Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát én megnéztem vagy tízszer, és szerintem nem a kísérő lőtte le. Egy magasságban, és kb. 50 m oldalsó elkülönítéssel közelednek. Vagyis a vezér nagyjából 2 géphosszal a kísérője előtt repül, de tőle jobbra. A vezér indít, majd kiborít jobbra, kb. akkor, amikor a kísérő is lő. Vagyis nem keresztezték egymás repülési pályáját, úgy pedig elé nehéz lenne eltalálni a másikat.A mai Szu-25-ost Szoledarnál véletlenul a saját kiserogépe szedte le rakétázás kozben:
Az lehet, hogy te ezt látod, de amit te sem látsz és senki sem, az légvédelmi rakéta vagy légvédelmi gépágyú lövedék. Az pedig egyértelmű, hogy eltalálta valami a gépet. Gondolom nem csupán a véletlen számlájára írod, hogy pont azután találja el valami az elöl repülőt, hogy a mögötte lévő rakétákat indított.Hát én megnéztem vagy tízszer, és szerintem nem a kísérő lőtte le. Egy magasságban, és kb. 50 m oldalsó elkülönítéssel közelednek. Vagyis a vezér nagyjából 2 géphosszal a kísérője előtt repül, de tőle jobbra. A vezér indít, majd kiborít jobbra, kb. akkor, amikor a kísérő is lő. Vagyis nem keresztezték egymás repülési pályáját, úgy pedig elé nehéz lenne eltalálni a másikat.
Az, hogy az angol nyelvű kommentárban mit mondanak nem számít, ők sem láthatnak többet. Csak az időbeni egybeesés miatt gondolják, hogy a kísérő szúrta el.
Azt, hogy mitől robbant le a vezér jobb szárnyának külső része, természetesen én sem tudom, de valószínűbb, hogy egy hibás 80 mm-es NIR robbant fel az indítóban, mint az, hogy a kísérő találta el.
Fighterbomber sem azt írja, hogy a kísérő lőtte le, csak a veszteség tényét erősíti meg, és azt, hogy a pilóta katapultált, és kimentették.
Az orosz légierőakadémia oldalán már tegnap előtt kint volt ez a videó. Ott azt írták, hogy nem történt lelövés, hanem a gép szárnya a rendkívül intenzív használat miatt fáradásos törést szenvedett. Ezért esett le a gép.Hát én megnéztem vagy tízszer, és szerintem nem a kísérő lőtte le. Egy magasságban, és kb. 50 m oldalsó elkülönítéssel közelednek. Vagyis a vezér nagyjából 2 géphosszal a kísérője előtt repül, de tőle jobbra. A vezér indít, majd kiborít jobbra, kb. akkor, amikor a kísérő is lő. Vagyis nem keresztezték egymás repülési pályáját, úgy pedig elé nehéz lenne eltalálni a másikat.
Az, hogy az angol nyelvű kommentárban mit mondanak nem számít, ők sem láthatnak többet. Csak az időbeni egybeesés miatt gondolják, hogy a kísérő szúrta el.
Azt, hogy mitől robbant le a vezér jobb szárnyának külső része, természetesen én sem tudom, de valószínűbb, hogy egy hibás 80 mm-es NIR robbant fel az indítóban, mint az, hogy a kísérő találta el.
Fighterbomber sem azt írja, hogy a kísérő lőtte le, csak a veszteség tényét erősíti meg, és azt, hogy a pilóta katapultált, és kimentették.
Nagyon érdekes ez az ukrán front. Néhány hónapja pont akkor került elő a semmiből 3 ukrán katona miután kilőttek egy Leopardot, akik természetesen nem a harckocsi személyzete voltak, csak pont akkor nőttek ki a földből, most meg itt ez az eset a fáradásos töréssel, ami abban a pillanatban következett be amikor a hátsó gép rakétát indított (intenzív manőver a videón meg nincs, épp ki akar fordulni a hatsó gép, de még a forduló megkezdése előtt elkapja a hatsó egyik rakétája).Az orosz légierőakadémia oldalán már tegnap előtt kint volt ez a videó. Ott azt írták, hogy nem történt lelövés, hanem a gép szárnya a rendkívül intenzív használat miatt fáradásos törést szenvedett. Ezért esett le a gép.
Pontosan, én is az orosz légierő akadémiájának hiszek.Én nem látok a rakéták indítása közben becsapódásra utaló jelet. Azért, ha egy 122mm es rakéta eltalálja a szárnyat, az egyértelműen látszódna ilyen közelről, ha nem robban fel még akkor is.
Amikor letörik a szárny, akkor a rakéták már régen úton vannak, az a 10 rakéta egy pillanat alatt kimegy, ezek nem hosszú sorozatok.
Amúgy egy fáradásos törés sokkal nagyobb baj az oroszoknak, mintha a hülye kisérő lelőtte volna.... Az egy egyedi eset lenne, itt viszont akkor felmerül a kérdés, a többi gép hogyan bírja a strapát...
Ez a folyamatosan kis magasságon nagy sebességgel előadott csapatás nagyon nagy igénybevételt jelent, 120-al földúton kategória.
A kis nyilazási szög szárny + viszonylag alacsony felületi terhelés nem segít ebben.
Simán lelőhette, de nekem sem egyértelmű. Inkáb olyan, mint ha pl. egy NIR a blokkban kiforduláskor elrobbant volna a szárnyon az inditóban.Hát én megnéztem vagy tízszer, és szerintem nem a kísérő lőtte le. Egy magasságban, és kb. 50 m oldalsó elkülönítéssel közelednek. Vagyis a vezér nagyjából 2 géphosszal a kísérője előtt repül, de tőle jobbra. A vezér indít, majd kiborít jobbra, kb. akkor, amikor a kísérő is lő. Vagyis nem keresztezték egymás repülési pályáját, úgy pedig elé nehéz lenne eltalálni a másikat.
Én olyat olvastam nemrégen a vietnami háború kapcsán, hogy a jenki gépeket azért kellett idő előtt selejtezni, mert túl sok NIR-t indítottak, és annak a hőterhelése meggyengítette a szárnyszerkezeteket.Pontosan, én is az orosz légierő akadémiájának hiszek.
Annyi történhetett, hogy a végkimerülésig használt flotta egyik gépe eddig bírta, mert ezeket vagy lelövésig, vagy széthullásig használják. Neki az utóbbi jutott.
így ránézésre ahogy ellőtte a raksikat, a szárny terhelése sok száz kilóval csökkent, amire instant ráhúzta a fordulón, vagyis az "n" terhelési többszörös megint csak megnövekedett az Fy felhajtóerővel együtt - ezek együttesen hirtelen, dinamikusan hatalmas függőleges irányú hajlító/nyíró igénybevételt adtak a szárny hossztartóinak. Az öreg szerkezet meg ezzel már nem birkózott meg.
Nagyon érdekes ez az ukrán front. Néhány hónapja pont akkor került elő a semmiből 3 ukrán katona miután kilőttek egy Leopardot, akik természetesen nem a harckocsi személyzete voltak, csak pont akkor nőttek ki a földből, most meg itt ez az eset a fáradásos töréssel, ami abban a pillanatban következett be amikor a hátsó gép rakétát indított (intenzív manőver a videón meg nincs, épp ki akar fordulni a hatsó gép, de még a forduló megkezdése előtt elkapja a hatsó egyik rakétája).
Miért kell robbanásnak lennie a fáradásos törés pillanatában? Tudod túl sok itt a véletlen egybeesés.Oldalsó elkülönítés van köztük. Ezen kívül az első gép indít először, ő is fordul ki elsőnek. Nem a hátsó, mert annak nem lenne értelme. Ahogy annak sem, ha géppárban leszállásnál az első gép nyitna először fékernyőt, a hátsó pedig szépen belefutna.
Viszont nem is ez a lényeg. Én csak vitorlázórepültem, de azért elméletet oktattak rendesen, és mivel repülésről van szó, nem autóvezetésről, így minden évben kötelező volt újra is vizsgázni elméletből. Aki nem vett részt a vizsgán, vagy másodikra sem sikerült neki, annak az adott évben csak oktatóval történő repülésre volt lehetősége. Egyedül, sikeres elméleti vizsga nélkül nem repülhet. Ott bizony tanultunk a túlterhelésről is rendesen. Az egyik oktató (B 737-esen volt oktató kapitány a Malévnál) készített egy nagyon jó táblázatot a bedöntés és a túltherhelés kapcsolatáról. A különböző bedöntés értékekhez fel volt írva az annak során maximálisan elérhető túlterhelés. A legnagyobb túlterhelés a 90 fokos bedöntéssel érhető el. Alatta mindegyiknél volt valami felső korlát. Nem véletlenül a vadászbombázók is 90 fokos bedöntéssel repülik a húzott fordulót( a kormányszerepcsere miatt hívják húzottnak, mert a magassági kormány húzásával ennél nem emelkedni fogsz, hanem szűkíted a fordulót, és növeled a túlterhelést) a bemutatókon. A Szu-25-ösök is jellemzően, 90-105 fokig döntve szoktak kifordulni. A g-ruhát nem dísznek hordják. Húzzák, ahogy tudják a fordulóban, ameddig csak engedi a rendszer. Ezzel baromi komoly túlterheléssel jár mindig, de a lehető leghamarabb akarnak "sarkon fordulni". A gép kis magasságban dolgozik, sűrű levegőben, nagyon nagy igénybevételt kapva. Tehát egyáltalán nem lehetetlen az a fáradásos törés, még egy ilyen masszív gép esetében sem. Persze értem, hogy mivel orosz hivatalos szerv félhivatalos oldala hozta le ezt a magyarázatot, ezért kötelességednek érezted, hogy beleköss.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..