[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

Ősszre a választás után megszorítást várom.

Én az ukrán háború alapján az eszméletlen jól felszerelt, kiképzett könnyű gyalogságot várom, tüzérséget mögé. Az az ami akkor veszteséget okoz hogy ne akarjon senki jönni. Amíg ez nincsen, nem kell több tank.

A könnyűgyalogság sem harcászati mobilitásban, sem tűzerőben sem páncélvédettségben nem veszi fela versenyt a gépesített lövészekkel. Eszetlenség könnyűgyalogságra alapozni bármilyen haderőt.
A könnyűgyalogságnak meg van a helye és szerepe, de az még véletlen sem az, hogy azokkal próbálj megállítani gépesített erőket, mert úgy átmennek rajtuk, mint fos a libán.

A könnyűgyalogság sem harcászati mobilitásban, sem tűzerőben sem páncélvédettségben nem veszi fela versenyt a gépesített lövészekkel. Eszetlenség könnyűgyalogságra alapozni bármilyen haderőt.
A könnyűgyalogságnak meg van a helye és szerepe, de az még véletlen sem az, hogy azokkal próbálj megállítani gépesített erőket, mert úgy átmennek rajtuk, mint fos a libán.
Persze.

Ősszre a választás után megszorítást várom.

Én az ukrán háború alapján az eszméletlen jól felszerelt, kiképzett könnyű gyalogságot várom, tüzérséget mögé. Az az ami akkor veszteséget okoz hogy ne akarjon senki jönni. Amíg ez nincsen, nem kell több tank.

Na, ez a két bejegyzés most jött velem harmadszor szembe, mint új bejegyzés.
Tisztára, mint a hipermarketek polcátrendezései.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Nem magyar vonatkozású, de érdekes:
Ukrajnában önálló haderőnem lesz a "Drón-Erők" - mint a Légierő vagy a Hadsereg vagy épp a Flotta.
Lehet hogy ez lesz máshol is az irány...

• Hűha
Reactions: vasszekely
Nem magyar vonatkozású, de érdekes:
Ukrajnában önálló haderőnem lesz a "Drón-Erők" - mint a Légierő vagy a Hadsereg vagy épp a Flotta.
Lehet hogy ez lesz máshol is az irány...

Nem valószínű hogy mostanában máshol is atvennek . Fegyver nemi szinten meglehet de inkább páncéltörő (erősített állások leküzdése és az abban tartózkodó eloreo pusztitasa is feladat nem csak a páncéltöres) szerintem annyi hogy annak lehet egy specializált ága ami nem rakéta irány ez a dronosdi páncéltörő meló atgm helyett fedett terepszakaszokat jobban leküzdeni képes drónokkal a felderítés más téma . Oda kell dron a páncéltörő rakéta mellé pláne a nagy hatotavolsaguak mellé nem árt. Hiába csúcs fejlett az optika az atgm en ugyanakkor én az atgm éket nem temetnem.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
A drónos témába igazából annyi történt hogy az atgm mellé bejöttek a drónok a loteringmunitionok mint eszköz ezek nemeikbe nagyobb komolyabb irányított rakéta hatótávolsága T elérő hatotavval pontossággal olcsóbban lassabban. A felderítésben viszont hatalmas hiányt töltenek be ott nem csupán kiegészítés ről hanem nagymértékű kepessegbovulesrol is beszélhetünk

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
A minőség diadala a mennyiség felett - Interjú dr. Ujházy László ezredessel a küldetésalapú vezetésről...

A minőség diadala a mennyiség felett​

Interjú dr. Ujházy László ezredessel a küldetésalapú vezetésről​

A modern világban minden villámgyorsan változik körülöttünk a technológia hatványozódó fejlődésének köszönhetően. Éppen ezért a modern hadviselésben elkerülhetetlen felülírni a régi, elavult sémákat, amelyek lelassíthatják a döntéshozatalt a harcmezőn, egy éles helyzetben – vallja a küldetéslapú vezetés egyik honi szakértője, dr. Ujházy László ezredes, habilitált egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetéstudományi Tanszék tanszékvezetője.
https://honvedelem.hu/hirek/a-minoseg-diadala-a-mennyiseg-felett.html

A minőség diadala a mennyiség felett​

Interjú dr. Ujházy László ezredessel a küldetésalapú vezetésről​

A modern világban minden villámgyorsan változik körülöttünk a technológia hatványozódó fejlődésének köszönhetően. Éppen ezért a modern hadviselésben elkerülhetetlen felülírni a régi, elavult sémákat, amelyek lelassíthatják a döntéshozatalt a harcmezőn, egy éles helyzetben – vallja a küldetéslapú vezetés egyik honi szakértője, dr. Ujházy László ezredes, habilitált egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetéstudományi Tanszék tanszékvezetője.
https://honvedelem.hu/hirek/a-minoseg-diadala-a-mennyiseg-felett.html
Azért azt tegyük hozzá,hogy a küldetés alapú az ugyan az,mint a II.vh-s német Auftrag,feladat orientált hadviselési mód.És hát azért végűl a minőség mégiscsak veszitett a perdöntő mennyiségi fölénnyel szemben végűl mégiscsak......
A minőség csak addig van fölényben a mennyiséggel szemben,mig a minőség okozta harcérték növekedés van fölényben a mennyiség képviselte harcértékkel szemben.
Jó és szemléletes példája ennek az afrikai gyarmatositó harcok.A hátúltöltős puskával felszerelt europai csapatok minőségi fölényben voltak a lándzsás bennszülöttekkel szemben,de volt az a mennyiség,amivel a lándzsások le tudták győzni ezen europai seregeket.Viszont a táras gyorstüzelő puska,és főleg a géppuska olyan minőségnövekedést jelentett,amit már a mennyiséggel nem tudtak ellensúlyozni.Ami azt illeti,a gp Europában is legyőzte a mennyiséget,kikényszeritve a minőségi fejlődést,a hk megjelenését.

Az orosz-ukrán háború tapasztalatait levonva vajon felmerült-e az MH/HM berkeiben, hogy ők is visszatérjenek a dandár/zászlóalj szervezetről a hadosztály/ezred szervezetre?

Persze tudom, a 3 dandár feltöltésére sem igazán van ember, de ettől még illenemegviszgálni.

Az orosz-ukrán háború tapasztalatait levonva vajon felmerült-e az MH/HM berkeiben, hogy ők is visszatérjenek a dandár/zászlóalj szervezetről a hadosztály/ezred szervezetre?

Persze tudom, a 3 dandár feltöltésére sem igazán van ember, de ettől még illenemegviszgálni.
Ha meg 3 dandartse tudunk feltölteni nincs értelme papironse nagyobban gondolkodni ez az én véleményem

Ha meg 3 dandartse tudunk feltölteni nincs értelme papironse nagyobban gondolkodni ez az én véleményem

A jelenlegi erőből is kijöhetne 1 hadosztály és tartalékosokkal együtt talán még egy.
Tehát 2 hadosztály ne ma földtől elrugaszkodott elképzelés.

Minden esetre szerintem mint célt meg kéne fogalmazni, és a struktúrát/infrastruktúrát ehhez igazítani.

A Keleti-féle haderőreformban ugye lett volna

3 páncélos dandár (de nagy dandár, 2-2 harckocsi zászlóaljjal)
6 gépesített lövészdandár ( itt is lett volna 1-1hk zászlóalj)
+ ha jól tudom 3 tüzérezred

+ légvédelem

Ezekből ha jól gondolom kijött volna 3 nagy hadosztály vagy kis hadtest (1 páncélosdandár, 2 gépesített lövészdandár + 1 tüzérezred)

• Tetszik
Reactions: endre and bel
A jelenlegi erőből is kijöhetne 1 hadosztály és tartalékosokkal együtt talán még egy.
Tehát 2 hadosztály ne ma földtől elrugaszkodott elképzelés.

Minden esetre szerintem mint célt meg kéne fogalmazni, és a struktúrát/infrastruktúrát ehhez igazítani.

A Keleti-féle haderőreformban ugye lett volna

3 páncélos dandár (de nagy dandár, 2-2 harckocsi zászlóaljjal)
6 gépesített lövészdandár ( itt is lett volna 1-1hk zászlóalj)
+ ha jól tudom 3 tüzérezred

+ légvédelem

Ezekből ha jól gondolom kijött volna 3 nagy hadosztály vagy kis hadtest (1 páncélosdandár, 2 gépesített lövészdandár + 1 tüzérezred)
Oke a jelenlegi ddt-bol kijön egy hadosztály az úgy ahogy fel lenne szerelve.
Tartalékosok ok további kettő csak mit adunk nekik egy bren-t és 3tarat mert amilyen képzést kapnak szegények egy éles szituban sokan nem élnének addig amíg azt a 3 tarat el lövik. Aztán a következő probléma mit adunk alá? Páncélozott jármű még a seregben a szerződéses/hivatasos állománynak sincs elég béke időben nem hogy amikor napi 8-10db pukkan el a lágy alföldi naplementeben..biciklit? Azzal már egyszer szarul jártunk meg amúgy is a Csepel bicikli is mar drága, majd a miniszter intéz nekik oda is egy Huszárezredet? és majd lóvas hadosztály lesz ez is…alapvetően arra akarom a panasz áradatot kihelyezni hogy folosleges erre gondolni mert vicc hadosztály a szervezni azt a kicsit amink van, mert minden ami kell egy hadosztály hoz abból nincs meg a megfelelő mennyiség vagy egyantalan nincs…

• Tetszik
Reactions: endre and bel

Pont a háború azt mutatja, hogy szakasz meg század szintű támadások vannak, mert egy nagyobb csapatösszevonást hamar kiszúrják és megszórják. Pont hogy kisebb egységek az ideálisak...

Pont a háború azt mutatja, hogy szakasz meg század szintű támadások vannak, mert egy nagyobb csapatösszevonást hamar kiszúrják és megszórják. Pont hogy kisebb egységek az ideálisak...

Támadások valóban ezen a szinten történnek, de valamiért pl. az oroszok visszatérőben vannak a hadosztály/ezred irányhoz.

• Tetszik
Reactions: endre