[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 129
25 249
113
Reagálnék pár mondat erejéig az alacsony észlelhetőségű fegyverek témájához. A fejlesztés több, mint 40 éve tart, még a Szovjetunióban kezdték el az elméleteit kidolgozni. A gyakorlati kialakítás a 80-as évek végén realizálódott az F-117 repülőgép formájában, aminek a tervezésénél szinte mindent "beáldoztak" a "stealth" oltárán. Azóta kompromisszumok egész sora alapján fejlesztik az összes ilyen haditechnikai eszközt. Tehát egy olyan területről beszélünk, aminek hatalmas múltja, dokumentációja gyakorlati tapasztalatai vannak és ez igaz az ellenük kialakított haditechnikai eszközökre is, amelyek igencsak titkosak, de léteznek. Az elvek ismertek, ráadásul a stealth repülőgépek is sokszor az autóskártya effektusban vannak kitárgyalva, mert hatalmas mértékben vannak túldimenzionálva. Egyet viszont nagyon figyelembe kell venni. Nem minden irányban rendelkeznek alacsony észlelhetőséggel, vannak kitüntetett irányok. Az 5. generációs repülőgépeknek csak az egyik tulajdonsága az alacsony észlelhetőség (ennek egyik aspektusa a zárt térben lévő fegyverzet), ezen kívül rendelkeznek a szuper cirkálás, teljes hálózat alapú bevetési metódus, integrált információs rendszer (szenzor fúzió) képességekkel és aktív fázisvezérelt lokátorral rendelkeznek. Viszont ezek arányaikban eltérőek lehetnek a különböző típusok esetében. Van, amelyik az egyik, van, amelyik a másik képességekben jobb. Harci viszonyok között szerintem már szinte mindegyik típus F-22, F-35, Szu-57 (talán a kínaiaké nem) bevetésre került, ezért sok információval rendelkezhetnek a másik fél elemzői, mérnökei, katonái. Most kapcsolódok a topic témájához, a Szu-57 kapcsán. Nagyon hosszú fejlesztési időszak és a szíriai bevetések, tapasztalatok után Ukrajna területén is bevetésre kerültek. Az ukrajnai tapasztalatok sokkal fontosabbak voltak, mint a szíriaiak. Jó szovjet, orosz szokás szerint az első példányok még nem a teljes, elvárt, eredetileg kitűzött paraméterekkel készültek (várhatóan az "M" változat lesz az elterjedt), ráadásul a hosszú fejlesztési idő alatt sok minden, főleg paraméterek módosultak, új képességek jelentek meg. Tehát, azt nem vitatva, hogy sok nehézség, gyártói képességbeli hiányok is közrejátszódtak/nak, az igazán nagyobb volumenű gyártás majd később fog realizálódni. Mindenesetre az F-16 harci repülőgépek ukrán/NATO oldalon való megjelenésével az Szu-57 repülőgépek bevetései is sokkal hangsúlyosabbak lesznek. Nem tudom, hogy az oroszok hogyan állnak a H-47M2 Kinzsal rakéták integrációjával a Tu-22M3M, Tu-160M/M2, illetve a Szu-57 repülőgépekre, de várhatóan 2024-ben már előfordulhat ezek bevetései is. Ráadásul jöhet hozzájuk a Su-34M repülőgépek bevetése is. Az orosz légvédelem előtt álló nagy kihívás az EW komplexumok és a kis hatótávolságú légvédelmi rakéta komplexumok (Tor, Pancír, Szoszna) sokkal nagyobb számban lévő gyártása, rendszeresítése.
Talán megkezdődött a finis, mindenkinek most kell beleadni apait-anyait. Ennek a végeredménye fogja meghatározni, hogy az ukrán/NATO erőkből, csak szimplán a NATO erők maradnak a folytatásban?
Remélem a Magyar Honvédséget diszkvalifikálják már az elején.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 431
10 307
113
Bocs, szerintem elbeszéltek egymás mellett,Busho mester a 19 éves nackóra gondolt, aki nem lehetett a hírszerzés főigazgatója...(ami igaz, bár amikor a "Zukránok az iGAZság mellett" csapat téved akkor mintha kevésbé heves lenne a reakciója, pedig ugye nem szerencsés ha egy modi súlyozza a mérleget... :D
Szirszkij 86-os ténykedése egy másik téma. :D
Erre gondoltam igen.
Nem vagyok heves, csak az itteni tagok egy jelentős részének tudásához képest szerintem nem passzol a valamiért nagyon gyakran idézett O.I.H. minősége, ezért néha beléjük rúgok :D
Az ukrán hülyeségeket gyorsan meg szoktátok találni. Ukrán-orosz mérleg nincs, ez egy magyarpárti fórum, jöjjenek az infók amivel szélesedik a rálátásunk a helyzetre, és lehetőleg jó minőségben. A szóban forgó forrás nem ilyen.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
711
3 051
93
Ez a videó nem más felirattal volt már ma de.?
A kép szerint maradt belőlük még bőven.
Pár napja is volt már ez a felvétel, állítólag Avdejevka mellett várakozó utánpótlás.

Az oroszok meddig tudják fenntartani ezt a nyomást a fronton? És az ukránoknak lesz még erre hatékony válasza, vagy megindul a visszavonulásuk lassan, aztán egyre gyorsabban? Mennyi tartalékuk lehet még, és abból mennyit hajlandóak a jelenlegi frontvonalra küldeni?
Nekem úgy tűnik, hogy amit Zsaluznij nem volt hajlandó oda küldeni - tartalékolva egy nagyobb orosz áttörés megállítására -, azt most Szirszkij habozás nélkül beveti, mindent vagy semmit alapon. Ha nem tudnak ezzel fordítani az ukránok, akkor lesznek igazán nagy bajban.
Nyilván van ebben is katonai logika, mert ha most átszakad több helyen is a front, akkor majd ott kell felvenniük a harcot az oroszokkal, ahol nincs ilyen kiépített védelem.
Ha igazak a hírek, miszerint már más frontszakaszokról - pl. Csaszov Jar - is egységeket vonnak el, hogy másutt tömködjék be a lyukakat, akkor olyan nagyon sok tartalékuk már nem lehet.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 866
113
Egyetértünk. Részben. Ugyanis a modern légierőtől, szavaidból ítélve te fordulatot vársz. Biztosan megnehezíti az oroszok dolgát, de egyáltalán nem biztos a fordulat. Akár jelenlegi eseményeket látva napokon belül is megoldás lehet egy "problémára".
Én eszkalációt várok. A NATO oldal ezt elveszíti... nem, nem veszítheti el. Mindketten tudjuk mi a tét. És a legnagyobb fegyverüket még nem dobták be, a légierőt.
Azért az usa is próbálkozott tartani, kérni a pozícióját. Az egyszerűen nem igaz, hogy csak úgy kidobták őket.
Feltételt szabtak,a török nem tartotta. Repültek. A többi történelem.
ez egy tök jó példa, mert egy bamakon egy széria golf végigmegy. De egy széria ferrari nem.
Csak itt egy top end versenyaréna van, nem a vasárnapi vidéki rally...
igen, valószínűleg ez a helyes út.
De pont az, higy te szigorúan a légierő szempontjáből közelited a dolgokat.
Talán az összhaderőnem a megfelelő szó. És még az usanál sem biztos, hogy a mértéktelen lopás miatt minden ág kiegyensúlyozott és hatékony lehet.
Így van, de talán észrevetted, én csak légierők szempontjából elemzem a konfliktust.
Az USA pedig egy dolog, hogy lop, de egyben eszetlenül pazarol is - láasd legutóbbi helitender lelövése. Agyrém.
Veled lehet értelmesen beszélni, ne menjünk le erre a szintre. De én úgy gondolom neked kéne értelmezned amit írtam.
Mi azon alámenés, hogy tanuljunk? Nem vagyok katona, nem férek hozzá minősített infóhoz, de az open source adatok is elképesztőek és töredékét sem tudom még. Ezért tanulok és bíztatok erre mást is, így téged is, ebben semmi rosszindulat. Én régen egyoldalúan csak a nyugati légi haderőket vizsgáltam, ma már több másikat és változott is a véleményem, markánsan.
Ezt magad sem gondolhatod komolyan.
Hogy lenne SEAD/DEAD képes platformjuk, amivel pl. képesek lennének a patriot célcsatornáit túlterhelni siklóbombákkal? Pont ez hiányzik nekik, az ajtóberúgó high-end vs. high-end platformjuk. A raksi meg erre baromira nem költséghatékony abbana méretben, ami ma Ukrajnában megy.
A mostanra tervezett számú Szu-57-el képesek lennének CAP, SEAD és egyéb feladatokra a FEBA fölött és mögött, nem pedig a partvonalról menne az UMPK meg az R-37...
bocs, de nagyon egysíkú megközelítésből nézed a dolgokat. Értelmezd.
Én nem kétlem a nyugati számbeli, minőségi légifölényét. Ez az egy szinte biztos nyugaton.
Összhaderőnemben, szárazföldön és levegőben. Értelmezd újra.
A gond itt ott van, hogy az ukrán ellentámadás tökéletesen megmutatta mi van, ha az egyik hibádzik. És látható, hogy nagyon próbálják az orosz gépeket ritkítani, és egyre hatékonyabban fogják, vagyis haladni kell. A Szu-35 pedig kimaxolta náluk ezt a gent kb... és mi van azon kívül - csak a Szu-57.
Egyszerűen a nyugat, doktrínálisan gyengébb tüzérségben.. kapacitásban. Minőségi fölénye alkalmazkodási időtartami volt és marginális stratégiai szinten.
Mert a nyugat békeidős gazdaságban van. Háborústól még Kína is befosna.
Ezt a HÁTRÁNYT tudná a VÉLHÉTŐEN prospektusok szitjén működő 5 gen. ellensúlyozni. A mérték a kérdés, de a prosoektusok valóságtartalma alapján nem sok jót ígér.
Stealth gép csepp a tengerben, de fontos láncszem. Csak hogy itt megint nem az F-35 a téma, hanem az orosz vas. Az meg nekik iszonyat kéne, merta te hipotetikus kelet-nyugat összecsapásodban nagyon nagy hátrányban lenne az orosz. A Szu-57 meg ennek a ledolgozása részben.
Szóval no effense, de értelmezd, mielőtt csuklóból elbeszélsz mellettem.
Nem teljesen, csak a konextus más. A lényeg ugyan az. Az orosznak kell nagyon a 5.th gen, mert az ma az első vonal. ukrajna ellen ok, de ha fajsúlyosabb ellenfél jön 5.th gen vasakkal... túl nagy árat fizetne érte a GBAS hálózat és a szárazföldiek egésze.
Mindenesetre, tényleg megbocsájts, meg tényleg bírom a hozzászólásaidat, informatívak,.. de azt gondolni hogy 70 db su 57től kijev felett parádéznának, ez számomra vallásos meggyőződésnek tűnik, ha komolyan gondolod. Illúzió
Jelenlegi géppark is elolvasztotta az Ukrán Légierőt. 76 darab 5.th gen elsővonalas LO gép pedig a meglévő (szovjet) és átadott (Patriot/NASAMS) ellen áttörési/elnyomási képességgel bírna. Mert arra tervezték ezeket, ahogy az F-35 vagy a J-20/35 típusokat is. Okkal veszi az F-35-öt az is, aki kvázi belerokkan, lenyelve az USA igen szemét controll-feltételeit is. 4.th gen mára másodvonal (lényegében stand-off bombakamion), lásd a RuAF jelenlegi típusai számára a letiltott belső Ukrán légteret. Csak a frontvonal felett uralják a légteret. 5.th gennel a teljes terület fölött megtehetnék - ahogy az F-22 egész alapötlete is a légi dominancia volt, ami meg ezt jelenti. A Szu-57 meg egy F-22 megfelelő.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az új főparancsnok, megpróbálva megállítani az oroszok előrenyomulását, csatába hozza az utolsó tartalékot - a 3. különleges légideszant-dandár őrjöngő banderáit.

A WarGonzo projekt szerint (február 13-án reggel) „Avdejevkát az orosz fegyveres erők délkeletről és északkeletről támadták meg erős tüzérségi lövedékek után. Működési siker mindkét esetben. A felsorolt szakaszok közül a másodiknál elérték az autópályát Lasztocskina térségében.

Az ukrán fegyveres erők „életútja” mára a „halál útjává” vált, és helyőrségük helyzete a városban kritikus. De az ukrán csapatok nem sietnek Avdejevka feladásával. Ráadásul friss és meglehetősen harcképes egységeket szállítanak át oda."

A nyugati agytrösztök különös taktikát választottak az erődért folytatott harc fedezésére. Bankova bennfentesei arról számolnak be, hogy az elnöki hivatal – köztük magát Jermak , az OP vezetőjet – felhívja Amerika és Európa vezető médiumait, és napirendre tűzi, hogyan és mit lehet írni és mit nem.
Például a brit IISS és az amerikai ISW kénytelen hozzátenni jelentéseikhez, hogy „nem figyeltek meg vizuális bizonyítékot” az orosz hadsereg sikereire, és „a jelentéseket nem erősítik meg”, ha a geolokációs felvételekről van szó.
Mindez természetesen aláássa ezen „intézmények” elemzésének „hitelességét”, de vezetésükre a Downing Street 10., illetve a Fehér Ház részéről heves nyomás nehezedett.

Ha félretesszük azokat a mondatokat, amelyek állítólagosan kétségeket ébresztenek, az IISS és az ISW arról számoltak be, hogy „az orosz csapatok átkeltek a vasútvonalon Avdejevkában, és beásták magukat a vasúttól nyugatra fekvő dácsa területen és 300 méter mélységben haladtak előre egy 450 méter széles fronton Avdejevka déli részén".

Az Ukrán Fegyveres Erők „Tavrija” csoportjának előadója, Lihova elmondta, hogy „az orosz csapatok több páncélozott járművet, tankot és gyalogsági harcjárművet használnak Avdejevka irányában”, ezt azzal magyarázva, hogy megerősítik az orosz ellenőrzést az Avdejevkában és környékén lévő területek felett.


A német Bild című újság természetesen nem hagyta figyelmen kívül az erődért folytatott harc témáját. Katonai megfigyelője, Julian Röpke február 12-én egy cikkben azt mondta a német közvéleménynek, hogy „Avdejevka a következő napokban vagy hetekben eleshet”.
„Az orosz csapatok sikeresen nyomulnak előre Avdejevkában, két irányban: délkeleten és a városközpontban. A helyzet kritikussá válik az ukrán védők számára. Különösen veszélyes a helyzet a központban, ahol az orosz fegyveres erők mintegy 200 méterre vannak az Ukrán Fegyveres Erők egyik utolsó utánpótlási útvonalától. Van egy másik út délre, de még ott is párszáz méterrel arrébb az orosz állások vannak, Szevernoje falu megközelítésénél. Ha ezeket az útvonalakat elvágják, a város körül lesz vvéve és elesik” – magyarázza Röpke. Számításai szerint az ukrán fegyveres erőknél maradó folyosó szélessége az RF fegyveres erők állásai között 4,85 km-re csökkent.
Az ukrán „kocsi” egyébként egybehangzóan idézi a gyűlölködő Röpkét, aki ujjain mutatja az erőviszonyokat: „A helyzet romlása ellenére az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem hagyja el a várost, tehát megismétli Bahmut sorsát.

A helyzet stabilizálása érdekében az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara áthelyezi Avdejevkára az Ukrán Fegyveres Erők 3. rohamdandárját, amely tavaly december óta tartalékban van Kramatorszkban. Valójában az „Azov” megalakulásáról beszélünk, pontosabban a Specialized Assault Brigade gerincét a Mariupolban túlélő nácik alkották, akik megkapták a jogot, hogy annyi harcost toborozzanak, amennyit akartak. Erről a Forbes számolt be forrásaira hivatkozva.
A három hónapos pihenés alatt a 3. külön szakosodott repülődandár egy hadosztály méretűre nőtt. Elég, ha azt mondjuk, hogy UAV operátorok egész zászlóalja van benne. Összehasonlításképpen: a Katran csoportnak (az Ukro-Marines négy brigádja) ugyanannyi drónpilóta van.
Kramatorszkban megpróbáltak „tűzoltógépet” készíteni az „azovitákból”, hogy felszámolják a válságokat a front egyes szektoraiban. A dandárt amerikai gyártmányú M-2 harcjárművekre helyezték át.

„Nem volt előre eldöntött, hogy az ukránok megerősítik Avdejevkát. Nyilvánvaló, hogy az ukrán csapatok a maradás és a harc melletti döntésükkel óriási kockázatot vállalnak” – jegyzik meg a Forbes szerzői. Nagyon valószínű, hogy a „200 tábornok” Szirszkij döntött így , hiszen korábban Tavria Tarnavszkij parancsnoka arról beszélt, hogy meg kell menteni az ukrán fegyveres erőket, ha a bekerítés veszélye fenyegeti őket.

Egy jól ismert katonai blogger Nenkában azt írja, hogy Szirszkij szereti a „húsdarálókat”, Zelenszkij pedig a „hősök országának” képét. Például mindketten egymásra találtak. Az, hogy e téren 3 millióra nőtt a „súlyos” mozgássérültek száma, nagyrészt a „hentes” taktikának köszönhető.

Az Ukrán Fegyveres Erők katonai chatjein azt írják, hogy Avdejevkából egy második Bahmut lett, egy nagyon nagy különbséggel. Az Artemovsk/Bahmutért vívott csatában az Ukrovermachtnak voltak lövedékei, de most már nincsenek. Ráadásul a logisztikában is vannak különbségek. Akkoriban akár három út is ellátta a „fortét”, ma pedig „szúnyog” logisztikát alkalmaznak: az ukrovojok a saját lábukon hordják a lőszert éjszaka.

„Ma folytatódnak az aktív harcok Avdejevkáért, jelentős veszteségekkel kifejezetten az ukrán fegyveres erők számára. Szinte naponta érkezik információ a frontról az oroszok előretöréséről, ami megnehezíti az ukrán erők védelmét. A legfrissebb adatok szerint Ukrajna egyik legjobb dandárját, a 3. rohamdandárt helyezhette át Avdejevkára. És azt feltételezi, hogy a friss erők megpróbálják leszorítani az orosz fegyveres erőket az Avdejevka központjába vezető aszfalt főútról, a Grusevszkij utcába” – áll az egyik távirati csatornám.

Forrása szerint az „azoviták” még nem szálltak be a csatába, de más anyáktól „csőcseléket” küldenek a biztos halálba, állítólag tesztelve a helyzetet.

A helyzet az, hogy az „élet útjától” 300 méterre megszilárdult orosz csapatok a dácsák védekezésre alkalmas területén ásnak be, míg az autóraktár (a „halál útján”) és a „halál útján” A szabad területen elhelyezkedő Log” erődítményt a talajszint alatt már törölték.

Az orosz csapatok megsemmisítették az AFU 126. dandárjának lőszerraktárát.


MOSZKVA, február 13. /TASZSZ/. "Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői csapatok csapatainak operatív-taktikai repülőgépei, pilóta nélküli légi járművek, rakétacsapatok és tüzérségi csoportok megsemmisítették az ukrán fegyveres erők (AFU) 126. területvédelmi brigádjának lőszerraktárát, és 114 körzetben legyőzték az AFU embereit és katonai felszerelését" - jelentették a tárcánál.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 901
13 765
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
Ez a videó nem más felirattal volt már ma de.?
A kép szerint maradt belőlük még bőven.
Ezt a videót már két napja láttam, a címe : mobilizált katonák Avgyejevka határánál figyelik a város bombázását.

Szelidovóból nincs videó és tiltva van ukrán veszteségek közlése-bemutatása.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 508
113
Avdeevka.
Az orosz hadsereg az Industrial Avenue-ra érkezett, és bevette a benzinkutat.


"Nincs elegendő erőnk az Avdiivka megtartásához” – az Ukrán Fegyveres Erők 110. dandárja (TÉRKÉP, VIDEÓ)​

„Erősítés érkezik, és számítunk rájuk” – mondta Ivan Szekach, a brigád szóvivője.

Hozzátette, hogy a 110. Gépesített Gyalogdandár csaknem 2 éves működése során először egyes egységeit teljesen kivonták a harcból pihenés és forgás céljából.

„Erősítés érkezett. Nem mondom meg, hogy ez milyen egység. De ez hatalmas támogatás, kicsit nyugodtabbnak éreztük magunkat, amikor megérkezett” – mondta Sekach.

A média azt írta, hogy az ukrán fegyveres erőket Avdeevkában a 3. rohamdandárral erősítették meg . De Sekach szavaiból ítélve nem a jelenlegi erők mellett, hanem azok helyett vezették be.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707834931


Kazettás lőszercsapást hajtottak végre az Ukrán Fegyveres Erők erőit és felszerelését tömörítő bázison Cukurino közelében (TÉRKÉP, VIDEÓ)​

Felkerültek az internetre a DPR ukrán fegyveres erők által megszállt részében található Cukurino régióban egy ukrán katonai létesítmény elleni támadásokról készült felvételek.

Állítólag megsemmisült:

— 2 gyalogsági harcjármű;

— 4 teherautó lőszerrel és felszereléssel;

— 2 kisbusz és 4 kisteherautó személyzettel;

— haditechnikai felszerelések raktára;

- legfeljebb 30 ellenséges munkaerő.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707841570
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 547
5 142
113
Nos nem tudom hogyan került ide a szu57 posztom, azt az iráni topikba szántam mint érdekesség. Nos a videóban ha valaki vette a fáradságot a dátum a kiszállítást kezdetére 2022!!!!! És nem is szu57 néven hanem szu50-ként. Nos az irániak vettek mi28-is abból sem láttam még egyetlen darabot sem, de az irániak már is mondják dugják fel az oroszok a hozzá rendszeresített rakétát nekik van jobb is, és ez biztosan igaz is, vannak videók. Az irániaknak bizonyosan vannak jobb fegyverei az oroszoknál, mert ők nyugatról, izraelből merítenek. Kevesen tudják hogy (ez hihetetlen de igaz) az irán - iraki háború alatt izraeli- iráni katonai együttműködés volt. A repülő ipart érintve más a helyzet, hiszen irán szemszögből a Sz 35 kevés, nekik az izraeli nyugati fenyegetéssel kell szembenézni, itt nem nagy légi háború a lehetséges ha nem 1-1 célpont elleni sztrájk. Miért is? Mert nagyobb összetűzés esetén lehet rakétázni.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Erre gondoltam igen.
Nem vagyok heves, csak az itteni tagok egy jelentős részének tudásához képest szerintem nem passzol a valamiért nagyon gyakran idézett O.I.H. minősége, ezért néha beléjük rúgok :D
Az ukrán hülyeségeket gyorsan meg szoktátok találni. Ukrán-orosz mérleg nincs, ez egy magyarpárti fórum, jöjjenek az infók amivel szélesedik a rálátásunk a helyzetre, és lehetőleg jó minőségben. A szóban forgó forrás nem ilyen.
Na igen, itt én vagyok az egyetlen tévedhetetlen, igaz forrás.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 942
113
Van benne valami..., azt nem teljesen értem, hogy Putyin minek ment bele a Tucker Carlson interjún ebbe a felesleges szócséplésbe ezer évre visszamenőleg. Innentől kezdve jöhetnek az egyiptomiak, az asszírok, Babilon vagy akár a Maják is a követeléseikkel. Ezeknek a dolgoknak nem sok köze van a 2022-es Ukrajna elleni hadműveletnek.

Ez meg a másik. Oszt akkor mi van? Kínában és az USA-ban is komoly hagyománya van a militarizált felsőoktatásnak, ráadásul ahogy elnézem az elmúlt 2 én szankcióáradatát és az orosz helyzetet, már előzménye/alapja is van a dolognak.

Úgy látom, a "csapda a csapdában" effektus befigyelt... - mostanra az látszik, hogy az oroszok kieszeltek egy apró meglepit, de ehhez előtte nekik is bele kellett lépniük a számukra előkészített macicsapdába. Így most mindegyik oldal vergődhet egy kicsit.

Baj felé robog Európa és úgy látom, az istenért sem nem akar kapcsolni...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 970
113
Én eszkalációt várok. A NATO oldal ezt elveszíti... nem, nem veszítheti el. Mindketten tudjuk mi a tét. És a legnagyobb fegyverüket még nem dobták be, a légierőt.

Nem idézem az egészet. Nos ez egy teljesen korrekt válasz. Ez tökéletesen úgy történne, ahogy leírtad. Én tudod miben látom a különbséget? Az, hogy ez a történés csak egy ideiglenes állapot lenne. Mert nem számolsz azzal, hogy az ellentétes oldalon is reakciót vált ki.
És ha valamit, akkor ebből a háborúból az alkalmazkodóképességet ki lehet emelni, akár mindkét oldalon, minden téren.
A kezdetekben akár kinevetett tikrácson akár.
Én úgy gondolom, hogy az ukrán légvédelem is hamar tanulna és napokon belül, hirtelen váratlanul komoly veszteségeket szenvedne az 5 gen flotta. Fordítva is igaz.
Igazából mindkét fél, minden fegyvernemben megtanulta eddig ezt az óvatosságot 1-1 pofon után. A gamechangernek kikiáltott eszközök pedig méghamarabb..

Nem, csak a Zoroszok a Zigasság Ódalán hozzáértése megint kibukik. Csak annyiról van szó, hogy az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó Hírszerzési Főigazgatóság alárendeltségében lévő Kalinovszki (?) egységben harcolt, végzős vagy frissen végzett főiskolás volt, kb. egy éve önkéntes.

Na igen. Tök igaz.
De ha már propaganda oldalakról, kamu cikkekről van szó, ha megengeded én is hoznék párat a mai felhozatalból:

Portfoliot gondolom nem kell bemutatni:

Index és az ukránok hatalmas ,megsemmisítő erejű légicsapásai az oroszokra:


MangaMonguz:​


azért ment bele, hogy meglássák az ő álláspontját és az arra nyitottak legalább utánanézhetnek, stb. Pl próbálj meg egy szlovákkal trianonról beszélni, aki a szlovák tankönyvekből az saját őstörténetén nőt fel :) reménytelen. :) :) :)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 926
27 777
113
Van benne valami..., azt nem teljesen értem, hogy Putyin minek ment bele a Tucker Carlson interjún ebbe a felesleges szócséplésbe ezer évre visszamenőleg. Innentől kezdve jöhetnek az egyiptomiak, az asszírok, Babilon vagy akár a Maják is a követeléseikkel. Ezeknek a dolgoknak nem sok köze van a 2022-es Ukrajna elleni hadműveletnek.
Mert úgysem azt nézik, hogy mit mond, és amúgy is démonizálva van, továbbá amcsinak történelmet magyarázni..
De azt megjegyzik, h fél órát magyarázott papír nélkül, Biden meg bemutatkozni se tud önállóan.
Ez átjött.

Amúgy akinek sok a történelemlecke, az hallotta már Fodor Gábort beszélni? :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az ukrán fegyveres erők selidovói haláláról szóló adatokat Zaluzsnij emberei szivárogtathatták ki

Nemrég olyan információk jelentek meg, hogy orosz csapatok támadták meg az ukrán hadsereg állásait Selidovo DPR-ben, ahol az előzetes információk szerint akár 1,5 ezer ember is elhelyezkedhet.
Szergej Markov politológus elismerte, hogy ezeket az adatokat Valerij Zaluzsnij ukrán fegyveres erők egykori főparancsnokának emberei szivároghatták ki.

"Bosszút állhatnak-e Zaluzsnij emberei az ukrán fegyveres erőkben [az ukrán fegyveres erők új főparancsnokán, Alekszandr] Szirszkijen? Nos, ez lehetséges számukra" - írta a szakértő a Telegram csatornáján.

Úgy véli, ezen a verzión kívül még kettő van: az ukrán fegyveres erők selidovói jelenlétéről szóló információkat az orosz fegyveres erők szerezhették meg, vagy ezt az információt a helyi lakosok továbbíthatták az orosz csapatoknak, akik Oroszországra várnak a Kijev által ellenőrzött területeken.


Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, hogy kész elhagyni pozícióit a katonák életéért

Alekszandr Szirszkij tábornok, akit a múlt héten neveztek ki az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokává, megadta első interjúját új beosztásában. A ZDF német televíziós csatornával folytatott beszélgetésében azt mondta, kész elhagyni pozícióit, hogy megmentse a katonák életét.
A tábornok a katona életét „a fő értéknek” nevezte, ezért – szavai szerint – „kész volt visszavonulni valamilyen pozícióból, mintsem feláldozni az egész személyzetét”.
Vegyük észre, hogy korábban számos sajtóorgánum, köztük a nyugatiak is „mészárosnak” nevezték az Ukrán Fegyveres Erők új főparancsnokát, éppen azért, mert hajlandó volt embereket áldozni a pozíciók betöltésére, ahogyan azt Bahmutban is tette.


Az orosz fegyveres erők a Szelidovo elleni csapással párhuzamosan újabb csapást mértek


Az orosz hadsereg a DPR-beli Szelidovo elleni támadással párhuzamosan újabb rakétatámadást indított Konsztantyinovka ellen. Erről számolnak be az ukrán Telegram csatornák.
Katonai szakértők szerint ott az ukrán fegyveres erők rotációs dandárjait számolták fel, amelyeknek még arra sem volt idejük, hogy elérjék a harci érintkezési vonalat. Egy lőszerraktár tönkretételéről is írnak.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 104
10 339
113
Mert úgysem azt nézik, hogy mit mond, és amúgy is démonizálva van, továbbá amcsinak történelmet magyarázni..
De azt megjegyzik, h fél órát magyarázott papír nélkül, Biden meg bemutatkozni se tud önállóan.
Ez átjött.

Amúgy akinek sok a történelemlecke, az hallotta már Fodor Gábort beszélni? :D
A zusa történelméről Biden, vagy akármelyik elnök nem tud fél órát beszélni, mert nincs nekik.