szerintem meg atomreaktor és lézerágyút...……Sztem mi a Gripenhez ajtóművet fogunk fejleszteni……

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
szerintem meg atomreaktor és lézerágyút...……Sztem mi a Gripenhez ajtóművet fogunk fejleszteni……
…..ajtómű…..= zsanérszerintem meg atomreaktor és lézerágyút...![]()
szerintem már az is meghaladja a magyar hadiipar képességeit.…..ajtómű…..= zsanér
Ugyan régebbi poszt, de a mostani Irán elleni izraeli csapás mutatta meg ennek a kategóriának a jelentőségét. Én többre tartom, mint pl. egy taurus-t. De sajnos megint csak vágyálom.Ezt az infót most találtam: az indiaiak szerint (akik szintén rendszeresítették) a RAMPAGE rakéta 250 km hatótávval bír. Eddig a gyártó semmilyen infót nem közölt erről...
A magasból történő indítás meg az 1 Mach közeli kezdő sebesség kb. 100 km-et tesz hozzá a földi indítású EXTRA hatótávjához. Mindezt egy CM árának kb. felért harmadáért...
![]()
Indian Air Force inducts Rampage long-range missile
The Indian Air Force (IAF) is inducting Elbit Systems' Rampage supersonic, long-range air-to-ground missile, the Indian Ministry of Information and Broadcasting (MIB)...www.janes.com
Ha befut nálunk a PULS, akkor látok rá némi esélyt, hogy a RAMPAGE is megjelenik a Gripeneken előbb utóbb - ha már Böröndi bedobta Stand-off fegyver beszerzését. Nagyot dobna a légierő képességein...
![]()
Rampage – Wikipédia
hu.wikipedia.org
Véged van! @perceptron kapás van ...Ugyan régebbi poszt, de a mostani Irán elleni izraeli csapás mutatta meg ennek a kategóriának a jelentőségét. Én többre tartom, mint pl. egy taurus-t. De sajnos megint csak vágyálom.
Amúgy szerintem is jobb - legalábbis sokoldalúbb mint a dedikált bunkerromboló Taurus. Utóbbit alig bírja el a Gripen-C, nem is integrálták végül.Ugyan régebbi poszt, de a mostani Irán elleni izraeli csapás mutatta meg ennek a kategóriának a jelentőségét. Én többre tartom, mint pl. egy taurus-t. De sajnos megint csak vágyálom.
Legyen szó mind nyugati, mint keleti légvédelemről, a mostani háborúk mutatják meg, hogy mennyire szenvednek a ballisztikus rakéták ellen. Nem egy Sz-300 vagy Patriot komplexum veszett oda - és most csak arról beszélek amiről van felvétel...Amúgy szerintem is jobb - legalábbis sokoldalúbb mint a dedikált bunkerromboló Taurus. Utóbbit alig bírja el a Gripen-C, nem is integrálták végül.
A Rampaget simán elbírja - légvédelem szétszedésére kiváló lenne!
Amúgy könnyű lenne integrálni is, meg 4 darab is elfér a Gripenen...
Talán nem.Ugyan régebbi poszt, de a mostani Irán elleni izraeli csapás mutatta meg ennek a kategóriának a jelentőségét. Én többre tartom, mint pl. egy taurus-t. De sajnos megint csak vágyálom.
A Taurus nem "dedikalt bunkerrombolo" (akarmit is akarjon az jelenteni), sokféle cél megsemmisítelésére alkalmas, de akár földmegerosités eltávolítására is jó (pl. akkor egy második utána meg már a launcher silot vagy fighter állást semmisíti meg.) Egyklikkes wiki eredmény: "Intended targets are hardened bunkers; command, control, and communications facilities; airfield and port facilities; ammunition storage facilities; ships in port or at sea; area target attack; and bridges."Amúgy szerintem is jobb - legalábbis sokoldalúbb mint a dedikált bunkerromboló Taurus. Utóbbit alig bírja el a Gripen-C, nem is integrálták végül.
A Rampaget simán elbírja - légvédelem szétszedésére kiváló lenne!
Amúgy könnyű lenne integrálni is, meg 4 darab is elfér a Gripenen...
Csak hát pénzbe kerül...
Ennek semmi értelme a Rampage kapcsán, ami egy harmatos 180 kilós repeszhatású warheadet visz és nem ballisztikus rakéta.Legyen szó mind nyugati, mint keleti légvédelemről, a mostani háborúk mutatják meg, hogy mennyire szenvednek a ballisztikus rakéták ellen. Nem egy Sz-300 vagy Patriot komplexum veszett oda - és most csak arról beszélek amiről van felvétel...
Kétféle warhead van hozzá: áttörő meg repesz romboló - mikor melyik kell. Amúgy "csak" 120-150 kilós az elérhető források szerint. Kb. SDB szint - picit erősebb annál.Ennek semmi értelme a Rampage kapcsán, ami egy harmatos 180 kilós repeszhatású warheadet visz és nem ballisztikus rakéta.
Izrael gyakran használja légvédelmi rendszerek szétcsapására: olyanokéra is, amik elvileg simán le kellene lőjjék. Pár éve Szíriában S-300PMU-t lőttek vele szét, aminek meg kellett volna tudnia védeni magát ballisztikus rakéták ellen. Iránban is jó néhány SAM rendszert lőttek szét az utóbbi hetekben - egy források szerint RAMPAGE is bevetésre került ezekben az akciókban.A BM pont nem olyan nehezen elharitható, mint mondjuk egy Taurus, pláne, hogy nálunk egyetlen near-peer versenytársnak sincs belőle tobbezer darab, no meg az első salvo alatt nyakon lehetne húzni egy-egy Taurusszal minden indítót magyar légtérből.
RAMPAGE | Taurus | |
Felderítési nehézség | viszonylag könnyű - magasan repül, kiszámítható pálya | viszonylag nehéz (földi radarokkal) |
Elfogásra rendelkezésre álló idő 250 km-en | kb. 5-6 perc | kb. 15-20 perc |
Elhárítás "nehézsége" | nehéz - csak dedikált ABM rendszerekkel | könnyű - bármi lelövi (Manpads, SPAAG, SAM) |
Elhárítás költsége | ABM rakéta pl. Patriot - 5+ millió dollár/db, nehéz beszerezni gyártó kapacitás korlátos | MANPADS - néhány százezer dollár, SHORAD rakéta (pl IRIS-T SLS) fél-egy millió dollár |
Bekerülési költség | kb. 200-300 ezer dollár - CM árának töredéke! akár 3-4 rakétát is rá lehet lőni egy célra a biztos találat végett! | 3,8 millió EUR (lásd a cikk ami betették) |
Érdekesek az arányok nálad: 200 taurus vs. 50-100 Meteor meg IRIS-T?Már sokszor mondtam, újra leírom: egy 48-60 gépes Gripen E és C/D légierő, hozzá 150-200 Taurus, 50-100 Meteor és ugyanannyi IRIS-T plusz a meglévő bombákbol megegyszer annyi gyakorlatilag az összes lehetséges ellenséges erőt elrettentené bármiféle légi akciótól, anélkül meg egy földi páncélos betörés is azonnal kacsavadaszatta sullyedne.
sajnos nem!A Rampageből 2 db mehet az L-39-re is súly alapján.Jó volna, ha azokat a gépeket is lehetne valamire használni éles helyzetben. Akkor meg már a Gripenre is mehet.
Azért figyelembe kéne venni a fizikai korlátokat is, pl. van-e elég hely a függesztett fegyvernek (RAMPAGE), valamint kell erő is az elhajításhoz. Szóval az L-39-et felejtsük el ebből a szempontból.sajnos nem!
A legerősebb felfüggesztője a Skyfoxnak 400 kg-ot bír, a Rampage meg féltonna fölött van.
![]()
Amúgy "bomb trucknak" jó lehet a Skyfox: 4 SDB-t elbír, ha van hozzá dupla bombatartó, akkor akár kétszer ennyit is.
100+ km-et talán nem tud a kisebb sebesség és magasság miatt, de saccra 60-70 km-re így is elreptetheti ezeket a bombákat. Ha nagyobb hatótávú légvédelmi rendszerek már ki vannak iktatva (ami top prioritás a háború elején), akkor ez teljesen életképes megoldás lehet. Mivel kevés Gripenünk, amit csak lehet ki kell szervezni más repülőgépeknek.
Egy bombát felcipelni és leoldani szinte bármilyen repülőeszköz tud - akár a KC-390-es is. Nyilván utóbbi másra kell és kevés van belőle, de Skyfoxból meg bőven van/lesz felesleg.
Létezik amúgy lézervezérlésű SDB is, szóval azokat maga is célra tudja vezetni a has alá függesztett MX-15D "gömbbel".
"Csak" 16 kg robbanóanyag van benne, de azzal bármilyen harcjárművet vagy lövegállást vagy bunkert elintézhet bőven VSHORAD hatótávján kívülről.
Ez lehetne a legegyszerűbben integrálható és legolcsóbb CAS fegyverzet, aminek azért van hatótávolsága siklóbombáról lévén szó.
Talán még Hellfire integráció lenne megfontolandó: SAL rávezetésű fegyverként nem igényel különösebb integrációt. Van hozzá dupla meg tripla indítósín. 500-600+ km/órával indítva valószínűleg bőven tudna 12-15 km-es hatótávot vagyis MANPADS hatótávon kívülről indítható.
Szóval lehetne használható CAS-ra meg "bomb-trucknak" a Skyfox, ha nagyobb hatótávú légvédelem már hatástalanítva lett. Ezekből minden országnak kevés van, idővel ki lőhetőek pl. RAMPAGE-ekkel. Ezt követőn bizonyos feladatokat átvehetnek L-39-esek.
Azért egy alapvető önvédelmi rendszert érdemes rátenni: RWR, Flare, Chaff, MAWS
Rampage-nek pont nem kell nagy hajítás, mert van saját hajtóműve, bár pont ez a rakéta túl nehéz a L-39-nek.Azért figyelembe kéne venni a fizikai korlátokat is, pl. van-e elég hely a függesztett fegyvernek (RAMPAGE), valamint kell erő is az elhajításhoz. Szóval az L-39-et felejtsük el ebből a szempontból.
A CAS-t felejtsd el, a Hellfire-t még inkább - akkor inkább Brimstone.Összességében CAS-ra HELLFIRE lenne a legjobb: saját hajtóműve van, könnyű is. Nem is igényel komoly integrációt, elég neki ha MX-15D megvilágítja célt.
Maga dupla HELLFIRE indító 21 kilogram.
Tank-vadász üzemmódban ez lehetne a terhelése:
4 db Dupla Indító sín: 4x21 kg = 84 kg
8 db AGM-114R Hellfire II rakéta: 8x49 kg = 392 kg
1 db SCARPOD MX-15D-vel: kb. 70 kg
Összesen: 546 kg
Ez meg sem kottyan L-39-nek! A hivatalos terhelhetőség bőven 1 tonna fölött van.
Amúgy meg Gripennek is kevés pilonja van, levegő-föld fegyverzet terén is nagyon szűkösek a lehetőségei.
Radar meg önvédelmi rendszer és nagyobb sebesség terén van előnye: fegyverből alig vihet többet - sajnos...
BRIMSTONE-hot kell radar ami nincs Skyfoxon, meg amúgy k. drága is, komoly integrációt igényelne.A CAS-t felejtsd el, a Hellfire-t még inkább - akkor inkább Brimstone.
Nem véletlenül nincs Hellfire repülőgépekre integrálva és a Brimstone igen.
(Bár az OV-10-nek volt tankvadász tervezete 12-16 hellfire-rel)
A Brimstone is kettős rávezetéses; van lézeres is:BRIMSTONE-hot kell radar ami nincs Skyfoxon, meg amúgy k. drága is, komoly integrációt igényelne.
A HELLFIRE olcsóbb és nem kell komoly integráció: elég egy jelölő lézer.
Nem találtam semmilyen infót mit szerin lenne korlátozás az indító repülőgép sebességére vonatkozóan. Kialakítása amúgy nagyban megegyezik a BRIMSTONE-nal, amiket meg szuperszonikus gépekről lövöldöznek. ,Tehát egy 500-600 km/ órával repülő Skyfoxról is simán kilőhető kell legyen a HELLFIRE.
Szóval HELLFIRE megoldható és gazdaságos - a BRIMSTONE meg egyik sem!
BRIMSTONE-t a Gripenre tenném inkább, bár nem tartom valószínűnek, hogy ez bekövetkezik...
Guidance system | 94-GHz millimetric-wave active radar homing and INS autopilot; dual-mode, II, and III adds laser guidance[7] |
---|
Csak k. drága mm-es radar miatt!A Brimstone is kettős rávezetéses; van lézeres is:
"Experience in Afghanistan led to the addition of laser guidance in the dual-mode Brimstone missile"
Guidance
system94-GHz millimetric-wave active radar homing and INS autopilot; dual-mode, II, and III adds laser guidance[7]
https://en.wikipedia.org/wiki/Brimstone_(missile)
https://en.wikipedia.org/wiki/Brimstone_(missile)#Targeting_and_sensors
https://en.wikipedia.org/wiki/Brimstone_(missile)#Dual-Mode_Brimstone
Továbbá a Tornádóra is integrálták.
Másrészt NEM KELL RADAR az indító gépen, mivel a rakétában már eleve van egy aktív célzóradar.
Harmadrészt a Hellfire-ből is van már kettős rávezetéses, tehát annak az integrációjának ugyanolyan bonyolultságúnak kell lennie, mint a Brimstone-nak.
Hát akkor azt majd nem kérjük a dual seekeres variánshoz!Csak k. drága mm-es radar miatt!
Tök elég lenne a HELLFIRE...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..