[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 582
46 645
113
Erre gondoltam igen.
Nem vagyok heves, csak az itteni tagok egy jelentős részének tudásához képest szerintem nem passzol a valamiért nagyon gyakran idézett O.I.H. minősége, ezért néha beléjük rúgok :D
Az ukrán hülyeségeket gyorsan meg szoktátok találni. Ukrán-orosz mérleg nincs, ez egy magyarpárti fórum, jöjjenek az infók amivel szélesedik a rálátásunk a helyzetre, és lehetőleg jó minőségben. A szóban forgó forrás nem ilyen.
Szerintem ez kurv@ra fontos lenne, hogy mindkét oldal marhaságait szűrje mindenki, ahogy csak tudja. Én is ezt tartom szem előtt!
Az ilyen kétes infókat rendszeresen hozó források esetén mindig érdemes megvárni még legalább egy megerősítő forrást.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 198
113
Én eszkalációt várok. A NATO oldal ezt elveszíti... nem, nem veszítheti el. Mindketten tudjuk mi a tét. És a legnagyobb fegyverüket még nem dobták be, a légierőt.

Feltételt szabtak,a török nem tartotta. Repültek. A többi történelem.

Csak itt egy top end versenyaréna van, nem a vasárnapi vidéki rally...

Így van, de talán észrevetted, én csak légierők szempontjából elemzem a konfliktust.
Az USA pedig egy dolog, hogy lop, de egyben eszetlenül pazarol is - láasd legutóbbi helitender lelövése. Agyrém.

Mi azon alámenés, hogy tanuljunk? Nem vagyok katona, nem férek hozzá minősített infóhoz, de az open source adatok is elképesztőek és töredékét sem tudom még. Ezért tanulok és bíztatok erre mást is, így téged is, ebben semmi rosszindulat. Én régen egyoldalúan csak a nyugati légi haderőket vizsgáltam, ma már több másikat és változott is a véleményem, markánsan.

Hogy lenne SEAD/DEAD képes platformjuk, amivel pl. képesek lennének a patriot célcsatornáit túlterhelni siklóbombákkal? Pont ez hiányzik nekik, az ajtóberúgó high-end vs. high-end platformjuk. A raksi meg erre baromira nem költséghatékony abbana méretben, ami ma Ukrajnában megy.
A mostanra tervezett számú Szu-57-el képesek lennének CAP, SEAD és egyéb feladatokra a FEBA fölött és mögött, nem pedig a partvonalról menne az UMPK meg az R-37...

A gond itt ott van, hogy az ukrán ellentámadás tökéletesen megmutatta mi van, ha az egyik hibádzik. És látható, hogy nagyon próbálják az orosz gépeket ritkítani, és egyre hatékonyabban fogják, vagyis haladni kell. A Szu-35 pedig kimaxolta náluk ezt a gent kb... és mi van azon kívül - csak a Szu-57.

Mert a nyugat békeidős gazdaságban van. Háborústól még Kína is befosna.

Stealth gép csepp a tengerben, de fontos láncszem. Csak hogy itt megint nem az F-35 a téma, hanem az orosz vas. Az meg nekik iszonyat kéne, merta te hipotetikus kelet-nyugat összecsapásodban nagyon nagy hátrányban lenne az orosz. A Szu-57 meg ennek a ledolgozása részben.

Nem teljesen, csak a konextus más. A lényeg ugyan az. Az orosznak kell nagyon a 5.th gen, mert az ma az első vonal. ukrajna ellen ok, de ha fajsúlyosabb ellenfél jön 5.th gen vasakkal... túl nagy árat fizetne érte a GBAS hálózat és a szárazföldiek egésze.

Jelenlegi géppark is elolvasztotta az Ukrán Légierőt. 76 darab 5.th gen elsővonalas LO gép pedig a meglévő (szovjet) és átadott (Patriot/NASAMS) ellen áttörési/elnyomási képességgel bírna. Mert arra tervezték ezeket, ahogy az F-35 vagy a J-20/35 típusokat is. Okkal veszi az F-35-öt az is, aki kvázi belerokkan, lenyelve az USA igen szemét controll-feltételeit is. 4.th gen mára másodvonal (lényegében stand-off bombakamion), lásd a RuAF jelenlegi típusai számára a letiltott belső Ukrán légteret. Csak a frontvonal felett uralják a légteret. 5.th gennel a teljes terület fölött megtehetnék - ahogy az F-22 egész alapötlete is a légi dominancia volt, ami meg ezt jelenti. A Szu-57 meg egy F-22 megfelelő.
Sokat gondolkodtam már rajta, hogy itthoni viszonylatban, de a gondolatot kiterjesztve bárhol a világban a nyugati légifölény miatt nem volna értelme elfelejteni ezt a buta repülőzés dolgot és azt a rengeteg anyagot, infrát, képzést, fegyverzetet inkább egy ugyanannyira brutális légvédelembe fektetni?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nem teljesen, csak a konextus más. A lényeg ugyan az. Az orosznak kell nagyon a 5.th gen, mert az ma az első vonal. ukrajna ellen ok, de ha fajsúlyosabb ellenfél jön 5.th gen vasakkal... túl nagy árat fizetne érte a GBAS hálózat és a szárazföldiek egésze.
Mindenben igazad van!
Azonban ha kezdik csesztetni a mackót (azaz fajsúlyosabb ellenfél érkezik 5. gen. gépekkel) a saját területén, akkor megy a nuki.
Először Lo., Ro. meg a baltikra,, s ha akkor sem ért a Samu bácsi a szóból (nem fog érteni!), akkor No.-g, meg a többi EU-s idiótára (kivéve a csigazabálók). És ha akkor sem csillapodik usánka, akkor megy neki is az áldás.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 408
46 081
113
Szerintem ez kurv@ra fontos lenne, hogy mindkét oldal marhaságait szűrje mindenki, ahogy csak tudja. Én is ezt tartom szem előtt!
Az ilyen kétes infókat rendszeresen hozó források esetén mindig érdemes megvárni még legalább egy megerősítő forrást.
Ha lenne megbízható forrás! Mondj egyet! A médiumok úgy működnek, hogy ha egy helyen feldobnak egy "erős" hírt, akkor azt átveszi több médium is. Minden médium a minél több kattintásra hajt. Itt, Magyarországon külpolitikai hírek nem elsődleges forrásból származnak. Én ma alig hallok olyan "tetthelyekre" delegált tudósítót, aki közvetlenül ad hírt egy-egy eseményről. A kommunikáció megváltozott technikai háttere a minél frissebb és minél nagyobb érdeklődést kiváltó híreket részesíti előnybe. Ezzel együtt jár, hogy bizonyos százalékban becsúsznak fals hírek is. Én nem tapasztalom, hogy ez túl magas arány lenne.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Mindenben igazad van!
Azonban ha kezdik csesztetni a mackót (azaz fajsúlyosabb ellenfél érkezik 5. gen. gépekkel) a saját területén, akkor megy a nuki.
Először Lo., Ro. meg a baltikra,, s ha akkor sem ért a Samu bácsi a szóból (nem fog érteni!), akkor No.-g, meg a többi EU-s idiótára (kivéve a csigazabálók). És ha akkor sem csillapodik usánka, akkor megy neki is az áldás.
Bár jelenleg ez a megoldás elérhető, ezt szerintem az oroszok sem szeretnék. Szerintem nekik is az lenne a kényelmes, ha lenne 3-400 5 gen. vadászbombázó, vagy 50-100 lopakodó stratégiai bombázó, ehhez fegyverzet, vagy 2000 azonnal bedobható T90M, meg vagy 500 Armata. És ezzel járna jól az egész világ. Mert ezek hiányában marad az atom, ha kitör a végső gebasz, az meg senkinek sem jó.
Mondjuk ha behúzzák Ukrajnát végül, 10 évet adok, és meglesz amit felsoroltam. Mégegyszer nem követik el azt a hibát, hogy pucér farokkal mennek csatába.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Oroszország a végső győzelemre, a Nyugat pedig az árulásra készül Ukrajnában a vereség receptjével

Mi a Zaluzsnij szerepe

Mivel Moszkva sokat fektet a védelembe, Ukrajna megrekedt (a csatatéren), és az amerikai segélycsomag is – írja Amy Mackinnon, a Foreign Policy riportere.

"Ukrajna le lesz győzve" - mondja Niall Ferguson, a Harvard Európai Tanulmányok Központjának vezető munkatársa John Anderssonnak, Ausztrália volt miniszterelnök-helyettesének adott interjújában.
Ferguson szerint az Egyesült Államok vezette Nyugat eddig elég fegyvert adott Kijevnek, "hogy ne veszítsen, de nem eleget a győzelemhez".
Ráadásul az Egyesült Államok „érdeklődése” „csökken – különösen a republikánusok körében”, odáig, hogy a kelet-európai országnak nyújtott amerikai segélyeket „le lehetne állítani, ha Donald Trumpot 2024 novemberében újraválasztják elnöknek. A forgatókönyv szerint nehéz belátni, hogy Ukrajna hogyan nyerhetné meg a háborút.
Sőt – állítja – maguk az ukránok is elismerik, hogy „zsákutcába” jutottak, és ami a forrásokat illeti, úgy érzik, egy bibliai történetet élnek át, ez a „Dávid kontra Góliát”, az utóbbi pedig egyre erősebb.
Ha Oroszország „fenntartja az irányítást” Ukrajna általa elfoglalt részein, az „a Nyugat első jelentős veresége” lesz a második világháború óta.
Ugyanakkor, figyelembe véve a Zelenszkij mellett kifejtett összes nyugati propagandát, az összes megtörtént "beszédet", "támogatást" és "ígéretet", ha Ukrajna "veszít", a Nyugat hitelessége aláásódik - magyarázza Ferguson. meggyőzően.
Mindeközben, ha a Közel-Keleten „többszörös támadást” hajtanak végre Izrael ellen, és az USA nem tesz érdemi lépéseket, akkor a szakértő szerint „meglepő” lenne, ha Hszi Csin-ping nem ragadná meg a lehetőséget az annektálásra. Tajvan… mivel az amerikai színész aligha lesz képes újabb nagy haditengerészeti küldetést küldeni a Csendes-óceánra” – ami kiválthatja az eddig látott legnagyobb háborús konfliktust.
Természetesen Ferguson nem veszi tudomásul, hogy a Tajvannal fennálló feszültségek sorozatos amerikai provokációk után alakultak ki, és hogy a közel-keleti és a Vörös-tenger jelenlegi válsága nagyrészt a Nyugat azon vágyának eredménye, hogy továbbra is segítsenek az izraeli szövetségesésnek..

Vissza az ukrán konfliktuskilátásokhoz, Mark Episkoposa Quincy Institute for Responsible Statecraft munkatársa azt írja, hogy jelenleg nincs varázsfegyver, és Kijev "támogatóinak" (és az "Atlanti-óceán mindkét oldalán) nincs reális győzelmi tervük" Ukrajna számára, ezért kudarcot vallanak. hogy "életképes keretet biztosítson a háborúnak Kijev számára a lehető legjobb feltételekkel történő befejezéséhez".

Ugyanebben a szellemben James Stavridis, a NATO korábbi európai főparancsnoka nem lát Ukrajnának jövőt – a föld és víz megállapodáson kívül.

Ezzel összefüggésben Ferguson skót-amerikai történész arra a következtetésre jut, hogy "ez egy nagyon veszélyes pillanat a világtörténelemben", elfelejtve a hidegháború tanulságait, nevezetesen, hogy kell egy "hiteles elrettentő erő".
Ez az elrettentés – sajnálja – elveszett.

Elrettentés

Ezért észrevehető, hogy a Nyugatnak még a Közel-Keleten sincs elég elrettentő ereje Iránnal szemben.

Ahogy az lenni szokott, a Putyin orosz elnököt és az Ukrajna elleni moszkvai invázióval kapcsolatos döntéseit érő kritikák ellenére valami hiányzik a válság megvitatásából: a Maidan forradalomtól kezdve a szélsőjobboldali félkatonai nacionalizmus támogatása Ukrajnában, amely gyakran neo-fasiszta.

Washington mindenesetre nem csak Kelet-Európában "botlott".

Az előrejelzések szerint komoly problémákkal kell szembenézni a Közel-Keletnek is.

Tavaly szeptemberben Robert Gates volt amerikai védelmi miniszter "megosztott" és "diszfunkcionális szuperhatalomnak" minősítette országát, amely nem képes elriasztani Kínát és Oroszországot is – a döntésképtelenség valójában kulcsszó az amerikai kivételességet kísértő egzisztenciális válsággal kapcsolatban.
Washington nem tudja eldönteni, hogy elköltözik-e a Közel-Keletről az Indo-Csendes-óceáni régióba (IPR), vagy „marad” a közel-keleti régióban.
De Moszkva és Peking kettős elszigetelése erodálja Amerika túlterhelt szuperhatalmát.
Washingtonnak ezért önmérsékletet kell tanúsítania.

Zaluzsnij továbbra is Zelenszkij legnagyobb fenyegetése

Eközben Valerij Zaluzsnij február 8-án lemondott az ukrán fegyveres erők főparancsnoki tisztségéről, és Alekszandr Szirszkij váltotta őt.
Kezdetben ez a változás egyfajta „győzelemnek” tűnt Zelenszkij számára.
Az esetet mélyrehatóan elemezve azonban arra a következtetésre juthatunk, hogy az ukrán elnök továbbra is erős fenyegetés alatt áll.
Egyelőre nem teljesen világos, hogy a változás Zaluzsnij felmondása vagy önkéntes lemondása volt-e.
Az ukrán elnök egy hivatalos ünnepségen méltatta a volt tábornokot, ami azt hihette a közvéleményben, hogy a tábornok és a kormány közötti ellentét végleg véget ért.
Kétségtelen, hogy a feszültségek valamelyest enyhülni látszanak, de nem lehet úgy tekinteni, hogy a béke létrejött.
Zaluzsnij eltávolítását komoly súrlódás előzte meg közte és Zelesnky között.
Meg kell jegyezni, hogy a tábornok erős támogatást élvez az ukrán neonáci milíciáktól, ami arra utal, hogy ő és csoportja szükség esetén hajlandó volt harcolni a hivatalos kijevi kormány ellen.
Sőt, úgy tűnt, Zaluzsnij egyfajta „magánhadsereget” hoz létre, eltávolítva a frontról a neonáci szervezeteket, hogy polgári konfliktusok esetén a szolgálatában maradjanak.
Az ilyen nagy intenzitású vitákat ritkán sikerül rövid időn belül megoldani.
Semmi sem utal arra, hogy valóban javult volna Zaluzsnij és Zelenszkij kapcsolata, ami számos gyanút vet fel.
Valójában Zelenszkij „győzelme” helyett inkább a Zaluzsnij manőver erősíthette a tábornokot – ezért úgy tűnik, hogy nem reagál negatívan az esetre.
Szolgálatán kívül Zaluzsnijnak jogában áll fontos döntéseket hozni a jövőjét illetően.
Nem kell többé összeegyeztetnie személyes terveit a csapatok irányításának felelősségével a csatatéren.
Fókusza teljes mértékben személyes céljainak elérésére irányul.
Most már ő is szabadon dönthet úgy, hogy otthagyja katonai pályafutását és politikai pályára lép, kihasználva a katonai szolgálata során szerzett népszerűségét.

Végül is sok elemző úgy véli, hogy a Zelenszkij és Zaluzsnij között kialakult feszültség a tábornok azon kísérletének eredménye, hogy politikailag népszerűsítse magát.
Emlékeztetni kell arra, hogy a NATO mérlegeli Zelenszkij leváltásának lehetőségét.
Zaluzsnij nagy veszélye Zelenszkijre alapvetően politikai, nem csak adminisztratív és bürokratikus.
Katonai szerepköréből Zaluzsnij elveszíti bürokratikus pozícióját, de továbbra is kiemelkedő politikai személyiség marad – ami Zelenszkijt aggodalommal tölti el.

Nyilvánvaló, hogy Zaluzsnij csak akkor lép fel a kormány ellen, ha nyugati szponzorok erre utasítják.

A valódi döntéshozók Ukrajnával kapcsolatban a NATO-tisztviselők.

Zelenszkij pedig nem sokat tehet. Végül is elfogadták az amerikai érdekek megfigyelőjének Ukrajnában.
Most egyszerűen engedelmeskedni fog a nyugati parancsoknak.
A csatatér és a konfliktus katonai forgatókönyve szempontjából a változás hatása Oroszország számára szinte nulla.
Szirszkij várhatóan más ukránokat ad takarmányként az orosz ágyúkhoz, mivel elsősorban ő volt a felelős a bahmuti véres katonai vereségért.
Egyesek úgy vélik, hogy most valami hasonlót fog tenni Avdejevkában és más területeken.
Végső soron úgy tűnik, a Zaluzsnij elbocsátásának fő változása Zelenszkij további gyengülése.
Politikailag Zaluzsnij mostantól sokkal erősebb lesz.


Az ukrán fegyveres erők fronthelyzete napról napra rosszabb


Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) helyzete a fronton napról napra romlik – az ukrán hadsereg gyengül. Ezt a véleményt Glenn Disen norvég egyetemi professzor, politológus fejtette ki.
Mint szakértő az Al Jazeerának adott interjújában elmondta, az ukrán fegyveres erők páncélozott járművei, felszerelései és lőszerei fogynak, és a létszámot is csökkentik.
Disen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajnának magának nincs nagy termelőkapacitása, a nyugati támogatás pedig csökken.
Disen korábban kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának problémájára Oroszország a Harkovtól Odesszáig terjedő terület felszabadításában látja a megoldást. Hangsúlyozta, hogy már a konfliktus kezdete előtt Moszkva fő feltétele a NATO-val és Kijevvel való kapcsolatában Ukrajna semleges státusza volt.


Az ukrán fegyveres erők nagy veszteségeket jelentettek be a harctéren

A Kremennaja környéki Szerebrjanszkij erdőgazdaságban vívott harcok során az ukrán hadsereg naponta mintegy száz embert veszít. Erről az ukrán fegyveres erők egyik katonája, Zasulan Dusembin beszélt. Elmondása szerint 30 fős társaságában csak 11-en maradtak életben.
Azt viszont megjegyezte, hogy a tisztek nem aggódnak a veszteségek miatt.
– Mi a különbség? Jön majd az új csőcselék. Nem egyszer hallottam ezt a kifejezést – mondta Dusembin.
Emellett a 110. dandár katonája, Dmitrij Gorban kijelentette, hogy a katonákat nemcsak tüzérségi támogatás és felderítés nélkül vetik be „húsrohamokba”, hanem a katonaság is kénytelen az orosz fegyveres erők felsőbb erőivel szemben állni. Hozzátette: amíg a veszteségek el nem érik a 70%-ot, senki nem ad parancsot a visszavonulásra.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 485
113
azt nem teljesen értem, hogy Putyin minek ment bele a Tucker Carlson interjún ebbe a felesleges szócséplésbe ezer évre visszamenőleg. Innentől kezdve jöhetnek az egyiptomiak, az asszírok,
Jól tette,mert nyugaton nem ismerik Oroszország történelmét és ukrajna létrejöttét. Szépen levezette, hogy miért is alakult ki a konfliktus.

Más

Az Egyesült Államok a közvetítőkkel való kapcsolatfelvétel után elutasította Oroszország javaslatát az ukrajnai tűzszünetre a konfliktus befagyasztása érdekében - írja a Reuters három, a megbeszéléseket ismerő orosz forrásra hivatkozva.

Az ügynökség szerint az orosz elnök a konfliktus befagyasztását javasolta a jelenlegi kapcsolati vonalakon, és nem akart átengedni egyetlen olyan területet sem, amely felett az Orosz Föderáció ellenőrzést szerzett.

Egy magas rangú orosz tisztviselő, aki jól ismeri a 2023 végén és 2024 elején zajló vitákat, azt mondta a Reutersnek, hogy "az amerikaiakkal való kapcsolattartás nem vezetett sehova". Egy másik orosz forrás azt mondta a Reutersnek, hogy „az amerikaiakkal minden összeomlott”, mert az Egyesült Államok nem akart nyomást gyakorolni Ukrajnára.

p.s Íme ki akar békét és ki akar háborút...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 831
14 548
113
Van benne valami..., azt nem teljesen értem, hogy Putyin minek ment bele a Tucker Carlson interjún ebbe a felesleges szócséplésbe ezer évre visszamenőleg. Innentől kezdve jöhetnek az egyiptomiak, az asszírok, Babilon vagy akár a Maják is a követeléseikkel. Ezeknek a dolgoknak nem sok köze van a 2022-es Ukrajna elleni hadműveletnek.
Itt a fórumon már a konfliktus kezdete óta viták folytak arról, hogy miért testvérháború ez, mi köze van a két népnek egymáshoz, miért próbálják meg teljesen különállóként feltüntetni egyesek, miért van az hogy az ukránok kb az utolsó 3 évet kivéve oroszul beszéltek nemcsak az közéletben hanem a parlamentben is, Zseli miért oroszul adta elő az összes televíziós médiaszereplését, és első parlamenti beszédeit, miért kellett ukránul megtanulnia hogy "elfelejtse" az orosz nyelvet pedig orosz származású, miért kellett törvényben kötelezni az ukrán határokon belül élő népeket hogy csak urán szóra nyílhat ki a szájuk, és csak ukránul tanulhatnak, a svédek miért orosz nyelvű gépkönyvet küldtek az ukránoknak szállított technikájukhoz stb.

Ezeket vég nélkül lehetne sorolni, ezeket a kérdéseket Putyin most a beszélgetés elején, történelmi tényekkel egyszerűen megvilágította.
Jelenleg ezzel a F.O.S média alapvető állítását döntötte meg, hogy az ukrán népnek semmi köze az orosz néphez , és ezért ez nem testvérháború, hanem egy igazságos, demokratikus háború az "elnyomó" oroszok ellen.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 152
12 154
113
GGOZTAAW0AAIiwr


200 halot és 300 sebesültről írnak. 2 db kazettás iszkanderrel támadtak 2 időpontban, ugyan azt a célpontott egymástól eltolt időpontban.

 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mert úgysem azt nézik, hogy mit mond, és amúgy is démonizálva van, továbbá amcsinak történelmet magyarázni..
De azt megjegyzik, h fél órát magyarázott papír nélkül, Biden meg bemutatkozni se tud önállóan.
Ez átjött.

Amúgy akinek sok a történelemlecke, az hallotta már Fodor Gábort beszélni? :D

Putyin beszédek ilyenek, még 2022-ben volt egy beszéde az állami tv-ben és már akkor azt írták az oroszok, hogy fogadni mernének már megint Ádámnál és Évánál fogja kezdeni.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 468
10 658
113
Kérdésem lenne: mikor az Azov brigádról beszélünk az milyen katonai alakulatot foglal magába? Dandár? Ezred? Zászlóalj? Vagy esetleg hadosztály? Milyen megnevezéseket használnak? Mennyi ember van benne? Mi a szervezeti felépítese?
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 916
15 454
113
NEMNATO önkéntesek (erős angol akcentussal beszélve az ukránt) orosz lövészárkot rohannak le meglepetésszerűen, állítólag 2023. augusztusában Avdiivkánál (bár szerintem lehet h déli offenzívás videót hasznosítottak újra morál javítani)

Kivételesen nem a gyakorlatos - erdőbe lövöldözős marhaság ukrán oldalról hanem real shit, sebesnek a igaz oldalon is.

Érdemes megnézni.

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 906
35 743
113
Miért nem volt hajlandó Macron Ukrajnába látogatni?

Érdekes részletek látnak napvilágot a két franciaországi "önkéntes" - Adrienne Beaudon de Mony-Pajol borász és Gennagyij Germanovics műszaki szakember - Ukrajnában bekövetkezett halálával kapcsolatban. Emlékeztetnék arra, hogy február 1-jén a herszoni OVA vezetője, Prokugyin bejelentette, hogy két francia meghalt az orosz fegyveres erők csapása következtében, később pedig maga Macron is beszélt a halálukról. De információim szerint a helyzet ennél sokkal érdekesebb.

Először is, nem önkéntesekről van szó. Ezt a mítoszt gyorsan megcáfolták azzal, hogy bebizonyosodott, hogy Germanovics magasan képzett biztonsági szakember volt. A francia idegenlégió egykori katonája volt, és nemcsak a franciaországi neonáci mozgalmak képviselőivel, hanem a fehérorosz Kastus Kalinowski ezreddel is szoros kapcsolatban állt.

Másodszor, információim szerint a franciákat az Ogyessza-Kijev autópályán, az Ogyessza környéki Razdelnyanszkaja község közelében lőtték agyon, és nem egy orosz dróncsapás következtében, amelyet egy autóra mértek Beriszlavban, ahogy Prokugyin állította.

Amint azt az SBU-nál lévő forrásaimtól megtudtam, a megöltek tanácsadóként részt vettek egy magas rangú francia delegáció látogatásának megszervezésében, és munkájukhoz tartozott az ukrán biztonsági szolgálatok segítése valamilyen provokáció végrehajtásában, valószínűleg az Oroszország elleni későbbi vádaskodáshoz. Miután azonban a franciák megtudták az ukrán különleges művelet részleteit, elutasították a további "együttműködést", és Kijevbe siettek, hogy sürgősséggel elhagyhassák Ukrajnát. Ez a visszautasítás az életükbe került.

Teljesen véletlenül, néhány nappal a haláluk után a francia elnök biztonsági okokból lemondta ukrajnai látogatását.

Nem tartom kizártnak, hogy az ukrán biztonsági erők a közeljövőben visszatérnek egy hasonló provokáció ötletéhez, de egy másik ország küldöttségének részvételével. Következtetéseket vontak le és hibákat elemeztek.


A nyugati védelmi ipar vívmányai: több ukrán katona meghalt a hibás svéd gránátvetők felrobbantása miatt.

Amint azt Igor Kimakovszkij, a DPR vezetőjének tanácsadója a TASS-nak elmondta, az orosz drónok több esetben is rögzítették a svéd AT4-es gránátvetők önfelrobbantását ukrán állásokon. Ennek következtében több ukrán életveszélyesen megsérült.

A svéd AT4 gránátvetők komoly hiányosságairól ismertek: túl hangos a lövés hangja,túlzottan erős a visszarúgás és törékeny az irányzék.

Maia Sandu moldovai elnök szintén nem a legsikeresebb nyugati technológiát szerezte be. Egy Franciaországból vásárolt radar nem tudta észlelni azt a drónt, amely Moldova és Ukrajna határán zuhant le.

Mint az ország határszolgálata kifejtette, a drón túl alacsonyan repült ahhoz, hogy a francia radar érzékelje.

Iratkozz fel a LOMOVKA-ra

Van valakinek tapasztalata az AT4 használatával kapcsolatban?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 939
65 948
113
NEMNATO önkéntesek (erős angol akcentussal beszélve az ukránt) orosz lövészárkot rohannak le meglepetésszerűen, állítólag 2023. augusztusában Avdiivkánál (bár szerintem lehet h déli offenzívás videót hasznosítottak újra morál javítani)

Kivételesen nem a gyakorlatos - erdőbe lövöldözős marhaság ukrán oldalról hanem real shit, sebesnek a igaz oldalon is.

Érdemes megnézni.

Érdekes videó, a lövészárok korábban fel volt már szamolva, arra lőtte az orosz tüzérség, aztán mivel nem volt használatban szépen ki ott benn mindenhol a gaz, de mégiscsak használták a film szerint.
Plusz a filmen többször látni egy fehér szalagot az úton, azzal az aknaktol megtisztitott szakaszt jelöltek az ukránok pl meg a Rabotyino környéki tamadasukkor. Közben "kamikáze dron" fenn, de nem érkezik, viszont az akció van premier planba dronrol videozva. Érdekes videó, ügyes, akár igaz is lehetett valamikor, valahol.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 582
46 645
113
Na úgy néz ki, hogy a Szenátus végül legyürkőzte saját magát a 95Mrd-os korábban emlegetett csomaggal.
Nyilvánvalóan sokkal könnyebben tehették ezt meg, hogy közben tudják, hogy a Congresszusban nem is nagyon akarják a jelenlegi formájában "műsorra tűzni".
Ezzel még kiválóan ellesznek egy darabig.
Úgy néz ki, hogy Trumpnak már megválasztása előtt megvan a befolyásolási képessége, olyan előnye van a közvélemény kutatásokon.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
567
2 850
93
Először Lo., Ro. meg a baltikra,, s ha akkor sem ért a Samu bácsi a szóból (nem fog érteni!), akkor No.-g, meg a többi EU-s idiótára (kivéve a csigazabálók). És ha akkor sem csillapodik usánka, akkor megy neki is az áldás.
Rólad mindig eszembe jut a híres civilization I. bug
1200px-Nuclear_Gandhi.png

1. Az 5. Gen gépnek fel kell vlahonnan szállnia. Az iszkander meg odatalál. Elhiheted akkor nem fognak nagyon tartalékolni. És amikor az összes környező reptér lerombolódik, beleértve a vitorlázók füves pályáit is, akkor az egy elég erős üzenet.
2. Mégis miért dobálna atomot olyan helyekre, ahonnan hozzá fújja a szél a szemetet? Akkor már miért nem mondjuk Sydneyt csapja szét figyelmeztetésnek?
3. Ha atomhoz nyúlnak, az Oo létének fenyegetettsége esetén lesz maximum. De akkor a figyelmeztető töltet az USAra megy. Amolyan tudom hol laksz stílusban. Pl nevada közepére. Vagy rögtön Washingtonra.
Mert korlátozott atomháború nem létezik.
Szóval be kéne fejezni a folyamatos majd jól megatomozunk mindenkit hülyeséget. Ez nem egy videójáték.