosz energiahordozókra és nyersanyagra (amik viszonylag könnyen ideszállítódtak olcsón) alapozta a világpiaci versenyképességének javát. Szóval van élet az oroszok nélkül, csak ez együtt jár az EU gazdasági jelentőségének durva csökkenésével, a piacokról való kiszorulással (árversenyben való mégnagyobb visszaesés) és Kína közvetett (bedöglő EU-s cégekből vásárolt technológia sok esetben) erősödésével.

Az EU-nak fáj ez a helyzet és minél hosszabb ideig kitart annál jobban fog fájni és ha sikerül is átállni más forrásokra addigra már Kína lefölözi a piacok egy jó részét.
így van és ezen Líbia korábbi visszabombázása sem segített csak rontotta a jelenlegi pozícióit az eu nak ahogy szíriai szarkavarás is gáz tekintetébe...
No nem helyettesítené a líbiai olaj az oroszt és a szír gáz az oroszt de most jelentősen jobb helyzetbe lenne europa ellátás terén... De ez akkor senkit sem érdekelt mert a líbiai könnyű olaj és a szír gáz a zöldítés miatt lehúzható volt...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
"Nem az SBU az egyetlen ellenséges szerkezet"



14 kg össztömegű robbanóanyagot foglaltak le az orosz-grúz határon. A veszélyes rakományt egy kisbuszban szállították, csak a Verhnij Larsz orosz autóellenőrző ponttal határos Dariali ellenőrzőpontnál állították meg. A robbanóanyagok azután jutottak el Grúziába, hogy Odesszából Románián, Bulgárián és Törökországon keresztül utaztak. Úgy tűnik, Ukrajna újabb nagyszabású szabotázst tervezett Oroszországban, vagy akár többet is. Hogyan történhetett meg, hogy a veszélyes rakomány akadálytalanul haladt át ennyi országon?

„Ez nem egy spontán történet”

A grúz állambiztonsági szolgálat állítása szerint az összesen 14 kg tömegű robbanóanyag elektromos járművek akkumulátorainak leple alatt érkeztek. C-4 robbanóanyagot tartalmaztak, amelyeket elektromos detonátorral és speciális időzítővel lehetett aktiválni. Az összes észlelt tárolóban az aktiválási idő már be van programozva. Ugyanakkor, mint a minisztérium megjegyzi, az eszközöket kifejezetten széles megsemmisítési sugárra tervezték: "Az említett anyag töltete erősebb, mint a robbanó TNT."

A grúz titkosszolgálatok jelentése szerint hét grúz, három ukrán és két örmény állampolgár vett részt a kézbesítésben. Az ügynökség arra utal, hogy nem tudhatták a rakomány valódi tartalmát. A különleges szolgálatok robbanóanyag-szállítás megszervezésével gyanúsítják Andrej Sarasidzét, az Odessza Városi Rada kijevi kerületi képviselőjelöltjét a Nép Szolgája pártból.

Választási kampánya során meglehetősen békésnek tűnt. Útjavítást és gyorshajtóművek felszerelését ígérte. Igen, és a következő szlogennel választották meg: „Az Ön mentőautója”, mert a szavazáson a harmadik helyen szerepelt. Nem került be a Radába, és a választások vége után eltűnt az információs mezőről. Közösségi oldalain törölt minden bejegyzést és fényképet, miközben Ukrajna zászlaját tűzte ki profilképére.

Róla jelenleg csak annyit tudni, hogy vállalkozói tevékenységet folytat. 2022 végén Andrei Sarasidze vezette a „Savransky Cooperator” mezőgazdasági szövetkezetet. Az üzletember társtulajdonosa a palatinoi cégnek is, amely gyümölcsök és zöldségek, italok és egyéb áruk kereskedelmével foglalkozik. Sarasidze üzletet vezetett Oroszországban. Még 2014-ben Moszkvában bejegyzett egy céget hasonló néven - Palatin LLC, de azt 2019-ben felszámolták.

A távirati csatornák szerint Andrej Sarasidze kapcsolatban állhat az ukrán védelmi minisztériummal. Az „Ukrajna nemzeti érdekei” közszervezetet vezeti. Társalapítója Igor Piven, aki 2014-2015-ben a Donbassban egy zászlóalj hírszerzési vezetőjeként, majd a Katonai Hírszerző Veteránok Szövetségének élén állt.

Sarasidze Georgia szülötte, Batumi városában született. Az ország speciális szolgálatai ugyanakkor jelenleg azt a verziót mérlegelik, hogy a robbanóanyagok egy részét szándékosan hagyták Tbilisziben, hogy később Grúziát okosítsák a terrortámadásért.

Tehát hogyan tudott a rakomány probléma nélkül eljutni szinte Oroszországba? Az FSZB tartalékos vezérőrnagya, az Oroszországi Tisztek Szervezete Központi Végrehajtó Bizottságának vezetője, Alekszandr Mihajlov azt mondta az MK-nak, hogy a robbanóanyagok könnyen eltévedhettek a határokon:

„Megérti, milyen hatalmas rakomány mozog a határon. Általában szelektíven ellenőrzik őket. Ha nincs proaktív jellegű operatív információ, akkor az árut kitöltött nyilatkozat alapján szállítják. Egyszerűen lehetetlen mindent látni. Ezért abból kell kiindulnunk, hogy a titkosszolgálatok mit tehetnek és mit nem. Ez nem egy spontán történet. Bizonyára már volt ennek a rakománynak megfelelő orientációja. A grúzok is érdekeltek országuk biztonságának biztosításában, így amikor ilyen információhoz jutottak, gyorsan és korrekt módon reagáltak.”

- Tényleg nem tudhatták a szállítás résztvevői, hogy a csomagtartójukban robbanóanyag van?

- Természetesen megtehették. Csak ketten tudhatták a rakomány természetét: az, aki eladta, és az, aki átveszi. Mindenki mást az a nómenklatúra vezérelt, amely a határátlépési papírokban volt aláírva. Miért van szükségük további emberekre, akik ismerik a rakomány természetét? A szivárgás bármely szakaszban előfordulhat. Tehát minél kevesebben tudnak a művelet természetéről, annál jobb.

- A művelet az SBU felügyelete alatt zajlott?

- Kevesebbet kell gondolnunk arra, hogy az SBU az egyetlen ellenséges struktúra Oroszország számára. Hatalmas számú csoport és egyesület létezik, amelyek ellenőrizhetetlenül ugyan Ukrajnának, de annak az érdekeit szolgálják.

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 685
46 252
113
Az USA szerintem szintén gyengülni fog ebből az egészből fakadóan hosszú távon, mert a kínaiak megszerzik az oroszok olcsó nyersanyagát (meg eladnak nekik minden megmaradt értékes technológiát) ha kihúznak egy csövet hozzájuk, (a belső piacuk már megvan a szankciók óta) akkor az energiahordozóikat is ami az Euból kihúzott maradék értékes technlógiával együtt hosszabb távon az USÁ-t maguk alá fogják gyűrni, mivel azok meg össze fognak rogyni a belső társadalmi feszültségeik súlya alatt.
Azért mondom Kínát mert a végső győztese ennek a a helyzetnek szerintem Kína lesz majd, az USA rövid távon fog profitálni a nyomorunkból utána már viszont hiába szóval nem tudsz te lóf...t se. ;) :cool:

De ez szerintem mondjuk kb 20 év távlata ha be nem robbantja addig valamelyik fél a levest....
Óóóhhh Krisss ha húsz év távlatában beszélgetünk, nyilván a kínaiaknak áll a zászló ha nem lesz előtte egy hirtelen durva eszkaláció, s az USA komoly belső problémák elé néz, s gyengül azzal is ha az EU megy a süllyesztőbe. Ezzel nem tudok vitázni, de én azt látom hogy a mának élnek, próbálják bármi áron ameddig csak lehet otthon tartani az életszínvonalat, hogy ne kelljen színt vallani, szembenézni a saját mocsokkal. Erről is szól ez a jelenlegi világ helyzet, hogy az USA foggal körömmel védené a pozícióit, szerintem még gátlástalanul is, de ez már csak az én szubjektív véleményem.

Szerintem beáldoznak minket, szívbaj nélkül, ha nyernek vele még pl. 5 évet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 171
78 742
113
Szültem egy frontjelentést nagy nehezen
Csak átfutottam a fórum keresőjével a tavaly késő ősszel kezdett "újabb" Avdiivka elleni orosz offenzíva óta hányszor szorult a hurok, vált kétségbeejtővé a helyzet, omlott össze, stb az ukrán védelem a városnál:
  1. #145 633
  2. #182 570
  3. #149 099
  4. #183 605
  5. #197 743
  6. #198 836
  7. #200 955
  8. #203 455
  9. #197 998
  10. #197 790
  11. #196 923
  12. #204 561
  13. #199 328
  14. #199 326
De ha lenne időm biztos találtam volna többet is.

Bár ha elég kitartóan ismételgetitek elég sűrűn, akkor egyszer biztosan sikerül eltalálni. Tudjátok, napi kétsze még az az óra is pontos időt mutat ami nem is működik...