Nem a cikkírók, hanem az index fórumon ahol szagért Kovács Gyula is meg a totalcaros aki szerint a kommondor jobb, mint a Gidrán...
Konkrétan szart ér, amit írnak.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem a cikkírók, hanem az index fórumon ahol szagért Kovács Gyula is meg a totalcaros aki szerint a kommondor jobb, mint a Gidrán...
Remélem a "finn-vonal" infó azért nem "outdated", mert ha nem török (bár ezt sem lehet kizárni még) és nem Boxer, akkor nem sok opciónk marad Patrián kívül. Pláne ha fontos a helyi gyártás meg egy kipróbált, bevált típus akarunk prototípusok helyett.Pedig szoktak amúgy helytàlló infói lenni mégha mire hozzà kerül kicsit outdated lesz.
Még talán a szerbek jöhetnek szóba. Csak úgy tűnik, ha nem egy szupermulti marketinges csapatának a prospektusait mutogatják nekünk, akkor képtelenek vagyunk reális pénzügyi-ipari-anyagi alapokon álló üzletet kötni.Remélem a "finn-vonal" infó azért nem "outdated", mert ha nem török (bár ezt sem lehet kizárni még) és nem Boxer, akkor nem sok opciónk marad Patrián kívül. Pláne ha fontos a helyi gyártás meg egy kipróbált, bevált típus akarunk prototípusok helyett.
Az AMV Rosomak verzióját Ukrajnában élesben is tesztelik - bár visszajelzés nem tudom milyen, erről még nem láttam hírt.
Csak ők nem akarnak gyártást adni semmire, meg az ő gépük egy prototípus (Lazanskij) - nem kipróbált cucc.Még talán a szerbek jöhetnek szóba.
Én sokkal fontosabbnak érzem azt, hogy mi lesz a további 4x4-es beszerzésekkel. Mert nem csak a Gidrán kategória az amire szüksége lenne a Honvédségnek, hanem az annál kisebb NMS-re is szükség lenne. Szerintem kimondottan üdvös lenne, ha csak részben is de egy kézből kerülne rendszeresítésre a 2 kategória.Remélem a "finn-vonal" infó azért nem "outdated", mert ha nem török (bár ezt sem lehet kizárni még) és nem Boxer, akkor nem sok opciónk marad Patrián kívül. Pláne ha fontos a helyi gyártás meg egy kipróbált, bevált típus akarunk prototípusok helyett.
Az AMV Rosomak verzióját Ukrajnában élesben is tesztelik - bár visszajelzés nem tudom milyen, erről még nem láttam hírt.
Háát azért még vannak opciók. Pl. ott az Iveco a SuperAV-val. ott is van 6x6, és 8x8-as felhozatal. Saját gyártással is akár. Olyan üzemeltetőkkel, mint a Marines, vagy a brazil hadsereg.Még talán a szerbek jöhetnek szóba. Csak úgy tűnik, ha nem egy szupermulti marketinges csapatának a prospektusait mutogatják nekünk, akkor képtelenek vagyunk reális pénzügyi-ipari-anyagi alapokon álló üzletet kötni.
NSM-L konkrétan nekünk lett kifejlesztve szóval szerintem lesz az is csak minden 7 pecsétes titok...Én sokkal fontosabbnak érzem azt, hogy mi lesz a további 4x4-es beszerzésekkel. Mert nem csak a Gidrán kategória az amire szüksége lenne a Honvédségnek, hanem az annál kisebb NMS-re is szükség lenne. Szerintem kimondottan üdvös lenne, ha csak részben is de egy kézből kerülne rendszeresítésre a 2 kategória
Háát erre nem mernék mérget venni. Mármint arra, hogy az NMS-L nekünk lett fejlesztve.NSM-L konkrétan nekünk lett kifejlesztve szóval szerintem lesz az is csak minden 7 pecsétes titok...
Ha jól emlékszem akkor krisss utalt rá amikor bemutatták, hogy mi kértükHáát erre nem mernék mérget venni. Mármint arra, hogy az NMS-L nekünk lett fejlesztve.
Mert ugye a sima NMS-nek volt egy hosszított verziója is (szerintem ahhoz volt közünk). Az NMS-L viszont nem csak tengelytávra nagyobb, de szélesebb a nyomtávja is.
Nem az hanem az extendedNSM-L konkrétan nekünk lett kifejlesztve szóval szerintem lesz az is csak minden 7 pecsétes titok...
Akkor én kevertem össze őket...Nem az hanem az extended
Sztem ez eldől a sok szarakodás után hogy Gidrán + NMS. Ez nem hiszem hogy ez változna.Én sokkal fontosabbnak érzem azt, hogy mi lesz a további 4x4-es beszerzésekkel. Mert nem csak a Gidrán kategória az amire szüksége lenne a Honvédségnek, hanem az annál kisebb NMS-re is szükség lenne. Szerintem kimondottan üdvös lenne, ha csak részben is de egy kézből kerülne rendszeresítésre a 2 kategória.
Még soha nem vettünk koreait és nem látom semmi jelét, hogy arra felé nézelődünk harcjárművek terén.Háát azért még vannak opciók. Pl. ott az Iveco a SuperAV-val. ott is van 6x6, és 8x8-as felhozatal. Saját gyártással is akár. Olyan üzemeltetőkkel, mint a Marines, vagy a brazil hadsereg.
És akkor a koreai opciókat még nem is vettük (Tigon 6x6, N-WAV, K806/K808 White Tiger), vagy a szingapúri Terrex családot.
Ez egy bő szegmens. Ráadásul a felsoroltakról tudom, hogy mindet ajánlották már helyi gyártással is...
Nem arról van szó hogy nem adnak el nekünk a törökök szinte akármit, csak nem akarják hogy nálunk gyártódjon bármi a jövőben.Én különben nem hiszek ebben a "sértődésben". A hadiipar mindig tele van meghiúsult ügyletekkel. Ha valaki képben van pl. India vagy a románok hadiipari beszerzéseivel, vagy esetleg a cseh IFV tenderrel, akkor az már semmin sincs meglepődve.
Sőt! Biztos vagyok benne, hogy a törököknek is volt rengeteg problémás ügyük.
Nekik az a dolguk, hogy létrehozzanak egy olyan ügylétet, ahol a Honvédség kimondottan TŐLÜK rendeli meg az igényelt gépeket. Ha nem egyeznek az érdekek, amiatt még nem kell megsértődni, és szerintem a török mentalitásba egy ilyen nem fér bele.
Egy kanyar az isztambuli bazárban, és rájössz, hogy nem vagy te olyan rossz ember. Pedig odabent kiderült, hogy vevőként el akartad szegényíteni az összes árus egész családját, pedig csak éppen az volt a legrövidebb út, át a Bazáron.
Mi különbség? A platós kivitel?Nem az hanem az extended
Mondjuk én biztos nem adnék egy vasat se a finneknek, számtalanszor betartottak nekünk Brüsszelben, nekik is köszönhető hogy nem kapunk onnét pénzt. Szóval részemről sorvadjanak el.
GYHJ kategóriában a Patria XP még mindig nagyon ott van a szeren.Főleg,hogy LvL4 védettségi szintel is van úszóképes változat,komoly fegyverzettel.Politikailag igen.
Viszont műszakilag, gumikerekes vonalon szerintem már 10 éve sem volt kérdés, hogy ők a legjobb ár/érték arányúak.
Olyan országoknak feleltek meg a gépeik, mint az USA, Japán, Lengyelország, Németország stb....
Jó gépük van, reális áron. Se 10 éve se most nem látok helyettük más életképes opciót.
A török vonal olcsó, de műszakilag nem a Patria termékek szintje.
GYHJ kategóriában a Patria XP még mindig nagyon ott van a szeren.Főleg,hogy LvL4 védettségi szintel is van úszóképes változat,komoly fegyverzettel.
(bár most jelent meg ügye egy új araburs versenyző.....)
Mind a 8X8 mind a 6X6 a saját kategóriájában kíváló jármű, amennyiben APC-nek akarod használni.
Nekünk meg erre kellene.
Pedig előbb lesz nálunk AMV és 6x6, min Mbömbi - ebben fogadni is merek!![]()
Igazábol ez a Patria 6x6 (nincs szolgálatban sehol).Pasi újabb nemzedékét marketing okokbol keresztelték át.
Patria 8x8 és a 6x6 két külön kategória.Nekünk a Patria XP kerekes GYHJ-nek kéne.
Patria 6x6 szintén kiváló jármű a maga nemében,csak nem nekünk.
Curruson keresztül már felajánlották a Mböbit,helyi gyártással.....És amilyen jó viszonyban van a NER a finnekkel......Hááááát.....Pedig előbb lesz nálunk AMV és 6x6, min Mbömbi - ebben fogadni is merek!
Túl értékeled az úszóképesség fontosságát, szerintem ez nálunk nem igazán szempont.
Vagy a Currus akart magának valamit a Zrinyiből és megtalálták maguknak ezt a búr csodát...Curruson keresztül már felajánlották a Mböbit,helyi gyártással.....És amilyen jó viszonyban van a NER a finnekkel......Hááááát.....
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..